11 november 2021. Jetje bekijkt deftig Nederland
Het landgoed van Kasteel Keukenhof in Lisse is in handen van een stichting gekomen na het overlijden van de Graaf van Lynden; |
||
Kasteel Keukenhof wordt op dit moment in gedeeltes gerestaureerd, wat heel netjes en onopvallend wordt gedaan; |
||
Wat je als kunstenaar ook voor doel hebt, met het schrijven van een e-book komt het zeker dichterbij. |
Een indruk op kasteel Keukenhof
Vroeger had je de zogenaamde adelstand. een overblijfsel van de riddertijd. Een soort van elite die een strikt "ons soort mensen" beleid hanteerde. Het is al lang afgeschaft, namelijk in 1848. Sinds die tijd kent Nederland alleen nog een adellijke titel. Het opgenomen zijn in de adelstand kent nog voornamelijk wat voorrechten qua titulatuur en aanspreekvormen.
Als je wel van adel bent, maar geen titel draagt, dan mag je je jonkheer of jonkvrouw laten noemen. Heb je wel recht op een titel dan mag je, afhankelijk van die titel ridder, baron/barones, burggraaf/burggravin, graaf/gravin, markies/markiezin, hertog/hertogin of prins/prinses laten noemen.
Vroeger leefde de adel op grote voet. Het kasteel waar deze foto's zijn gemaakt, kasteel Keukenhof (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Keukenhof) in Lisse (inderdaad, van het bloemenpark) is van de graaf van Lynden geweest. De geest van deze graaf, die in 2003 overleden is, waart hier nog steeds rond. Vooral oudere Lissenaren weten veel over de Graaf en zijn familie te vertellen, wat nog steeds met een zeker eerbied gebeurt.
De jongere generaties geloven het in het algemeen wel en vinden het gewoon een mooi kasteel met een mooi park er om heen. De graaf van Lynden heeft het landgoed van 235 hectare overgedaan aan een stichting die tot doel heeft het kasteel en het bijbehorende park in de oude grandeur te herstellen en het moet gezegd worden dat dit op een smaakvolle manier gebeurt.
Inmiddels heeft het park een nieuwe bezienswaardigheid in de vorm van het museum van Dirk van den Broek, bekend van een aantal supermarktketens als Digros, Dirk en de Dekamarkt. Een heel andere insteek dan die van de vroegere kasteelheer. Het museum is gericht op alle kunst die iets met voeding te maken heeft.
Het museum dat ook wel het LAM (https://www.lamlisse.nl/) genoemd wordt, bestaat een paar jaar inmiddels, maar lijkt nog geen grote aanhang te hebben. In de regio is het museum zo goed als onbekend. Velen weten niet dat het museum zelfs maar bestaat. Het moderne gebouw valt in het Keukenhofbos ook visueel niet op, wat best een prestatie van de architect mag heten.
Hoewel het formeel één landgoed is, is er een strikte scheiding tussen het bloembollenpark en de rest. Die scheiding is er alleen al fysiek, omdat er een drukke verkeersweg tussen beide delen loopt. Maar er zijn wel meer scheidingen, dan alleen het fysieke deel. Zo is het landgoed altijd geopend en kan iedereen er in en uit lopen. Bij het bloembollenpark is dat wel anders. Het is slechts twee maanden per jaar geopend en de toegangskosten liegen er net als bij vergelijkbare attracties, niet om.
Het park rond het kasteel Keukenhof met alle bijgebouwen, restaurant, kinderboerderij en speciale tuinen en kunstwerken is zeker een bezoek waard. Zowel entree als parkeren zijn gratis. In elk geval is Jetje er maar eens een kijkje gaan nemen. Ze is misschien zelf wel niet altijd even deftig, maar dat wil niet zeggen dat ze het niet zijn kan, als het nodig is.
Quote van de dag
Stel, je hebt een interessant onderwerp onderzocht. En je bent van mening dat er genoeg materiaal beschikbaar is om er een lezenswaardig boek van te maken. En je bent van mening dat er voldoende potentiële lezers voor het boek te vinden zijn, die je ervan kunt overtuigen dat ze je boek moeten bestellen. Het onderwerp kan daarbij breed en universeel van opzet zijn. Of het is echt een afgebakend onderwerp waar wel voldoende potentiële klanten voor zijn. Dan is een e-boek kansrijk.
In beide gevallen ontdek je alleen dat je nog maar één probleem over hebt als het om je e-boek gaat, namelijk dat je eigenlijk niet weet hoe je schrijven moet. Je hebt er doodgewoon geen ervaring mee en kunt dus slecht overzien waar je aan begint. Maar kijk dan eens rond. Hoeveel sportlieden en politici komen niet met een boek tegenwoordig. Denk je echt dat die dat allemaal zelf gaan schrijven? Nou, dat is echt niet het geval. Bijna al dit soort boeken wordt geschreven door een ghostwriter.
Het idee is ook in andere artikelen op deze serie weblogs al eens aangeroerd. Maar dit artikel is echt gewijd aan het laten schrijven van je boek. Het is heel gebruikelijk om dit schrijfwerk uit te besteden. Maar het is wel belangrijk dat het goed gebeurt en dat jouw visie er voldoende in doorklinkt, dat is logisch. En het feit dat het hier jouw visionaire idee betreft, staat voorop.
Het eindresultaat moet aan jouw kwaliteitsverwachtingen voldoen. Liever nog, het moet deze verwachtingen overtreffen.
Aan het maken van een e-boek hangt een prijskaartje. Soms in de vorm van een voorschot, maar in elk geval bij het voltooien van het e-boek. De prijs is meestal gekoppeld aan de omvang. Maar zodra je voor het boek betaald hebt en daarmee alle rechten hebt gekregen, kun je beginnen met het terugverdienen van je investering via online verkoop. Als je je boek puur als reclamemiddel gebruikt, verdien je het daarmee terug, namelijk door de omzet van je bedrijf of je kunstschildersatelier te vergroten. Dan heb je een indirect verdienmodel.
Maar waar vind je iemand die het schrijfwerk voor je wil doen? Hoe weet je dat deze zijn of haar werk een beetje verstaat? Wanneer je met freelancers werkt, mag je gerust om referenties vragen. Van de meeste schrijvers zal genoeg online staan.
Als je eenmaal met die freelancer in zee bent gegaan, komt het aan op een goede samenwerking in elke fase van de ontwikkeling van het e-boek. Hierover moeten afspraken gemaakt worden. Overigens zal elke ghostwriter die zichzelf serieus neemt een set voorwaarden hanteren met daarin zaken als betaling, betalingsmomenten en dergelijke. Daar hoef jij je dus verder geen zorgen over te maken. Over geld gesproken: We kennen allemaal het oude gezegde: "Er is geld nodig om meer geld te verdienen." En dat is een heel ware uitspraak. En hoewel dit heel waar kan zijn, zijn de totale kosten voor het ontwikkelen van een e-boek misschien wel lager dan je nu misschien denkt. Zeker als je denkt op een wat langere termijn.
Want de voordelen op lange termijn komen uit het inkomen dat je jarenlang uit een boek kunt halen. Een e-boek is nadat het geschreven is, onbeperkt te reproduceren zonder verdere kosten. Als het eenmaal ergens staat, dan is het geen enkel probleem om 1, 10, 100 of 100.000 exemplaren te verkopen. Dat verkopen kun je zelf doen, maar het kan ook via bijvoorbeeld Amazon die grote aantallen e-boeken aanbied via hun eigen leesapp "Kindle". Dan neemt je hoeveelheid werk nog verder af en je kunt onbeperkt de vruchten van je investering plukken.
De Mortelen bij Oirschot november 2021, Heerenloop |
De Mortelen bij Oirschot november 2021, Heerenloop |
De Mortelen bij Oirschot november 2021 |
Landgoed Nemerlaer met de Essche Stroom en de Nemer november 2021 |
Landgoed Nemerlaer met de Essche Stroom en de Nemer november 2021 |
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen
kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat
er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier
Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten