Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

9 april 2024. Jetje overschrijdt grenzen met een rookworst

 

9 april 2024. Jetje overschrijdt grenzen met een rookworst

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol grenzen om te overschrijden

Af en toe wordt ik moe van social media. Niet zozeer van alle onzin die er staat, want daar mag ik zelf graag aan meedoen, maar van de op het eerste gezicht volledige willekeur, waarmee de beheerders daar hun zware en verantwoordelijke werk doen. Ik doe al betrekkelijk weinig met social media. Een eigen opzet werkt gewoon stukken beter, zo heb ik inmiddels wel ervaren, bijvoorbeeld na ruim 300 posts op dit blog waar nooit problemen mee zijn. Maar dat er steeds meer mensen zijn die met name Facebook achter zich laten kan ik mij heel goed voorstellen. Het kan heel vermoeiend zijn. Gelukkig heb ik de enige goede reactie op dit alles gevonden met een paraplu en een rookworst. 

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje is de Instagram-community weer eens aan het beledigen;


 2. Het waarom is altijd lastig te vinden;

  3. Utrecht aan de Vecht.


Waarom er een rookworst aan een paraplu moet hangen



Het is weer voorjaar. De lammetjes dartelen door een weiland vol gele boterbloemetjes en paardenbloemen. Een trotse eenden moeder dobbert met een aantal aandoenlijke mini-eendjes in de poldersloot. De vogels vliegen af en aan met een snavel vol grassprieten en kleine takjes om een mooi nestje te gaan bouwen. Kortom alles is vol leven. De natuur maakt zich op voor het jaarlijkse vruchtbaarheidsritueel.


En niet alleen de natuur. Er zijn meer verschijnselen die op de komst van het voorjaar wijzen. Zoals de onvermijdelijke mannelijke geslachtsdelen in Messenger van personen die het absoluut niet meer kunnen redden, hun telefoon er bij pakken, de onderbroek laten zakken en hun grote mannelijke trots vastleggen op de gevoelige plaat. Denkende de gehele vrouwelijke wereld hier een onwaarschijnlijk plezier mee te doen. 


Er zijn mensen ontslagen voor dit werk. De televisie staat regelmatig vol met "grensoverschrijdend gedrag" en de gevolgen daarvan. Nou valt er op Facebook weinig te ontslaan, maar je kunt van Facebook zeggen wat je wilt (en dat is veel,) maar ze hebben een bijzonder handige link met het woord "Blokkeren" er op. 


Dus zodra er weer zo'n puberaal hoogstandje in de mailbox verschijnt is de volgende klik op deze handige blokkeerknop. Wie het ook is maakt me niet uit, het is gewoon standaardrecept. Het is mijn antwoord op dit soort ongevraagd plaatwerk.


Ik ben niet de enige die er last van heeft. Veel vrouwen hebben deze ervaring ook op social media, zo hoor je regelmatig. Klagen heeft geen enkele zin, want Facebook c.q. Instagram doet er niets aan. Maar als je zoals twee weken geleden volledig gekleed in een zwart leren pak op Instagram staat levert je dat wel een straf op wegens "niet toegestane seksuele handelingen." 


Ik heb mijn kleding nooit als zodanig ervaren, maar kennelijk zitten er bij Facebook en Instagram toch echt mensen foto's te beoordelen bij wie de hormonen volledig op hol slaan als ze een vrouw in een leren pak zien. Het is niet te hopen dat ze dames in het leer op een motorfiets tegenkomen als ze naar huis toe gaan, want dan rijden ze van pure opwinding tegen een boom aan. Ook hier is klagen zinloos. Onderstaande foto is pure porno. Niets anders. Punt. Klaar. Dit is de beslissing en daar zul je het mee moeten doen. 

Voor mannen die door het voorgaande inmiddels bol van de seksuele opwinding staan vanwege deze foto, het was deze: 

Spannende foto, nietwaar? 

 
Ach, ik ga er altijd maar van uit dat ik het allemaal niet zo begrijp. Dat maakt het leven gewoon een stuk simpeler en dus ook veel gemakkelijker.  Je moet niet altijd naar het waarom gaan zoeken. 

En dan is er nog maar één passend antwoord. En dat is pure onzin en anarchie. En wat doe je dan? Dan maakt je gewoon foto's van een paraplu met een rookworst er aan. Vind je dat nergens op slaan? Klopt, dat doet het ook niet. Maar soms bekruipt je gewoon het gevoel dat je iets bizars doen moet. Laten we het maar conceptuele kunst noemen. Dat is altijd goed 

 

  
Frans Vogels is hier te vinden op Facebook



Op zoek naar het waarom

Met vragen als naar het waarom van dingen moet je je niet bezighouden. "Waarom" impliceert namelijk dat er altijd een reden is. En dat er dus een soort van hogere macht zou zijn die dat stuurt. Dat kan religieus zijn en je kunt het het lot, het universum of het noodlot noemen. Volgens psychiater/filosoof Karl Jung en schrijver Jaworski stuur je toch echt alles zelf. Als je alles zelf stuurt en bepaalt kan er dus nooit een waarom zijn. Want je hebt alles zelf ooit eerder besloten. Jouw besluit van destijds was het waarom. Zonder jouw besluit of met een andere keuze was de huidige situatie er niet geweest. 

Of is dat uitgangspunt toch wat al te simplistisch? Veel mensen gaan uit van een hogere macht, een god of het noodlot, want het neemt veel nadenken weg door alles bij een andere ongrijpbare, onkenbare en niet persoonlijk aanspreekbare macht neer te leggen. Je bent dan van veel verantwoordelijkheid verlost. 

Zelf heb ik de neiging om bang te zijn van het feit dat er altijd iets onverwachts gebeurt dat plannen in de war gooit als ze bijna gerealiseerd zijn. Een kwestie van ervaring, want het is meermalen gebeurd met de vreemdste en meest onverwachte dingen. Zeker dan moet je uitkijken niet in de val van de "waarom" vraag te trappen.

Hoe past dit nu in dat geheel? Dat is een interessante vraag. De waarom vraag zou je kunnen vervangen door de "hoe groot was de kans dat dit zou gebeuren" vraag. Hoe groot is de kans dat het lot op jou valt en niet op een ander? Wat heb je gedaan om jouw kans te vergroten ten opzichte van die ander? Kijk ook uit met de illusie die terugkijken creëert, namelijk dat je dingen destijds anders had kunnen of moeten doen. Dat zal zelden of nooit het geval zijn en je nam een beslissing met de kennis die je toen had en niet met de kennis van nu.

Volgens velen geef je kracht en energie aan datgene waarmee je bezig bent, zodat dit steeds groter wordt. Dat zou ook wel in de theorie van Jaworski passen. Volgens die theorie haal je die onverwachte problemen zelf binnen. Want je bent er ongemerkt (maar in je onderbewuste wel degelijk,) mee bezig om die onverwachte problemen naar je toe te trekken. Omgekeerd zou ook moeten werken. Door positief aan de gang te gaan trek je de goede ontwikkelingen naar je toe.

Volgens Jaworski is het dan ook belangrijk om ruimte te reserveren voor wat hij "voorspelbare wonderen" noemt. Dat zijn de gebeurtenissen die je op je af kan laten komen door zelf te beginnen aan je projecten. Aan toeval doet Jaworski niet. Net zo min als Karl Jung die ook van mening is dat we niet uit mogen sluiten dat allerlei gebeurtenissen samenhang kunnen vertonen en dat die verder niet op iets als toeval gebaseerd behoeven te zijn. 

Wat er waar aan is? Geen idee. Maar dat we vooral zelf verantwoordelijk zijn voor ons doen en laten is iets wat bij mij toch wel hoog in het vaandel staat. 


Herinner je je deze nog?

Lisse heeft iets met bloembollen, dat blijkt ook uit de herinnering van vandaag. Een mooie roestige ijzeren bol. Dat is alles dat aan de grote bloembollenveilingen met eigen havens doet denken. De bestuurders van Lisse zijn altijd een volkje van "Nokken met die handel" geweest. Als het ouder dan 50 jaar is, dan MOET het weg. Dan slaapt men niet prettig, zolang het niet gesloopt is. En dus is er van vele, vele jaren bollencultuur in het dorp niets meer terug te vinden. Alleen deze bol staat trots te roesten. Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2021/11/1-november-2012-jetje-en-de-roestige.html





Utrecht en de Vecht

Vandaag zijn we in Utrecht. En dan niet in het centrum, maar net er buiten. Bij de "Bemuurde Weerd," de plek waar het riviertje "de Vecht" de binnenstad van Utrecht weer verlaat om richting het IJsselmeer te gaan stromen. En waar zaken als het op peil houden van het water dus een rol spelen met een fraai sluiscomplex. 








Morgen in Jetje's dag
Morgen ga ik eens helemaal in het paars. Eens kijken hoe dat bevalt. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

  • [JETJE IS UITGEFEEST] - [JETJE IS UITGEFEEST] Goedemorgen vrienden, Nou, dat was het dan weer voor een jaar. Een vrij nat feestje, althans in deze hoek van het land. De vrij...

Populaire posts