Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

27 februari 2024. Jetje reist per spoor

 

27 februari 2024. Jetje reist per spoor

 


Jetje aan het woord

"Kedeng, kedeng" zong Guus Meeuwis een jaar of dertig geleden al over de spoorwegen. Behalve het feit dat dit kenmerkende achtergrondgeluid verdwenen is, lijkt er weinig veranderd. Vooral voor modelfotografie moet ik nog wel eens een stukje reizen met onze onvolprezen spoorwegen. Nou, als ze rijden. En als ze geen aanrijding hebben gehad. En ze geen vierkante wielen hebben. Als het niet te heet is. Als het niet te hard regent, niet sneeuwt en niet te hard waait. Er geen blaadjes op de rails liggen. Is daar allemaal aan voldaan dan is het een prima manier van reizen.  Dus op naar het treinstation!

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje vond een trein die reed;


 2. Deel twee van ons vijfluik over eigenwaarde;

  3. We gaan nog even terug naar Asperen waar we al eerder waren.


Per spoor

Alphons de Visscher in Helmond
Shoot bij Alphons de Visscher

Soms moet je een stukje reizen voor een leuke shoot. Naar fotograaf Alphons de Visscher in Helmond bijvoorbeeld, voor bijgaande fraaie foto's, best nog wel een paar uurtjes met de trein. Ik heb helemaal geen hekel aan reizen met de trein. Mits die rijdt. En dan ook nog enigszins op tijd rijdt. Exact op tijd maak je eigenlijk niet echt meer mee. Dat is zeldzaam. Maar goed, voor een goede set foto's moet je als model wat over hebben, nietwaar? 

Alphons de Visscher in Helmond

De problemen ontstaan al door een kleine vertraging als je overstappen moet. Dan zie je je aansluitende trein net vertrekken in de verte als je aankomt en kun je gaan wachten op de volgende. Meestal een half uur. Dan wordt de kleine vertraging al snel een grote. Dan wordt reizen met het spoor al weer wat minder leuk en ontspannen. En helaas komt dat nog wel eens voor. 

Alphons de Visscher in Helmond

Reizen met de trein is afgezien van de vertragingen wel lekker rustig. Je kunt wat lezen, over het leven nadenken, de administratie bijwerken op je telefoon of smartphone en dat soort zaken. Heb je daar geen zin in, dan ga je rustig het landschap bekijken dat aan het oog voorbij trekt. Treinreizen geeft een gevoel van snelheid en opschieten. En je hebt niet de stress van de snelweg waar veel mensen ook hun eigen verkeersregels ontwikkeld lijken te hebben.

Alphons de Visscher in Helmond

Qua snelheid wint de trein het bijna altijd als je van de ene naar de andere grote plaats wilt. Met de auto zijn steden meestal slecht begaanbaar en dat wordt steeds erger. Ben je dan eindelijk in de binnenstad aangekomen, dan moet je maar zien dat je je heilige koe ergens kunt parkeren. Ook al een drama op zich. En als het je al lukt, dan hebben we te maken met parkeerkosten die voor een tweede drama gaan zorgen, maar dan in je portemonnee.

Alphons de Visscher in Helmond

Wat nog wel eens wil werken is met de auto naar een spoorstation in de omgeving van de stad waar je zijn moet en dan daar parkeren. Om vervolgens nog een klein stukje met de trein te gaan. Zo ga ik wel van Sassenheim naar Leiden. Of van Voorhout naar Leiden. Vier minuten in de trein, maar geen parkeerproblemen. 

Alphons de Visscher in Helmond

Op het platteland is het openbaar vervoer eigenlijk geen optie meer. Daar doe ik alles met de auto. Wachten op de belbus vind ik niet zo'n goed idee. Maar goed, ik kom overal waar ik zijn wil, dus wat valt er verder over te zeuren. Die onvermijdelijke vertragingen calculeer ik maar zo goed mogelijk in en in het allerergste geval is er nog de telefoon om de bestemming te laten weten dat het helaas weer eens wat later wordt, omdat de trein weer eens ergens in de weide stilstaat, gadegeslagen door een koppeltje dom herkauwende koebeesten. 

Alphons de Visscher in Helmond

Alle foto's zijn dus van fotograaf Alphons de Visscher in Helmond, te vinden op Facebook onder https://www.facebook.com/alphons.devisscherDe waarde van eigenwaarde, deel 2

Je hebt het! Je hebt het idee waar de wereld op wacht. Een absolute doorbraak voor het welzijn van de mensheid. Maar je hebt nog iets. Je hebt geen geld om aan het eind van de maand de huur te betalen, dus daar zul je nog eventjes iets op moeten zien te vinden. 

Gaat jouw grandioze idee ooit realiteit worden? De meeste mensen zullen er grote twijfels over hebben en er van uitgaan dat dit niet het geval zal zijn. Waarschijnlijk behoor je daar zelf ook toe en laat je het idee maar zitten, een illusie armer. Want zoiets overkomt iedereen wel eens. We hebben een geweldig plan, maar zien geen kans om het werkelijkheid te laten worden. En al was het maar door zoiets alledaags als een bedragje geld om de maandelijkse huur te betalen.

Bij dit soort problemen wordt vooral in de Verenigde staten voor de ultieme oplossing al snel verwezen naar de zogenaamde "Law of Attraction."  Die "Wet" gaat er van uit dat niets onoplosbaar is. Door maar hard genoeg te denken aan je doel wordt dat doel door geheimzinnige krachten in "het universum" opgelost. Is er toch een probleem? Dan zit dat gewoon nog tussen je oren en denk je niet genoeg aan je doel. Dat is volgens deze wet de enige plek waar problemen bestaan. Werkt het niet? Dan geloof je niet genoeg in jezelf. Je hebt te weinig eigenwaarde. 

De aanpak staat nogal haaks op onze opvoeding waar we het gisteren in eerste deel al over hebben gehad. Het zou mooi zijn als we alles konden bereiken door maar achterover te gaan zitten en de hele dag aan ons doel te denken. Of dat betekent dat bijvoorbeeld het geld voor de huur dan plotseling in je portemonnee zit? Niet iedereen zal daarvan overtuigd zijn. Nee, er lijkt wel iets meer te moeten gebeuren.  

Maar betekent dat dan dat we al onze dromen maar direct op moeten geven? Alleen omdat iedereen zegt dat het niet kan? Omdat het niet past in de wereld van nu? Dat klinkt ook niet echt als de juiste weg. 

Wat we wel moeten doen is onderscheid gaan maken in geloven met passie en rationeel geloven. Het grote verschil tussen beiden is dat je bij geloven in iets met passie echt alles maar dan ook alles aan de kant zet om het doel te bereiken. Bij rationeel geloven wordt alles steeds aan de realiteit getest. En vaak zullen we daardoor toch doen wat anderen van ons verwachten. De realiteit is hard. Er zal bijna altijd wel iets opdoen waardoor het "toch weer niet kan." De beruchte "Ja, maar...." ligt altijd op de loer. 

Een echte positieve denker met een hoge eigenwaarde zal eerder geneigd zijn om het onmogelijke toch te willen doen. En wat als het niet kan? Dan zoeken we een oplossing voor wat niet kan! In zekere zin heeft de met passie denkende persoon dat met de "Law of attraction" gemeen. Een positieve denker is misschien voor velen een emotionele of onrealistische denker, maar gemakkelijk te stoppen is deze beslist niet. Zeker niet als die positieve denker ook nog eens over een creatieve geest en een groot gevoel van eigenwaarde beschikt. Zodat die creatieve geest nog wel eens een geitenpaadje weet te vinden. 

 Morgen gaan we verder. 

Nog een ingezonden mededeling van Mari Kapteijns:

Een leuke fotoserie en ook deel twee van je artikel over 'eigenwaarde' op je blog is weer interessant om te lezen. En ik denk:

Eigenwaarde met extra obstakels

Niets is onmogelijk, maar veel meer is mogelijk in onze maatschappij als je geld hebt en zoals in je in je artikel op je blog aangaf ‘je de huur eerst nog kunt betalen’. Ook als je macht hebt, de juiste mensen kent, je uiterlijk mee hebt en ook vaker als je een man bent helpt het eigenwaarde te ontwikkelen. En die ‘waarde’ is lang niet altijd werkelijk ‘van waarde’, je ziet het om je heen.

Daarnaast is ‘eigenwaarde’ ook afhankelijk van de cultuur waar je deel van uitmaakt, of je bijvoorbeeld als vrouw een auto mag besturen of deel mag nemen aan bestuurlijke activiteiten. Recent legde de premie van IJsland, Katrín Jakobsdóttir haar werk neer om te protesteren tegen de loonkloof en gender gerelateerd geweld.

“Door vrouwen geleide beroepen, zoals gezondheidszorg en kinderopvang, worden nog steeds ondergewaardeerd en veel lager betaald”, aldus premier, organisator van de staking. Hoewel IJsland al veertien jaar bovenaan de genderkloofindex van het World Economic Forum staat, verdienen vrouwen in sommige sectoren 20% minder dan mannen voor hetzelfde werk. Niet zo goed voor de ‘eigenwaarde’ denk ik dan.


Herinner je je deze nog?

Verhalen over positief denken duiken regelmatig op. Zo ook op 13 september 2021 op de "Positief denken" dag. Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2021/07/13%20augustus%202021.html. Hierbij wordt maar liefst een gehele dag gewijd aan het oplossen van alles wat er maar mis is in de wereld door er positiever over te gaan denken. Of het werkt weet ik niet. Tien minuten in de Telegraaf of twee minuten in de NRC lezen maakt het leven er al weer niet vrolijker op.

Lekker luchtig gekleed met lekker weer in een mooie omgeving. Wat wil je nog meer?
Lekker luchtig gekleed met lekker weer in een mooie omgeving. Wat wil je nog meer?

Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.

De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland:


Zondag 3 maart 2024   van 13:30 tot 16:00 (VOL)
        geklede sessie met verrassingsthema

Zondag 7 april 2024   van 13:30 tot 16:00
        ongeklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 12 mei 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen
Asperen

"Hé," zullen sommige lezers zeggen. "Daar zijn we pas nog geweest." En dat klopt. Toen waren we bij de sluizen van de Hollandse Waterlinie. En toen wisten ze al dat je de kwetsbare onderdelen van je linie goed moest verdedigen. Dat deed je met een fort. En ook bij Asperen vinden we een dergelijk fort naast de sluizen in de Linge.  Het militaire geheel heeft natuurlijk een nare achtergrond, maar het past vaak wonderwel in de natuurlijke omgeving. Met name omdat er weinig gebeurt en de natuur dus gewoon zijn gang kan gaan.  Een paar plaatjes van het fort bij Asperen: Morgen in Jetje's dag
Morgen gaan we in het paars naar de visserijhaven van IJmuiden. Ja, daar komen we vaker. En niet voor niets, want het is er altijd weer een beetje anders. En dat houdt het toch afwisselend. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts