Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

24 april 2024. Goed geluchte spaarkoeien

 

24 april 2024. Goed geluchte spaarkoeien

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze dag met frisse lucht

Na al dat ongezonde gezit van de laatste dagen is het vandaag weer eens tijd voor wat beweging en wat is dan beter dan beweging langs de vloedlijn. De zoute zeelucht om je oren, het gekrijs van meeuwen op de achtergrond en de pittige lucht van rottende algen in je neus. Dan is een mens pas echt in de buitenlucht. Alleen is maar alleen en dus neem je je spaarvarken mee. Dan heb je toch nog wat gezelschap. Vandaag laat ik even zien hoe goed dat gaat, dat uitlaten. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Ook je spaarkoe moet af en toe gelucht worden;


 2. Wat zal de dag mij nu weer gaan brengen?;

  3. Middelburg. Ook nat.


Hier mag dus echt niets

Waarom het uitlaten van je spaarvarken of spaarkoe zo goed is

Er zijn altijd mensen die het vreemd vinden als je in je leren pak je spaarvarken (of in dit geval een spaarkoe) uit gaat laten. Maar waarom eigenlijk? Er zijn best goede redenen om je spaarvarken te luchten, zodat het varken niet verstoft.

Eerst even rustig zitten



1. Je krijgt frisse lucht en beweging

Wandelen is goed voor je gezondheid en een geweldige manier om frisse lucht binnen te krijgen. En je spaarvarken (of koe)  gaat graag met je mee! Hij is lekker rustig en luistert goed. Menige hond kan er een voorbeeld aan nemen en je hoeft niet met zo'n zwart hondenpoepzakje te sjouwen. 


2. Je krijgt veel sociale interactie

Mensen gaan waarschijnlijk vragen stellen over je ongewone wandelmaatje. En dat is een leuke manier om in contact te komen met andere mensen en interessante gesprekken aan te knopen die nu eens niet beginnen over het weer en de files.

Zo, daar zijn we dan gezellig samen

3. Het zorgt voor promotie van spaargedrag

Het zien van een spaarvarken (of -koe) op straat kan anderen eraan herinneren om te gaan sparen. En dat is dan een positieve boodschap in een wereld waarin sparen soms wordt vergeten en al het geld wordt geleend en aan onnodige aankopen wordt verspild. En dat terwijl een "appeltje voor de dorst" toch een fijn en zeker gevoel kan geven.

4. Opvallen en plezier hebben

Je zult zeker de aandacht trekken met een spaarvarken  (of -koe) aan je zijde, wat voor een beetje plezier kan zorgen tijdens je wandeling. Want opmerkingen en verbaasde blikken krijg je genoeg. Er zijn nog steeds mensen niet aan gewend dat anderen hun spaarvarken  (of -koe) gaan luchten. En dat terwijl er toch wel gekkere dingen in de wereld gebeuren. 

5. Creatieve uitdrukking

Het is een manier om je creativiteit te uiten en je eigen stijl te laten zien. Mensen onthouden vaak ongewone dingen, dus je zult waarschijnlijk in hun gedachten blijven. Noem het performance art en de mensen gaan direct anders naar je kijken, omdat ze het idee krijgen dat je er verstand van hebt en dus eigenlijk heel goed en doordacht bezig bent. Van jou kunnen ze nog wat leren. 


6. Foto's en herinneringen

Het kan een geweldig fotomoment zijn om met je spaarvarken (of -koe)  op stap te gaan. Die foto's kunnen mooie herinneringen oproepen aan een grappige en ongebruikelijke dag. Overigens is de kans groot dat vooral buitenlandse toeristen ook nog eens met je op de foto willen. Dat is dan natuurlijk wel weer grappig en je spaarkoe (of -varken) wordt bekend over de gehele wereld. 


7. Het doorbreken van routines

Het is gemakkelijk om vast te komen te zitten in routines, maar een wandeling met je spaarvarken  (of -koe)  doorbreekt die sleur en maakt je dag een stuk interessanter. Doorbreken van sleur geeft vaak een impuls aan je denken. Je komt op ideeën die anders aan je voorbij zouden gaan. Goeroes bewieroken altijd afwijkingen van het normale en daar voldoen jij en je spaarkoe (of -varken) dan ook uitstekend aan. 


8. Het heeft een educatieve component

Voor kinderen kan het zien van een spaarvarken  (of -koe) dat wordt uitgelaten een leuke en leerzame ervaring zijn over financiële verantwoordelijkheid en de waarde van sparen. De kans is groot dat ze er met anderen over gaan praten en dat ze de neiging krijgen om ook een spaarvarken dan wel koe te willen hebben. Sparen kun je niet vroeg genoeg starten wordt er altijd gezegd. En voor kinderen is het weer eens iets anders dan een 'Tamagotchi," of bestaan die niet meer?


9. Milieuvriendelijk vervoer is goed voor het klimaat

In plaats van de auto te pakken, kies je door te gaan lopen voor een milieuvriendelijkere manier van reizen, wat goed is voor de planeet. Je wijst met deze actie op het nut van goed zijn voor het klimaat. En je irriteert er niemand mee, tenzij je jezelf samen met je spaarkoe (of -verken) op de A10 gaat kleven. En dat valt trouwens ook bijna niet meer op. 

10. Je zorgt voor eenheid met de natuur

Het is een manier om verbonden te blijven met de natuur en te genieten van het buitenleven, zoals bij deze foto's in de gezonde zeelucht. En dat geldt al helemaal als je in een stedelijke omgeving woont. 

Dus niemand kan er omheen. Wandelen met je spaarkoe  (of -varken)  in de open lucht heeft eigenlijk alleen maar voordelen en je begrijpt niet dat er niet meer mensen zijn die er eentje uit gaan laten. Maar ik ben altijd mijn tijd vooruit,  dus alle kans dat volgend jaar iedereen zijn spaarvarken (of -koe) uit gaat laten. Het kan wel eens een nieuwe trend worden.   
 
 




Wat zal de dag nu weer brengen?

Veel mensen staan 's ochtends op en vragen zich af wat de dag nu weer zal gaan brengen. Gaat het een goede of een slechte dag worden? Goed en slecht zijn voor hen kennelijk eigenschappen van die dag die een soort eigen leven leiden, maar is dat ook zo?

Nee natuurlijk. De dag begint bij zonsopgang en eindigt na zonsondergang en dat heeft niets met goed of slecht te maken. Daarnaast is die dag voor iedere aardbewoner dezelfde. En dus kan die dag nooit voor de ene persoon goed en voor een ander slecht zijn. Een dag goed of slecht noemen klinkt leuk, maar is als je het goed beschouwt gewoon onzin. Het klinkt alsof er iets anders dan jezelf, de dag in dit geval, jouw leven regelt.

Of je de dag als goed of slecht ziet of ervaart, ligt maar aan één persoon, namelijk aan jezelf. Die vraag of het een goede dag wordt moet vervangen worden door "Hoeveel goeds kan ik vandaag uit de dag halen?" Kijk, nu heb je het zelf in de hand gekregen. We hebben het nu over jouw dag. En iedereen kan het voor zichzelf invullen. 

Door alles bij de dag zelf te leggen, ontloop je je eigen verantwoordelijkheid. Je krijgt een soort effect alsof er iets is dat jouw leven regelt en je leven in losse dagen heeft opgesplitst. Waarbij jij elke dag weer door moet zien te komen. Zo werkt het niet. Elke dag is opnieuw jouw verantwoordelijkheid om er iets van te maken. 

Je kunt wel nadenken hoe je een optimale dag kunt gaan bereiken. En de volgende stap is dan een plan hoe je daar aan werken kunt. Maar veel meer kun je echt niet doen om de dagen zelf te beïnvloeden. Die gaan gewoon door.  

En de zon kan in de avond gewoon weer onder, zonder een soort van schuldgevoel omdat hij mensen een slechte dag heeft bezorgd. 

Zoals Herman Finkers al zei "De zon gaat zinloos onder. Morgen moet zij toch weer op." 



Herinner je je deze nog?

We gaan terug naar 16 november 2021 om een blik te werpen op  Jetje's kleurige bestaan. Want ik ben wel een mens van kleuren. Dat is in de vele fotoshoots hier op Jetje's dag ook wel terug te vinden. Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2021/11/16-november-2021-jetjes-kleurige-bestaan.html voor een kleurig voorbeeld met speciale lampen. Ik mag graag werken met dat soort hulpmiddelen. Het geeft een fotoshoot in het algemeen net iets extra's. 





Middelburg

Gisteren hadden we het hier over natte steden. Tilburg om precies te zijn. Maar als je zoals ik toch wel veel door Nederland trekt, dan heb je het weer niet altijd voor het uitzoeken. Zoals ook hier, in de hoofdstad van Zeeland, het oude Middelburg. Ook een leuke stad om eens even rond te wandelen. Wat het is, is niet helemaal duidelijk, maar voor mij horen regen en wind, hoe harder hoe beter, op de één of andere manier bij Zeeland. Inderdaad, een vreemde tik, maar het is niet anders. In elk geval was ook Middelburg nat. Heel nat. 












Morgen in Jetje's dag
Morgen wordt het rood en wit. Nu nog blauw erbij en we kunnen Koningsdag gaan vieren. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts