14 september 2022. Van holle kies naar gevuld kasteel
Jetje aan het woord
Op de lijst van de open Monumentendag in Lisse, afgelopen zaterdag, stonden twee kastelen. Daarvan hebben we kasteel Keukenhof al bekeken en kijken we vandaag naar kasteel Dever. De twee kastelen hebben een totaal andere achtergrond en lijken verder in geen enkel opzicht op elkaar. Kasteel Keukenhof is nog grotendeels in de originele staat en wordt veel bezocht vanwege de tuinen, maar Dever is zwaar vervallen geweest en maar net op tijd nog gered door een restauratie. Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw was het een ronde muur, of liever gezegd een stapel stenen, met bomen er in en er bovenuit groeiend. Vandaag gaan we samen eens binnen kijken wat er van kasteel Dever geworden is.
Jullie Jetje
Samenvatting
Dever is het oudste kasteel van Lisse, maar is minder goed bewaard gebleven dan de Keukenhof; |
||
De ruïne had in de jaren zestig vorige eeuw iets dreigends en onheilspellends, maar de verbouwing heeft het goed gedaan; |
||
Dever is het mooiste in het voorjaar, ingeklemd tussen de uitbundig bloeiende bollenvelden. |
Van ruïne naar kasteeltje
De dikke muren van het kasteel zijn overal te zien bij de vele nissen die er zijn naar de ramen toe. |
In de kelder vinden we de keuken en de bakkerij waar een speciaal soort ambachtelijk brood wordt gebakken |
Het kasteel kent een aantal verdiepingen die via de smalle trappen te bereiken zijn |
Ook voor de ramen zijn de oude technieken uit de kast gehaald wat voor een heel speciaal, wat groenachtig licht zorgt |
De trap naar de benedenverdieping met de keuken en de bakkerij |
De schouw op de verdieping waar je het kasteel binnenkomt |
Haiku van de dag
Creatief denken met 10 ideeën per dag
Creatief denken is volgens sommige mensen gewoon een gave die een mens met zijn geboorte al dan niet mee krijgt. Volgens anderen heeft creativiteit helemaal niets met afkomst te maken, maar is creatief kunnen denken een menselijke eigenschap, die iedereen in principe aan moet kunnen leren.
Nu zijn er inderdaad een groot aantal technieken ontwikkeld in de loop der jaren, die je kunnen helpen met het ontwikkelen van je creativiteit.
Een heel belangrijk aspect bij creatief denken is het afleren van een aantal menselijke eigenschappen. Afleren kunnen we ze misschien niet, maar wat mogelijk wel lukt is tijdelijk onderdrukken. Want wat ons het meest in de weg loopt bij creatief denken is natuurlijk de neiging om overal direct over te willen oordelen.
Soms bedenken we zelf iets of we horen een idee dat een ander bedacht heeft. Het zou fijn zijn als onze hersenen het waar zouden nemen om het misschien ook nog te registreren, maar wat gebeurt er? Je brein begin het idee direct te beoordelen op basis van wat het al denkt te weten. En die kennis van je brein heeft het opgedaan in heel veel ervaringen, bij opleidingen, in discussies met anderen, met dagdromen en fantaseren en noem het allemaal maar op.
Die kennis wordt nu in de strijd geworpen, om zo snel mogelijk een kritische beschouwing over het zojuist geboren idee te geven.
En in de praktijk is het dan vooral een hele serie gedachten waarom het niet kan en niet goed is. Want we zijn mensen en de menselijke geest heeft bij de meeste mensen een enorme hekel aan veranderingen. Dus die moeten we niet hebben. Dus dat nieuwe idee, hoe innovatief misschien ook, moet eigenlijk wel op een afstand worden gehouden. Want wie weet, leidt het tot verandering.
Het mag duidelijk zijn dat deze benadering dodelijk is voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën of benaderingen. Alles wordt in de kiem gesmoord. Vandaar dat afleren. Om echt lekker creatief te worden moeten we dat eeuwige oordelen, beoordelen en vooral veroordelen laten zitten.
Dat klinkt waarschijnlijk voor een groot deel best bekend, want het werkt zo bij de meeste mensen. Maar er is een aanpak die heel geschikt is om de hersenen te trainen in creatief denken en het is ook nog een aanpak die je niet dagelijks tegenkomt. Het is heel eenvoudig.
Zorg dat je elke dag dat je minimaal 10 ideeën bedenkt. Het onderwerp doet er niet toe. Of het bruikbare of uitvoerbare ideeën zijn is ook niet van belang. Maar of die ideeën nu te gebruiken zijn of niet, schrijf ze op en lees ze af en toe door. Alle kans dat alleen al het doorlezen weer tot nieuwe ideeën leidt. Maar heel belangrijk, ga je ideeën niet beoordelen of je ze wel op moet schrijven. Elk idee, maar dan ook echt elk idee, is goed genoeg om op de dagelijkse lijst terecht te komen. Zonder dat iemand daar een oordeel over mag hebben. Zelfs degene die het idee bedacht heeft niet.
En naar eigen ervaring kan ik zeggen dat het enorm inspirerend werkt al is het soms toch ook lastig. Ik doe dit al jaren en het werkt gewoon. Soms heb ik op een dag 12 ideeën, soms 20, soms 2. Dat geeft niet. Het gaat om het principe van het afleren van het direct beoordelen van ideeën.
Herinner je je deze nog?
In de herinnering van vandaag gaan we terug naar 10 februari 2021. Het was Wereldparapludag. En het sneeuwde, iets vrij uitzonderlijks tegenwoordig. Maar wel iets om leuke foto's mee te maken. Zeker als er ook nog eens een keiharde koude wind bij staat. En we zaten nog midden in de coronatoestanden, hoewel omicron kennelijk in opmars was. Nu is volgens sommigen corona verleden tijd en volgens anderen staan we weer voor een nieuw begin. Nou ja, we zien het wel. Je doet er verder toch niets aan.
Dever in het voorjaar
Kasteel Dever in Lisse is op zijn mooist in het vroege voorjaar. Rond april bloeien allerlei soorten bloembollen in de velden rond het kasteel wat een fraai kleurig geheel oplevert.
In de tuin voor Kasteel Dever zien we de contouren terug hoe het kasteel vroeger geweest moet zijn |
De spectaculaire kleuren in het voorjaar |
Het everzwijn zou ooit de naam d'ever aan het kasteel gegeven hebben |
De ophaalbrug gaf een nieuwe toegang tot tuin en kasteel |
De achterzijde van kasteel Dever is alleen vanaf de naastgelegen Vennestraat goed te zien |
De ooievaar laat zich hier ook regelmatig in de kasteeltuin van Dever zien |
Morgen gaan we naar Orvelte en naar een oude kennis uit de kunstwereld. Ook wel weer eens leuk.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links.
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Chat kan gemakkelijk via Messenger
Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden
Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's
Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram
Een fotomodel hoort ook op modelmayhem
Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest
Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog
Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten