Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

21 februari 2024. Jetje kit

 

21 februari 2024. Jetje kit

 


Jetje aan het woord

Een buitengewoon goede morgen allemaal weer

Staat de auto goed geparkeerd voor de bouwmarkt waar je juist wat butyleenkit wilt gaan kopen? Want anders loopt je auto het risico, dat hij in het vizier van een boa terecht komt. En dan wordt het dure kit, al is die bouwmarkt nog zo goedkoop. Nu je toch bij de bouwmarkt bent, waarom zouden ze die zo chaotisch en onoverzichtelijk inrichten? Of is dat geen toeval? Jetje's dag lost het op. Van Richard Branson tot de boa, ze staan vandaag weer voor je klaar. 

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje slaat aan het kitten;


 2. Waarom is er zoveel rommel op Facebook te vinden? ;

  3. Waar denk jij aan bij het woord BOA? Ik denk zelf aan slingers met veren.


De avonturen van Kees de KitterIk heb mij de laatste tijd heel wat ambachten eigen gemaakt. Bijvoorbeeld het aanbrengen van kit. "Is dat een speciaal vak?" zo zullen velen vragen en het antwoord hierop is "Ja!" Twee jaar geleden had ik hier een verbouwing. Dan heb je te maken met een hoofdaannemer, een paar gewone aannemers, wat onderaannemers, wat werkcoördinatoren en helemaal onderaan de Oost-Europese werklui, allemaal met een eigen busje voor de deur met een exotisch kenteken. 


Er was er eentje bij die kennelijk een meer Nederlandse achtergrond had. Hij heette namelijk Kees en dat klinkt niet alsof je uit Roemenië komt. Kees had een eigen specialiteit. Hij was kitter. Dat stond op zijn busje. "Kees de Kitter. Voor al uw kitwerk." Sinds die tijd weet ik dat kitten een apart vak is. Zou er een opleiding voor zijn? Vast wel. Met gespecialiseerde vakrichtingen als acrylaatkit, butyleenkit en siliconenkit? Afijn, Kees was niet erg maatvast. Kees kende twee benaderingen. De eerste was te weinig kit aanbrengen. Dan keek je hier en daar nog steeds in de kieren. De tweede was veel te veel kit aanbrengen en dan droop het bijna de kieren uit. Aan exact de juiste hoeveelheid kit gebruiken deed Kees verder niet. Dat stond kennelijk niet in zijn ZZP-contract.


Het punt was, dat als de schilders bezig waren en op een kier stuitten, dan werd die kier vroeger door de schilder zelf wel eventjes gedicht en ging men weer verder. Maar zo eenvoudig is dat tegenwoordig niet meer. De kittersvakbond heeft kennelijk voldoende macht om af te dwingen dat de kitspecialist hier voor wordt ingezet. En welke aannemer wil ruzie met zijn kitspecialist? Niemand toch? Dan wacht je als schilder liever eventjes tot Kees weer een keertje tijd voor je heeft. Je pakt je mobiele telefoon en gaat in het zonnetje over het balkonhek hangen tot je weer verder kunt. 


Achteraf denk ik wel eens voorzichtig dat het geen toeval was dat de verbouwing van de geplande 7 maanden tot twee jaar uitliep. Het tempo lag niet altijd even hoog. 20 latjes op het plafond schroeven kostte toch ook al een kleine twee maanden doorlooptijd.

Dus toen Kees vertrokken was zag je overal bewoners van het appartementengebouw rondlopen met kitspuiten om het een en ander eventjes bij te werken. De plaatselijke "Gamma" ging er goed mee.


En ook Jetje had nog wel wat kieren van de verbouwing overgehouden die bijgewerkt moesten worden. Dus tijd om beschermende kleding aan te trekken en de achtergebleven restanten eventjes bij te werken. Het is best even wennen met zo'n soort wapentuig. Het lijkt wel een soort raketwerper. De eerste meter kit lijkt echt helemaal nergens naar, maar als je eventjes bezig bent, dan gaat het toch wel steeds vlotter en ook wel beter. Kitten is geen vervelend werk. Geen wonder dat mensen zich op acrylaatkit gaan specialiseren. 

Ach, superondernemer Richard Branson zei ooit: "F*ck it! Just do it!" en dat vind ik zelf ook wel een goed motto. 
  


Het nut van variatie

Waarom gaan mensen door met dingen? Ook al lijkt het niet te werken? Daar zijn hele wetenschappen aan gewijd tegenwoordig. Bijvoorbeeld social media hebben er baat bij dat je zolang mogelijk blijft plakken. Dan zie je lekker veel advertenties, nietwaar? Ververs op Facebook je scherm maar eens. Je hebt direct een heel nieuwe tijdlijn die er heel anders uit ziet. En met veel variatie waaronder heel veel rommel waarbij je geen flauw idee hebt wat je er mee moet. 

Stel je hebt een winkel. Hoe krijg je mensen zo ver om een zo groot mogelijke afstand af te leggen om zoveel mogelijk van je aanbod te zien? De IKEA weet hoe dat moet. Lange afstanden waar alles lekker door elkaar staat en je dingen en aanbiedingen op de vreemdste plekken tegenkomt.  

Of een ander voorbeeld: Je hebt een weblog. Hoe krijg je mensen zover om dit regelmatig te komen bekijken? En als ze er eenmaal zijn, dat ze nog even verder gaan kijken?

Het antwoord op deze vragen is al eerder gevonden. En wel door de gegevensverzamelaars van het internet, zowel door Facebook als door de wereld van het casino. Het is niet eens een moeilijk antwoord. Het is iets als een combinatie van veel variatie en zo onvoorspelbaar mogelijk zijn. 

Als je een draai aan een roulette geeft, kan dat allerlei effecten hebben. Net als een ruk aan de hendel van een speelautomaat. De uitkomst kan dan enorm verschillen. Dat verschilt van een kapitale prijs, (uitermate zeldzaam) tot helemaal niets in de meeste gevallen. Maar zelfs dat schrikt niet af,  want de volgende draai of ruk kan in theorie wel het winnen van een groot bedrag betekenen. Het is deze mix van hoop en onzekerheid die mensen door laat gaan.

Maar de gokbedrijven zijn niet de enigen die dit ontdekt hebben. Bijvoorbeeld Facebook geeft je bij elke verversing van je scherm een nieuw beeld. Met nieuwe berichten van nieuwe mensen. Spannend nietwaar? Wat zou hier allemaal bij kunnen zitten? En dat soort vragen zorgt er voor dat we steeds blijven komen. En kijken. En op links klikken. En Facebook maar gegevens van ons verzamelen. Ook van de mensen die even bij ons komen kijken. En natuurlijk van de mensen waar wij naar toe gaan om te kijken. Want waar je interesse voor hebt en voor wie je interesse hebt, zegt ook weer veel over jou.

Maar wat kunnen we zelf met deze wijsheid? Meer dan je denkt. Heb je bijvoorbeeld een nieuwsbrief? Of een weblog? Zorg dan voor constante veranderingen. Haal er van alles bij. Als het maar voor veel variatie zorgt. Als het maar voor de nodige nieuwsgierigheid bij je lezers zorgt. Dan kijken ze, nu ze er toch al zijn, nog wel even verder ook. En ze komen misschien nog wel een keertje terug. Gebruik dus allerlei verschillende content varianten. Behandel echt allerlei onderwerpen. Probeer met veel en vooral verrassende foto's te komen, want je bezoekers zijn net als ieder mens vooral visueel ingesteld.

Het kost je nauwelijks extra geld en tijd, maar een dergelijke strategie kan het aantal bezoekers aan je weblog verbazend vergroten. 
Een boa is meer dan een slinger veren

Enige weken geleden luchtte onze nationale Turk Özcan Akyol ofwel kortweg "Eus" op de televisie bij Gijp en Derksen zijn hart over de boa. De Bijzondere Opsporings Ambtenaar. Uw Luchtfietser heeft er niet veel last van. Die fietst zo hoog, daar komen ze toch niet. Maar lager bij de grond schijnen ze echt wel een soort plaag te zijn, zo verneemt hij regelmatig.

Veel boa's schijnen zicht te gedragen als wandelend bonnenboekje. Vooral als hun gezag wordt uitgedaagd. En dat is al snel. Bijvoorbeeld door oude dametjes die eendjes voeren en dan het plastic zakje in de hondendrollenbak doen. Dat kan kan natuurlijk niet. Waar zouden we blijven als iedereen dat deed? Die regels zijn er niet voor niets en een boa schrijft in dergelijke gevallen een bon waar de bejaarde in kwestie een flink deel van de AOW aan kwijt is. Dat zal haar leren om het gezag te tarten! 

Er gaan geruchten dat de boa betaald wordt door de bond van fabrikanten van hoge bloeddruk pillen. Iedereen die veel met de boa in aanraking komt heeft die pillen nodig. 

Het zal wel wat overdreven zijn. Maar nu gaan er weer verhalen dat ze bewapend moeten worden. Want niet elke bejaarde laat het zomaar bij eendjes voeren. Sommige zijn veel gevaarlijker en gaan bijvoorbeeld 37 seconden te lang parkeren. Dan is een knuppel, taser of AK47 toch wel handig als je je gezag af wilt dwingen bij koppige Hollanders die het helemaal niet hebben op gezag. Ontzag voor gezag zit Hollanders gewoon niet in de genen. "Doe maar gewoon, dan doe je  al gek genoeg." is niet voor niets ons favoriete spreekwoord. 

En natuurlijk wil elke boa een hoofddoek, keppeltje of tulband op of om. Of dat een goed idee is? Geen idee. Er schijnen trouwens alleen een handjevol burgemeesters en actiegroepen te zijn die het belangrijk vinden. Voor de boa zelf hoeft het kennelijk niet. Voor de regering ook niet, trouwens. 

Nou, als al gezegd, hoog in de lucht kom je ze toch niet tegen, dus Uw Luchtfietser kan er niet wakker van liggen.  Herinner je je deze nog?

Vrouwen met baarden. Dat kan tegenwoordig. Gelukkig maar. En dus wilde Jetje op 7 september 2021, Wereld baard dag, wel eens weten hoe zo'n baard nu aanvoelt. En dat was eigenlijk best wel cool. Het zag er kennelijk sexy uit, want ik werd behoorlijk aangegaapt onderweg. Ik zal er nog eens over denken. Aan de ene kant bevalt het leven als vrouw wel, maar aan de andere kant heeft zo'n baard toch ook wel weer iets. Even meekijken om mij te adviseren kun je op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/07/4 september 2021.html 

Mooie bol, trouwens
Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.

De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland:


Zondag 3 maart 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie met verrassingsthema

Zondag 7 april 2024   van 13:30 tot 16:00
        ongeklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 12 mei 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen
Penningsveer

Penningsveer? Waar ligt dat nu weer? Heel eenvoudig. In Haarlem, schuin achter de IKEA ligt Penningsveer. Een paar huizen, een windmolen, een jachthaven en een overwoekerd fort uit de Stelling van Amsterdam. Veel water, blubber, knotwilgen, klei, bagger en rietpluimen maken het oer-Hollandse tafereel helemaal af. Dus als je nog eens bij het Zweedse woonwarenhuis in Haarlem bent, met een paar minuten lopen ben je er, vreemd genoeg. Het is echt wel een overgang van stad naar platteland.

Ingang van het wat overgroeide fort Penningsveer

Ze hebben wel een mooie molen in Penningsveer

Skyline van Penningsveer

Klompen zijn hier handiger dan schoenen

Landelijk gebiedMorgen in Jetje's dag
Oranje en roestkleur gaan prima samen, zoals we morgen gaan bekijken. Laters!

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts