Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

12 januari 2024. Jetje in de zon. Op haar balkon


12 januari 2024. Jetje in de zon, op haar balkon

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal 



Zonnig is het de laatste dagen wel. Of het warm genoeg is om nu in de zon te zitten valt alleen wel te betwijfelen. Maar goed, zolang duurt de winter tegenwoordig niet en voor je het weet komt de lente er al weer aan. En dan is het al snel genoeg ook weer mogelijk om buitenlucht en vitamines te happen.  Uit de artikelen zullen jullie wel merken dat creativiteit en een aantal randgebieden daarvan de belangstelling gaan krijgen op Jetje's dag. Dat loopt vooruit op nieuwe ideeën, die ik volop heb. Intussen wens ik iedereen alvast een mooi weekend en maandag zien we elkaar in elk geval wel weer. Misschien komt er nog een weeksamenvatting. Daar moet ik nog eventjes naar kijken.

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje zoekt de zon op;


 2. Jetje denkt wat na over creativiteit;

  3. De luchtfietser rijdt tussen het afval, uitkijkend voor scherpe delen.


In de zon,  op Jetje's balkon


Nee, een echt strandmens ben ik niet. Vroeger nog wel. Dat was in de tijd dat ik op aanzienlijk jongere leeftijd op vakantiereizen met vriendinnen richting Italië ging. Ik was in die tijd zeer beslist wel op het strand te vinden. En kwam er soms ook nog eens als een rode kreeft weer vanaf. Teveel en te lang in de zon gelegen en te weinig gesmeerd. Dat soort dingen. Maar later ging dat strandbezoek afnemen. Waarom is niet eens zo heel erg duidelijk. Het kwam er gewoon niet meer zo van. 


Best gek eigenlijk, als je 10 minuten met de auto van het strand af woont. En als je dan tussen de mensen zit, die van de andere kant van Nederland of zelf Duitsland komen. Gewoon even een dagje op en neer, in de file en in de hitte. Met dreinende kinderen achterin. "Mamma, zijn we er al? Ik heb dorst. Ik moet plassen."  Dat soort dingen. Die mensen hebben er duidelijk het nodige voor over om over de Noordzee te staren naar het dichte woud van windmolens, dat daar de laatste jaren op de horizon verrezen is en nog dagelijks groeit. Gelukkig zijn de windmolens volgens de politiek in Den Haag vanaf de kust onzichtbaar. Dat is inderdaad waar, zolang je je ogen dicht houdt. Maar goed, we hebben hier twee plaatsen in de buurt die een groot strand hebben.  We kunnen kiezen.


Noordwijk is het dichtste bij. Maar Noordwijk is een badplaats die zijn grandeur al lang geleden heeft ingeleverd. Bouwprojecten die soms al lopen vanaf de jaren '70 vorige eeuw en sinds die tijd muurvast zitten. Het doet de uitstraling allemaal geen goed. Katwijk heeft wat minder ruïnes langs de kust staan, maar daar is ook niet zoveel te beleven. Ja, je kunt in beide plaatsen goed wandelen. Ook in de omgeving. Maar om daar nu heen te gaan om er op strand te gaan zitten? Nee, dat spreekt niet zo tot mijn verbeelding.


Ik heb wel een balkon. Een redelijk groot balkon zelfs. Alleen wat lang en smal ontworpen. Maar dat is te overleven. En daar kan ik rustig zitten. Er is weinig inkijk en die inkijk moet een flinke verrekijker in de strijd gooien om ook maar iets te kunnen zien. Daar maak ik mij dus ook niet ongerust over. 


Maar inmiddels ben ik eigenlijk het zonnebaden zo verleerd, dat het er ook op mijn balkon niet echt meer van komt. Dat is wat anders, als er een fotoshoot gemaakt moet worden. Dan wil ik er nog wel eens neerstrijken, gewapend met een stelletje vliegenmeppers. Tegen vliegen of andere insecten? Nee hoor. Die vliegenmeppers zijn bedoeld om Facebook buiten de deur te houden. Want die zijn er anders als de kippen bij om moeilijk te doen over "teveel bloot." Ach, ze gaan hun gang maar. Er zijn voldoende alternatieven te vinden waar ik wel kan plaatsen wat ik maar wil. 







Het mooie creatieve leven

Creativiteit is iets dat we op Jetje's dag nog wel eens tegen komen. En dat zal er niet beter op worden, aangezien de activiteiten die ik voor ogen heb, zich voor een heel groot deel in de creatieve wereld af gaan spelen. Alle reden dus, om die creatieve wereld uit allerlei hoeken te gaan bekijken. 

Creatief denken vraagt van ons dat we allerlei uiteenlopende zaken gaan combineren tot iets geheel nieuws. Tot een "iets" dat er nog niet is. Maar ons niet-creatieve denken is er op gericht om alles wat we waarnemen direct te combineren met iets dat we al kennen. Dat kan bij creatief denken per definitie niet en dus is creatief denken voor veel mensen best een eng gedoe. Je gaat er voor jezelf onbetreden paden mee op. Dat is spannend. 

Maar er wordt toch altijd gezegd dat je buiten je comfort-zone moet treden als je meer van je leven wilt maken? Dus de spanning die creatief denken kan geven, kan je ook weer helpen om meer van je leven te maken. Dat is een interessante gedachte. Door hier een paar stappen kort te sluiten mag je zeggen dat creativiteit tot een leuker leven kan leiden. Iets wat veel creatieve mensen waarschijnlijk nog met je eens zijn ook, maar wat veel anderen de wenkbrauwen zal doen fronsen. 

Toch geeft het buiten je comfort-zone treden een soort van nieuwe kracht. Je hebt vaak een kleine overwinning op jezelf gehaald door die stap te zetten. En dat voelt bij de meeste mensen goed. Het geeft geloof in jezelf en je capaciteiten. Ofwel, het is goed voor je zelfvertrouwen. 

Is het de angst voor die spanning van het buiten je comfort-zone treden dat zoveel mensen huiverig zijn om out-of-the-box te denken? Om creatief te gaan denken? Omdat het zo anders is dan we van kind af aan geleerd hebben? Want laten we eerlijk zijn. Heb je ooit ergens op een school vroeger geleerd hoe je creatief kon denken? Denken, dat was redeneren. Logica toepassen, de rationele benadering zoeken. En nu moet je dat allemaal even aan de kant leggen en dan heel anders gaan denken. Het is voorstelbaar dat er mensen zijn die daar best een flinke drempel voor hebben. 



Luchtfietser


Uw luchtfietser fiets niet alleen in de lucht, maar ook door de natuur. En ergert zich dan wel eens aan de hoeveelheid rotzooi die overal achteloos wordt neergesmeten. Daarom hebben de wijze mensen in Den Haag een ijzersterke regeling uitgedacht. Blikjes en plastic flesjes krijgen statiegeld. En dat statiegeld kun je dan innen bij de automaat in de supermarkt. Een geniaal idee zou je zo zeggen. 

Toen deze regeling er net was zag je hele gezinnen met kinderen met grote zakken blikjes en flesjes, kennelijk om een zakcentje voor de kinderen bij te verdienen, die gezellig bezig waren om een menselijke file voor het inleverapparaat te kweken. Want het duurde wel eventjes voor alle blikjes en flesjes in het altijd gulzige apparaat waren verdwenen. Hetgeen ook zorgde voor flink wat kleefspul op de automaat. En de vertraging die dat dan weer opleverde,  maakte de files nog weer wat langer. Niet iedereen was door al deze perikelen gelukkig met de nieuwe inlevertrend.



Spitten maar!

Wie er wel gelukkig mee waren, waren de daklozen, die de vuilniszakken, die altijd rond de containers zwerven, kapot trekken op zoek naar blikjes en flesjes die ze in kunnen leveren. Sommigen spitten zich  door het afval heen en gooien alles waar geen belang aan wordt gehecht achter zich weer op straat. 

En daar is de afdeling handhaving van de gemeente dan weer NIET blij mee. Want de boa's mogen de zuur stinkende massa weer opruimen en aangeven aan de gemeentereiniging waar het probleem zich voordoet. Zodat het door hen definitief opgeruimd kan worden. Het ziet er in elk geval niet uit. Het lijkt er op dat invoering van statiegeld het afval probleem niet zozeer heeft opgelost, maar meer verschoven heeft naar andere instanties. Of het daardoor allemaal zoveel beter en efficiënter geworden is?

Nu ja, uitkijken met fietsen dan maar, en heel voorzichtig fietsen, zodat je als luchtfietser niet op je gezicht valt tussen alle rommel op de straat. 



Herinner je je deze nog?

Het is vandaag 1 april in onze rubriek met herinneringen. Is dat niet leuk? Het artikel destijds had duidelijk eigen ideeën over wat nu eigenlijk leuk was. Het leverde dan ook het nodige commentaar op. En dat was dan wel weer leuk. Wil je nog eens terugkijken naar deze hilarische dag? Kijk dan hier: https://jetjesdag.blogspot.com/2021/04/1-april-dag-van-de-grap.html





Bovenkerk 

Tegen Amstelveen aan vinden we het dorpje Bovenkerk. Een gehucht met een mooi wandelgebied er bij. Het is eigenlijk een uitloper van het Amsterdamse Bos. Het is een waterrijk natuurgebied met uiteraard de nodige watervogels die hier een prima leefomgeving hebben gevonden. In elk geval een mooi gebied voor een wandeling. De start met bord met plattegrond is vlak naast de kerk van Bovenkerk. 










Morgen in Jetje's dag
Ik weet het nog niet. Maandag is het Blue Monday, de beruchte dag waar iedereen nergens zin in heeft. En misschien heb ik ook helemaal gaan zin om Jetje's dag te gaan maken. Nou ja, jullie zien het wel. Of niet. 


Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts