Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

13 september 2021. Positief denken dag

  

13 september 2021. Positief denken dag

 

Leer jezelf om positief te denken


Het is niet voor niets, dat er zoiets als een positief denken dag bestaat. Uiteraard, zou je haast zeggen, is die positief denken dag overgewaaid uit de Verenigde Staten waar men gek is op dit soort aanpakken. Het zijn van die oplossingen die alle problemen in het leven wel even aan zullen pakken.  Ze komen op de doorsnee Europeaan vaak wat eenvoudig over. Maar er zit ook vaak een kern van waarheid in. Die kern wordt vaak ondergesneeuwd door een op het eerste gezicht wel erg eenvoudige benadering. Maar er zijn opvallende feiten: Mensen die positief in het leven staan lijken wel vaker succesvoller te zijn. Daarnaast gaan ze gemakkelijker met de onvermijdelijke tegenslagen in het leven om en komen er met hun positieve benadering sneller en gemakkelijker overheen. 

 

13 september 2021. Positief denken dag
Foto fotograaf Marcel van der Looij uit ZoetermeerIk denk ook wel dat dit voor veel mensen van nature ook wel zo aanvoelt. Ergens diep in onszelf weten we best dat een positieve benadering van problemen veel plezieriger overkomt, dan overal altijd maar het zwarte en het negatieve van te zien. Natuurlijk, we kunnen niet kiezen hoe ons leven zich ontwikkelt en wat er zich voor plezierige en nare dingen op ons levenspad gaan komen. Maar we kunnen wel altijd zelf kiezen hoe we op alle gebeurtenissen wensen te reageren. Dat hebben we volledig zelf in de hand. En dat kan bij alle gebeurtenissen een wereld van verschil maken. Zeker als we ons voorgenomen hebben om uiteindelijk toch positief in het leven te blijven staan. Wat er ook gebeurt.

Wil je nog grote stappen zetten in je leven? Dan is het belangrijk om daar heel positief in te staan. Grote stappen zetten vanuit een negatieve insteek zorgt er voor, dat de motivatie in korte tijd verdwenen is. En dat er uiteindelijk weinig of zelfs helemaal niets van die grote stap terecht komt. Zorg daarom altijd voor een positief doel dat je wilt bereiken. En zorg ervoor dat je dat doel echt al voor je ziet. Een beeld is heel belangrijk. Natuurlijk komen er hobbels. Dus zie die ook alvast maar voor je in dat beeld. Maar dan wel in combinatie met de manier, waarop je die hobbels gaat nemen. Pas dan krijg je een realistisch pad, dat niet alleen maar uit hoogtepunten zal bestaan, maar dat ook dieptepunten gaat bevatten. Maar dat zijn dan wel dieptepunten, waarbij je van te voren weet dat je ze zal overwinnen. 

13 september 2021. Positief denken dag
Foto fotograaf Marcel van der Looij uit Zoetermeer

Belangrijk is ook dat je veel subdoelen beschrijft, die gemakkelijker te halen zijn. Zorg dat je regelmatig iets produceert. Zodat jezelf voortgang kunt zien, maar die je ook kunt verkopen aan anderen. Het maakt het behalen van je einddoel gevoelsmatig eenvoudiger en een stuk plezieriger.

Ben je niet iemand die van alles in het leven wil bereiken, maar die gewoon een rustig en plezierig leven zoekt? Al speelt dat zich voor een groot deel thuis op de bank af? Prima. Elk mens is gelukkig anders. En iedereen mag zijn of haar leven invullen, zoals het uitkomt en goed voelt. Maar ook dan is een optimistische levenshouding van groot belang. Een negatieve houding leidt altijd tot een deprimerende sfeer en niets is zo dodelijk voor een fijne manier van leven, dan dat je je op moet houden in een negatieve en deprimerende omgeving.

Trouwens, wist je dat de beste ideeën ontstaan in de hoofden van mensen die niets aan het doen zijn? Dus wie weet waar het zitten op de bank ooit nog toe gaat leiden. Dus heb je wel eens moeite met weinig of niets doen? Besef dan dat het misschien wel een tussenstap is naar een actiever leven met meer uitdaging. En wil je dat niet? Prima toch. Niets en niemand kan je ooit ergens toe verplichten. Zou je een dergelijke omschakeling in je leven wel zien zitten? Dan is een positieve benadering van het grootste belang om iets te kunnen realiseren. Maar dan kunnen er ook dingen gaan gebeuren die je echt nooit voor mogelijk hebt gehouden.

Positief denken is dus van groot belang. Maar hoe gaan we dat doen? Of verbeteren als je het nu al doet? We gaan er naar kijken in zeven stappen:


13 september 2021. Positief denken dag
Foto fotograaf Marcel van der Looij uit Zoetermeer

1. Ontwerp je bestaan

Alles in de wereld wordt door iemand ontworpen voor het daadwerkelijk vorm krijgt. Een huis wordt eerst getekend door een architect. Geen bouwer begint zomaar ergens stenen te stapelen in de hoop dat er dan wel een keertje een huis ontstaat. Maar bij de inrichting van ons leven doen we dat vaak wel. Dan zien we wel hoe het allemaal loopt en waar we ooit terecht gaan komen. Gek toch? Bij onbelangrijke zaken bereiden we alles tot in detail voor. Bij iets extreem belangrijks als ons eigen bestaan, laten de meeste mensen het gewoon op zijn beloop. Je kunt er toch niets aan veranderen, zegt men dan vaak. Een vreemde houding, toch?

Vaak blijft het dan bij wensen die men gerealiseerd zou willen zien. Zonder er echt voor te kiezen of er actie voor te nemen. Het blijft bij dromen en praten. Bedenk dat alleen het nemen van echte actie tot iets kan gaan leiden. En dan liefst actie in de richting die je je voorgenomen had. Het nemen van actie leidt dan weer tot motivatie. En een gemotiveerd leven is meestal plezierig en gemakkelijk te leven.

Dromen kunnen alleen met actie waarheid worden. Eerst door te denken en je doel te bepalen. Maar dan ook door met dat doel aan de gang te gaan. Zakt de motivatie wat in? Ga dan terug naar je doel. En kijk nog eens waar je het allemaal ook al weer voor deed. Bekijk het steeds positief. Je hebt dat doel niet voor niets bedacht. Je hebt je leven niet voor niets in een bepaalde richting gezet.
13 september 2021. Positief denken dag

2. Neem anderen mee in je positieve manier van leven

Niets is lastiger dan om positief te blijven in een negatieve omgeving. Alleen in een omgeving van min of meer gelijk gestelden heeft een nieuwe levensstijl kans van slagen. Natuurlijk zal het best lastig zijn om je positieve levensstijl over te brengen op mensen, die zich helemaal niet positief voelen. En toch kan je stijl ook heel inspirerend bij hen werken. Als je er ook bij gaat zitten en mee gaat klagen hoe vervelend en naar alles wel niet is, dan gaat de rest van het gezelschap daar niet positiever van worden. Maar je gaat zelf wel negatiever worden. En dat kan toch ook niet de bedoeling zijn, nietwaar?

Kijk waar de problemen van de omgeving liggen. Het is bijna altijd een vorm van angst voor iets. En dat iets kan echt van alles zijn. Kijk of je iets kunt doen om die angsten te verminderen of te rationaliseren. Dat is lastig, maar het is wel belangrijk. Positief functioneren in een negatieve en angstige omgeving kun je helemaal vergeten. Dat gaat echt niet lukken. Dus probeer je dromen over te brengen op je omgeving. Praat er veel over. Laat zien wat je aan het doen bent. Vertel er enthousiast over. Doe het beeldend, zodat men het als het ware voor zich ziet. Laat mensen een rol spelen in jouw beeld. Uiteraard een positieve rol waar ze zelf lekker in mee kunnen gaan. Het kost gegarandeerd tijd, maar je zult zien en merken dat het gaat werken. Je wordt niet alleen zelf steeds positiever door een positieve stijl van leven, je trekt ook je omgeving langzaam, maar zeker met je mee omhoog.

13 september 2021. Positief denken dag


3. Dit is het perfecte moment

Veel mensen wachten nog even af tot het beste moment. Wanneer dat is? Niemand die het weet. Want als dat beste moment ooit komt, is er vast wel weer een beter moment. Dus het beste moment om met je positieve aanpak te beginnen is nu.
Ben je al begonnen? Nee? Doe het dan  Waar wacht je op?

Of je dan wel de garantie hebt dat het gaat lukken? Nee hoor, die heb je niet. Die heb 

je bij het volgende perfecte moment ook niet. "Als je garanties wilt, dan moet je een stofzuiger kopen," heeft ooit iemand eens gezegd. Dit moment is niet beter, slechter of anders, dan welk moment dan ook.  Dus wil je beginnen met iets? Doe het dan en doe het nu. Elk moment is perfect, ongeacht de afloop van je onderneming. Misschien mislukt het. Maar dan heb je wel veel geleerd. Zie leerprocessen altijd als iets heel waardevols. Dan win je altijd. Of je bereikt je doel of je leert heel veel. Je kunt niet verliezen. Ook niet door juist nu te beginnen.

Ben je er voor je gevoel nog niet aan toe? Wie zegt dat je dat morgen wel bent? Of overmorgen? Volgende week? Volgende maand? Volgend jaar? Wat maakt het dan een beter moment om te beginnen? Niets toch? Probeer het. En je zult zien dat je motivatie omhoog vliegt met je resultaten. Dus zorg bij je opzet dat je al snel zichtbare resultaten kunt hebben. Al doende wordt je ook steeds vindingrijker en zie je snellere en betere manieren om je doel te bereiken. Daar mag je op rekenen.

En nogmaals, als je je doel nu niet bereikt, heb je veel geleerd voor een volgende poging en de kans dat het uiteindelijk gaat lukken, wordt met elke poging groter. Er zijn niet echt mislukkingen. Er zijn wel leerkansen en leermomenten. Pak die ook!

4. Wat gaat er allemaal goed

Veel mensen kijken graag naar wat er verbeterd moet worden. Dat betekent dat je steeds maar op zoek bent naar zaken die nu niet zo goed gaan en die je dus verbeteren kunt of moet. Maar kijk ook eens naar wat er al wél goed gaat. En neem die goed lopende dingen als voorbeeld voor minder goed lopende zaken. Neem het goede als uitgangspunt en niet het slechte. Het werkt een stuk motiverender.

Kijk wat je al bereikt hebt. Kijk hoe je dat al zo constructief mogelijk in kunt zetten. Geef jezelf en je omgeving schouderklopjes en andere beloningen met wat er al bereikt is.

Kijk wat er te leren valt van zaken die minder goed gaan. Dan heb je er altijd voordeel van, wat je ook doet. Je krijgt een rijker bestaan en een veel rijker gevoelsleven als je uitgaat van het goede, in plaats van dat, wat niet goed zou gaan. En dat is toch waardevol?


13 september 2021. Positief denken dag

5. Herhaal het goede

In het vorige punt hebben we al gezien dat we het goede als basis of uitgangspunt moeten nemen. Haal daar alle punten uit, die voor herhaling vatbaar zijn. Kijk dan wat je er met wat aanpassing van kan gebruiken onder andere omstandigheden. Verbied een "Ja, maar..." benadering, die elk initiatief dood zal slaan. Zet de positieve ervaringen om in nog meer acties. Voorkom hangen in een "Als ik eerst maar...", "Als ik een ....had", "Als ik dit of dat kon doen" etc. Je voelt het wel aan. Die gedachten helpen je niet verder. Neem je positieve ervaringen en vervang dit wensdenken door die ervaringen. "Als ik eerst maar..." wordt dan "Als ik nu net als toen, toen dat zo goed ging...". Een heel ander uitgangspunt, nietwaar?  
Breng die manier van denken ook over op je omgeving als die met dit soort wensdenken bezig zijn.
 

6. Behoud je gevoel voor humor

Durf te lachen. De wereld zit gewoon raar in elkaar. Veel dingen die mensen doen en zeggen zijn gewoon lachwekkend. Zeker bij politici. Heb zelfspot. Neem niet alles zo serieus. En al helemaal jezelf niet. Lachen zorgt voor relativering van de situatie en zorgt voor een ander gezichtspunt. Precies wat je nodig hebt als er iets niet goed loopt.


7. Blijf geloven dat je je eigen leven bestuurt


Er is er maar eentje die jouw bestaan ontwerpt, zoals we al gezien hebben. Heb je dat ontwerp al gemaakt? Waarom niet? Omdat je denkt dat anderen het ook niet doen? Misschien niet. Maar dat geeft jou dan wel een voorsprong op hen.

Kijk nooit naar leeftijd. Zolang je adem haalt kun je dingen doen. Ga nooit in een hoekje zitten na een werkzaam leven. Zie het als een nieuw begin vol ongekende mogelijkheden nu je geen ladingen verplichtingen meer hebt. Zie een rest van je leven met ongelofelijk veel mogelijkheden voor je. Maak daar in gedachten een positief beeld van. Blijf dingen doen. Blijf over dingen nadenken. Blijf al die onzin in de wereld zien. Blijf dingen goed doen. Blijf lekker dingen fout doen, waar je veel van leren kunt.

Je staat nooit aan een einde van iets. Je staat op hetzelfde moment ook aan het begin van iets nieuws.


Quote van de dag
 
Het Leidsche beeldenfestival
 
Elk jaar wordt er in Leiden op de Hooglandse Kerkgracht een tentoonstelling gehouden van moderne beeldhouwkunst. Het publiek kan dan meestal een werk uitzoeken dat daarna door de gemeente wordt aangekocht en dat dan een plek vindt in de stad. 
 
De laatste jaren gooide corona ook hier roet in het eten maar in 2021 was er weer het nodig te zien. Hierbij een aantal indrukken. Helaas waren de namen bij de kunstwerken voor een deel al gesloopt. De komende tijd zullen we een aantal beelden hier op Jetje's dag laten zien.
 
We beginnen met een werk van Riet Wijnen. Dit werk geeft denkbeeldige gesprekken weer. Gesprekken die op het kunstwerk gehouden worden en kunnen worden. Het zijn in feite meubelstukken en je mag er op zitten.

Het werk heeft zijn plek hier op de Hooglandse Kerkgracht wel gevonden. Het is een dankbaar punt voor mensen om even te gaan zitten. Of om even een zelf meegenomen broodje te nuttigen. En zeker in een studentenstad als Leiden zijn er altijd wel jonge mensen te vinden die er eventjes op neerstrijken. Kortom, een mooie beeldenpartij op een hele mooie plek in de klassieke binnenstad van Leiden. 

Overigens is dit niet het werk dat dit jaar is aangekocht.
 
Kunstwerk Riet Wijnen

Kunstwerk Riet Wijnen

 
Kunstwerk Riet Wijnen


 
Hart.
 
Gedicht.
 
Kaarten.
 
Poster.
 
Spreuk.
 
Hoe schrijf je positiviteit?
 
Voor een gelukkiger en succesvoller leven.
 
De toepassing van positieve psychologie.
 
Veel positieve, inspirerende spreuken, verhalen en gedichten.
 
Een gevoel dat je de wereld aankunt.
 
Schenk geen aandacht aan de negatieve dingen om je heen.
 
Positief denken kun je aanleren.
 
Positiviteit is de sleutel tot succes.
 
Positiviteit staat niet in het gratis woordenboek.
 
Zijn grote mond, iets te harde stem, irritante enthousiasme en overdreven positiviteit waren herkenbaar.
 
 

Morgen in Jetje's dag

Morgen is het pindadag. En wat doe je dan? Inderdaad, dan heb je een reden om pinda's te gaan eten. En dat ga ik dan ook doen. En misschien nog wel wat meer ook. Tot morgen.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts