Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

1 mei 2024. Jetje bedankt iedereen

 

1 mei 2024. Jetje bedankt iedereen

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal en hartelijk dank

We zijn weer aan het einde van de vorige maand gekomen. En we hebben een nieuwe. Op de dag van de arbeid nog wel!  En weer is het aantal bezoekers van vorige maand hoger dan dat van de maand daarvoor. Dat is voor mij natuurlijk leuk om te zien en het motiveert uiteraard om stevig door te gaan. Elke dag een nieuwe Jetje's dag maken is redelijk wat werk, maar het is wel heel leuk om te doen. 

Vandaag hebben we opnieuw mooi fotowerk van fotograaf Alphons de Visscher uit Helmond die een fraaie serie portretten van mij heeft vervaardigd, waarbij de vele mogelijkheden en aspecten van het begrip portret uitgebreid aan de orde komen. 

En voor ik het vergeet, iedereen hartelijk dank voor het volgen van Jetje's dag en alle belangstelling. Zegt het voort, zou ik zeggen. 😀😀  

Dan is hier nog een toepasselijk nummer voor vandaag, "First of May" van de Beegees.  Zeg maar rustig een stukje jeugdsentiment. 



Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. De portretten van Alphons de Visscher;


 2. Niet elke verandering verandert iets;

  3. Maastricht. Daar moet je regelmatig naar toe.


Jetje's portretten

Is dat even schrikken!!!

Vandaag hebben we op Jetje's dag weer eens een serie portretten. Want het maken van goede gelijkende portretten die ook het innerlijk van de geportretteerde weergeven is een kunstvorm die al eeuwenlang de mensen fascineert. Was dat eerst met schilderkunst, midden 19e eeuw kwam daar de fotografie bij. Dat liep  van de gedetailleerde portretten van de oude meesters tot de moderne selfiecultuur met de smartphone en de selfiestick. Het is duidelijk,  het vastleggen van het menselijke gezicht is altijd een belangrijk onderdeel van de fotografie geweest.  

De betekenis van de portretfotografie



Goede portretfotografie is veel meer dan alleen maar een afbeelding maken van iemands gezicht. Portretfotografie is een manier om de persoonlijkheid, emoties, karakter en het verhaal van de gefotografeerde persoon vast te leggen. Een goed portret laat niet alleen zien hoe iemand er uitziet, maar ook wie die persoon in feite is. Portretfotografie kan een moment vastleggen. Het kan een stemming uitdrukken,. Ja, het kan een compleet verhaal over iemand vertellen.


Portretfotografie gaat vaak over het vastleggen van de banden met andere mensen. Het kan de band tussen mensen versterken, van geliefden tot families, van goede vrienden tot de meest zakelijke relaties. Door de juiste belichting, compositie en het uitdrukken van je emoties kan een portret een diepe emotionele invloed hebben op de kijker en zijn mening over de afgebeelde persoon sterk verbeteren. Dat is de kracht van portretfotografie.

De geschiedenis van portretfotografie


De geschiedenis van portretfotografie begon al lang voordat de moderne camera's werden uitgevonden. Van oude schilderijen en beeldhouwwerken tot de eerste fotografische portretten hebben de fotografen  altijd al manieren gezocht, om de gezichten van de mensen in hun omgeving vast te leggen.


Een van de vroegste vormen van portretfotografie was het "daguerreotypie", ontwikkeld in de 19e eeuw. Dit was destijds een baanbrekende techniek die het mogelijk maakte om gedetailleerde afbeeldingen van mensen te maken. Sindsdien heeft de portretfotografie een lange weg afgelegd. Het was een tijd waarin technologie kwam en ging. En waarin de gewenste stijl constant met mode en smaak mee veranderde.  


In de 20e eeuw bracht de opkomst van kleurenfotografie nieuwe mogelijkheden in de portretfotografie. Kleurenfoto's konden emoties en stemmingen op een nog levendiger manier overbrengen. Tegenwoordig heeft digitale technologie de portretfotografie nog verder omgezet met nieuwe mogelijkheden voor bewerking en manipulatie. Waarbij we opmerkelijk genoeg weer een waardering voor zwart/wit fotografie kunnen waarnemen, zeker bij de portretfotografie. 

Het zwart/witportret is zeker bij de meer artistieke fotografie weer helemaal terug.

De technieken die portretfotografie gebruikt



Bij het maken van portretten zijn er verschillende technieken en benaderingen die fotografen gebruiken om hun visie op de persoon voor de camera tot leven te brengen. Een van de belangrijkste aspecten daarbij is de belichting. Goede belichting kan het verschil maken tussen een flauwe foto en een sterk, krachtig portret. Fotografen kunnen het natuurlijk licht gebruiken, zoals zonlicht. Of ze kunnen gebruik maken van allerlei vormen van studioverlichting voor meer controle over de sfeer van de foto.


De gekozen compositie is een ander belangrijk element in de portretfotografie. De manier waarop de persoon wordt gepositioneerd binnen de randen van de foto, de achtergrond en eventuele rekwisieten kunnen allemaal bijdragen aan het verhaal dat het portret vertelt. Een close-up kan bijvoorbeeld de nadruk leggen op emotie, terwijl een omgevingsportret juist de context zal bieden waarin de foto gemaakt is.


Het is ook belangrijk om veel aandacht te besteden aan het uitdrukken van de emoties van de persoon die wordt gefotografeerd. Een natuurlijke, ontspannen uitdrukking kan een portret al tot leven brengen, terwijl een meer geforceerde glimlach of een strakgespannen gezicht de spontaniteit van het portret stevige schade toe kan brengen.


En dan is er nog het effect van brillen, haarbanden, sieraden en dergelijke accessoires die een directe invloed hebben op de mimiek van degene die op de foto gaat. Zeker bij voorwerpen die een flink contrast geven kan het effect behoorlijk groot zijn, omdat het gevaar er in zit dat het voorwerp de aandacht gaat krijgen. 

De kracht van portretfotografie


Portretfotografie heeft de kracht om mensen te verbinden, emoties op te roepen en verhalen te vertellen. Een goed portret kan een diepe indruk achterlaten op de kijker. Zo diep, dat het zelfs een verandering teweeg kan brengen bij de kijker, bijvoorbeeld hoe men tegen de afgebeelde persoon aan kijkt.


Een van de grootste krachten van portretfotografie is het vermogen om empathie op te wekken voor de afgebeelde persoon. Door de menselijke gezichten te tonen, kunnen fotografen de kijker laten voelen wat de gefotografeerde persoon voelt. Dit kan voor een gevoel van verbondenheid zorgen tussen mensen die elkaar anders misschien in het werkelijke leven nooit zouden ontmoeten.


Portretfotografie kan ook dienen als een krachtig instrument voor sociale verandering. Door de nadruk te leggen op bepaalde groepen mensen of kwesties, kunnen fotografen de aandacht vestigen op onderwerpen die anders misschien genegeerd zouden worden. Denk aan foto-journalistieke portretten van oorlogsslachtoffers, daklozen of vluchtelingen, die de kijker kunnen inspireren om in actie te komen, in wat voor vorm dan ook.

Daarnaast kan portretfotografie een middel zijn voor het leren om je emoties zichtbaar te maken en een blik te werpen op je eigen houding en gedrag. Het maken van een zelfportret kan een manier zijn om jezelf te uiten. Of om je eigen identiteit te bekijken. Het kan ook een manier zijn om jezelf te zien door de ogen van een ander, waardoor je een nieuwe visie op jezelf krijgt.

Samenvattend


Portretfotografie is een krachtige kunstvorm, die al eeuwenlang mensen fascineert. Van oude daguerreotypes tot moderne digitale portretten, het vastleggen van het menselijke gezicht blijft een belangrijk onderdeel van de fotografie. Door middel van belichting, compositie en uitdrukken van je emoties kunnen fotografen de persoonlijkheid, gevoelens en verhalen van mensen vastleggen en delen met de wereld. 

Portretfotografie heeft de kracht om empathie op te wekken, sociale verandering te bevorderen en zelfs een blik te werpen op je eigen houding, Het kan bepaald gedrag stimuleren of juist veranderen. Portretfotografie is een kunstvorm die ons in staat stelt om de houding en het gedrag van mensen te begrijpen. Het is de portretfotografie die ons er aan herinnert dat achter elk mens en elk gezicht een levensverhaal schuilt.

Alles foto's zijn gemaakt door Alphons de Visscher uit Helmond  Voor meer werk van hem zie [hier]

 
 


Veranderen, om maar iets te veranderen

"Blijf van dingen af die niet kapot zijn!" Het is een wijsheid die je op de meest uiteenlopende plekken tegen komt. Komt dat voort uit een neiging van mensen om steeds maar iets te willen veranderen? Een andere baan zoeken? Willen verhuizen? Het interieur veranderen? Wie heeft die aandrang niet op zijn tijd?

Maar dan dringt zich al snel de vraag op van het "waarom." Waarom willen we een ander huis of misschien wel een andere woonplaats? Waarom willen we ander werk? Wat drijft ons daarbij? Veel mensen denken wel na over dat andere huis, maar niet over het waarom van dat verhuizen. Wat verwachten we daar te vinden dat we nu kennelijk niet vinden waar we nu wonen? Hoe zeker is het dat het in die woning wél gaat gebeuren? Of wacht ons daar een andere, nieuwe vorm van teleurstelling? Is het niet mogelijk de ongewenste situatie op een andere manier te veranderen? Of valt er inderdaad echt wel iets te verbeteren?

Zit je op een andere plek gunstiger voor je werk? Of is het gunstiger voor andere familieleden? Houd je meer geld over dat je beter besteden kunt? Kom je echt veel mooier te wonen? Dan zijn er goede redenen. Dan verbetert er echt iets. En die verbetering kan een valide reden zijn voor een verandering. 

Het omgekeerde komt natuurlijk ook voor. We kennen allemaal wel mensen waar we kansen voor mogelijke veranderingen bij zien, maar die onmogelijk voor enige verandering te porren zijn. Je krijgt ze niet in beweging. En toch, het leven bestaat voor een groot deel uit veranderingen. Soms gaan die heel geleidelijk in de buitenwereld en passen we ons heel voorzichtig, vrijwel ongemerkt daar aan aan, zonder ons echt van ons eigen veranderingsproces bewust te zijn. Pas na verloop van tijd zien we achteromkijkend dat er eigenlijk best veel veranderd is.

Verandering op zich is niet slecht. Integendeel. Maar die verandering moet wel een doel hebben, wil het echt tot een verbetering leiden. Verhuizen om te verhuizen is weinig zinvol en zeker tegenwoordig een hele dure grap. Maar als het de deur open zet voor nieuwe mogelijkheden en perspectieven, dan kan het een heel goede en valide keuze zijn. 





Herinner je je deze nog?

Ik heb de afgelopen jaren een aantal keren modelfoto's gemaakt in Wijk aan Zee, letterlijk onder de rook van Tatasteel, de vroegere Hoogovens, die ooit het beeldenpark "Zee van Staal" mogelijk hebben gemaakt. En de grote, vaak overweldigende stalen beelden spreken tot de verbeelding. En dat maakt ze tot uitstekende achtergronden voor fotografie. Vandaag is dat bij "het witte ritme van wapperende jaspanden," een beeld waar je gezien de grootte en de ligging bovenop een duin niet omheen kunt. 

Op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/11/19-november-2021-jetje-bij-het-witte.html kun je zien wat ik er van gemaakt heb.





Maastricht

Persoonlijk vind ik Maastricht één van meest on-Nederlandse steden. Het doet me altijd veel meer aan het buitenland denken. Wat niet weg neemt dat Maastricht een hele mooie, afwisselende stad is waar veel te zien is. En heb je aan de stad niet genoeg, dan is er ook nog een hele fraaie regio waar het goed vertoeven is. Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik er voor het laatst geweest ben, dus eigenlijk is het al weer hoog tijd om er weer eens te gaan kijken. 









Morgen in Jetje's dag
Ik weet het nog niet. Ik heb eerst een rode rok die ik herstellen moet.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts