5 februari 2024. Jetje reinigt haar HDD
Jetje aan het woord
Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen
Vandaag ga ik even een kleine reparatie aan de computer uitvoeren want die start niet lekker meer. Dus zal de harde schijf wel vol zitten, zo heb ik altijd geleerd. De enige manier is leegmaken en schoonmaken, nietwaar? Dus zo gedacht, zo gedaan. Ik raad daarbij wel iedereen aan om deze manier van schoonmaken niet op de eigen computer uit te proberen, want ik geef geen enkele garantie dat het altijd goed gaat. Maar goed, van mislukkingen kun je ook veel leren, zo zien we in het tweede verhaal. En daar houd ik mij dan maar aan vast, terwijl de Luchtfietser extra grensoverschrijdend bezig is.
Jullie Jetje
Samenvatting van vandaag
1. Harde schijf, vriend of vijand van de computergebruiker?; | ||
2. En als het mislukt hebben we wel weer iets geleerd; | ||
3. Overschrijdt je gedrag nog wel eens wat grenzen? |
Over harde en hele harde schijven
En toen was de computer dood...
Eerst het ding maar eens open maken |
Iedereen met een computer kent het probleem. Je zet de PC aan en....er gebeurt niets. In heel veel gevallen is de oorzaak een defecte harde schijf (ook wel de HDD genoemd). De harde schijf is het mechaniek waarop alle gegevens worden opgeslagen en waar ze weer vanaf gehaald worden als ze nodig zijn. En wat we opslaan willen, slaan we ook op op die harde schijf.
Schroefjes zitten verstopt achter etiketten, maar dat wist ik al |
Een teer en kwetsbaar onderdeel
Het ergste stof een beetje losmaken, zodat ik mijn spiegelbeeld goed zie |
De pioniersjaren van de computer (1950-1960)
Het stof moet er goed uit |
De overgang naar magnetische opslag (1970-1980)
Schijf eventjes lekker glad en spiegelend maken |
De opkomst van de personal computer (1980-1990)
Goed uitpoetsen |
Het tijdperk van solid-state drives, ook wel SSD genoemd (2000-heden)
Een beetje wd40 doet ook vast wonderen |
Huidige trends en toekomstige ontwikkelingen
En hij kan weer dicht. Zal die even snel draaien straks! |
Conclusie
Het mooie van mislukkingen
Veel mensen gaan er van uit dat een mislukking in de een of andere vorm alleen maar gezien kan worden als een afgrijselijke gebeurtenis. Alsof er niets ergers had kunnen gebeuren. Alsof het iets is waar we echt nooit meer bovenop kunnen komen. Wat in de praktijk meestal erg meevalt. De meeste schade wordt opgelopen door ons ego. Er zit een deuk in dat ego voor je het weet. En die deuk zorgt dan ook mede voor onze vaak veel te dramatische inschatting van wat er nu eigenlijk gebeurd is.
Wat deze (in hun eigen ogen volkomen mislukte) personen dan volledig over het hoofd zien, is dat mislukkingen een geweldige bron van ervaring en kennis zijn. Want we weten door de mislukking nu heel goed wat NIET werkt. We weten waar we beter op letten moeten en dergelijke. Zeker als je je fouten eerlijk analyseert, zonder je eigen negatieve rol bij de oorzaak weg te poetsen, is een mislukking een bron van waardevolle kennis. En ook nog eens uit de eerste hand verkregen kennis. Dat is ook veel waard. Wat je zelf ervaart maakt met afstand meer indruk, dan kennis uit verhalen, die we van een andere partij vernomen hebben.
Vooral als we ergens nieuw aan beginnen, bijvoorbeeld bij de startup van een bedrijf, worden we geconfronteerd met grote aantallen missers. Maar als we net beginnen is de schade meestal wel te overzien. Het zal echt niet zo zijn dat we met ons nieuwe bedrijf direct te maken krijgen met een faillissement. Eerder zullen we geconfronteerd worden met een product dat niet loopt of onverwachte kosten. Daar valt dan bijvoorbeeld van te leren dat we een kostenbron over het hoofd hebben gezien, maar nu zijn we wel degelijk van het bestaan op de hoogte.
Een product dat niet loopt kan allerlei oorzaken hebben. Van de prijs tot de specificaties tot de uitvoering. Dat vraagt een verdere analyse, maar de uitkomst van die analyse kan buitengewoon waardevol zijn. Niet alleen kunnen we het niet-lopende project wellicht toch weer lopend krijgen door wat maatregelen te nemen, maar we kunnen het geleerde ook weer in praktijk brengen bij de introductie van een volgend product.
De praktijk leert iedereen op een vaak harde en misschien wat onsympathieke manier hoe de wereld echt in elkaar zit. Geen voorbereiding, geen onderzoek of bedrijfsplan kan een mislukking in de beginfase volledig voorkomen. Dus maak er iets heel positiefs van als het je toch overkomt. Het kan je iets belangrijks leren. Namelijk dat mislukkingen buitengewoon waardevol zijn.
Luchtfietser
Luchtfietsers zijn altijd grensoverschrijdend bezig. Dat komt omdat je op de hoogte waarop luchtfietsers fietsen, nu eenmaal geen grenzen hebt. Grenzen zijn veel meer laag-bij-de-gronds. Dus als we horen dat iemand grensoverschrijdend bezig is geweest, worden hoog in de lucht direct de oren gespitst. Waar gaat dit over?
Maar ja, grensoverschrijdend bezig geweest. Dat kunnen alleen Luchtfietsers straffeloos doen. Blijft de vraag of het bewezen is. En dan ziet Uw luchtfietser een vreemd patroon. Iemand organiseert een rondvraag. Een enquête. Prima, zou je zeggen. Maar dan ondervraag je alleen de mensen die boos zijn vertrokken. En daarna vind je het schokkend dat die niet zo positief zijn. 1500 van de 2500 ondervraagden zijn nog steeds boos. Uw Luchtfietser vindt het alleen maar vreemd dat ze niet alle 2500 nog boos waren. Kennelijk zitten er ook vergevingsgezinde personen tussen. Kortom, een wat vreemd onderzoek, waar je naar het idee van Uw Luchtfietser geen enkele conclusie aan mag verbinden.
Nee, Uw Luchtfietser gaat zich maar weer hoog in de atmosfeer grensoverschrijdend gedragen. Daar kraait geen haan naar grensoverschrijdend gedrag , laat staan dat iemand er een vragenlijst over invult.
Herinner je je deze nog?
We gaan terug naar 26 april 2021. Toen was het World Pinhole Day. Een pinhole camera of pinhole lens is de oervader van de moderne camera. En veel fotografen vinden het leuk om die oercamera in deze tijd van digitaal geweld nog wel weer eens in te zetten. Vaak worden pinholecamera's zelf gemaakt met ouder analoog materiaal. Maar het is ook heel goed mogelijk om een pinholelens te kopen en die op een moderne digitale camera te zetten. De effecten zijn verrassend. De scherpte is niet 100%, maar wel mooi verdeeld. De scherptediepte van deze slechte scherpte is bijna het volledige beeld. Kortom, het is leuk om er mee te experimenteren. Bijvoorbeeld op 26 april, World Pinhole Day. Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2021/04/26-april-world-pinhole-day.html
Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.
De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland:
Nijmegen
Vandaag strijken we neer in Nijmegen. Ook zo'n plaats waar ik om de paar jaar toch wel weer eens een keertje ga kijken. Je kunt er niet alleen leuk winkelen, maar er is ook veel te zien. De rivier en de grote brug drukken een duidelijk stempel op de stad en de omgeving.
Morgen gaan we naar IJmuiden en Wijk aan Zee, eventjes wat vliegen meppen.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers.
Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt.
Wil je een bijdrage leveren?
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links.
Belangstelling of vragen?
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Chat kan gemakkelijk via Messenger
Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden
Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's
Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram
Een fotomodel hoort ook op modelmayhem
Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest
Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog
Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten