Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

26 april 2024. Jetje komt in de stemming

 

26 april 2024. Jetje komt in de juiste stemming

 

Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal, zenuwachtig in afwachting van het grote feest 

Laat ik eerst eens beginnen met een mooie herinnering, uit de tijd dat ik nog met "De Jetje" en de veelbesproken "JetjePlus," de voorlopers van Jetje's dag, aan het experimenteren was. Was wel leuk om te doen, maar Facebook had het project de oorlog verklaard, inclusief aan alle websites die het zelfs maar als link durfden te vermelden. En dus maakte ik toen reclame met Youtube en dat werkte wel. Ondanks dat veel mensen aan mijn verstandelijke vermogens gingen twijfelen en daar heb ik alle begrip voor. 


Goed, terug naar de dag van vandaag: 

Vandaag gaan we eens wat serieuzere onderwerpen aansnijden. Het kan zelfs op Jetje's dag natuurlijk niet elke dag onzin, vrolijkheid en jolijt zijn, nietwaar? We leven volgens velen in serieuze tijden. Of is dat juist een reden om voor een tegenwicht tegen al die doemdenkerij te zorgen? Problemen zijn er genoeg. Eigenlijk kun je het tegenwoordig beter omkeren. Noem maar eens een onderwerp dat volgens de politiek en helemaal volgens de media nog GEEN crisis is geworden. Het begrip crisis heeft een flinke inflatie ondergaan. Dat mag duidelijk zijn. Een politicus zou zeggen dat het begrip crisis aan een crisis onderhevig is. Waarna het NRC en de Volkskrant al hun columnisten opdracht zouden geven om deze crisis aan ultrarechtse invloeden in Nederland op te gaan hangen. En of dat allemaal nog niet erg genoeg is, is daar nu nog eens de rookworstcrisis bijgekomen. Is er al een  rookworstcrisiscomité bijeen gekomen? Nou, ja. Maandag kijken we wel weer verder hoe alle crises erbij staan. Tot die tijd wens ik iedereen een fijn weekend met wat barbecuesaus op de rookworst. Zolang het nog kan en de boa niet aan de deur staat om het te verbieden. 

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje werkt met wit;


 2. Is crowdfunding een oplossing als je krap zit?;

  3. Tussen water en zandverstuivingen in Katwijk.


De titanenstrijd met witVandaag kijken we eens naar de kleur wit. Nou ja, kleur. Net zo min als zwart wordt wit tot de echte kleuren gerekend. Maar we gebruiken het wel veel. Wit is nu eenmaal fascinerend om te gebruiken en het zal een krachtig effect hebben bij zowel kunst als design. Het werken met wit vereist vaak een subtiele aanpak. Het is kritisch om de juiste uitdrukking en sfeer te creëren. Wit kan ook steriel en koud overkomen als er teveel van wordt gebruikt. Maar of het nu gaat om schilderen op doek, het ontwerpen van interieurs of het produceren van allerlei dagelijkse producten, wit speelt een bijzondere rol vanwege zijn zuiverheid, helderheid en veelzijdigheid.


Het gebruik van wit in de schilderkunst is een kunst op zich. Wit kan op een schilderij worden gebruikt om licht te vangen. Daarnaast is wit geschikt om voor ruimte te zorgen of juist meer contrast aan een kunstwerk toe te voegen. Wit  brengt nuances in schaduw en licht naar voren. Het kan daardoor een gevoel van diepte geven aan een schilderij. Maar hoe wordt die heldere witte verf eigenlijk gemaakt?

Witte verf wordt traditioneel gemaakt door het mengen van een pigment met een bindmiddel. Het meest voorkomende pigment dat wordt gebruikt om wit te maken is titaandioxide, ook bekend als titaniumwit. Dit pigment wordt gewonnen uit erts en ondergaat vervolgens een vrij complex chemisch proces. Hiermee wordt het gezuiverd tot een wit poeder. Titaandioxide heeft de unieke eigenschap echt extreem wit te zijn. Het is daarvoor bijna perfect reflecterend. Er blijft geen kleur op hangen. Hierdoor is titaandioxide ideaal voor het maken van intens witte verf.


Het zuivere titaandioxidepoeder wordt vervolgens gemengd met een bindmiddel. Dit bindmiddel kan verschillen afhankelijk van het type verf dat wordt gemaakt. Bij olieverf wordt bijvoorbeeld titaandioxide gemengd met lijnzaadolie, terwijl bij acrylverf een acrylpolymeer wordt gebruikt als bindmiddel.


Het mengen van titaandioxide met het bindmiddel vereist zorgvuldige aandacht voor de verhoudingen en consistentie van het mengsel. Te veel titaandioxide kan de verf te dik maken en zal de droogtijd fors vertragen, terwijl te weinig zal resulteren in een verf die niet de gewenste helderheid heeft. Een kritisch proces dus.


Eenmaal gemengd wordt de verf vaak door een serie molens en filters gevoerd om ervoor te zorgen dat het pigment echt volledig en gelijkmatig wordt opgenomen in het bindmiddel. Pas dan krijgt de verf een gladde textuur. Dit mengproces is van vitaal belang voor het produceren van hoogwaardige witte verf. Verf staat bekend als duur bij schilders en hobbyisten, maar het is wel duidelijk waar die hoge prijs met al deze bewerkingen vandaan komt.


Het eindresultaat is een verf die helder, wit en klaar is om te worden gebruikt op doek, papier, hout, of waar jouw creativiteit je ook gaat brengen.


Maar het gebruik van wit gaat verder dan alleen in de schilderkunst. In architectuur en interieurontwerp wordt wit vaak gebruikt om ruimtes te vergroten, licht te reflecteren naar donkere plekken en een gevoel van rust te creëren. Van strakke, moderne interieurs tot rustieke, landelijke stijlen, wit is een veelgebruikte keuze vanwege het tijdloze karakter.


Voor sommige mensen is zuiver wit niet prettig om aan te zien. Het is voor hun ogen te fel. Daarom bestaan er oneindig veel witsoorten in de verfwinkel, allemaal bestaand uit wit met een klein beetje van een andere kleur toegevoegd én voorzien van een marketingtechnisch goede naam.


Het werken met wit is soms best lastig, zeker als je nuances aan wilt brengen. Maar het werken met wit bied je ook een kans om te experimenteren met licht, schaduw en textuur. Of het nu gaat om het maken van een schilderij, het ontwerpen van een ruimte of het produceren van producten, het werken met wit biedt eindeloze mogelijkheden.
  


Is crowdfunding iets om jouw kunst te financieren?


Crowdfunding is een relatief nieuwe ontwikkeling

Crowdfunding is een betrekkelijk nieuwe manier van geld bijeen brengen voor een project. Ook in de kunstwereld zien we het steeds meer opduiken. In plaats dat we één geldschieter hebben, maken we gebruik van een heel groot aantal dat allemaal een kleine bijdrage levert aan ons project. En in plaats van één geldschieter die een deel van jouw bedrijf terug verwacht in ruil voor zijn bijdrage, hebben we te maken met een grote groep mensen die allemaal een kleine beloning verwachten voor hun relatief kleine bijdrage. In het algemeen zal het niet echt een probleem zijn om een dergelijke bijdrage te verzinnen als het project eenmaal gerealiseerd is. 


Je kunt werken via een bemiddelaar

Je kunt zelf aan de gang gaan, maar er zijn vele gespecialiseerde bemiddelaars te vinden via Google die je een stuk verder kunnen helpen. Een goed voorbeeld is Kickstarter voor meer industriële producten. Maar als gezegd, er zijn er vele. Ook banken zien vaak wel heil in crowdfunding. Er is zelfs een speciale organisatie die bemiddelt voor kunstenaars onder de naam "Voor de kunst." Deze bemiddelaars stellen wel een aantal eisen willen ze je toelaten, maar eens informeren is natuurlijk altijd mogelijk. 


Goede beschrijving en/of video zijn van belang

Dat het project gedetailleerd beschreven moet zijn en bij voorkeur ook via een video moet worden voorgesteld is iets dat tegenwoordig natuurlijk wel voor zich spreekt. Tenslotte moeten de mensen die geld in jouw project gaan steken ook een goed gevoel hebben bij het project dat men wil gaan steunen. 


Een werkend prototype doet wonderen

Een tweede belangrijk punt, zeker bij meer technische of industriële producten,  is dan ook het bezit van een prototype. Is je toekomstige project op het internet te vinden, dan is het maken van een deels werkend systeem nog wel te doen, al is het vaak in de vorm van simulatie van de toekomstige werkelijkheid. 

Lastiger wordt het met een fysiek product dat men zelf al kan zien. Want ook daarvan zal men een prototype verwachten. Maar voor het overtuigen van iemand die jouw product helemaal nog niet kent, is een goed prototype van het allergrootste belang, omdat het inzicht geeft in het product en de verschijning ervan.  


3D printing voor fysieke producten

Vaak zal er bij het tonen van een fysiek product teruggegrepen moeten worden op een nieuwere techniek als 3D printen, omdat deze techniek zich goed leent voor het maken van een éénmalige versie. Lastiger is het bij apparatuur die een hoeveelheid elektronica aan boord heeft. Vaak is het mogelijk de besturing te realiseren middels een eenvoudige computer als een Raspberry Pi of een Arduino microboard computer.  Ondanks hun geringe formaat zijn dit redelijk krachtige systemen. Maar dat is beslist geen werk voor de doorsnee hobbyist en bedenk: We hebben nog geen geld. Dat moet nog gaan komen. Dus de kosten voor ons prototype moeten wel binnen onze grenzen blijven. 


Calculeer wel alle kosten goed in

Het mag duidelijk zijn dat hier wel een prijskaartje aan komt te hangen als jeu het niet zelf kunt doen. Maar ook bij het vinden van een geldschieter zul je je terdege voor moeten bereiden en moeten zorgen voor beschrijving, werkend prototype etc. De "kost" gaat voor de baat uit, is een bekende Nederlandse zegswijze. Maar die "kost" moet er dan natuurlijk wel zijn.  Worstfietser

Luchtfietsen kan hard werken zijn. Vooral met de harde wind en ijskoude regenbuien die door de lucht jagen sinds we met z'n allen aan het opwarmen zijn.

En als je dan doornat geworden bent snak je ook als Luchtfietser naar iets vets en warms met wat mosterd er op . Zeg maar naar een warme Hollandse hap. Sommige mensen doen er dan ook nog een sausje op om de snack nog wat pittiger te maken. Barbecuesaus bijvoorbeeld.

Maar ja, wat er nu weer voor onzin tot de hoger luchtlagen is doorgedrongen? Want naast de asielcrisis, de stikstofcrisis, de klimaatcrisis, de stroomcrisis, de drinkwatercrisis, de hoogwatercrisis, de laagwatercrisis en nog een stuk of wat andere crises, hebben we nu de rookworstcrisis.

Er zijn, zeker in het verre Brussel ongelofelijk veel ambtenaren die als secundaire arbeidsvoorwaarde het voorrecht hebben gekregen om regelmatig een nieuwe crisis te mogen bedenken. En als ze voldoende hoog in de organisatie zitten mogen ze zelfs ook nog stappen zetten om deze crisis zelf in gang te zetten of te veroorzaken als die niet spontaan genoeg ontstaat. 

Was eerdere de kromming van de banaan en de komkommer aan de beurt, we zijn nu aangeland bij een andere kromme vorm van eetwaar. Namelijk het onvermijdelijke Nederlandse product van de rookworst. In de even Hollandse gerechten als boerenkool en erwtensoep. Zouden die kleine rechte rookworstjes uit de winkel er ook onder gaan vallen? En borrelworstjes? Knakworstjes? Zouden de Duitsers zich hun Bratwurst af gaan laten pakken? Waarschijnlijk niet, maar Nederland is een gaaf land dat braaf doet wat de Brusselse bureaucraten nu weer uitgedacht hebben.

Zouden de boa's al uitgerust zijn met foto's waarmee ze een echte rookworst kunnen herkennen? Vast wel. En anders moet de overheid ze maar naar het artikel in Jetje's dag verwijzen waar de rookworsten zelfs aan de paraplu hangen.

Laat men dit in Brussel maar niet zien

Alleen van het idee al moet men in Brussel bijna bezwijken van ellende. Nee, veel erger dan dit kan het niet worden. Uw luchtfietser gaat maar eens wat rookworsten hamsteren, zolang het nog kan en de boa nog niet naast de stelling met worsten in de supermarkt staat.  En er is natuurlijk ook nog de kans dat we  hier het slachtoffer worden van een pot nepnieuws van overheid en mainstream media. Dat valt beslist niet uit te sluiten, hoewel het nog geen komkommertijd is. 


Herinner je je deze nog?

Vandaag in de herinnering 11 november 2021 met een bezoek aan deftig Nederland. Een groep waar ik met mijn maffe uitspattingen natuurlijk weinig bij te zoeken heb, maar waar ik wel graag eens rondkijk. Een beetje te vergelijken met een bezoek aan het openluchtmuseum in Arnhem, bijvoorbeeld. En vlak bij huis heb ik een echte, heel deftige locatie, namelijk het kasteel van landgoed de Keukenhof. Niet te verwarren met dat park waar de toeristen elkaar vertrappen om de juiste "selfie voor de Insta" te maken. Afijn, mijn bezoek is hier terug te vinden: https://jetjesdag.blogspot.com/2021/11/11-november-2021-jetje-bekijkt-deftig.html

Katwijks duin

Katwijk ligt best wel mooi. Aan zee, tussen uitgestrekte duingebieden en dichtbij een aantal steden waaronder Leiden en Den Haag. Het duingebied heeft in de afgelopen 50 jaar een ware metamorfose ondergaan. In de jaren zestig was het een bosrijk gebied, maar daar heeft de hoge waterstand een einde aan gemaakt. Bomen zijn er niet op gemaakt om jarenlang midden in het water te staan. Nu is het een open terrein, maar van de vroegere vrijheid is door ladingen hekjes, verbodsborden en prikkeldraad niet veel meer over. Voor de vrijheidslievende wandelaar is dat jammer, voor de natuur en de grote hoeveelheid vogels die in de nog steeds waterrijke duinen verblijven is het weer wel prettig. De afwisseling met zandverstuivingen maakt er een bijzonder gebied van. Wie wil gaan kijken? Ga bij de Soefitempel het duin in en je komt met een kwartiertje lopen op de plekken van de foto's. Morgen in Jetje's dag
Maandag hoop ik op een Willyshoot (gemaakt op zaterdag,) maar dan moet wel het weer een beetje meewerken. Dat wordt feest dit weekend. Ik heb al een pallet oranje tompouces ingeslagen en een barrel  oranjebitter. Dan wens ik iedereen een fijn weekend en een geweldige Koningsdag. En natuurlijk gefeliciteerd met jullie geliefde vorst en vorstin. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts