Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

2 mei 2024. Rood, roder, roodst

 

2 mei 2024. Rood, roder, roodst

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal deze rode dag 

Vandaag draait een flink stuk van Jetje's dag om de kleur rood. Een lekker fel kleurtje dat mij meestal vrij goed staat en dat ik dan ook graag gebruik. Over felle kleuren gesproken, gisteren op 30 april was de "Lisse dag" op de Keukenhof waar je als inwoner van Lisse gratis naar binnen mag. En ik ben er dus even doorheen gelopen. Ook daar zie je normaal veel fel gekleurde bloemen,  ook veel rood,  maar daar was dit jaar helaas door de weersomstandigheden en het feit dat het bloeiseizoen al erg vroeg was begonnen, niet veel meer van over. Nu ja, volgend jaar beter, nietwaar? 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetjes rode jurk is gesneuveld;


 2. Als je bezig bent met het opzetten van iets bedrijfsmatigs, dan is een goede strategie van doorslaggevend belang;

  3. Ook de Keukenhof heeft betere tijden gekend.


Mijn rode jurk is niet meer wat die was

"Vandaag is rood"
zong Marco Borsato al toen hij nog niet in ongenade gevallen was. En dat is op zich niet vreemd gekozen. Rood is een kleur die altijd opvalt. Iets dat echt intens rood is, zorgt er voor dat het wordt opgemerkt. Zodat bijvoorbeeld een brandblusser of een brandslang in een ruimte direct de aandacht trekt. Rood springt er altijd uit, wat er verder ook voor andere kleuren aanwezig zijn. Rood zorgt voor aandacht voor zichzelf. Rood bezit een krachtige en opwindende aanwezigheid in de wereld van kleuren. En dat loopt van de vurige gloed van een zonsondergang tot de diepe tinten van een rijpe appel. Je mag gerust zeggen dat de kleur rood doordrenkt is met betekenis en emotie.


In de kleurenleer staat rood als symbool voor passie en liefde. Het is de kleur van het hart, van Valentijnsdag en de lampjes in de rode buurt. De kleur van het vuur dat brandt in de diepste menselijke verlangens. Wanneer we denken aan de manier waarop romantiek altijd wordt uitgebeeld, denken we aan rode rozen, rode lippenstift en rode harten. Rood kan de warmte van liefde en genegenheid uitstralen. Maar het kan ook verder gaan en de intensiteit van sterk verlangen en hartstocht weergeven.


Maar rood heeft ook een krachtige energie in zich, die verder gaat dan alleen die romantiek. Rood is de kleur van moed en vastberadenheid. Het is een kleur die ons waarschuwt voor gevaar, maar die ons ook aanspoort om een vorm van actie te ondernemen. Denk aan de rode vlag die wappert in de wind als een teken van waarschuwing. Denk aan het verkeerslicht dat ons tot stoppen dwingt. Aan de gevarendriehoek die we met pech achter de auto zetten en het achterlichtje van de fiets. Rood is ook de kleur van doorzettingsvermogen, van het bloed dat door onze aderen stroomt. Het bloed dat ons in leven en in beweging houdt. En dat ook doet in moeilijke tijden.


Daarnaast heeft rood ook een sterke symbolische betekenis in verschillende culturen. In veel Aziatische culturen staat rood bijvoorbeeld voor geluk en voorspoed. Rode enveloppen worden traditioneel gegeven tijdens speciale gelegenheden, zoals bruiloften en het Chinees Nieuwjaar, als een teken van voorspoed en  geluk.  


Psychologisch gezien heeft rood een krachtig effect op ons brein en onze emoties. Het is een kleur die aandacht trekt. Rood kan onze hartslag verhogen en onze adrenaline laten stromen. Rood kan ook een gevoel van warmte en comfort oproepen, zoals het knapperende vuur van een open haard op een koude winterdag.


In kunst en design wordt rood vaak gebruikt om een statement te maken. Het kan een ruimte levendiger maken, een kledingstuk laten opvallen, of een merk een krachtige identiteit geven. Denk aan de iconische rode lippen van Marilyn Monroe en het levendige rood van een Ferrari. Rood is zeker geen subtiele kleur. Rood is zeer uitgesproken en uitermate zelfverzekerd.


Al met al is rood een kleur die zeker niet onopgemerkt blijft. Rood is de kleur van liefde, passie, moed en energie. Het is een kleur die ons doet voelen, denken en handelen. Rood is niet zomaar een kleur, het is een ervaring.
 
 


Het opzetten van een strategie

Het ontwikkelen van een goede strategie voor elke onderneming die we op willen zetten begint met de vraag: "Wat moet er allemaal gebeurd zijn, voordat ik echt van een succes kan spreken?" 

Dat kan heel wat zijn. En ook nog eens op allerlei uiteenlopend gebied. Daarom schrijven we alles op. Echt alles. We zullen al schrijvend ook wel weer tot de ontdekking komen dat opgeschreven punten op zich ook weer onderverdeeld kunnen worden. Maar eerst schrijven we gewoon alles op, zoals het bij ons opkomt. Want later kunnen we er altijd nog een onderverdeling of een verdere detaillering in aanbrengen, nietwaar? Als het eerst maar op papier staat. De rest komt later wel. 

Tijdens dat onderverdelen stuiten we vast nog wel op meer punten. Zijn we klaar? Dan leggen we het geheel een paar weken weg. En dan kijken we er nog eens naar. Alle kans dat er inmiddels al weer van alles bijgekomen is.

Misschien is het zelfs aan te raden dit nog een paar keer te doen. Eigenlijk moeten we het net zo lang doen tot er niets nieuws meer bij komt. Dan hebben we een aardig complete lijst, die we om kunnen gaan zetten in concrete doelen voor onze onderneming waar we dan weer een goed plan aan kunnen hangen. 

Uiteindelijk heb je dan op die manier jouw visie goed vastgelegd. Dat vastleggen geeft een lekker gevoel. Het helpt met het ordenen van de gedachten en plannen en voorkomt dat alles van hot naar haar schiet. 

Dit klinkt allemaal simpel en ook nog als iets dat je wel eventjes doet. Vergis je niet. Dat is het niet. Verre van dat. Want bij alles wat je opschrijft zal ook een vorm van twijfel op gaan komen. "Werkt dit wel?" "Kan dit wel?" "En als dat mis gaat, wat dan?" "Hoe zeker is dit?" Ook hier maak je een lijst van al je twijfels en onzekerheden die je op je af voelt komen. Nee, je zult absoluut niet kunnen voorkomen dat er dingen misgaan. Maar je hebt wel in de hand hoe je daar op gaat reageren. En hoe meer je er op voorbereid bent, hoe beter je reactie zal zijn.  

Nu hebben we de informatie die we nodig hebben. We kunnen ons pad naar de doelen die we hebben uit gaan stippelen. We weten ook wat er voor beren op de weg zitten. En we weten hoe we die beren van de weg af kunnen krijgen. En in welke volgorde. Zijn er toch bijna onoplosbare problemen? Dan kan het geen kwaad om daar eerst eens goed naar te kijken. Misschien zijn ze op te delen in kleinere problemen? Noem ze maar hobbels. De lichtere of gemakkelijk vlak te strijken hobbels komen we dan verderop wel tegen. 

Is het gelukt? Dan heb je een plan dat een hele goede kans geeft om jouw visie te realiseren en je onderneming uiteindelijk te doen slagen. 


Herinner je je deze nog?

Nee, kleuren zoals bijvoorbeeld rood, zijn zwart en wit niet. Maar ze geven samen wel een mooi tegenwicht aan elkaar dat zich in een serie foto's uitstekend vast laat leggen. Dus we gaan vandaag terug naar 22 november. "Jetje gaat zwart/wit."

https://jetjesdag.blogspot.com/2021/11/22-november-jetje-gaat-zwart-wit.html







Keukenhof, ook nog mooi, maar loopt snel op zijn einde

Als dank, voor het zonder al te veel misbaar maken in de file rond Lisse staan, geeft de Keukenhof elk jaar vrijkaartjes aan de inwoners van het bollendorp. Kaartjes waar driftig gebruik van gemaakt wordt, want je blijft Hollander natuurlijk. Het was dus druk in de bloementuin. Dit jaar viel het seizoen al heel vroeg in. Eind februari stond er al heel veel in bloei. Dat gold natuurlijk ook voor de Keukenhof. Ook die was er vroeg bij. En kreeg daarna de nodige slagregen en harde wind te verduren. En dus was het eigenlijk nog een wonder dat er nog best het nodige aan bloembollen staat te bloeien. Laatbloeiende soorten natuurlijk, maar niet minder mooi. Maar je kunt wel zien dat het op zijn einde loopt. De Keukenhof is nog tot 12 mei open en dan zal er weinig tot helemaal niets meer bloeien. Jammer voor mensen die er nog van heinde en verre op af komen om de Keukenhof te kunnen bewonderen. Ze zullen volgend jaar terug moeten komen.

Deze tulpen hebben betere tijden gekend

Eenzaam achtergebleven narcisje

Kennelijk een late soort tulpen. Staat er nog prima bij

Fraaie parkiettulp

Waarschijnlijk het meest gefotografeerde punt van de Keukenhof

Dit bloembed staat er nog redelijk goed bij

Dit waren tot voor kort tulpen

Ooit een tulpenveld. Nu woest en ledig



Morgen in Jetje's dag
Ik weet het nog niet.  Ik ga nog even zoeken in mijn uitgebreide archief. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts