Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

28 februari 2024. Jetje snuift de lucht van vis,rook en diesel

 

28 februari 2024. Jetje snuift de lucht van vis,rook en diesel

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze dag vol geuren

Sommige plaatsen schreeuwen er bijna om, dat je er regelmatig heen gaat om te fotograferen. Door de sfeer, de fotogenieke omgeving, de kleuren, de geluiden. Ja, zelfs de geur van vis en dieselolie die overal aanwezig is, speelt daar een bepaalde rol bij. Al die vreemde attributen laten zich uitstekend combineren met modelfotografie. En dus kom ik er inderdaad regelmatig. Ook vandaag spelen de havens weer een belangrijke rol in Jetje's dag. 

In elk geval wens ik iedereen een fijne woensdag.

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Sluizen, bunkers en havens, een prachtig decor voor modelfotografie;


 2. Elke ervaring in het leven heeft een zekere invloed op ons gevoel van eigenwaarde;

  3. In de herinnering gaan we terug naar de landart van de Flevopolder.


Aan de monding van het Noordzeekanaal


IJmuiden is een havenplaats aan de monding van het Noordzeekanaal. Dat kanaal verbindt de haven van Amsterdam met de Noordzee via een groot sluizencomplex dat in IJmuiden te vinden is. Het gebied rond de sluizen wordt overheerst door de zware industrie met veel rook en stoom van Tata Steel, het voormalige Hoogovens. In de havenmond richting zee ligt het Forteiland, onderdeel van de vroegere Stelling van Amsterdam. 


De haven van IJmuiden heeft in feite vier havens, namelijk de Vissershaven, de Haringhaven, de IJmondhaven en Seaport Marina IJmuiden. De laatste is een grote jachthaven voor de recreatievaart op zee. IJmuiden is naar de hoeveelheid goederen die overgeslagen worden één van de grootste zeehavens van Nederland. Alleen de havens van Rotterdam en Amsterdam zijn groter. IJmuiden is tevens de grootste vissershaven van Nederland. Vanuit IJmuiden vaart er ook een veerboot op Newcastle.


De Tweede Wereldoorlog heeft een stevig stempel gedrukt op IJmuiden. Direct in het begin van de oorlog, op 12 mei 1940 vertrok het prinselijk paar (Juliana en Bernhard) 's avonds om 23.00 uur met de H.M.S. Codrington vanuit IJmuiden naar Engeland. Vlak daarna begon de bezetting. Tijdens de oorlogsjaren werd IJmuiden tot vesting verklaard, de Festung IJmuiden. Voor de bezetter een belangrijk deel van de Atlantic Wall.  Oud-IJmuiden bij de havens en IJmuiden-Noord aan het kanaal werden daarvoor voor een groot deel afgebroken. 


Zowel de Hoogovens als de door de  Duitsers gebouwde "Schnellbootbunker" alsook havengebouwen werden herhaaldelijk gebombardeerd door de geallieerden. Met een zeer zware Tallboy-bom is op 15 december 1944 nog geprobeerd de Schnellbootbunker te vernielen, deze bom raakte de bunker echter niet. Deze bunker is nog altijd in het havengebied te vinden en wordt gebruikt door een offshorebedrijf. Zo is er in de nabijheid ook nog een opslag- en werkplaats voor torpedo's te vinden en in de duinen getuigen een groot aantal bunkers eveneens van de bezettingsperiode. Ook aan de overkant van het kanaal richting Wijk aan Zee. 
 

Het sluizencomplex IJmuiden bestaat uit een aantal schutsluizen en een spui- en gemaalcomplex. De sluizen zijn een belangrijke schakel in het vlot en veilig bevaren van de hoofdvaarroute, vanaf de Noordzee bij IJmuiden naar het IJ bij Amsterdam en verder richting het achterland. De meest recent gebouwde sluis is de Zeesluis IJmuiden. Op 26 januari 2022 is Zeesluis IJmuiden officieel geopend door Koning Willem-Alexander. De sluis is 70 m breed, 500 m lang en 18 m diep en is daarmee de grootste zeesluis ter wereld.  


Eigenwaarde deel 3

We hebben in de eerste twee artikelen gezien hoe belangrijk een goed en gezond gevoel van eigenwaarde is voor je ontwikkeling en carrière. En hoe je jeugd een belangrijke rol speelt. Maar na die jeugd stopt de ontwikkeling van je eigenwaarde zeker niet. Elke gebeurtenis in je leven zal de manier waarop je naar jezelf kijkt, veranderen. 


Je leert jezelf beter kennen bij alles wat je overkomt. Dat kan zowel positief als negatief zijn. Je maakt in je leven steeds weer kennis met nieuwe mensen. Je komt in andere omgevingen. Je krijgt met allerlei zaken en ontwikkelingen te maken die allemaal sporen achterlaten en een stempel drukken. Maar ook je capaciteiten zullen groeien door alle ervaringen die je opdoet. Dat klinkt niet onlogisch, nietwaar? Naarmate je ouder wordt, zal het gevoel van eigenwaarde ook veranderen. Meestal in een positieve richting, omdat je in je leven zelf hebt ervaren wat je kunt en misschien niet kunt. Maar meestal zal dat aanzienlijk meer zijn, dan je in je jeugd hebt meegekregen.


Alles wat je onderneemt, of het nu een praktisch resultaat heeft of niet, draagt bij aan je ontwikkeling en doet je ervaring toenemen. En je legt daardoor je eigen beperkingen en limieten steeds verder weg. 


Dat het vertrouwen in jezelf en je mogelijkheden mee zal groeien heeft niet alleen een leerzaam effect, maar het maakt het leven ook eenvoudiger. Iets dat eerder mis ging, heeft nu een veel grotere kans om wél goed te gaan. Je weet nu namelijk heel goed wat je niet moet doen. Het zal allemaal sneller en beter gaan door de opgebouwde ervaring die je in je werk kunt stoppen. Het is eigenlijk vanzelfsprekend dat je zelfvertrouwen door de jaren heen mee zal groeien en mag groeien. En met je zelfvertrouwen groeit ook je gevoel van eigenwaarde met je mee. 


En door dit zelfvertrouwen uit te stralen en je kennis over te brengen op anderen, zal dit ook naar die anderen toe de uitwerking niet missen. Ook zij zullen een ander, verder gegroeid persoon zien staan. En dat klopt. Dat is inderdaad het geval.

Dus wat dat betreft is er hoop voor iedereen met een laag zelfbeeld. De kans dat het beter wordt naarmate je ouder wordt, is heel groot.

Is dat geen prettig vooruitzicht? 


Herinner je je deze nog?

Op 15 september 2021 beschreef ik op Jetje's dag een bezoek aan Polderland Garden of Love and Fire. Een mondvol voor een stuk landart ten westen van Almere. In de Flevopolder zijn een aantal van deze landart objecten terug te vinden en in de loop van de tijd hebben we er met Jetje's dag een aantal bezocht. Een verslag van dit bezoek is te vinden op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/07/15%20september%202021.html

Bij de metalen panelen van Polderland Garden of Love and Fire
Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.

De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland:


Zondag 3 maart 2024   van 13:30 tot 16:00 (VOL)
        geklede sessie met verrassingsthema

Zondag 7 april 2024   van 13:30 tot 16:00
        ongeklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 12 mei 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen
In IJmuiden is altijd iets te fotograferen

In IJmuiden kom je nog wel eens een fotograaf tegen. De havens met hun oude, vaak wat vervallen en slecht onderhouden gebouwen hebben een duidelijke eigen sfeer. Er ligt veel onduidelijk scheepsmateriaal en attributen uit de visserij op straat. Vaak kleurig en op een bepaalde manier nog sfeervol ook. De geur van vis, rook en dieselolie vult de lucht en vult via de neus het beeld aan. Als je als fotograaf eens een tijdje door een dankbaar gebied wilt struinen met je camera (en misschien met een model er bij), dan is de haven van IJmuiden beslist aan te raden. 
Morgen in Jetje's dag
Morgen heb ik een reddingsactie voor mijn printer gepland. Kijken wat er nog kan. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts