Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

20 april. Jetje's omgeving

20 april. Jetje's omgeving

bollenstreek 2021


De naam "Bollenstreek" vertelt al een groot deel van het verhaal. Het gebied in het westen van Nederland, grofweg tussen Leiden en Haarlem was van oudsher het gebied waar bloembollen geteeld werden. De afgegraven duingrond was zanderig en dat is voor bloembollen de ideale grond.

Naast de kwekerijen waren er allerlei ondersteunende bedrijven, die bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen maakten, bollenmanden, kisten en allerlei vormen van mechanisatie. Ook in het bollenvak werd niet zo heel veel meer met de hand gedaan. Bijna alle bedrijven in de bollenstreek hadden wel iets met het bollenvak te maken. In het centrum van Lisse waren de grote veilingbedrijven toonaangevend. 

bollenstreek 2021Er werd veel geld gestoken in promotie. Het park "De Keukenhof" trekt in de paar weken in het voorjaar dat het open is, toch rond de anderhalf miljoen bezoekers. De laatste jaren werd dat te veel. Het park is niet echt groot en kan een dergelijke stroom aan toeristen niet verwerken. Hetzelfde verhaal geldt voor de toegangswegen, die al vroeg in de ochtend vol stonden met files. Omdat het aantal bezoekers nog jaarlijks stijgt, zal dit probleem alleen maar verergeren. Een oplossing lijkt ver weg, omdat er vele regionale en provinciale belangen een rol spelen.

Een ander probleem is dat de toeristen allemaal middenin de bollenvelden gaan staan, om de ideale selfie te maken. Niet alleen wordt daarmee heel wat schade aan kapot getrapt gewas aangericht, het verspreid ook ziektes. En ziektes in de bollen zijn de grote zorg van elke kweker.

bollenstreek 2021Een manier om ziektes en dergelijk te bestrijden, is door het toepassen van vele soort chemicaliën. Omdat de bollengrond alleen voor bollen gebruikt werd, werd de grond uitgeput. Een groot gebruik van kunstmest was het gevolg. Al met al werd de grond er in de bollenstreek niet beter op. Dus veel kwekers trokken weg. Wat tot gevolg heeft, dat er soms meer bloembollen bloeien in Noord Holland en in de Flevopolder dan in de bollenstreek.

bollenstreek 2021Een laatste probleem waar de streek mee kampt, is het gebrek aan personeel. Alle opleidingen zijn gericht op kenniswerk, met het nabijgelegen Amsterdam en Schiphol als belangrijke werkgevers. Mensen die het werk in de bollen willen doen, zijn nauwelijks te vinden. En dus worden die massaal geworven in Oost-Europa. Ook die arbeidsmigranten moeten wonen en doen een beroep op de al zeer schaarse woningen in de Randstad. Ook een probleem dat niet van vandaag op morgen opgelost zal zijn.

bollenstreek 2021


Ook de overheid kreeg na verloop van tijd de situatie door en kwam zoals de overheid dan doet, met allerlei verboden. Ook dat was voor vele kwekers een reden om hun heil elders te gaan zoeken. De grond kwam leeg en werd vooral gebruikt voor de aanleg van industrieterreinen. Het open karakter van de bollenstreek werd daardoor weer verder aangetast.

Al met al zit het gebied in een soort van neerwaartse spiraal. De bedrijven die het van de bollenteelt moeten hebben zijn verhuisd. De grote veilinghallen zijn vervangen door een nieuwbouw wijk. De gracht waardoor de bollen vroeger per boot het land in werden vervoerd, is al vele jaren geleden gedempt en vervangen door een parkeerplaats.  De neerwaartse spiraal wordt wel onderkend, maar goede oplossingen zijn nog niet echt voorhanden. Voorlopig zal de situatie nog wel even blijven, zoals die is. De bollenstreek die er ooit geweest is, zal nooit meer terugkomen. 

bollenstreek 2021De bollenstreek is zelfs in de huidige, uitgeklede versie nog steeds schitterend, vooral in het voorjaar. Maar het is dus een gebied met een eigen karakter en eigen problematiek op vele gebieden. De problemen vragen om een goede aanpak van hogerhand, maar in een land waar het polderen de norm is geworden, kan een oplossing gemakkelijk enkele tientallen jaren duren. Het meest waarschijnlijke is, dat er tegen die tijd geen bollenstreek meer is. Quote van de dag

quote van de dag


 

Jetje's werkzaamheden

 
Modelwerk is voor veel mensen iets, dat met de nodige vooroordelen benaderd wordt. En dat heeft vooral te maken met het feit dat er vele specialisaties binnen het modellenvak zijn, die de buitenwereld gemakshalve even op een hoop gooit, om er dan conclusies over te trekken.

Toen ik er destijds mee begon, viel het mij al snel op, dat veel modelwerk neerkomt op het kunnen spelen van rollen en het uitbeelden van personages. Ik ben dus acteerlessen gaan nemen en heb me een tijdlang aangesloten bij een toneelgezelschap. Leuk en buitengewoon leerzaam. Dit is de meest nuttige investering in tijd en geld die ik ooit in mijn modelwerk heb gedaan. En het heeft zichzelf dik terugverdiend.

Maar deze toneelopleiding maakte me wél duidelijk dat modelwerk -zoals ik al dacht- vooral een kwestie is van rollen spelen. Of anders gezegd, van rollen durven spelen. Op voorbeelden van die rollen kom ik zo terug, want als je rollen gaat spelen, dat maak je nog iets anders los. Veel mensen denken dan namelijk dat je als persoon ook je rol bent. Ze kunnen het spelen van een rol en jezelf zijn als persoon absoluut niet scheiden. En dan krijg je, zeker op social media de vreemdste aanbiedingen.

Een veelgevraagde rol is bijvoorbeeld poseren voor wat meer gedurfde foto's. In lingerie of nog minder. Ik heb daar geen moeite mee. De mens is nu eenmaal zoals die geboren is en met ongekleed poseren heb ik nooit enige moeite gehad. Ook hierbij weer: Het is mijn vak. Ik speel een rol. In het dagelijkse leven houd ik gewoon mijn kleding aan.

Maar voor veel mannen is er geen enkel verschil tussen mij als persoon en mij in een ondeugende of ongeklede rol. Veel mannen zien mij dan direct als iemand die de hele dag op zoek is naar seks. Een niet-ontplofte seksbom. Hoe meer seks hoe beter. En daar willen ze dan graag een heel actieve rol bij spelen. En als je dan de boot afhoudt krijg je scheldpartijen, ben je een "arrogant loeder" en soortgelijke benamingen. Ik ben er aan gewend, klik het weg en blokkeer de afzender. Dat is alles. Maar het is wel eens vermoeiend om steeds maar weer met deze vorm van pure domheid geconfronteerd te worden. Maar goed, we zouden het over rollen hebben.

De komende tijd zal ik hier op Jetje's dag wel eens ingaan op dat spelen van die rollen. Laat ik eens een aantal voorbeelden geven van rollen die je als model kunt spelen:

Model voor opleidingen

 

Denk aan "live" kunstmodel, maar ook speciale foto's en filmpjes voor opleidingen. Bij kunstmodel heeft men ook veel vooroordelen. Maar een tekenaar ziet geen ongeklede vrouw, maar iets met rondingen en welvingen, dat goed weergegeven moet worden. Het verschil met het tekenen van een fruitschaal is te verwaarlozen. Met erotiek of -in de ogen van sommigen- nog ergere dingen, heeft het al helemaal niets te maken. Een bezoek aan de sauna is aanzienlijk spannender. Veel modellen beginnen hier aan hun carrière.

Model voor reclamefotografie

 

Dat kan voor van alles en nog wat zijn en het doel is, dat je als het ware een bepaalt product verkoopt, door dat qua houding en pose aan te bevelen en te ondersteunen. Het is wel een aparte richting, waar sommigen heel goed in zijn, maar waar het gevaar van een totale misser ook redelijk groot is. Het is niet iets voor een beginnend model.

Model voor illustratief werk

 

Hierbij poseer je voor getekende illustraties of voor series foto's over een bepaald onderwerp. Zeker bij een serie foto's, is de stap naar bijvoorbeeld een reclamefilmpje maar heel klein. De series zoals we die in "Jetje's dag" tegenkomen, zijn hier eigenlijk wel een goed voorbeeld van. Een gevoel voor toneelspel en acteren is hier van groot belang. Je moet personages en situaties neer kunnen zetten als model. Volgens sommige fotografen heeft het niet zo heel veel met "echte modelfotografie" meer te maken. Dat zou kunnen, maar het is maar de vraag, wat voor het model het gemakkelijkste om te doen is.

Model voor modelfotografie

Bij modelfotografie speelt vooral het "mooi zijn" voor een foto. Meestal in lingerie, maar ook ongekleed en het beruchte, extreem veel door fotografen gevraagde "bedekt naakt" valt in deze categorie. De fotografie is geen gemakkelijk categorie om in te poseren als je het goed wilt doen. Je moet toch een bepaalde uitstraling hebben. Dat heeft niet eens veel te maken of je nu "mooi" bent of niet. Het is meer een totaalbeeld. Een vorm van uitstraling. 
 
Kijk je te weinig naar de uitstraling, dan levert het vaak een plaatje van een naakt persoon op. Man of vrouw. Mag allebei. Maar zonder enige uitstraling of iets anders, dat het als foto interessant maakt. Een heel groot percentage van de modelfotografie valt hier helaas wel onder. 
 
Sommigen gaan er van uit dat je hooguit 25 mag zijn, om dit werk te doen. De praktijk wijst echter iets heel anders uit. De vraag naar oudere modellen is gewoon groot, omdat die toch wat meer door het leven "getekend" zijn en daardoor een eigen uitstraling hebben. 
 
Bij professionele fotomodellen zijn de normen extreem streng. Je moet wel bij een modellenbureau ingeschreven staan, maar daar kom je bijna niet binnen. Trouwens, in 99% van de gevallen, kun je ook nog eens uitstekend zonder. Met een goed netwerk kom je een heel eind.

Model voor erotische fotografie

Op internet, en zeker op social media, is erotiek met afstand de meest gevraagde categorie. Maar niet elk model heeft hier zin in. Het begrip erotiek is ook nogal vaag. Bijna elk model en elke fotograaf of filmer verstaat er weer iets anders onder. En legt de grens ergens anders. Erotiek kan een hele mooie en sierlijke vorm van fotografie opleveren, maar het kan ook snel een nogal platte manier van werken worden. 
 
Voor die platte vorm van erotische fotografie is enig acteertalent, of uitgebreide kennis van het modellenwerk totaal overbodig. De meeste mensen weten van nature wel wat er van ze verwacht wordt. Anders waren we niet met zoveel mensen op deze wereld, nietwaar? Er is maar een zeer klein verschil met pornografie. Die smalle grens wordt al snel overschreden. Of je als model dat werk wilt doen is een keuze, die iedereen zelf maar moet maken, maar voor mijzelf is deze laatste categorie wel een brug te ver.

Speciale richtingen modelfotografie

Ik heb van nature een behoorlijk streng uiterlijk en ben vanaf de eerste dagen, dat ik als model ging werken steeds benaderd voor fotografie in de rol van SM-Meesteres. Inderdaad, die rol past geweldig bij mijn uiterlijk en ik heb er met heel veel plezier de nodige fotosessies mee gedaan. Maar ook hier weer: Ik ga niet met een zweepje in de hand op mijn laarzen met hoge hakken naar de Dirk om mijn dagelijkse boodschappen te doen. Als er al eens een foto in mijn lederen outfit op social media geplaatst werd, had ik binnen enkele dagen de nodige aanbiedingen in de e-mailpostbus van mannen die (naakt!) mijn huis voor mij schoon wilden maken en die mijn laarzen af wilden likken. Heel opmerkelijk.  

Dit zijn een aantal voorbeelden van rollen. Er zullen er beslist meer zijn, maar dit zijn wel de voornaamste waar ik in de loop van mijn modellencarrière op gestuit ben. Wat niet wil zeggen dat ik het allemaal gedaan heb, dat is weer iets anders.

De komende tijd zal ik hier op Jetje's dag nog wel eens ingaan op een aantal van deze rollen en er wat meer van laten zien.
Laten we naar aanleiding van het stukje hierboven eens een rol pakken. We beginnen met de "gewone" modelfotografie. Dat is een goed startpunt en aan andere rollen komen we dan in de komende tijd vanzelf wel toe. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier 

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts