Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

25 juli 2025. | Nr. 417 | Jetje grijpt de macht

 

25 juli 2025.  | Nr. 417 |  Jetje grijpt de macht

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

Het lijkt wel eens of het moderne leven vooral draait om vormen van macht over anderen uitoefenen en dat moet dan nog snel gebeuren ook. Macht en snelheid lijken de drijfveren van de moderne mens te zijn. Een interessant thema dat ik hier met fotograaf Binghan Hans Thé in zijn Amsterdamse studio op de NDSM-werf heb uitgewerkt tot een soort karikatuur van het begrip "macht." Het begrip snelheid is daarna in een apart verhaal verwerkt. Waardoor deze Jetje's dag weer helemaal past in de moderne waan van de dag. 




Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje grijpt de macht;


 2. Heb je ook al nergens tijd voor?

  3. In Groningen lijkt het nog wel lekker rustig.


Gasmaskers als Fetisjsymbool 



Tussen esthetiek, macht en anonimiteit

In de wereld van fetisjisme zijn het niet alleen leren kledingstukken, latex en hoge hakken die vele mensen fascineren. Ook ogenschijnlijk functionele of militaire objecten zoals gasmaskers hebben een plek veroverd in de erotische beeldtaal. Wat ooit bedoeld was als bescherming tegen gevaarlijke dampen en giftige stoffen, wordt in bepaalde subculturen juist gebruikt om spanning, mysterie en controle te verbeelden. Maar wat maakt een gasmasker dan voor hen zo’n krachtig fetisjsymbool?
 
 

De aantrekkingskracht van het onbekende

Gasmaskers ontnemen het gezicht zijn uitdrukking. De ogen worden verborgen achter donkere glazen, de mond verdwijnt achter een rubberen filter. Hierdoor ontstaat een gevoel van vervreemding en ontmenselijking. In een erotische context kan dit voor sommige mensen juist een prikkelend effect hebben: Het gasmasker maakt de drager anoniem, geeft hem of haar iets geheimzinnigs en maakt onbereikbaar. Voor sommigen roept dit gevoelens van opwinding op. Juist omdat het gezicht dat normaal gesproken zo bepalend voor herkenning en empathie is, hiermee wordt uitgeschakeld.
 


Macht, controle en onderwerping

In veel fetisjscenario’s draait het om machtsverhoudingen. Gasmaskers passen hier perfect in: Ze worden geassocieerd met autoriteit zoals in militaire of politiële functies, maar ook met vormen van overgave. Wie een gasmasker draagt, is vaak afhankelijk van een ander voor de luchttoevoer en kan in het algemeen minder goed communiceren. Die beperkingen versterken de dynamiek van dominantie en onderwerping. En dat speelt een centrale rol binnen de BDSM-culturen.
 
 

 

Het post-apocalyptische esthetische ideaal

Naast hun psychologische betekenis hebben gasmaskers ook een esthetische functie. Binnen stijlen als cyberpunk, post-apocalyptische mode en industrial fetisjisme (zie samenvatting) zijn gasmaskers visueel indrukwekkend. Ze geven de drager of draagster een vervreemdend, buitenaards of zelfs gevaarlijk uiterlijk. Men spreekt wel van een vorm van ‘sexy dystopie’ die in speciale clubs en gerichte fotoshoots tot leven komt. Gasmaskers worden vaak gecombineerd met latex, PVC of tactische uitrusting om een krachtig visueel statement neer te zetten.
 
 




Veiligheid, ademhaling en symboliek

Een gasmasker legt ook de nadruk op de ademhaling.En dat is in de fetisjwereld een krachtig thema. Ademcontrole (breath play) wordt soms als onderdeel van BDSM-activiteiten ingezet, waarbij het masker als hulpmiddel dient. Deze BDSM-activiteiten brengen uiteraard grote risico’s met zich mee. Dus veiligheid en wederzijds vertrouwen zijn hier essentiële voorwaarden. Maar zelfs zonder fysiek spel symboliseert het gasmasker vaak een spel met controle over iets fundamenteels: Zuurstof en daarmee het leven zelf.



Een niche binnen een niche

Hoewel gasmaskers niet tot de mainstream van fetisjobjecten behoren, vormen ze een opvallend en expressief element in de subcultuur. Gasmaskers duiken op bij fetisjfeesten, in kunstprojecten en in de erotisch getinte fotografie. Voor buitenstaanders kan het dragen van een gasmasker bevreemdend of zelfs beangstigend zijn, maar binnen de scène vertegenwoordigt het masker juist creativiteit, grensverkenning en vrijheid van expressie.



Conclusie:


Het gasmasker als fetisjsymbool is meer dan een voor velen wat vreemd accessoire. Het symbool is geladen met betekenissen: Van macht en anonimiteit tot visuele provocatie en erotische mystiek. In de juiste context wordt het een krachtig hulpmiddel voor fantasieën die spelen met identiteit en controle. En met de flinterdunne lijn tussen angst en verlangen.
 
  



We hebben tijd zat, maar besteden die verkeerd


Voel jij je ook constant druk, maar toch onvoldaan? Ontdek waarom het probleem niet je tijd is, maar je keuzes en hoe geduldige mensen toch uiteindelijk winnen.

In het kort:

  • We hebben geen gebrek aan tijd, maar we verliezen tijd aan afleiding en urgenties, waardoor echt belangrijke zaken structureel worden uitgesteld of genegeerd;

  • Geduldige mensen die trouw blijven aan hun waarden en langetermijndoelen, bouwen duurzaam succes op en oogsten wat haastige mensen onbewust achterlaten;

  • Door bewust af te wijken van de snelheidscultuur en te kiezen voor betekenisvolle tijdsbesteding, ontstaat een leven met richting, rust en echte vervulling.



Het echte probleem is niet een gebrek aan tijd

Hoe vaak zeggen we niet: “Ik heb er geen tijd voor?” Maar meestal klopt dat helemaal niet. We hebben wel degelijk tijd. We besteden die tijd alleen niet aan wat echt belangrijk is. E-mails, eindeloze vergaderingen, notificaties, takenlijstjes en sociale verplichtingen overspoelen ons dagelijks leven. Ondertussen blijven de dingen die er echt toe doen zoals onze gezondheid, relaties, dromen of rust er een beetje achteraan bungelen. Niet omdat ze echt geen prioriteit hebben, maar meer omdat we ze toch verdringen onder het gewicht van een schijnbare urgentie.


Tijd is er altijd voor wat belangrijk is

Als we eerlijk zijn, hebben we allemaal momenten waarop we urenlang op onze telefoon scrollen of ons verliezen in de meest triviale bezigheden. Maar tegelijkertijd klagen we dat we geen tijd hebben om te sporten, een boek te lezen, een goed gesprek te voeren of te reflecteren. Het is niet zozeer een kwestie van drukte, maar van focus. De waarheid is hier simpel: Er is altijd genoeg tijd voor wat echt belangrijk is. Maar we laten ons voortdurend afleiden door wat gemakkelijk en onmiddellijk is.


De illusie van urgentie

Veel van wat ons bezighoudt, lijkt belangrijk omdat het dringend is of op zijn minst zo dringend aanvoelt. Een willekeurige binnenkomende e-mail lijkt meteen aandacht op te eisen. Een deadline morgen krijgt automatisch voorrang boven een levensdoel dat geen harde tijdslimiet heeft. Maar urgentie is niet hetzelfde als belangrijk. Wat je nú aandacht geeft, wordt daar niet per definitie waardevoller door. Het is vaak alleen maar luider en trekt daar meer aandacht door. Daardoor verdwijnt het stille, belangrijke werk naar de achtergrond. Denk aan je gezondheid, je familie, je eigen groei.


Geduldigen erven wat ongeduldigen achterlaten

Wie ongeduldig leeft, wil alles nu en wel direct: Succes, resultaat, bevestiging. Diegene rent van taak naar taak, zonder ooit écht ergens bij stil te staan. Maar het leven beloont zelden haast. De geduldige mens, die structureel werkt aan wat waardevol is, bouwt op de lange termijn iets op. Hij of zij neemt de tijd om relaties te verdiepen, doelen te ontwikkelen, wijsheid op te doen. En uiteindelijk? Dan nemen de geduldigen het over. Zij erven letterlijk en figuurlijk wat de ongeduldigen veel te snel hebben laten vallen.


Waarom we zo vaak afgeleid zijn

We leven in een wereld vol prikkels. Technologie speelt hierin een grote rol: Alles is ontworpen om onze aandacht te grijpen. Apps willen dat je constant blijft scrollen, meldingen vragen directe reacties en elk systeem dwingt vooral snelheid met handelen af. Daardoor vergeten we te kiezen wat we écht belangrijk vinden. We worden meegesleurd. Alleen wie bewust kiest, kan weerstand bieden aan de stroom van ruis en terugkeren naar dat wat écht telt.


Bewust kiezen vraagt oefening

Het vergt moed om ‘Nee’ te zeggen tegen de waan van de dag. Het vraagt oefening om te leren luisteren naar wat voor jóu belangrijk is. Misschien is dat tijd met familie, stilte, lezen, schrijven, iets creatiefs ondernemen of gewoon rust. Wat het ook is: Het vraagt je om actieve keuzes te maken. En om geduld. Want je zult niet meteen de vruchten plukken. Maar als je het volhoudt, bouw je wel aan een leven dat je voldoening geeft. In plaats van dat het slechts opgevuld is met tijdvragende bezigheden waarbij het belang onduidelijk is.


Van gevuld naar betekenisvol leven

Een druk leven is daarmee niet per se een rijk leven. Veel mensen zitten boordenvol afspraken, taken en informatie. Maar ze missen richting. Ze zijn altijd bezet, maar nergens bij betrokken. Wie echter tijd leert vrijmaken voor het wezenlijke, ervaart rust, diepte en voldoening. Dat begint bij herwaarderen: Wat is echt belangrijk voor jou? En durf je daar tijd voor te reserveren? Zelfs als de wereld om je heen versnelt?




Stad Groningen

Groningen is een bruisende stad in het noorden van Nederland, bekend om haar jonge bevolking, rijke geschiedenis en levendige cultuur. Met ruim 230.000 inwoners, waarvan een groot deel studenten, heeft Groningen een energieke en progressieve sfeer.  



Het historische centrum van Groningen is compact en goed te voet of per fiets te verkennen. Blikvangers zijn de Martinitoren, het Groninger Museum met zijn moderne architectuur, en de sfeervolle Vismarkt. Groningen staat ook bekend om haar vele cafés, terrassen en culturele evenementen, zoals Eurosonic Noorderslag en Noorderzon Performing Arts Festival.



Wat Groningen bijzonder maakt, is de combinatie van oud en nieuw. Middeleeuwse straatjes worden afgewisseld met moderne gebouwen en innovatieve stadsontwikkeling. Daarnaast is de stad erg fietsvriendelijk en wordt duurzaamheid hoog in het vaandel gedragen.



Ondanks haar ligging in een uithoek van het land voelt Groningen allesbehalve afgelegen. De stad is trots, eigenzinnig en vooruitstrevend. Groningen is een stad die je bijblijft.




 


Morgen in Jetje's dag
Maandag ben ik in een knap stinkend prutslootje met kroos en kikkerdril te vinden om mijn boekhouding bij te werken. Er zat wel een kikker verbaasd te kijken. Maar ja, volgende week moet de BTW de deur uit. En waarom zou je dat perse achter je bureau moeten doen? En tot die tijd wens ik iedereen een heel prettig weekend toe. En blijf uit de sloten vandaan. 

Groetjes van Jetje.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op  X, het voormalige Twitter te vinden 

En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Een nieuwe eend in de bijt is bluesky

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts