Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

18 maart. Lentekriebelsdag

18 maart. Lentekriebelsdag


 

lentekriebels tussen de narcissen

Het is weer voorjaar en de natuur krijgt last van lentekriebels. Vogels bouwen hun nesten. Sommige eenden zijn er vroeg bij en laten als trots hun eerste nestje jonge eendjes zien. Tot grote vreugde van de meeuwen en reigers. Dat is natuurlijk wel sneu. Maar aan de andere kant, met eenden die 5 x per jaar een nest van 12 jongen hebben, zouden we zonder meeuwen en reigers al snel ten onder gaan onder de eenden die de macht zouden hebben. Niet dat degenen die in Den Haag de macht hebben, niet lopen te kwaken, maar dat is een heel ander verhaal. Maar goed, het is wel leuk om te zien.

 

Eend met lentekriebels

Mensen met lentekriebels gaan echter geen nest bouwen langs de waterkant, maar komen massaal naar Lisse en de rest van de Bollenstreek om de bloembollenvelden te bewonderen. Zo rond begin maart begint de natuur met het vertonen van de knalgele narcissenvelden. Van die velden zijn er dan rond Lisse vele te vinden.


lentekriebels tussen de narcissen



Dan komen de krokussen, vaak zeer fel van kleur, vooral geel en paars, direct gevolgd door de hyacinten en soms al wat vroege tulpen. De meeste tulpen zie je dan van half april tot de eerste week van mei.

De Poelpoldermolen in Lisse



Rond de 20e maart opent normaal gesproken het park de Keukenhof. Helaas gooide het coronavirus zowel vorig jaar als dit jaar roet in het eten. Hoewel het park vrijwel volledig buiten is, het handhaven van een maximum aantal bezoekers geen probleem is en de horeca potdicht blijft, werd het door het hoofd van de veiligheidsregio, de burgemeester van Leiden, toch verboden om open te gaan. Een ernstige tegenvaller voor de grote groep mensen, die al vanaf eind oktober met de voorbereidingen bezig was. 

Lisse langs de 2e poellaan
Lisse langs de 2e Poellaan



In de omgeving wordt er gemengd op het niet open gaan gereageerd. Natuurlijk wordt het jammer gevonden dat het park dicht blijft, maar niemand is er rouwig om dat de jaarlijkse verkeerschaos van enkele weken uit blijft. Zeker de laatste jaren kon het park de drukte niet goed meer verwerken. Het aantal bezoekers was opgelopen tot bijna anderhalf miljoen. En die komen voor een heel groot deel met de eigen auto. 


lentekriebels tussen de narcissen



Het is dan knap zuur als je met je auto het park kunt zien liggen en dan wordt teruggestuurd. En vooral in de weekenden gebeurt dat regelmatig. Soms zijn om 11 uur in de ochtend alle parkeerplaatsen al vol en worden de toegangswegen afgesloten. Kilometerslange, volledig stilstaande files zijn het gevolg. Compleet met boze dagjesmensen, die tot uit Duitsland en Frankrijk afkomstig zijn. Begrijpelijk dat je na enkele uren rijden dan kwaad bent. 

Crocusveld aan de Graaf van Lyndenweg
Krokusveld aan de Graaf van Lyndenweg in Lisse


En dan hebben we ook nog het jaarlijkse bloemencorso. Altijd de laatste zaterdag van het jaar tenzij de koning die dag jarig is. Dan kom je op 10 km afstand tot stilstand met je auto. Het corso en/of de Keukenhof bereiken is dan een volstrekte Mission Impossible. Het eindigt na enkele uren op omkeren en retour gaan. Zonder het corso gezien te hebben. 

lentekriebels tussen de narcissen




De voornaamste oorzaak voor dit, op zich wel oplosbare probleem is, dat het park maar enkele weken per jaar geopend is. De parkeerruimte zou enkele keren zo groot moeten worden als nu al het geval is. En het is al heel groot. Maar ruimte in de Randstad en zeker in de de Bollenstreek is zeer schaars en dus peperduur. En geen bestuurder wil vele hectaren grond dan het gehele jaar gaan reserveren, om alleen maar te parkeren, zeker als het maar enkele weken per jaar daadwerkelijk gebruikt wordt. En dat is ook wel weer logisch. 

Narcissen en hyacinten langs de weg van Lisse naar Sassenheim bij "de Engel"


Kortom, het toerisme in de bollenstreek dreigt veel te massaal te worden en zichzelf te verstikken. Een probleem dat door corona dus voor twee jaar even is opgelost, maar dat straks na afloop weer volop de kop op zal gaan steken. Een oplossing lijkt er niet echt voor in zicht.

lentekriebels tussen de narcissen


Nou ja, voor iedereen met lentekriebels die toch foto's van bollenvelden, en dan vooral van narcissen wil zien, hierbij alvast een flink aantal. En in de tulpentijd zal ik daar ook nog wel eens wat van laten zien.
 
lentekriebels tussen de narcissen

Want laten we eerlijk zijn, het is op zich niet vreemd dat die toeristen hier zo massaal op af komen. Het is gewoon heel mooi. Ik wordt er dan ook heel blij van




Tot slot nog een flarfje)* over lentekriebels en geluk


Leuk, ik mocht onlangs op Omrop Fryslân iets vertellen.

Klein geluk is die eerste lentekriebels.

Geniet iedere dag van onze 'Klein Gelukjes'.

Nee, nog niet de echte, echte Lentekriebels hoor.
 
Al is het zonnetje wel heel erg lekker als ie door komt.
 
Uit de wind lekker energie opdoen.

Dit plaatje op zichzelf was echt al puur "geluk".

Ineens 2 duiven zien die in een boom dat vol met kleur
en in bloei staan in een vorm van een hart.

Bietenspread is een wolkje roze geluk op de boterham.

En als je een tuin of balkon hebt, heb je geluk.

)* voor wie niet weet wat een flarf is, lees er [hier] alles over




Quote van de dag


Quote van de dag



 

Fotograaf Frank de Leeuw presenteert zijn nieuwe website

Als fotomodel ben je natuurlijk altijd nieuwsgierig wat een fotograaf, waar je heen gaat om een fotoshoot te doen, nu eigenlijk voor een portfolio heeft. Je wilt graag al een indruk van zijn of haar werk, nietwaar? En je zou verwachten dat een fotograaf tegenwoordig dan ook wel zijn portfolio online heeft staan. Opmerkelijk genoeg is dat lang niet altijd het geval. Ook bij modellen niet, trouwens.

Sommigen fotografen en modellen hebben wat foto's op een Facebookprofiel of een Instagramprofiel. Een weblog of website hebben de meesten echter niet. Of eigenlijk moet ik zeggen "Niet meer", want een aantal jaren geleden was het heel gebruikelijk om zowel als fotograaf als model je portfolio online te hebben staan. 
 
Website Frank de Leeuw, homepage
Website Frank de Leeuw, homepage



Een oorzaak voor de teruglopende belangstelling is wel, dat een website steeds moeilijker te vinden wordt in de enorme hoeveelheid sites die aangeboden wordt. Vindbaar worden is inmiddels echt iets  waar je heel veel moeite in moet steken en wat je eigenlijk dagelijks bij moet houden.

Veel webbouwers houden daar helaas nauwelijks rekening mee en kijken vooral naar de vormgeving en de functionaliteit. Maar ja, je kunt nog zo'n mooie website hebben, als niemand buiten je eigen kennissenkring hem verder kan vinden, dan is dat wel jammer van je investering in die website. 
Website Frank de Leeuw, biografie
Website Frank de Leeuw, biografie


Maar goed, fotograaf en kunstenaar Frank de Leeuw uit Vinkeveen geeft met zijn nieuwe website duidelijk het goede voorbeeld. Na een tijdje uit de lucht geweest te zijn, heeft hij een nieuwe site laten maken voor zijn zeer omvangrijke portfolio, onder andere als (modellen-)fotograaf. 
 
Website Frank de Leeuw, landschappen
Website Frank de Leeuw, landschappen


Toen ik in 2004 als kunstmodel begon, werd ik als eerste door Frank benaderd, om een fotoshoot te doen. Hij organiseerde die toen samen met een andere persoon en ik heb daar op een avond mijn eerste echte shoot gedaan. Dat was best spannend, maar het resultaat viel me toen eigenlijk helemaal niet tegen.

Je kunt zeggen, dat die shoot de aftrap is geweest van mijn fotomodelcarrière, die tot op de dag van vandaag doorloopt.
Website Frank de Leeuw, modellen
Website Frank de Leeuw, modellen


Het is dus niet meer dan logisch om de nieuwe site van Frank hier even in het zonnetje te zetten. Het zou mooi zijn, als alle fotografen zijn voorbeeld zouden volgen. Maar dat is waarschijnlijk nog wel een ijdele hoop.

Voor wie de site wil gaan bekijken is hier het adres: 
 
 
Ik zou er zeker even langs gaan om het te bekijken.
















Morgen ga ik pannenkoeken bakken. Lekker. Want dan is het pannenkoekendag.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


1 opmerking:

  1. Hi Henriëtte, Dank je wel voor de positieve aandacht voor mijn nieuwe fotografie-website. Grappig dat de fotoshoot, waaraan je refereert, jouw eerste was. Dat wist ik niet. Fijne dag en succes met Jetje's Dag en je andere activiteiten.

    BeantwoordenVerwijderen

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts