Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

30 april 2024. Jetje ritst

 

30 april 2024. Jetje ritst

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol ritssluitingen

Een klein apparaatje dat handig in het gebruik is, maar dat ook de nodige ergernis op kan wekken als er weer eens iets tussen zit, is natuurlijk de ritssluiting. Maar er wordt zoveel positiefs aan toegekend dat er toch maar een ritssluitingsdag is opgezet. En laat die nu net eens vandaag zijn. Leuk toch? En dus heb ik een jas met een dubieuze rits opgezocht voor een paar ritssluitingfoto's. De weerberichten lijken vrij goed, dus hopelijk kunnen we binnenkort weer eens wat meer naar buiten voor wat fotografie. Net als Mari Kapteijns heeft gedaan in de fotoserie die deze post afsluit. 

In elk geval wens ik iedereen een prettig dinsdag toe. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje ritst haar ritssluitingen;


 2. Wanneer ga jij eens meedoen?;

  3. De Maashorst bij Uden.


Je ritst in de praktijk vaker dan je denkt


Er zijn van die kleine dingen in je leven waar je helemaal nooit bij nadenkt, maar die toch best veel gebruikt worden en zeker bij je kleding een heel belangrijke rol spelen. Zo'n klein ding is natuurlijk de ritssluiting. En om dat kleinigheidje te vieren is het vandaag ritssluitingdag. 


De ritssluiting is ook wel bekend als gewoon "rits" of "zipper" bij mensen die graag Engelse termen gebruiken, is één van die kleine uitvindingen die ons dagelijks leven enorm hebben vergemakkelijkt. We vinden ritssluitingen van onze kleding tot in onze bagage. Hele lange ritssluitingen vinden we in tenten. Tassen zitten er soms vol mee. Kortom, ritssluitingen zijn echt overal te vinden. En hebben dan de pech gewoon over het hoofd te worden gezien. Maar ritssluitingen spelen een cruciale rol in het bij elkaar houden van onze wereld.


De geschiedenis van de ritssluiting gaat terug tot het einde van de 19e eeuw, toen ene Whitcomb L. Judson in 1893 iets patenteerde dat hij de 'kettingsluiting' had genoemd. Het was echter de Zweeds-Amerikaanse elektrotechnicus Gideon Sundback die in 1913 de moderne ritssluiting zoals we die vandaag kennen, verder uit ontwikkelde. 

Sundback vond een manier uit om de 'interlocking' methode tot in de puntjes te perfectioneren, waarbij hij een reeks tanden in elkaar kon schuiven met behulp van een kleine metalen schuiver. Deze uitvinding werd zoals we om ons heen kunnen zien, een enorme hit en de ritssluiting veranderde al snel de manier waarop kleding werd gemaakt.


Ritssluitingen hebben veel voordelen ten opzichte van traditionele sluitingen, zoals knopen of drukknopen. Ritssluitingen zijn snel en gemakkelijk te gebruiken. Hierdoor kunnen kleding en andere items snel worden gesloten en geopend. En snelheid is superbelangrijk in de moderne wereld, dat weten we allemaal. Denk aan het snel aantrekken van een jas in de regen of het snel openen van je tas om er iets uit te pakken. Nee, wat dat betreft past de ritssluiting vrijwel volmaakt in het moderne leven. Wat nog ontbreekt is een USB 3.0 poort en een app om de rits van een afstand te bedienen, maar dat komt vast nog wel een keertje.


Een ander voordeel van ritssluitingen is hun betrouwbaarheid. Goed gemaakte ritssluitingen kunnen jarenlang meegaan zonder te verslijten of kapot te gaan. Gaan ze kapot, dan is dat altijd op een lastig moment. Maar ze zitten wel lekker vast, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld knopen die na verloop van tijd kunnen losraken of drukknopen die af kunnen breken. Dit maakt ritssluitingen ideaal voor gebruik in kleding die vaak wordt gedragen.

Hoewel ritssluitingen ooit voornamelijk van metaal werden gemaakt, zijn er tegenwoordig verschillende materialen beschikbaar, waaronder plastic en nylon. Dit heeft geleid tot een breder scala aan toepassingen voor ritssluitingen, zoals waterdichte ritssluitingen voor buitensportkleding en ultralichte ritssluitingen voor rugzakken en tenten.


Naast kleding worden ritssluitingen ook veel gebruikt in andere toepassingen, zoals in de auto-industrie voor autostoelen en zelfs cabriokappen. In de meubelindustrie zien we ze terug bij meubelhoezen. En zelfs in de medische industrie voor orthopedische ondersteuningen en protheses.

Het belangrijkste kenmerk van de ritssluiting is echter zijn eenvoud. Het is een elegant stukje technologie, dat ons dagelijks leven aanzienlijk vergemakkelijkt zonder er veel ophef over te maken. Dus de volgende keer dat je een ritssluiting opent of sluit, denk dan eens aan de eenvoudige genialiteit die aan het simpele dingetje ten grondslag ligt. En niet schelden op het stukje techniek als er weer eens een lapje stof of iets anders tussen zit.
 



Ik ben er nog niet klaar voor

"Ik ben er nog niet klaar voor" is een uitroep van veel mensen. Het zijn degenen die in hun hart heel goed weten dat ze veranderen moeten. Maar ze zijn er nog niet echt uit om de richting te kiezen die deze verandering uit moet gaan. De situatie waar men in zit bevalt duidelijk ergens niet en daarom is een verandering kennelijk noodzakelijk. Maar om de beslissing te nemen tot een echte verandering  wil men eerst eens wat meer nadenken en meer onderzoek doen. Want zo slecht zitten ze nu ook weer niet op dit moment. En zoals een echte Hollander dan zegt: "Je weet wel wat je hebt, maar niet wat je krijgt."

Misschien is die verandering op dat moment dan wel meer een wens dan iets dat het gevoel geeft dat het echt moet. En daar komt dan nog eens de angst bij om uiteindelijk toch te falen of de verkeerde keuze te maken. Ze zien zichzelf nog niet als competent genoeg om een positieve keuze te maken. Er zijn nog heel veel punten waar men zichzelf niet veilig op voelt. 

Je kunt jezelf afvragen of deze mensen uiteindelijk wel een keuze willen maken. Willen ze wel echt nadenken over een nieuwe situatie? Willen ze wel echt een plan maken dat de keuze tot een succes weet te maken? Want ze mogen dan misschien vast zitten, dat heeft vooral effect voor de toekomst. Als ze naar hun huidige situatie kijken, dan kan die nog heel veel jaren duren voordat er iets ernstigs gebeurt. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze ergens wel tevreden zijn met de huidige situatie en dat deze van hen best nog wel een tijdje mag duren. 

Er is vaak iets onverwachts nodig om deze groep uiteindelijk eens in beweging te krijgen. Een forse verandering in hun leefomstandigheden, bijvoorbeeld. En dan vooral als dit onverwacht en van buitenaf komt, waardoor ze hard geraakt worden in hun comfortzone. Het kan ook een ontmoeting zijn met iemand waardoor ze aan het twijfelen worden gebracht. En dan toch in beweging gaan komen. Maar dat moet dan wel een heel overredend persoon zijn wil het effect hebben. 

In het algemeen hebben we het toch over de groep, die achterover geleund zit te wachten wat anderen gaan doen. Ze kijken belangstellend mee hoe anderen in beweging komen. En misschien zien ze wel dat het goed te doen is en komen ze heel laat, toch alsnog spontaan in beweging. Ze gaan uiteindelijk meedoen. Tenminste, als het door al het gewacht en getreuzel daar inmiddels niet te laat voor is. 



Herinner je je deze nog?

Ik ontvriend niet snel iemand op social media. Ik hanteer een paar simpele regels en zolang die niet opgaan, gebeurt er niets. Een dickpic is goed voor een ban zonder uitleg of commentaar van mijn kant. Daar zijn er heel wat "social media vrienden" op gesneuveld. Achterlijke opmerkingen zonder enig nut, puur om te beledigen of te shockeren gaan er achteraan. 

Maar onderbouwde meningen zijn altijd welkom. Het is al lastig genoeg om iets van terugkoppeling te krijgen. En dat terwijl ik dat altijd verwelkom, want daar kan ik wel iets mee. Ik waardeer het en het zal zeker nooit tot een "ontvrienden of blokkeren" actie leiden. In elk geval gaan we vandaag terug naar 18 november 2021 ofwel "Unfriend-day." Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2021/11/18-november-unfriend-day.html

Zo, laat ik eens iemand gaan zoeken om te ontvrienden





Maashorst bij Uden

Vandaag weer eens een fraaie serie natuuropnamen van onze inmiddels vertrouwde natuurfotograaf Mari Kapteijns. Dit keer wandelt hij in de Maashorst bij Uden met zijn vertrouwde camera en voorziet zijn foto's van een bijschrift.

Aangelegd gedeelte

In de Kampina zijn de Exmoorpony's helaas niet meer te zien

Inmiddels wordt de heide op grote schaal overwoekerd door braamstruiken vanwege de CO2 uitstoot

Maashorst bij Uden 26 april 2024

Na de tweede wereldoorlog ontstonden hier 'bomkraters' uit tot ontploffing gebrachte munitieresten

Sinds enige tijd kom je hier ook exmoorpony's tegen

Vanwege massale houtkap in de middeleeuwen was van het met oerbos bedekte Nederland slechts 2% over



Morgen in Jetje's dag
Morgen ga ik weer eens op stap naar een fotograaf. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts