Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

19 januari 2024. Kippenpoep en roestige blikjes

 

19 januari 2024. Kippenpoep en roestige blikjes

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal

Vandaag eens geen geklus en gezeur over nieuwe projecten. Vandaag gaan we het over serieuze onderwerpen hebben, zoals je kunt zien in de titel van de blog van vandaag. We gaan mais en popcorn eten en we hebben weer eens een mooie serie natuurfoto's van Mari Kapteijns die voor ons het mooie Brabant is ingetrokken om foto's van de winterse natuur te maken. Al met al wens ik iedereen veel lees- en kijkplezier.

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Poppende mais, kippenpoep en roestige blikjes;


 2. Wat is nu eigenlijk een creatieve ruimte;

  3. Fraaie dames in klassieke lingerie. Dat moeten we niet willen met z'n allen.


De eerste kennismaking met poppende mais


In onze jonge jaren, zo ruim 60 jaar geleden, leefden we als onverantwoordelijke zielen onder de hoede van ouders die minstens zo onverantwoordelijk waren. Zo klommen we in bomen zonder dat er rubberen tegels onder lagen. We kliederden in het slootje achter het huis zonder dat dit een certificaat van door de RIVM goedgekeurde waterkwaliteit had, we gingen zelf lopend naar school en staken zelf de drukke verkeersweg over. Zonder verkeerslicht. Dat je moeder je naar school bracht zou ondenkbaar zijn. De horror. Iedereen had zich een bult gelachen. We zaten op hoge glijbanen waar je in theorie prima af kon vallen en jezelf flink bezeren. En het ergste van alles was natuurlijk het fikkie stoken. Kortom, als we zien hoe extreem kinderen tegenwoordig beschermd grootgebracht worden is het een raadsel dat we het allemaal probleemloos overleefd hebben.


In de achtertuin was de moestuin van mijn ouders. En het waaide er meestal. Mais was altijd een mooie windbreker. Het is taai, veert mee en breekt niet snel af. Een haag van mais rond een moestuin was vrij gebruikelijk. De mais ging in het najaar naar de kippen die rustig in de tuin rondscharrelden. Echte scharrelkippen, al had nog nooit iemand van die term gehoord. Ze werden in vorm gehouden door de hond die er achter aan joeg als de kippen opdringerig werden. Maar goed, als je dan toch een vuurtje aan stoken was met wat vriendjes, pikte je een kolf van de mais af en gingen we "mais poffen" in een oud roestig groentenblikje dat wel ergens rond zwierf. En lekker dat die gepofte mais was als je het zand en de kippenpoep eraf geveegd had. Want het kwam natuurlijk overal en nergens terecht.



Tegenwoordig kopen we voor-gepofte mais in een gedesinfecteerde plastic zak of in een grote papieren beker voor in de bioscoop. Zelf mais poffen zou in theorie gewoon moeten kunnen, maar echte pofmais is nergens meer te koop. Je moet het zelf zien te regelen met het slopen van een maiskolf. Pofmais is voor de huidige tijd waarschijnlijk te gevaarlijk. Er is vast wel een politicus die naam wilde maken en een verbod op dit vrij onschuldige kippenvoer in heeft willen voeren. 


Kennelijk is de teloorgang van de maiskolf aan het opvallen, want er is nu ook in Nederland een speciale popcorndag. En dat is vandaag. Zoals zoveel feestdagen is deze dag over komen waaien uit de Verenigde Staten, waar men nog veel meer popcorn nuttigt dan in Nederland. Er bestaat een heuse "Nationale Popcorn Board." Er zelfs een eigen website waar je alles over popcorn kunt vinden dat je maar weten wilt. Zie https://www.popcorn.org/


Allemaal keurig, netjes en verzorgd. En toch hadden die witte bubbels die uit dat roestige blikje in het rond sprongen, ook wel wat.

 

 
Maandag gaan we kijken of deze popcorn nog een beetje smaakt. 



Wat is een creatieve ruimte?

We hebben er al iets van laten zien. We hebben een ruimte voor cursussen etc. Maar wat is nu eigenlijk een creatieve ruimte? 

Je kent die omgeving wel. Die omgeving waar men in bedrijven creatief bezig is. De bekende, of liever beruchte vergaderzaal. Alles uitgevoerd in verantwoord wit. Systeemplafond met tl-verlichting in bakken, verantwoorde reproductie van een abstract stukje kunst aan de wand. Netjes allemaal rond een strakke, lege vergadertafel. Mogelijk is het geheel nog opgefleurd met een hydrocultuurplant. 

Deze intimiderende en volledig op efficiency gerichte omgeving slaat natuurlijk elke creativiteit in denken en met elkaar omgaan volkomen dood. En we zien dan ook wel bedrijven die dit volkomen loslaten. Daar wordt gekozen voor een bankstel in plaats van voor een vergadertafel. Daar hangen gewone lampen aan een balkenplafond in plaats van een tl-balk. Daar vinden we veel inspirerende objecten die als ijsbreker kunnen dienen en die creatieve sessies op gang kunnen brengen. En ook alles dat aan de wand hangt speelt daar een rol bij. 

Openheid speelt bij de opzet van een dergelijke ruimte een grote rol. Alles moet openheid uitstralen. Dat maakt de aanwezigen vanzelf ook opener en geneigd om met hun idee naar buiten te komen. De creatieve ruimte moet gericht zijn op samen werken en samen denken, dit in tegenstelling tot een ieder voor zich benadering, waarbij elke verandering als een soort van vijandige daad wordt gezien. Elke vorm van hiërarchie moet vermeden worden. Dus geen intimiderend bureau voor de manager in de hoek van de ruimte. Elke plek is gelijkwaardig. 

Moet je nog een zakelijke ruimte inrichten? Neem dan deze opzet eens mee bij het ontwerp. Het laat een geheel nieuw licht schijnen op begrippen als samenwerken en creatief werken. Het zal voor een aantal mensen beslist wennen zijn. Maar dat wil niet zeggen dat het niet werken kan. 

Deze algemene regels hebben we uiteraard zo goed mogelijk meegenomen voor de ruimte van onder anderen "Model met koffie."



Kwalijke dames in klassieke lingerie

Soms valt uw luchtfietser bijna van zijn luchtfiets van verbazing, terwijl hij toch best wat onbegrijpelijke maatschappelijke onzin gewend is. Zo ook vorige week toen hij boven de besneeuwde heuvels van het mooie Limburgse land fietste. Van het bronsgroen eikenhout was weinig te zien, maar wel nam hij ver beneden hem een rel waar. En luchtfietsers zijn van nature gek op rellen. En dit was me er eentje. Want ook in Limburg schoppen mensen tegen een bal gevuld met lucht aan. Daar hollen ze dan met z'n allen achteraan. terwijl een groep mensen om het veld zich de longen uit het lijf schreeuwt met de grofste beledigingen. Er zijn mensen die dat leuk vinden. Nou ja, iedereen moet doen wat hij leuk vindt, nietwaar? 

In deze wereld van domheid en grof geweld was iets verschrikkelijks gebeurd met de commerciële manager van de voetbalclub MVV.  Melina Luijendijk. Deze dame had namelijk het lef gehad om zich in klassieke lingerie te laten fotograferen. En ja, dan ga je in een omgeving waar het slopen van treinstellen en het elkaar afdrogen met fietskettingen de norm is, toch wel een verschrikkelijke grens over.

Als een mooie vrouw zich in mooie kleding laat fotograferen met een mooie foto als resultaat, dan kun je volgens de Maastrichtse voetbalclub MVV kennelijk maar één ding doen en dat is de overtreedster glashard de straat op schoppen. En dat was dan volgens de media kennelijk ook gebeurd. Weg met dit soort overtreders die de goede naam van de club omlaag halen met hun gedrag.

Is dit nu een extreme vorm van vrouwenhaat? Iets waar ze het in de politiek altijd over hebben? Of is het afgunst? Is dit de echte "woke" gedachte?  Rationeel is het in elk geval niet. Begrijpelijk is het ook niet. 

Uw luchtfietser heeft zijn wijze hoofd maar eens geschud en is weer richting de lage landen afgedaald. Daar doen ze ook vreemd, maar weer op een andere manier.  

Herinner je je deze nog?

Veel mensen dragen een bril of contactlenzen en aan hun is de brillendag opgedragen. En vandaag kijken we terug op de brillendag van 2021 op 8 April . Heb je zelf een bril? Dan is deze dag een feest der herkenning, zoals dat heet. [hier] vind je meer. 

Rode zonnebrillen doen ook mee
Rode brillen doen ook gewoon mee. Zijn we niet moeilijk in



De wintertijd van Mari Kapteijns

Mari Kapteijns is een veelzijdig man. Hij maakt kunst die regelmatig geëxposeerd wordt, hij schrijft opiniestukken en gedichten en fotografeert veel, vooral natuur en dieren. We hebben in het verleden vaker foto's van hem gepubliceerd in dit blog en hebben toestemming om dat vaker te doen. Uiteraard liggen alle rechten van deze foto's bij hem.

Vresselse bos Nijnsel 16 januari 2024
Aa bij Middelrode 16-1-2024

Vresselse bos Nijnsel 16 januari 2024
Vresselse bos Nijnsel 16 januari 2024

Vresselse bos Nijnsel 16 januari 2024
Vresselse bos Nijnsel 16 januari 2024

Vresselse bos Nijnsel 16 januari 2024
Vresselse bos Nijnsel 16 januari 2024

Vresselse bos Nijnsel 16 januari 2024
Vresselse bos Nijnsel 16 januari 2024

Vresselse bos Nijnsel 16 januari 2024
Vresselse bos Nijnsel 16 januari 2024



Morgen in Jetje's dag

Maandag gaan we eens kijken of de popcorn van vandaag een beetje eetbaar is. Het ziet er goed uit, maar je weet het nooit. In elk geval wens ik iedereen een heel prettig weekend. Er zit sneeuw in de lucht, dus wees voorzichtig. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts