Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

8 maart, Jetje krijgt de voorjaarskriebels

 


8 maart, Jetje krijgt de voorjaarskriebels

 



    Het blijft elk jaar weer mooi om te zien, wat de natuur ons in deze tijd weer voorschotelt;

    Goed weten wat je nu eigenlijk jouw prioriteiten zijn, is belangrijk voor je manier van werken;

    Een serie foto's van de bloeiende bollenstreek zit er vandaag ook nog bij. Het is en blijft toch een mooi gezicht.

 

 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Voorjaarskriebels komen jaarlijks terug |
De narcissen zijn al weer bijna uitgebloeid terwijl de lente nog beginnen moet

Jetje geniet weer van de lente

Lente is altijd een bijzondere tijd. De natuur komt uit haar winterslaap en gaat zich klaarmaken voor een nieuw seizoen vol leven. De cyclus van de natuur verbaast wat dat betreft altijd weer. Zonder klok of andere kunstmatige tijdsaanduidingen zoals een kalender, gaan planten en dieren hun gang. Je zou bijna denken dat ze op dat punt verder zijn dan het mensdom, dat die hulpmiddelen wel nodig heeft. In elk geval tegenwoordig. Misschien was dat ooit een stuk minder. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Voorjaarskriebels komen jaarlijks terug |

De bollenstreek gaat zijn naam weer eer aan doen

Hier in de buurt van mijn woonplaats is het voorjaar helemaal goed zichtbaar. De bollenstreek doet in het voorjaar de naam altijd eer aan. En overal staan de krokussen en narcissen al weer volop te bloeien in een fraaie compositie van geel en violet. Twee felle kleuren, die door het contrasterende karakter elkaar ook nog eens volledig ondersteunen. Het lijkt wat dat betreft wel eens of de natuur ook gevoel heeft voor het combineren van kleuren. Dat is niet echt voorstelbaar, maar je zou het soms wel eens denken.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Voorjaarskriebels komen jaarlijks terug |

De Keukenhof is zich aan het voorbereiden

Bij de regionale trots, de Keukenhof, maakt men zich weer op om de jaarlijkse anderhalf miljoen bezoekers weer te gaan ontvangen. Twee jaar lang mocht er natuurlijk helemaal niets, maar het virus is even weg. Althans, het is door ander nieuws vervangen en dat scheelt nog al wat in de zichtbaarheid en het gevoel voor urgentie bij overheid en bevolking. Je hoort er eigenlijk niemand meer over.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Voorjaarskriebels komen jaarlijks terug |

Ook het landgoed "de Keukenhof" staat er goed bij

De Keukenhof heeft ook nog een landgoed met het gelijkmatige kasteel en veel klassieke bijgebouwen. De laatste jaren wordt er veel gedaan aan restauratie en met succes. Het landgoed wordt steeds levendiger, zeker nu grootgrutter Dirk van der Broek het gebied ook nog een museum voor moderne kunst heeft geschonken. Ook dat museum zal na twee jaar gedwongen rust weer uit de winterslaap moeten komen. Voor het park lukt dat aardig, zoals op de foto's te zien is. Sommige narcissen beginnen al weer uitgebloeid te raken. In de eerste week van maart!! De natuur is extreem vroeg dit jaar.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Voorjaarskriebels komen jaarlijks terug |

De neiging om alles schoon te willen maken

En natuurlijk heb ik zelf ook lentekriebels. En die zitten dan voornamelijk in de neiging om alles schoon te maken en de grauwsluier van de winter af te schudden. Vroeger was de grote voorjaarsschoonmaak heel gebruikelijk. Er waren dorpen en streken waar de dakpannen afgeschrobd werden. Het huis was gewoon een periode onbewoonbaar verklaard, want het was net schoongemaakt. Ik heb geen dakpannen en ga dus nu maar beelden en andere tuinornamenten te lijf met mijn plumeau.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Voorjaarskriebels komen jaarlijks terug |

Verder wachten we het allemaal maar weer af

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Voorjaarskriebels komen jaarlijks terug |

We gaan verder maar weer eens genieten van wat de natuur ons in haar vernieuwingsdrift allemaal voor gaat schotelen. Het zal allemaal best wel weer goed komen.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Voorjaarskriebels komen jaarlijks terug |

 



Houd je je prioriteiten al een beetje bij?


Splits grote doelen in een flink aantal kleinere

De allerbeste manier om je uiteindelijke doel te bereiken, is door je doel op te splitsen in goed beheersbare doelen. Het mooiste is dan, als je daar dagelijks een deel van uit kunt voeren. Iets dat afgerond is, geeft namelijk voldoening en het motiveert. Heel belangrijk om door te gaan. En dan kun je elke dag opnieuw de nodige stappen nemen om het doel van die dag te bereiken. En daarmee het einddoel stapje voor stapje dichterbij te laten komen.

Voor sommigen is dit echt een open deur

Misschien is dit echt niet nieuw voor je. Mogelijk erken je het belang van het stellen van dagelijkse en wekelijkse doelen al heel lang en streef je er ook al dagelijks naar. Maar het probleem is waarschijnlijk meer, dat je je doelen niet haalt. Dat geldt namelijk voor de meeste mensen. De belangrijkste reden dat je die doelen niet bereikt, is dat je geen of onvoldoende onderscheid maakt tussen wat belangrijk is en onmiddellijke aandacht nodig heeft en wat misschien wel urgent is, maar verder eigenlijk niet zo belangrijk.

Wat is er nu eigenlijk echt belangrijk?

Om je prioriteiten goed op een rijtje te kunnen krijgen, is het nodig dat je begrijpt wat nog wel even kan wachten en wat echt belangrijk is. Zo belangrijk dat je het echt nergens anders voor opzij mag leggen. Het betekent uiteraard, dat je je belangrijkste taken goed moet kennen. En dat je die belangrijke taken op de eerste plaats zet. In Engelstalige landen spreken ze van een MIT ofwel een Most Important Task. Je MIT's zijn je belangrijkste taken. Het zijn de taken, waarbij je het niet kunt veroorloven om ze uit te stellen. Het zijn daarmee de taken die bovenaan je prioriteitenlijst moeten staan.

Goed overzicht houden is van belang

Door je taken op te sommen en in de juiste volgorde te zetten, door je voortgang goed bij te houden en al je ervaringen met deze taken te noteren, wordt het al een stuk eenvoudiger voor je om te begrijpen wat je huidige prioriteiten zijn. Het noteren zorgt ervoor, dat je nu kunt zien wat je belangrijk vindt. En opschrijven helpt je om vast te kunnen stellen of je prioriteiten in overeenstemming zijn met je werk. En heel belangrijk, of het werk jou wel echt steunt bij het bereiken van je uiteindelijke doel. Want daar gaat het ook wel eens mis. Druk bezig zijn is één ding, bezig zijn met wat je zou moeten doen, is iets heel anders.  

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Plannen kost veel tijd maar het loont |

Een dagboek of logboek kan al flink helpen

Een dagboek bijhouden is een geweldige manier om je prioriteiten bij te houden, te herkennen wat er moet worden bijgesteld en om de belangrijkste taken te begrijpen. Dat zijn de taken die niet kunnen wachten. Het bijhouden helpt je, om je prioriteiten op een rijtje te krijgen. Het stelt je in staat om je te concentreren op het voltooien van je belangrijke dagelijkse taken, in plaats van je te concentreren op werk dat eigenlijk niet zo belangrijk is, maar toevallig voor handen ligt. Of werk dat niet echt belangrijk is, maar wel heel leuk om te doen.

 "De sleutel is niet om prioriteit te geven aan wat er op je planning staat, maar om je prioriteiten te plannen." - Stephen Covey

Het druk hebben en productief zijn, is niet hetzelfde

De meeste mensen kennen de volgende uitspraak wel: "Het druk hebben betekent niet noodzakelijk dat je productief bent." Je komt deze uitspraak overal tegen en je hebt hem waarschijnlijk al talloze keren gehoord. En dat komt weer, omdat deze uitspraak gewoon waar is. Veel mensen lopen in de val, dat ze voortdurend druk bezig lijken, alleen maar omdat ze zich hierdoor productiever voelen. En dat geldt zelfs als dat helemaal niet het geval is. De sleutel tot efficiënt werken en het verhogen van je productiviteit is, om een lijst met prioriteiten te hebben. En je er dan ook nog eens aan te houden.

Identificeer je belangrijkste taken en neem ze op in een dagelijks rooster. Erken dat ze nergens voor opzij kunnen worden gezet. En geef dan prioriteit aan het realiseren van de belangrijke bezigheden.

Het belang van het bijhouden van je prioriteiten

Het bijhouden van je prioriteiten is een slimme manier om te begrijpen of je op de goede weg bent. Het helpt je te beseffen of de dingen die het grootste deel van je tijd in beslag nemen, je voortgang belemmeren of je juist in staat stellen om je doelen te bereiken.

Weet exact wat je prioriteiten zijn

Exact weten wat je prioriteiten zijn, door je werk, ervaringen en prestaties in een dagboek bij te houden, is een geweldige manier om bijtijds in te zien waar het mis gaat. En om dan te veranderen, wat er moet worden veranderd. Het maakt het gemakkelijker voor je, om van ogenschijnlijk belangrijke taken af te komen en je meer te concentreren op de echte belangrijke taken die uiteindelijk toch de sleutel zijn tot het bereiken van je doelen.

Effectieve manieren om dingen voor elkaar te krijgen

Door verstandig met je tijd om te gaan en geen tijd te verspillen aan activiteiten die je voortgang vertragen, zorg je ervoor dat je elk doel bereikt dat je stelt, dat je je gestelde deadlines haalt en dat je vast blijft houden aan het nemen van de juiste stappen in de richting van jouw visie. Een paar belangrijke stappen, die je daarvoor nemen moet en die er voor zorgen, dat je meer uit je schaarse en kostbare tijd haalt zijn:

• Identificeren van je topprioriteiten;
Als je weet wat je topprioriteiten zijn, kun je tijd verspillende activiteiten herkennen en voorkomen dat deze je werk verstoren. Want je kent het verschil  tussen urgent en belangrijk. Je begrijpt dat misschien wel urgente, maar onbelangrijke taken juist de taken zijn, die aan iemand anders kunnen worden gedelegeerd. En ze kunnen wachten. Je erkent ook, dat het uitstellen van belangrijke taken je succes schaden. En je stelt ze dus nooit uit. Met andere woorden, in je dagboek heb je een lijst met belangrijke taken, die niet kunnen wachten en nog een lijst met urgente taken, die kunnen worden gedelegeerd. Het maakt het mogelijk om nu prioriteit te geven aan je belangrijkste taken.

• 's Ochtends als eerste je MIT's doen;
Door je prioriteiten goed op een rijtje te zetten, ben je verzekerd van succes op elk gebied van je leven en verbeter je je productiviteit. Je MIT's zijn de sleutel om zowel vooruitgang te boeken als je doelstellingen te behalen. Zorg er daarom voor, dat ze bovenaan je prioriteitenlijst staan en doe ze 's ochtends als eerste. Het doen van je MIT's tijdens de vroege uren van de ochtend zet de toon voor de rest van de dag. Het motiveert om in beweging te blijven en stelt je in staat om de hele dag actief te blijven. Het is de beste manier om je tijd verstandig te beheren, om je dagelijkse doelen te bereiken en om je prioriteiten onder controle te houden.

 • Afleiding elimineren;
De enige manier om je op je werk te concentreren en vast te houden aan wat je moet doen, is door afleiding te elimineren. Dit betekent dat je sociale oproepen afwijst, hoe aantrekkelijk ze ook zijn, dat je je telefoon uitschakelt, meldingen op je computer uitschakelt en je op je werk concentreert.


Dit kan nog wel even wachten

Door je prioriteiten bij te houden, kun je gemakkelijk afleidingen identificeren en wegnemen, wanneer ze komen. En je kunt gemakkelijk stellen dat "iets kan wachten" en dat "dit is niet zo belangrijk als dat waar ik momenteel aan werk."  En ook dat is van belang om te weten.



Vandaag weer eens een serie foto's van de Bollenstreek

Deze foto's zijn overigens van vorig jaar. Maar dat moet je echt weten, want verder ziet het er jaar in jaar uit ongeveer hetzelfde uit. Maar het is en blijft een mooi gezicht.  

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Lisse en de bollenvelden horen bij elkaar |  | Skyline van Lisse vanaf de "van Lijnden weg"
Skyline van Lisse vanaf de "van Lijnden weg"

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Lisse en de bollenvelden horen bij elkaar |  | Skyline van Lisse vanaf de "van Lijnden weg"
Skyline van Lisse vanaf de "van Lijnden weg"

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Lisse en de bollenvelden horen bij elkaar | Bij kasteel Dever.
Hyacintenvelden bij Huize Dever

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Lisse en de bollenvelden horen bij elkaar | Langs de tweede Poellaan in Lisse
Langs de tweede Poellaan in Lisse

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Lisse en de bollenvelden horen bij elkaar | Narcissen bloeien gewoon in de wegberm
Narcissen kunnen volledig verwilderen. En dat doen ze hier dan ook, gewoon in de wegberm


Morgen in Jetje's dagMorgen starten we met een nieuwe dubbel rubriek, Fashion & Fiction. Wat dat nu weer is, dat gaan we morgen zien. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.


 Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Natuurlijk ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts