Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

24 maart. Jetje's krantendag

24 maart. Jetje's krantendag

"De krant is een mijnheer!"

Wat is dat nu voor een rare uitdrukking? Het is al een oudere opmerking. Het is uit de tijd dat een krant gezag had. En dat de lezer ontzag had voor de krant. De uitdrukking  werd onder meer gebruikt door de bekende Amsterdamse schrijver Simon Carmiggelt. De achtergrond van deze opmerking was, dat een krant, en zeker een landelijke krant, een bepaald niveau te handhaven had. Een krant schrijft altijd de waarheid. Een krant roddelt niet. Een krant legt zichzelf beperkingen op, als het om persoonlijke zaken gaat. Een krant is objectief en gebruikt betrouwbare bronnen. 

Kortom, een krant doet die dingen, die je van een echte heer ook zou mogen verwachten en laat na wat een heer nooit zou doen. En dan ontstaat dat gezag voor de krant ook vanzelf wel.  En lang is dat waarschijnlijk voor een groot deel ook wel waar geweest. Natuurlijk had elke krant een eigen voorkeur en zoals dat vroeger heette, een eigen zuil. Bijvoorbeeld een bepaalde religieuze achtergrond.

de krant is een mijnheer


De verandering

Of we de krant nog steeds zoveel deugden toe kunnen schrijven als vroeger is de vraag. Laten we zeggen dat ze de schijn tegen hebben. Met name objectiviteit lijkt in veel gevallen heel ver te zoeken, zeker als het om meer politiek getinte zaken gaat. Dit is voor een deel gekomen, omdat kranten steeds commerciëler moeten worden, om de strijd met het internet nog te kunnen winnen. Nadeel van deze commerciële aanpak is wel, dat het gezag van kranten duidelijk aan het verminderen is.

Internet

Vroeger was het verspreiden van nieuws voorbehouden aan de kranten. Maar dat is inmiddels wel anders. Iedereen kan nieuws verspreiden van internet en vooral de social media. Iedereen kan op internet zelf het nieuws maken, dat hem of haar goed uitkomt. En dat kan natuurlijk tot allerlei vreemde effecten leiden. Nepnieuws dan wel fakenews deed overal op de social media zijn intrede, of het werd verkocht onder rare termen als "alternatieve waarheden". Alsof er meerdere vormen van de waarheid kunnen zijn. Natuurlijk, je kunt verschillend tegen gebeurtenissen aan kijken, maar de gebeurtenis blijft daarmee toch echt wel dezelfde. En je zou verwachten dat die dan ook overal hetzelfde werd beschreven. Maar niets is minder waar.

de krant is een mijnheer

Teruglopende oplage en advertentie inkomsten

De advertentie-inkomsten lopen terug. De krant wordt minder aantrekkelijk voor de lezer, omdat de online media vele malen sneller zijn. En meestal gratis, wat de krant niet is.  Het aantal betalende lezers loopt terug. Minder lezers maakt een krant minder aantrekkelijk om te adverteren. En voor je het weet zit je tegen een financieel probleem aan te kijken. Het is ook nog eens een negatief proces dat zichzelf versterkt.

Zijn kranten een uitstervend fenomeen?

Als de krant in zo’n negatieve spiraal zit, is er dan nog toekomst? Ja, dat is wel te verwachten, maar er zal wel een verschuiving optreden. De snelle nieuwsvoorziening van de social media als bijvoorbeeld Twitter zal geen papieren krant ooit kunnen benaderen. Dus zal de krant het moeten gaan hebben van achtergronden. Diepgaande artikelen, die het nieuws kunnen duiden en in een context zetten. Meer relevante gegevens weten te melden over de personen die in het nieuws zijn. Daar ligt nog een hele wereld te winnen.

Landelijk/lokaal

Een ander onderdeel wat niet snel zal verdwijnen is de lokale krant. Voor veel mensen blijft dat toch de meest betrouwbare nieuwsbron voor wat er plaatselijk gebeurt. Niet iedereen haalt zijn nieuws van social media.

de krant is een mijnheer

Online of op papier? Of beide?

Ook kranten hebben een website. Gratis aanbieden van artikelen zou de eigen inkomsten nog meer aantasten. Dus wijkt men uit naar betaalde online abonnementen. Een krantensite wordt daardoor steeds meer een plaats waar je alleen nog maar koppen kunt lezen om een indruk te krijgen wat er aan de hand is in de wereld. 

Deze site wordt daardoor nauwelijks interessant meer voor de lezer. En als er geen lezers zijn, dan is het ook niet aantrekkelijk voor adverteerders. Er zal dus naar een mix van voldoende interessant gratis en betaald nieuws gezocht moeten worden om een website of weblog van een krant in de lucht te houden. Veel kranten gaan geld vragen voor hun website. Of dat werkt is slecht te beoordelen vanaf de buitenkant, maar wat rondvragen om je heen, levert maar weinig mensen op die daadwerkelijk voor een website van een krant willen betalen.

Er is nog een taak

Kortom, voor eigenaren en redacties van kranten, ligt er nog best een taak en een uitdaging om het passende antwoord op deze problemen te vinden.Quote van de dag

quote van de dag
Portretshoot bij Fred Bervoets

En zo toog ik vorige week via de lange, vrij eentonige en lege wegen van de Noordelijke Flevopolder richting Swifterbant voor een fotoshoot. 
 
Als fotomodel kom je bij fotografen door het gehele land, maar dit was een hoek van Nederland die mij nog vreemd was. 
 
Ik was op weg naar fotograaf Fred Bervoets.

model Henriëtte door Fred Bervoets


Fred introduceert zichzelf als fotograaf als volgt:

Fred Bervoets, geboren in Rotterdam getrouwd met een Amsterdamse schone en woonachtig in het immer bruisende en pittoreske Swifterbant. Meer dan een decenium werkzaam geweest op de fotodesk van NRC-Handelsblad en Algemeen Dagblad en daarna als freelancer werkzaam voor meer dan twintig vakbladen in den lande. Nu een polder-pensionado en op amateurbasis bezig gebleven met fotografie. Mijn landschapsfotografie wordt gekenmerkt door soberheid en drama. Ik stel mijn beelden samen om artistieke, persoonlijke vertelervaringen voor de kijker te creëren. In mijn portretten probeer ik de intens diepe schoonheid van personen in al hun facetten te laten zien en de uniciteit van hun persoonlijkheden vast te leggen.
model Henriëtte door Fred Bervoets


Een ontspannen en prettige shoot

Kortom, Fred is een fotograaf die goed weet wat hij aan het doen is en als model kom je daar ook wel snel achter. Het doel van deze shoot was het maken van portretfoto's in verschillende mimieken en haardracht. Na een prettige ontvangst werd er op een rustige en zeer professionele manier door Fred een flinke serie foto's gerealiseerd. Al met al was het voor mij als model een ontspannen, leerzame en prettige dag, die zeker voor herhaling vatbaar is.

model Henriëtte door Fred Bervoets


Aandacht op Flickr

Een paar foto's werden door Fred op de fotografiesite "Flickr" gezet en trokken daar direct de aandacht. Klik hier voor de link. Het portret met wilde haren verzamelde in enkele dagen ruim 10.000 views. Iets waar je met de meeste media toch wel eventjes voor nodig hebt. Op zich natuurlijk wel een teken dat het werk van Fred ook andere fotografen duidelijk aanspreekt. Leuk om te zien, als je als model zelf ook aan die foto hebt meegewerkt.
 
model Henriëtte door Fred BervoetsHieronder een kleine selectie van portretfoto's die op die dag gemaakt zijn.


model Henriëtte door Fred Bervoets

model Henriëtte door Fred Bervoets

model Henriëtte door Fred Bervoets
Dit is de week van het geld. Dus goed om daar morgen eens aandacht aan te besteden. En dan niet alleen aan het vertrouwde Eurobiljet en de spaarrekeningen, maar ook eens verder te kijken naar moderne digitale geldsoorten. Is dat de toekomst, of is het pure nep? Er komt morgen in elk geval een mening over.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Een verwijzing naar een eigen website of weblog is toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat mogelijk is.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

2 opmerkingen:

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts