Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

13 september 2022. Jetje gaat voor transparantie

13 september 2022. Jetje gaat voor transparantie

 


Jetje aan het woord

Het thema van vandaag was eigenlijk doorzichtigheid ofwel door dingen heen kunnen kijken. Transparantie zou je misschien mogen zeggen. Want we houden van nature niet van zaken die we niet zien, nietwaar? We willen bijvoorbeeld wel graag weten wat de buren doen. En waar ze dat van doen. Dat is ook heel belangrijk. En sommige doorzichtige kleding is ook wel grappig, al moet je er natuurlijk wel iets onder aan doen om het niet al te schokkend voor anderen te maken. Maar dat zit bij mij verder wel goed. 

Jullie Jetje  De omgeving in de gaten willen houden is een soort oerdrift. We houden er niet van als we niets kunnen zien;


  In Jetje's kledingkast is ook transparante kleding te vinden, maar ik houd het uiteraard netjes;

    De herinnering van vandaag gaat over computerbeveiliging. Iets wat de meeste mensen pas echt gaat interesseren als het te laat is.


Wat zijn de buren eigenlijk aan het doen?

Mensen zijn van nature nieuwsgierig. Dus dat we als oermens een manier hebben gezocht om een opening in ons leefhol te maken waardoor we onze medeholbewoners in de gaten konden houden, is niet zo vreemd. En die ingeroeste gewoonte van elkaar te bespieden heeft daarna stand gehouden tot aan de dag van vandaag.


Vooral oudere mensen maken zich in grote mate schuldig aan het in de gaten houden van de buren, zo merk ik regelmatig. Dat is toch wel een belangrijk dingetje op een bepaalde leeftijd. Wat doen die buren toch eigenlijk allemaal? Hebben ze nu al weer iets nieuws? Waar zouden ze dat toch van betalen? Allemaal zaken die buiten die buren natuurlijk niemand verder ook maar iets aan gaan, maar die wel een heel belangrijke rol schijnen te spelen. Voor deze groep is een opening in hun woning bijna van levensbelang. Naar buiten kunnen kijken is een soort van eerste levensbehoefte geworden.


Nu zou het natuurlijk wel een claustrofobisch geheel worden als we geen openingen in onze leefgrot zouden hebben. Niet alleen kunnen we dan de omgeving niet bespieden, we zouden het ook zonder daglicht moeten doen. En licht is natuurlijk wel heel belangrijk. Hoewel, hoeveel mensen maken de ramen weer niet potdicht met allerlei soorten zonwering, omdat er anders zonlicht naar binnen komt dat de kleuren van het bankstel aan gaat tasten? Wat dat betreft is het natuurlijk ook weer niet snel goed.


En als je in sommige straten met een smal trottoir of op een galerijflat woont, loopt iedereen op een halve meter langs je raam. Je ziet dan ook de meest vernuftige constructies om te voorkomen dat voorbijgangers naar binnen kijken. We willen wel graag weten wat die buren doen, maar als die buren omgekeerd willen weten wat wij aan het doen zijn, dan is dat minder noodzakelijk. Een blokkade van hun nieuwsgierige blikken is dan wel op zijn plaats.


Sommige mensen zullen dit gedrag bij zichzelf direct ontkennen. Dat ze het ontkennen en dus eigenlijk staan te jokken zien we natuurlijk ook direct. Ook dat is een vorm van doorzichtigheid. Mensen zijn dan misschien niet van glas of plastic, maar sommigen hebben dat ook helemaal niet nodig om hun binnenste te tonen.


Eigenlijk hebben we als mens een vreemde verhouding met onze blik naar buiten en naar onze medemens. We willen alles weten, maar we willen intussen wel onze eigen privacy handhaven. Tenslotte heeft een ander niets nodig met die dingen die we aan het doen zijn, nietwaar? We blijven wat dat betreft toch een rare apensoort. 


Jetje's kledingkast

Vandaag ben ik de kledingkast weer eens ingedoken op zoek naar een beetje lekker uitstaande en transparante rok. Dat is niet zo warm en toen deze foto's afgelopen zomer gemaakt werden was het wel degelijk warm. 

Zeg maar gerust bloedheet, zo af en toe. 

Een beetje waaien en wapperen dus maar. Dat koelt tenminste nog een klein beetje. 


www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje met haar paarse en groene rok |

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje met haar paarse en groene rok |

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje met haar paarse en groene rok |

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje met haar paarse en groene rok |

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje met haar paarse en groene rok |

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje met haar paarse en groene rok |

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje met haar paarse en groene rok |Haiku van de dag

 
Haiku van de dagWanneer is goed nu eigenlijk goed?


Kiezen is een lastig iets. We hebben het hier op dit weblog wel eerder over keuze gehad. Een vorm van kiezen die we veel tegen komen, is of we iets wel of niet moeten doen. Laten we die variant nog eens bij de kop pakken, want die is minder voor de hand liggend dan veel mensen denken.

Veel mensen gaan er van uit dat als er ongeveer evenveel argumenten vóór en tegen zijn, dat er dan sprake is van een zogenaamde fiftyfifty keuze is. Een keuze waarbij het niet veel uit maakt wat je kiest, maar dat is meestal niet het geval.

De fiftyfifty keuze vinden we vooral terug in situaties waarbij we wel een keuze moeten maken, zonder dat er echt doorslaggevende argumenten vóór en tegen zijn. Zeg maar de keuzes, waarbij het in beide gevallen gewoon goed zal gaan en zonder dat één van beide keuzes een groter risico oplevert dan de andere. Vaak zijn dat nog vrij lastige keuzes ook, juist omdat er geen overtuigend goede of slechte keuze is. Dat is de fiftyfifty keuze. Uitstekend en supersnel oplosbaar door even een muntstuk op te gooien. De ene kant boven geeft de eerste keuze en de andere boven zorgt er voor dat we de tweede mogelijkheid kiezen.

Maar lastiger zijn keuzes die wel belangrijke risico's en het al dan niet behalen van voordelen met zich mee brengen. Dan laat je het wel uit je hoofd om te kiezen op basis van het werpen met muntstukjes. Dan moet je om een keuze te maken véél meer argumenten hebben om die keuze te maken. Van een fiftyfifty keuze is  dan nooit sprake. Minstens 90% van de argumenten moet dan wel vóór zijn, voor we de keuze maken.

Je bepaalt die argumenten door alles wat een rol speelt op een rij te zetten en dan te voorzien van een relatieve waarde. Stel we willen een ander huis kopen. Argumenten zijn dan bijvoorbeeld:

Op maximaal 50 km van mijn werk (25%)
Een tuin van 250 m2 (15%)
Vrijstaand of twee-onder-een-kap (5%)
Garage voor de auto (5%)
Geen extra geldlening noodzakelijk   (50%)

De som van de argumenten is altijd 100.

Stel, we vinden een betaalbaar vrijstaand huis met een grote tuin van 400 m2 met garage, maar wel op 80 km van je werk. Dat huis scoort dan op 0 + 15 + 5 + 5 + 50 = 75%.

Een tweede woning is op 30 km, heeft een grote tuin, maar zit in een blok van vier woningen en er is geen garage. Het is ook te betalen. Dat huis scoort dan 25 + 15 + 0 + 0 + 50 = 90%.

Stellen we de eis dat een "Ja" minimaal een score van 90 moet halen, dan voldoet dus alleen de tweede keuze hier aan.Herinner je je deze nog?

We hebben het vandaag over transparantie. Heeft je computer ook zo'n lekker transparante beveiliging? Een beveiliging die 20 seconden nodig heeft voor een hacker om er door heen te komen? Waarom 20 seconden? Daarvan heeft die hacker 17 seconden nodig om uitgelachen te komen en nog 3 seconden om in te breken. Er is dus wel iets nodig om de boel dicht te timmeren. We hebben er in Jetje's dag wel eens goed naar gekeken. Maar ik heb niet de illusie dat er iemand is, die ik heb weten te beïnvloeden om er eens goed naar te kijken. Het is een onzichtbaar gevaar en mensen zijn nu eenmaal niet bang van onzichtbare gevaren. Nou ja, zorgen maar dat er niets op de computer staat dat de moeite van het stelen waard is. 

computerbeveiliging in de geschiedenis van vandaag

Over gevaren voor je computer gesproken. Heb je al een UPS voor je computer? Eigenlijk een onmisbaar onderdeel, kost nauwelijks wat en kan enorm veel rampen voorkomen. Er is een stuk over deze apparaten aan de herinnering van vandaag toegevoegd. Denk niet dat stroompieken niet voorkomen, want de problemen bij Dronten van vorige week waren tot in Lisse voor computers goed merkbaar!


Tussen Gouda en Waddinxveen

Tussen Goude en Waddinxveen loopt een hele smalle wandelroute door de polder. Het is een paar kilometer achter elkaar lopen, want als je naast elkaar zou lopen, loop je het gevaar elkaar in het water te duwen. Hoewel, het was er warm genoeg voor. Het was geen probleem geweest. Maar de enkele tegenligger moest je toch echt heel voorzichtig voorbij gaan.

Als liefhebber van planten en vogels kom je er ogen te kort. Maar er is ook nog ander gedierte. Waar de waterbeheerders niet blij mee zijn, want rivierkreeften kunnen flink wat schade aanrichten. Verder zien ze er vooral bizar uit en zijn ze vrij onschuldig. Ze laten zich ook gemakkelijk op de foto zetten. 

Dijkje tussen Goude en Waddinxveen
Hier was de dijk nog wel iets breder, maar er zijn ook delen die nog aanzienlijk smaller zijnHet is in elk geval een zeer rustige omgeving. Meer dan vogelgeluiden hoor je niet

Rivierkreeft vindt een raar wit ding
Verbaasde rivierkreeft vindt een raar wit ding

Tussen Gouda en Waddinxveen
Veel water en nog een stukje van het pad. Voor zover je dat zo noemen mag

Tussen Gouda en Waddinxveen
Zoals in veel polders was er zeker geen gebrek aan waterMorgen in Jetje's dag
Gisteren zijn we in Kasteel Keukenhof geweest. Maar Lisse heeft nog een kasteel dat zeker de moeite van een bezoekje waard is. Het is wat ouder en minder luxueus. Maar dat heeft ook zijn charmes

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts