21 april. Jetje's modelfotografie
Jetje gaat in de modelfotografie
In de Jetje's dag van 20 april hebben we het al gehad over de verschillende vormen van fotografie, die we zoal tegenkomen. Ik heb toen al aangekondigd met een aantal voorbeelden te komen en daar gaan we vandaag eens naar kijken. Deze foto's zijn speciaal gemaakt als voorbeeld voor de blogpost van vandaag.
Modelfotografie is al enorm oud. Toen de fotografie nog in de kinderschoenen stond, zagen we eerst de stadsgezichten en al heel snel de modelfoto's. Wat in die tijd nog lastig was, want je moest soms tot een kwartier stilzitten om geen bewogen foto te krijgen. De lichtgevoelige stoffen die men toen gebruikte waren nog niet echt gevoelig. Dus die stoffen hadden een lange belichtingstijd nodig om een beeld te vormen. En al die tijd moest je als model stilzitten. Daar hadden ze overigens handige klemmen voor bedacht om je hoofd mee vast te zetten😀😀
Maar de neiging van mensen om zich vast te laten leggen was er al vroeg, dat is duidelijk.
We hebben het over modelfotografie als het model eigenlijk het enige onderwerp op de foto is. Dat klinkt gemakkelijker dan het is, want het betekent, dat het model interessant genoeg moet zijn, om de foto tot zijn recht te laten komen. Het model moet de foto "dragen", zoals dat heet en er zijn minder fotomodellen die dat beheersen dan je zou denken.
Natuurlijk, van ieder mens kun je een modelfoto maken. Maar levert dat ook een mooie modelfoto op die voor iedereen interessant is om te bekijken? Of wordt het een foto die alleen de moeite van het bekijken waard is, voor degene die er op staat? En misschien voor de fotograaf die de foto gemaakt heeft?
Themashoot
Laten we eens kijken wat er bij een themashoot komt kijken. Dat is allereerst een thema en dat is soms al lastig genoeg. Alles is al gemaakt, in vele gevallen zelfs al heel vaak. En we willen wel eens iets anders als bodyscapes en low key. Dus pakken we een thema en gaan dat uitwerken, waarbij we een aantal stappen aanhouden. Elke stap heeft te maken met een bepaald aspect van de modelfotografie. Er zijn acht van die stappen.
Als je een modelfoto wilt maken, dan moet je rekening houden met flink wat factoren, die ieder voor zich een rol spelen in het grotere geheel. We denken bij die factoren dan bijvoorbeeld aan:
1. Het model zelf
Heeft het model uitstraling van zichzelf? Heeft het model durf of is het wat geremd? Kan het model zich presenteren? Heeft het model achtergrondkennis? Is het een ervaren model? Kortom, een paar voorbeelden van de lange rij eigenschappen, waarover een model kan beschikken, maar die niet altijd van nature aanwezig zijn.
2. De poseerplek
Met de poseerplek bedoelen we dat waar het model op staat, zit, ligt etc. Dat kan nogal wat verschil maken. Van een model dat ergens in een grote ruimte staat, wordt meer gevraagd, dan van een model dat in een sfeervol aangeklede ruimte zit. Hier kun je als fotograaf natuurlijk gemakkelijk veel veranderen.
3. Kleding van het model
Met kleding kun je veel doen, maar het is ook gevaarlijk. Niet elk kledingstuk is voor elk model geschikt. Met name de meer "gewaagde" kleding van leer, lak en wetlook wil nog wel eens "over de top" gaan. Het model wordt dan een soort karikatuur van zichzelf, wat nooit de bedoeling kan zijn. Zeker bij een model dat van zichzelf wat weinig uitstraling heeft, ligt dit op de loer.
Kleding kun je ook weglaten. Dat is ook populair. Maar of het altijd een interessante modelfoto oplevert, kun je je afvragen. Het ontaardt al snel in een foto van een blote dame of blote man, waarbij de kijker zich afvraagt waarom deze persoon niet even iets aangetrokken heeft. Het vereist een topmodel om van een volledig ongeklede foto nog iets leuks te maken. Eenvoudig weg, omdat naakt nu eenmaal heel gewoon is. Een paar kledingstukken als accent doen dan al wonderen. Het gebruik van felle kleuren doet vaak ook heel veel.
4. Bezigheden van een model
Nu het model ergens staat of zit en (al dan niet) gekleed is, komen we uit bij bezigheden. Niets is zo saai, zowel voor het model, als de fotograaf, als de kijker, als een model dat maar wat staat te staan. Een collegamodel sprak in deze van een "bushaltestandje" wat deze manier van poseren heel goed typeert. Het is vrijwel onmogelijk om daar iets van te maken. Kortom, als model moet je dingen doen. Je moet met iets bezig zijn, dat ofwel het beeld ondersteunt of juist heel bizar is in de omgeving. Maar belangrijk zijn de bezigheden wel.5. Poseerhouding
En dan is het natuurlijk ook de poseerhouding. Die moet zo naturel mogelijk zijn, maar veel modellen gaan toch wat vreemde en geforceerde houdingen aannemen, zodra ze een camera zien. Het hoofd iets schuin omhoog, alsof je als model naar de maan en de sterren kijkt, is bij veel modellen heel geliefd. Niet doen dus. Zoek naar originele houdingen. Spit desnoods een paar voorbeeldenboeken door. Die bestaan en kunnen heel nuttig zijn. Voor een paar euro ben je klaar.
6. Attributen
En dan is het zaak om de nodige attributen bij elkaar te verzamelen, die je bezigheden en houding kunnen ondersteunen. Denk daar vooraf dus goed over na. Wat ga je waarmee doen? Die vraag moet je niet alleen kunnen beantwoorden, je moet zelfs een serie antwoorden hebben. Reken niet op de fotograaf. Die heeft soms wel wat attributen ("props" zegt de fotograaf), maar kan natuurlijk niet alles hebben. Dus zorg ook als model voor de nodige spullen, die je op shoots kan gebruiken. De kringloopwinkel kan een pure schatkamer zijn op dat gebied. 7. Locatie
De locatie is ook iets, dat de uiteindelijke modelfoto gaat bepalen. Zorg voor originele locaties. Of voor een studio, maar een studio heeft vaak iets klinisch. Dat betekent dat je er hele mooie foto's maken kunt, waarbij je veel zelf kunt regelen, maar er moet wel aandacht aan geschonken worden om de omgeving aan te kleden. Doe je dat niet, dan heb je al snel weer dat model dat maar een beetje in de ruimte staat te staan. Steek daarom als fotograaf moeite in het aanleggen van een verzameling locaties, waar je met een model naar toe kunt gaan. Het verdient zich terug in mooiere en meer sfeervolle foto's 8. Fototechniek
Hier kan de fotograaf zich uitleven. Met verschillende technische hulpmiddelen kun je veel doen. Denk aan verschillende soorten objectieven, het gebruik van (effect-)filters, zoals softfocus filters en dergelijke, of het werken met licht. Dat kan natuurlijk daglicht zijn, maar ook lampen en flitsers hebben hun eigen mogelijkheden en beperkingen. Een reflectiescherm kan handig zijn, maar vraagt vaak de hulp van een assistent. Je kunt als fotograaf het moment van de dag kiezen. Speciaal zijn de momenten rond de zonsopgang en zonsondergang. Maar ook het begin of einde van de nacht kan speciale effecten geven. We hebben nu acht punten, die het mogelijk maken om enorm veel variatie in onze modelfoto's te krijgen. Als je systematisch te werk gaat met deze punten, is er vrijwel geen onderwerp waar geen modelfoto's over te maken zijn.
We gaan er hier in Jetje's dag dan ook beslist nog op terugkomen.
Als illustratie hebben we deze keer een aantal wat meer geposeerde modelfoto's toegevoegd. Hierbij ligt de nadruk dus minder op het uitbeelden of illustreren van iets, zoals we meestal doen bij Jetje's dag. Het is puur het weergeven van een model. Ook wel weer leuk, want het is weer eens iets anders.
Quote van de dag
![]() |
Tips en trucs uit de wereld van de internetmarketing |
Hoe schrijf je een artikel, dat Google ook leuk vindt?
Zorg voor zoveel mogelijk waarde voor je lezers
Het werken met sleutelwoorden
Leesbaarheid van je verhaal
Tot slot
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Geen opmerkingen:
Een reactie posten