Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

22 januari 2024. Een onvoorspelbaar kippenleven

 

22 januari 2024. Een onvoorspelbaar kippenleven

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol onvoorspelbaarheden

De wereld is onvoorspelbaar geworden, vinden jullie ook niet? En dan is een moment rust waarin je naar het verleden terugkijkt nog niet eens zo verkeerd. Overigens is voorspellen best lastig. Vraag het maar aan al die mensen die kapitalen verliezen op de financiële markten. Nee, ik houd het zo af en toe liever bij een beetje rust. Wandelen in een superrustige omgeving of gewoon op zijn tijd een boek lezen. En meeschrijven aan Jetje's dag natuurlijk. Want het is wel de bedoeling dat de agenda van Jetje's dag wél voorspelbaar gaat worden. En dan, misschien is het wel fijn dat een mens niet allemaal weet wat er zal gaan gebeuren. Volgens mij leeft dat ook niet lekker. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Over hanen en kippen;


 2. Over voorspellen, met name van de toekomst;

  3. Rustige dorpjes waar het goed wandelen is.


Over mais, hanen en het kippenbestaan


de popcorn eetster 1

Afgelopen vrijdag hebben we nog wat mais gepoft. Vandaag eet ik die lekker op en ik mag best wel zeggen dat het smaakt. Ik heb in het artikel van vrijdag ook verteld hoe ik kennis heb gemaakt met het poffen van mais. Heel onhygiënisch, maar zo ging dat toen. En op het leven in die tijd heb ik nog wel wat reacties gehad. Met name op de loslopende kippen.

de popcorn eetster 2

Tegenwoordig is het hebben van een koppeltje kippen in de dichtbevolkte randstad niet gebruikelijk meer. En zeker niet met een haan erbij, die 's morgens even uit naam van de gehele buurt de opkomende zon begroet. Dat dier is natuurlijk ook niet wijzer, maar de directe omgeving neemt het kabaal meestal niet in dank af. Want je kunt van die hanen zeggen wat je wilt, maar schreeuwen dat kunnen ze! Het zal op het platteland waarschijnlijk wel anders zijn. Hanen kunnen ook behoorlijk agressief zijn en hebben daarmee best een plekje naast een waakhond.

de popcorn eetster 3

Wat opviel was, dat veel mensen hun kippen vroeger gewoon los lieten lopen. Dat kon toen nog en dat ze er niet vandoor gingen. Dat werd als iets vanzelfsprekends gezien. Als je je kippen goed behandelde en een prettig beschermd onderdak gaf, dan hadden ze helemaal geen behoefte om er vandoor te gaan en ergens een plek te gaan zoeken waar het beter zou zijn. Als de zon onder ging, verdwenen ze in hun nachthok om keurig op een rijtje op een stok te gaan zitten. En als de zon op kwam, kwamen ze weer tevoorschijn om een portie verse regenwormen, torren en andere insecten te scoren als ontbijt.  In tegenstelling tot een legbatterijkip werden ze met zo'n leven nog vele jaren oud ook.

de popcorn eetster 4

Het los laten lopen had ook nadelen. Zo vertelde iemand dat zijn moeder vruchten had ingemaakt (zogenaamd wecken, iets waar je ook nooit meer van hoort) en die vruchten waren gaan gisten. En bij dat proces ontstaat alcohol. Zonder en er bij na te denken had ze de restanten op het composthoopje achter in de tuin gegooid.
de popcorn eetster 5

En daar hadden de kippen ze gevonden. Die gaven een feestje met de gistende restanten en moesten dat met openbare dronkenschap bekopen. Werkelijk zo dronken als een kanon waggelden en slingerden ze door de tuin. Ze zullen waarschijnlijk met een flinke koppijn van een kippenkater wakker zijn geworden...

Ach ja, een vorm van jeugdsentiment uit een tijd die gegaan is en die niet meer terug zal komen. Wim Zonneveld zong het al: "Het is de nieuwe tijd, net wat u zegt"... Dat geldt trouwens ook voor die kippen die tegenwoordig met een miljoen tegelijk in een schuur de scharrelkip uit mogen hangen. Om dan na verloop van korte tijd roemloos bij de "Kentucky Fried Chicken" te eindigen. 

Over voorspelbaarheid gesproken. 
 
 


Wat er gaat gebeuren? Joost mag het weten


"Voorspellen is lastig, zeker als het om de toekomst gaat." Het is een bekende uitspraak. Waarschijnlijk uit een vorm van irritatie dat voorspellen zo'n lastige en vaak frustrerende bezigheid is. Vraag het aan iedereen die bezig is met het voorspellen van aandelenbeurzen of het weer. Hoewel, sommigen weten nu wel hoe het weer er in 2050 uit gaat zien, maar dat is een andere discussie.

De wiskundige Laplace heeft de nodige studie naar de kunst van het voorspellen gedaan. En kwam tot de niet echt verrassende ontdekking, dat alleen zaken met een zekere regelmaat zich laten voorspellen. Waarbij die regelmaat soms knap verborgen kan zijn. Die is mogelijk opgebouwd uit de som van een groot aantal regelmatige gebeurtenissen. Hierdoor lijkt er op het eerste gezicht geen regelmatigheid te zijn. De voorspeller lijkt dus zeer goed werk te leveren. Maar alleen zaken die zich voordoen als een soort uurwerk zijn echt goed voorspelbaar. Hoe laat de zon op gaat op 27 november 2045 is nu al exact te berekenen. Wat voor weer het morgenochtend is, is al veel lastiger en de exacte koers van de Dow Jones index van Wallstreet is al helemaal niet exact te geven.

Voorspellen van gebeurtenissen die zich niet als een soort uurwerk gedragen is dus geen exacte bezigheid, maar meer een vorm van kansberekening. Is de kans op regen morgen groter dan 50%? Als die kans ergens rond de 50% zit, kun je een euro opgooien en dan is het resultaat van die actie niet beter of slechter. Zien we echter op de buienradar dat er in de verste verte geen regenbuien te vinden zijn, dan kunnen we de kans op regen terugbrengen tot pakweg 10%. Geen 0%? Nee, 0% en 100% zijn waarden die we bij voorspellingen zelden of nooit tegenkomen. Er kan in een periode van sterke zonneschijn best een kleine onweersbui ontstaan die onze zo zeker lijkende voorspelling totaal van tafel veegt. Daar gaat onze 0%.

De financiële wereld voorspelt graag. Hoe hoog de rente wordt. Wat we voor onze hypotheek moeten gaan betalen. Hoeveel AOW we over twee jaar gaan krijgen? Voorspel het allemaal maar eens. Dat doet zich bijvoorbeeld ook voor bij de meest bewegelijke financiële markt, namelijk de aandelenhandel. Getrainde handelaren op de beurs zullen altijd een mogelijkheid open houden dat ze er met hun voorspelling totaal naast zitten. Maar als er met grote posities wordt gehandeld kan een foute inschatting een financiële ramp betekenen. En zekerheden van 100% heb je dus nooit. 

Dus zullen die handelaren altijd denken in termen als bijvoorbeeld 10% kans op een koersdaling. Of 90% kans op een stijging van de koers. Hebben we te maken met zeer bewegelijke handel, dan zal er altijd een neutraal gebied ingebouwd worden. Dit heeft een soort betekenis als "Joost mag het weten."  Dat gebied zal dan ergens rond de 50% zitten. En dan zien we, dat er meer mogelijkheden zijn, dan een koers die omhoog of omlaag gaat. 

Dus wil je beter gaan voorspellen? Begin dan te denken in meer mogelijkheden, dan alleen maar goed of fout. En hang aan elke mogelijkheid een kans dat het gebeurt. In de wereld van de chaotische aandelenhandel zou een opsomming van mogelijkheden en hun kansen er bijvoorbeeld als volgt uit kunnen zien:


Kans op sterke daling 10% 

Kans op een daling 20%

Kans dat we het echt helemaal niet weten en dus maar iets gokken 40%

Kans op een sterke stijging 30%


Het totaal van de kansen zal altijd 100% zijn. Dat is handig om het geheel te controleren. 


Wie zou trouwens die Joost zijn,  die alles steeds maar weten mag? 

 



Herinner je je deze nog?

Vandaag gaan we terug naar 9 april 2021. Jetje's boekendag. Lekker in het verleden, dus gemakkelijk te voorspellen. Het was in die tijd dat mijn appartement ingepakt werd in verband met een komende renovatie.  Die zou 7 maanden duren. Het werd bijna twee jaar. Nou, ja, ook dat is te voorspellen. 

Dat je een te grote stapel boeken laat vallen,  omdat ze weg gaan glijden is eveneens voorspelbaar. Dat ze weer terug komen vliegen is dat al een stuk minder. Ja toch?

vliegende boeken




Spaarnwoude

Regelmatig rijd ik met de auto op de A9 ten oosten van Haarlem. Een logische route als je hier vandaan het mooie Noord Holland in wilt. Daar was me wel eens opgevallen, dat je een klein kerkje met een korte, wat stompe kerktoren kon zien staan. 

Het kerkje leek zich van af de snelweg ergens in "the middle of nowhere" te bevinden en dus werd het tijd er eens heen te wandelen. Dan zie je wat meer dan zijwaarts kijkend vanuit de auto. Dat leek te kunnen vanuit het ook wel leuke Spaarndam. Dit kerkje bleek dus het centrum van Spaarnwoude te zijn. Spaarnwoude-City zou je mogen zeggen. 

Spaarnwoude, iets ten oosten van Haarlem 1

Spaarnwoude, iets ten oosten van Haarlem 2

Spaarnwoude, iets ten oosten van Haarlem 3

Spaarnwoude, iets ten oosten van Haarlem 4

Spaarnwoude, iets ten oosten van Haarlem 5

Neem nog een handvol boerderijen, een paar bomen en een berg in zwart plastic gepakte rollen met gemaaid gras en we hebben het wel gehad. Boven het geheel hangt een lekker landelijke geur in de koude winterlucht. Maar het kerkje staat er inderdaad. 

Die zekerheid heb ik voortaan als ik weer eens op de A9 richting Alkmaar rijd.


Morgen in Jetje's dag
Morgen gaan we weer eens in de fashion. Altijd leuk en voorspelbaar, nietwaar?

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts