Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

5 februari 2024, Jetje reinigt haar HDD

 

5 februari 2024. Jetje reinigt haar HDD

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

Vandaag ga ik even een kleine reparatie aan de computer uitvoeren want die start niet lekker meer. Dus zal de harde schijf wel vol zitten, zo heb ik altijd geleerd. De enige manier is leegmaken en schoonmaken, nietwaar? Dus zo gedacht, zo gedaan. Ik raad daarbij wel iedereen aan om deze manier van schoonmaken niet op de eigen computer uit te proberen, want ik geef geen enkele garantie dat het altijd goed gaat. Maar goed, van mislukkingen kun je ook veel leren, zo zien we in het tweede verhaal. En daar houd ik mij dan maar aan vast, terwijl de Luchtfietser extra grensoverschrijdend bezig is. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Harde schijf, vriend of vijand van de computergebruiker?;


 2. En als het mislukt hebben we wel weer iets geleerd;

  3. Overschrijdt je gedrag nog wel eens wat grenzen?


Over harde en hele harde schijven

En toen was de computer dood...

Eerst het ding maar eens open maken
Eerst het ding maar eens open maken

Iedereen met een computer kent het probleem. Je zet de PC aan en....er gebeurt niets. In heel veel gevallen is de oorzaak een defecte harde schijf (ook wel de HDD genoemd). De harde schijf is het mechaniek waarop alle gegevens worden opgeslagen en waar ze weer vanaf gehaald worden als ze nodig zijn. En wat we opslaan willen, slaan we ook op op die harde schijf. 

Schroefjes zitten verstopt achter etiketten maar dat wist ik al
Schroefjes zitten verstopt achter etiketten, maar dat wist ik al

Een teer en kwetsbaar onderdeel

Deze HDD is op het oog een teer en kwetsbaar onderdeel, waarbij we alleen maar met verbazing kunnen kijken dat deze dingen het vrijwel altijd doen. Hoewel de uitvoering in de loop der tijden flink veranderd is, is het principe dat al een jaar of vijftig niet meer. De ontwikkeling van de harde schijf heeft een opmerkelijke reis doorgemaakt. De eerste versies waren logge machines. De huidige zijn compacte, uiterst krachtige opslagoplossingen.  

Het ergste stof een beetje losmaken
Het ergste stof een beetje losmaken, zodat ik mijn spiegelbeeld goed zie

De pioniersjaren van de computer (1950-1960)

In de beginjaren van de computerrevolutie waren harde schijven kolossale machines die werkelijk kamers vulden. De IBM 305 RAMAC, geïntroduceerd in 1956, wordt beschouwd als de eerste commercieel verkrijgbare harde schijf. Deze reusachtige eenheid had een opslagcapaciteit van 5 megabytes en gebruikte een draaiende magnetische schijftechnologie om gegevens op te slaan. 5 megabytes zijn 4(!) van die kunststof diskettes met een schuifje. U kent ze misschien nog wel. 

Het stof moet er nu goed uit
Het stof moet er goed uit



De overgang naar magnetische opslag (1970-1980) 

In de jaren '70 begon de overgang naar een nieuwe, magnetische opslagtechnologie, waardoor de harde schijven kleiner en voor die tijd efficiënter werden. De introductie van de Winchester-harddisk in 1973 door IBM markeerde een keerpunt. Deze innovatie bracht de lees/schrijfkoppen dichter bij de draaiende schijven, waardoor de opslagcapaciteit toenam en de toegangstijd werd verkort. Winchester werd een begrip. Een harddisk werd in die tijd gewoon een Winchesterdisk genoemd.


Schijf eventjes lekker glad en spiegelend maken
Schijf eventjes lekker glad en spiegelend maken

De opkomst van de personal computer (1980-1990) 

Met de opkomst van personal computers werden harde schijven gewoner. De introductie van 3,5-inch harde schijven in de jaren '80 maakte compacte desktopcomputers mogelijk. De eerste PC's met harde schijf hadden een 40 mb schijf. Nog niet veel naar de huidige begrippen, maar het begin was er en de capaciteit van de HDD steeg gestaag. Tegen het einde van de vorige eeuw waren harde schijven al in staat tot opslag in enkele tientallen gigabytes.

Goed uitpoetsen
Goed uitpoetsen

Het tijdperk van solid-state drives, ook wel SSD genoemd (2000-heden) 

In het nieuwe millennium deed de solid-state drive (SSD) zijn intrede. In tegenstelling tot traditionele harde schijven, gebruiken SSD's geen bewegende delen. Het resultaat daarvan is een aanzienlijk snellere toegangstijd en een betere betrouwbaarheid. Hoewel SSD's aanvankelijk duur waren, hebben technologische vooruitgang en schaalvergroting ze geleidelijk betaalbaarder gemaakt en de prijs is nu concurrerend met de bewegende modellen. Wel zijn de laatsten met veel grotere capaciteiten beschikbaar gekomen.

Een beetje wd40 doet vaak wonderen
Een beetje wd40 doet ook vast wonderen

Huidige trends en toekomstige ontwikkelingen 

Vandaag de dag blijven harde schijven in een hoog tempo verbeteren en ze worden vooral steeds maar groter. Hybride opslagoplossingen combineren de snelheid van SSD's met de capaciteit van traditionele harde schijven. Bovendien experimenteren onderzoekers met nieuwe materialen en technologieën, zoals heliumgevulde schijven, om de opslagcapaciteit verder te vergroten.

De toekomst van harde schijven omvat waarschijnlijk verdere miniaturisatie, hogere opslagdichtheid en verbeterde energie-efficiëntie. Quantum-opslag en andere baanbrekende technologieën zouden mogelijk de volgende stap kunnen zijn in de evolutie van opslagmedia.

En hij kan weer dicht. Zal die even snel draaien straks!
En hij kan weer dicht. Zal die even snel draaien straks!

Conclusie 

De ontwikkeling van de harde schijf heeft een opwindende reis doorgemaakt, waarbij het voor elke computergebruiker een soort onderdeel is geworden van diens dagelijks leven. De harddisk is de motor achter de digitale revolutie. Van logge machines tot slanke, krachtige opslagapparaten, de harde schijf blijft zich aanpassen aan de snel veranderende behoeften van de technologische wereld. Wat de toekomst voor de personal computer ook mag brengen, de harde schijf zal ongetwijfeld een centrale rol blijven spelen in de opslag en toegang tot digitale gegevens.
 
 




Het mooie van mislukkingen

Veel mensen gaan er van uit dat een mislukking in de een of andere vorm alleen maar gezien kan worden als een afgrijselijke gebeurtenis. Alsof er niets ergers had kunnen gebeuren. Alsof het iets is waar we echt nooit meer bovenop kunnen komen. Wat in de praktijk meestal erg meevalt. De meeste schade wordt opgelopen door ons ego. Er zit een deuk in dat ego voor je het weet. En die deuk zorgt dan ook mede voor onze vaak veel te dramatische inschatting van wat er nu eigenlijk gebeurd is.

Wat deze (in hun eigen ogen volkomen mislukte) personen dan volledig over het hoofd zien, is dat mislukkingen een geweldige bron van ervaring en kennis zijn. Want we weten door de mislukking nu heel goed wat NIET werkt. We weten waar we beter op letten moeten en dergelijke. Zeker als je je fouten eerlijk analyseert, zonder je eigen negatieve rol bij de oorzaak weg te poetsen, is een mislukking een bron van waardevolle kennis. En ook nog eens uit de eerste hand verkregen kennis. Dat is ook veel waard. Wat je zelf ervaart maakt met afstand meer indruk, dan kennis uit verhalen, die we van een andere partij vernomen hebben.

Vooral als we ergens nieuw aan beginnen, bijvoorbeeld bij de startup van een bedrijf, worden we geconfronteerd met grote aantallen missers. Maar als we net beginnen is de schade meestal wel te overzien. Het zal echt niet zo zijn dat we met ons nieuwe bedrijf direct te maken krijgen met een faillissement. Eerder zullen we geconfronteerd worden met een product dat niet loopt of onverwachte kosten. Daar valt dan bijvoorbeeld van te leren dat we een kostenbron over het hoofd hebben gezien, maar nu zijn we wel degelijk van het bestaan op de hoogte. 

Een product dat niet loopt kan allerlei oorzaken hebben. Van de prijs tot de specificaties tot de uitvoering. Dat vraagt een verdere analyse, maar de uitkomst van die analyse kan buitengewoon waardevol zijn. Niet alleen kunnen we het niet-lopende project wellicht toch weer lopend krijgen door wat maatregelen te nemen, maar we kunnen het geleerde ook weer in praktijk brengen bij de introductie van een volgend product.

De praktijk leert iedereen op een vaak harde en misschien wat onsympathieke manier hoe de wereld echt in elkaar zit. Geen voorbereiding, geen onderzoek of bedrijfsplan kan een mislukking in de beginfase volledig voorkomen. Dus maak er iets heel positiefs van als het je toch overkomt. Het kan je iets belangrijks leren. Namelijk dat mislukkingen buitengewoon waardevol zijn.   



Luchtfietser

Luchtfietsers zijn altijd grensoverschrijdend bezig. Dat komt omdat je op de hoogte waarop luchtfietsers fietsen, nu eenmaal geen grenzen hebt. Grenzen zijn veel meer laag-bij-de-gronds. Dus als we horen dat iemand grensoverschrijdend bezig is geweest, worden hoog in de lucht direct de oren gespitst. Waar gaat dit over?

"Het zal wel weer over de televisie gaan," denkt Uw luchtfietser bij zichzelf. Hij is niet zo'n televisiekijker. En dus hoor je allerlei mensen dingen roepen over ene Matthijs van Nieuwkerk. Wereldvreemd als Luchtfietsers nu eenmaal zij, heeft hij nog nooit, maar dan ook helemaal nooit, een programma van deze Heilige Man Van De Televisie gezien. "Een unieke combinatie van gaven die samenkomen in één persoon," zo schreef iemand in een bekend opinieblad. Maar als we zien hoe hij soms bejubeld wordt, moet het echt een groot man zijn geweest die veel voor de maatschappij heeft betekend.

Maar ja, grensoverschrijdend bezig geweest. Dat kunnen alleen Luchtfietsers straffeloos doen. Blijft de vraag of het bewezen is. En dan ziet Uw luchtfietser een vreemd patroon. Iemand organiseert een rondvraag. Een enquête. Prima, zou je zeggen. Maar dan ondervraag je alleen de mensen die boos zijn vertrokken. En daarna vind je het schokkend dat die niet zo positief zijn. 1500 van de 2500 ondervraagden zijn nog steeds boos. Uw Luchtfietser vindt het alleen maar vreemd dat ze niet alle 2500 nog boos waren. Kennelijk zitten er ook vergevingsgezinde personen tussen. Kortom, een wat vreemd onderzoek, waar je naar het idee van Uw Luchtfietser geen enkele conclusie aan mag verbinden. 

Nee, Uw Luchtfietser gaat zich maar weer hoog in de atmosfeer grensoverschrijdend gedragen. Daar kraait geen haan naar grensoverschrijdend gedrag , laat staan dat iemand er een vragenlijst over invult. 


Herinner je je deze nog?

We gaan terug naar 26 april 2021. Toen was het World Pinhole Day. Een pinhole camera of pinhole lens is de oervader van de moderne camera. En veel fotografen vinden het leuk om die oercamera in deze tijd van digitaal geweld nog wel weer eens in te zetten. Vaak worden pinholecamera's zelf gemaakt met ouder analoog materiaal. Maar het is ook heel goed mogelijk om een pinholelens te kopen en die op een moderne digitale camera te zetten. De effecten zijn verrassend. De scherpte is niet 100%, maar wel mooi verdeeld. De scherptediepte van deze slechte scherpte is bijna het volledige beeld. Kortom, het is leuk om er mee te experimenteren. Bijvoorbeeld op 26 april, World Pinhole Day. Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2021/04/26-april-world-pinhole-day.html

pinhole foto




Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.

De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland:


Zondag 3 maart 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie met verrassingsthema

Zondag 7 april 2024   van 13:30 tot 16:00
        ongeklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 12 mei 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen








Nijmegen

Vandaag strijken we neer in Nijmegen. Ook zo'n plaats waar ik om de paar jaar toch wel weer eens een keertje ga kijken. Je kunt er niet alleen leuk winkelen, maar er is ook veel te zien. De rivier en de grote brug drukken een duidelijk stempel op de stad en de omgeving. 








Morgen in Jetje's dag
Morgen gaan we naar IJmuiden en Wijk aan Zee, eventjes wat vliegen meppen. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts