Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

3 mei. Dag van de lach

 

 

3 mei. Dag van de lach

 


  Wat nu eigenlijk om te lachen is en wat niet, is een heel gevaarlijk gebied en iedereen heeft er een eigen mening over;

    Ik vind in de cabaretwereld het verschil tussen een theatervoorstelling en een televisieoptreden enorm;

    Het bestuderen van complexe relaties is vaak lastig, maar het is te doen.

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Jetje viert de dag van de lach |

Lachen is gezond, zegt men


De dag van de lach is nog niet zo'n gek idee. De zegswijze is niet voor niets dat lachen heel gezond is. Er zijn volop onderzoeken die dat bevestigen. Zo schijnt lachen erg rustgevend en stress verminderend te werken en dat is natuurlijk nooit weg.


Mag je zeggen dat iets leuk is?

Humor is een raar iets. Wat de ene persoon om "je te bescheuren" vindt, bekijkt een ander hetzelfde met een gevoel van "moet dit?" En dat heeft natuurlijk alles met onze persoonlijke voorkeur te maken, die vanaf het moment dat we op de wereld kwamen gevormd is. Vergelijk het maar met beeldende kunst. Daar mogen we ook niet zeggen dat een kunstwerk "mooi" of "lelijk" is. Hooguit mag ik zeggen dat ik het zelf mooi of lelijk vindt. Dat is dan mijn mening en we zijn het er wel over eens dat iedereen een mening hebben mag.

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Jetje viert de dag van de lach |

Meningen mogen natuurlijk altijd

Hetzelfde verhaal geldt bij humor. Of iets "onwijs leuk" of "tenenkrommend" is mag je evenmin zeggen. Ook hier mag ik zelf iets leuk vinden of niet leuk vinden. Maar ook hier is dat mijn persoonlijke mening en geen oordeel over degene die leuk aan het zijn is.

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Jetje viert de dag van de lach |

Theater of televisie, een heel verschil

In het verleden heb ik heel wat cabaretvoorstellingen gezien. En dan ga je toch verschillen zien, die op je smaak zijn terug te voeren. En dan speelt ook nog een grote rol of je een cabaretier ziet in de sfeer van een theater of op de televisie.

Twee humoristen waar ik dat heel sterk bij ervaren heb, zijn Freek de Jonge en Bert Visscher. Freek de Jonge komt op de televisie snel over als een overjarige mopperkont, waar helemaal niets bij deugt. Daar is in het theater weinig van terug te vinden en staat er een heel ander type mens. Ook Visscher komt op het tv-beeld niet tot zijn recht. Die heeft een groot podium nodig om op heen en weer te springen. Live zijn het geweldige cabaretiers, maar op TV komen ze onvoldoende tot hun recht.

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Jetje viert de dag van de lach |

Kom bij Youp  niet te laat

Een ander met een eigen stijl in een theater is Youp. Kom daar nooit te laat. Ik heb het meegemaakt dat hij aan zijn openingsnummer bezig was en dat er nog een klein gezelschap binnenkwam. Youp stopt dan midden in een woord en gaat stokstijf staan wachten tot iedereen die binnenkomt zit. Dan vraagt hij uiterst vriendelijk of hij weer verder kan gaan en doet dat dan ook exact op het punt waar hij gestopt is. Deze laatkomers komen nooit meer te laat.

 


Later zat ik een keer bij Youp op de voorste rij. Ik had mijn haar als gewoonlijk nogal hoog en wild opgestoken en je kon zien dat het haar zijn aandacht getrokken had. Hij keek er steeds naar en liep zichtbaar te broeden op iets. De inspiratie schoot kennelijk te kort op dat moment en het liep met een sisser af. Maar helemaal gerust was ik er niet op.

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Jetje viert de dag van de lach |

Mijn favoriet is Brigitte Kaandorp

Als vrouw mag ik het zeggen: Ik geef de voorkeur aan mannelijke humoristen. Met één duidelijke uitzondering en dat is Brigitte Kaandorp, die ik tot mijn favorieten reken. Maar bij iemand als bijvoorbeeld Claudia de Brey krijg ik de neiging om acuut de nooduitgang op te gaan zoeken. Oh wacht, dat was een ander artikel op Jetje's dag. 


Maar goed, we doen het vandaag met de dag van de lach. Dus we gaan kijken of er nog iets te lachen valt in de huidige vrij absurde wereld.




De studie van kunst en kunstenaars


Ik mag mij graag eens verdiepen in een of andere kunstenaar. Daar wordt op dit moment ook een heel weblog mee opgebouwd. Dat weblog is nog niet vrijgegeven omdat het nog lang niet klaar is, als het dat ooit al komt. Daarvoor is het gebied te groot en er is altijd wel iets aan te vullen. Een meerjarenproject dus, maar het groeit gestaag. Maar het is best veel werk, omdat je al snel in een heel web van onderlinge relaties en contacten vast komt te zitten.  Voor nieuwsgierige aagjes, rondkijken mag altijd, commentaar en aanvullingen geven natuurlijk ook. Zie https://beeldende-kunst.blogspot.com/



Weblog in aanbouw en nog lang niet klaar. 

Neem een stroming in de kunst als voorbeeld

Stel dat je meer wilt weten van een bepaalde stroming in de beeldende kunst. We zien dan al snel een soort van gevoel van overweldiging. Er is zo veel uit te zoeken. Er zijn zoveel zaken die om de aandacht vragen. Waar begin je dan met het zoeken naar informatie en hoe kom je verder?

De complexiteit neemt snel toe

Het uitzoeken van een complexe structuur is lastig. Hoe zit een stroming in elkaar? Welke kunstenaars doen mee? Wie kenden elkaar? Wie inspireerde wie? Noem maar op. Het lijkt na verloop van tijd één grote legpuzzel, waar nauwelijks enig vat op te krijgen is. Dat kan en moet anders, want op deze manier komen we helemaal nergens.

Werken met boomstructuren

Een goede en overzichtelijke manier van werken is vaak met het bestuderen van boomstructuren. Het voordeel van een boom is dat elke tak van slechts één andere tak afkomt. Vanaf het kleinste blaadje komen we via een structuur van takjes, dikkere takken en de stam bij de wortels. Er is maar één pad van blad tot wortel. Dat betekent dat als we echt voor onszelf studies van zaken willen maken, dat we uit moeten gaan van een dergelijke boom.

Hoe doen we dat?

We beginnen met één bepaalde kunstenaar die we interessant vinden. Bijvoorbeeld omdat zijn werk ons aanstaat. We verzamelen materiaal over deze kunstenaar, we kijken naar tijdgenoten die hij ontmoet heeft, we kijken naar kunstenaars die hem geïnspireerd hebben. En al die namen schrijven we op een lijstje. Meer doen we er op dit moment niet mee. Pas als we de kunstenaar die we even als uitgangspunt genomen hebben, voldoende hebben bestudeerd, gaan we verder met de eerstvolgende op onze lijst.

De lijst gaat snel groeien

We zien dan wel, dat die lijst langer en langer wordt, maar dat is bij grote gebieden om te bestuderen onvermijdelijk. Wel is het zo, dat na verloop van tijd de lijst minder snel gaat groeien, omdat niet iedere kunstenaar die genoemd wordt nog nieuw is. Die staat dus al op onze lijst.




Berkheide II

Vorige week heb ik jullie al eens een serie foto's van het verdronken bos in de Berkheide bij Katwijk laten zien. En hier zijn een paar zeer recente foto's. We zien dat het duin nog uit de winterslaap aan het komen is. Het is allemaal nog wat dor. Maar de ervaring leert dat dit heel snel kan veranderen. Het blijft in elk geval een mooi gebied om te lopen.

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Natuurgebied Berkheide tussenn Katwijk en Wassenaar |

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Natuurgebied Berkheide tussenn Katwijk en Wassenaar |

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Natuurgebied Berkheide tussenn Katwijk en Wassenaar |

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Natuurgebied Berkheide tussenn Katwijk en Wassenaar |

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Natuurgebied Berkheide tussenn Katwijk en Wassenaar |



Morgen in Jetje's dagIk weet het nog niet. Maar morgen weet ik het beslist wel.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Natuurlijk ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts