Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

29 april 2024. Jetje's natte feest

 

29 april 2024. Jetje's natte feest

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen 

Ik ben iemand die grote bewondering heeft voor mensen die zich helemaal op eigen kracht en kunnen naar een bepaalde plaats in de maatschappij op weten te werken. Dat vraagt toch de nodige opoffering van andere zaken en een groot stuk doorzettingsvermogen. Voor iemand die op een dure stoel komt te zitten omdat zijn moeder daar nu eenmaal ook al zat, of hij de kennis er voor heeft of niet,  heb ik bitter weinig bewondering. Ik denk niet dat hij ooit zelf op zal stappen. Daar verdient hij te goed voor. Maar wat mij betreft mag de regering best een einde maken aan deze wat mij betreft middeleeuwse poppenkast en Willy vervangen door een persoon met kennis van zaken. Die gaat dan misschien niet koekhappen en sjoelen met wat gewone mensen op zijn verjaardag, maar ik denk dat veel mensen dat festijn niet echt zullen missen. 

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje viert een vochtig feestje;


 2. Eerst kruipen en dan pas lopen;

  3. Rhenen ligt mooi tegen de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug aan.


Jetje viert een vochtig feestje

Koningsdag Lisse 2024

Op 27 april 1967 dook Willem-Alexander Claus George Ferdinand, koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg (kortweg Willy) uit de Koninklijke Baarmoeder tevoorschijn. Helaas had hij geen schaar bij zich om daarbij een lintje door te knippen, maar dat is later alsnog goed gekomen. Deze baby was door deze daad voorbestemd om  het Nederlandse volk te gaan leiden. Waarheen? Dat weet niemand en zeker deze baby niet. Waarom hij dan voorbestemd was om het volk te leiden? Gewoon. Omdat zijn moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog wat voorvaderen dat ook al deden. Koning zijn zit in de familie. Verdere reden was er eigenlijk niet. 

Koningsdag Lisse 2024 1

Er zijn nogal wat mensen, die dit alles met enig afgrijzen bekijken. Dat zijn de mensen die wel met hun tijd zijn meegegaan en die het hele Koningshuis met alles wat daar zoal bij hoort als een soort Middeleeuws gebeuren zien waar ze niet al te veel mee te maken willen hebben.

Koningsdag Lisse 2024 2

Koning Willy zal dit een zorg zijn. Hij woont beslist niet slecht, hij verdient niet slecht, rijdt niet slecht, vaart niet slecht en voor het hier en daar een bezoek brengen aan een zogenaamde onderdaan krijgt hij een salaris waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen. Enige eisen worden er niet aan hem gesteld. Hij is van Koninklijke Bloede, zoals dat heet. En dat is ruim voldoende. 

Koningsdag Lisse 2024 3

Er zijn nog mensen die de weg op gaan met een oranje vlaggetje en een papieren of plastic toeter. Of die op een kleedje een imitatie van de kringloopwinkel zitten te geven, al is het onder een laag afdekplastic. Het is een tafereel dat je eigenlijk alleen maar volkomen uit zijn verband kunt rukken om er de waarde van aan te geven. Een karikatuur van de samenleving. Meer is het niet. 

Koningsdag Lisse 2024 4

Gezien zijn sterk dalende populariteitscijfers lijkt de bijnaam "Willem de Laatste" die je nog wel eens hoort, nog niet zo slecht gekozen te zijn. Veel Nederlanders, inmiddels bijna de helft, zouden hem wat graag zien vertrekken. Een probleem daarbij is, dat we ook niemand hebben die als president op kan treden. Een persoon als Biden of Trump als president lijkt ook verre van wenselijk. Voordeel is dan weer wel, dat je er maximaal 4 jaar als land aan vast zit en daarna vertrekt deze president weer. Aan Willy zitten we zijn leven lang vast. Inclusief zijn gesmijt met toiletpotten waar de beste man zich ooit onsterfelijk belachelijk mee heeft gemaakt. Als er iets is waar hij in de verre toekomst de geschiedenisboekjes mee gaat halen, dan zal dat waarschijnlijk als die Koning van de wc-pot zijn. 

Koningsdag Lisse 2024 5

Maar goed, als vertegenwoordigster van Jetje's dag kon ik daar op de viering natuurlijk niet gemist worden, ondanks het hondenweer. Dus ik heb een stapel sponzen op een oude hoed geplakt, zodat die het stromende regenwater konden absorberen, heb mij in rood, wit en blauw gekleed en ben feest gaan vieren. Het was inderdaad een vrij vochtig feest. Met alle handelswaar onder het plastic, zodat het raden was wie nu eigenlijk wat te koop had. Al met al werd het vooral een natte dag, hoewel het na afloop van de vrijmarkt toch wat droger werd. Nou ja, het zit er dik in dat de Koning volgend jaar wel weer opnieuw jarig zal zijn en ons ook nog wel voor zal gaan op het pad des levens. Dus dan zien we wel weer verder. 
 
 
Koningsdag Lisse 2024 6




Je moet eerst leren kruipen voor je gaat leren lopen

Veel mensen willen direct "van de vloer naar zolder," zoals dat wel genoemd wordt. Het is dat verschijnsel dat mensen geen kennis en ervaring op willen bouwen, maar iets direct al tot in de puntjes willen beheersen. Het is een groep mensen die ik af en toe bij de teken- en schilderlessen waar ik aan meewerk tegen kom. Sommigen hebben nog nooit een kwast of een tekenstift in handen gehad. En toch verwachten ze van zichzelf dat ze na de eerste drie lessen wel in staat zijn om een Nachtwacht te schilderen of de landschappen van van Gogh. Je mag van deze groep zeggen dat ze de lat hoog leggen voor zichzelf. Of dat werkt? Nee, natuurlijk werkt dat niet. En eerlijk gezegd zie je ook nog wel tekenclubs die aan dit beeld meewerken ook door veel te grote beloften te doen. Ook dat kan alleen maar tegenvallen.

Koningsdag Lisse 2024 7

Elke tekenaar of schilder moet bij het begin beginnen. En dan heeft de ene persoon er van nature meer aanleg voor dan de andere. Net als dat sommige mensen beter zijn met een bepaalde sport of uitblinken in de beheersing van een muziekinstrument. Het resultaat dat we dan zien als deze opzet niet lukt is een vorm van teleurstelling en een soort onbegrip. Men kan niet van zichzelf geloven dat het zo lastig is allemaal. Het aantal mensen dat bij een cursus afhaakt omdat men veel te hoge eisen aan zichzelf stelt is dan ook opmerkelijk groot. En dat is jammer. 

Een pasgeboren baby beweegt eerst nauwelijks. Dan gaat de baby rollen en zichzelf wat opduwen. Tot groot enthousiasme van de ouders vaak. Dan komt er altijd wel een soort kruipfase waarin de kleine in beweging gaat komen. Om dan vervolgens de eerste wijdbeense stappen te zetten. En geleidelijk aan verbetert het en na verloop van tijd loopt de kleine rond alsof die nooit iets anders gedaan heeft. Dat vinden we allemaal leuk om te zien en we vinden het ook volkomen logisch. Maar als we zelf iets moeten leren, dan ervaren we het leerpad vaak als irritant, tijdrovend en eigenlijk min of meer overbodig. Best gek eigenlijk. 

Koningsdag Lisse 2024 8

Daarom is het zo belangrijk dat we bij alles dat we willen leren, vooraf goed gaan kijken in welke volgorde en in welk tempo we dingen zullen gaan doen. En de eerste stap slaan de meeste mensen dan vaak over. Die belangrijke, zeg maar essentiële stap is het leren om plezier te gaan krijgen in je nieuwe bezigheden. Want als we geen plezier hebben in wat we doen of willen leren, dan is het gedoemd om bij de eerste de beste tegenslag te gaan mislukken. En dat kan toch nooit de bedoeling zijn.

Dus begin altijd zo eenvoudig mogelijk. Begin met de materialen en gereedschappen te verkennen en uit te proberen. Nee, artistiek zal het nergens op slaan. Maar zorg wel dat je er plezier in hebt. De zin om echt aan de gang te gaan en de motivatie om er energie in te gaan steken, zullen er alleen maar door toenemen. Wat de kans op uiteindelijk succes alleen maar zal vergroten.


Herinner je je deze nog?

In de herinnering van 17 november 2021. "Jetje trekt ten strijde!" gaat het helemaal mis met die strijd. 

Ik ben iemand die conflicten oplost met overleg en praten. Een soort wandelend Hollands poldermodel. Tot iets of iemand een grens over gaat en dan kan die het krijgen ook. En dat is in huize Jetje gebeurd, toen een horde bladluizen mijn woning binnenviel en de duur aangekochte nieuwe kamerplanten te lijf ging. Het was oorlog. dat werd al snel duidelijk. 

Een niets ontziende strijd van hard tegen hard die uiteindelijk in totale capitulatie voor de bladluizen is geëindigd. Triest, beschamend maar waar.  Je leest alles in de herinnering van vandaag. 

https://jetjesdag.blogspot.com/2021/11/17-november-2021-jetje-trekt-ten-strijde.html


Ik val aan, volg mij!





Rhenen

Een plaats waar ik nog wel eens kom, omdat ik in de nabijheid familie heb wonen is Rhenen, vooral bekend van Ouwehands Dierenpark en de Grebbeberg waar in het begin van de Tweede Wereldoorlog een zwaar gevecht is geleverd met de invallers. Het is een leuk dorp, tegen de heuvels op gebouwd wat door de flinke hoogteverschillen een heel apart effect geeft. In het Rijndal staat de grote Cunerakerk met zijn 82 meter hoge toren. Een kenmerkende kerktoren die er voor zorgt dat Rhenen uit grote delen van de vlakke Betuwe zichtbaar is. En verder is er vooral de groene omgeving, zo langs de oevers van de Rijn.









Morgen in Jetje's dag
Morgen is de dag van de ritssluiting. Maar eens kijken of daar iets van te ritselen valt. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts