29 april. Dag van de dans
Oorsprong dag van de dans
Sinds 1982 wordt ieder jaar op 29 april de Internationale Dag van de Dans gevierd. De dag van de Dans is ingevoerd door het Internationale Dans Comité van het Internationaal Theater Instituut. De datum is gekozen, omdat vele jaren geleden, in de toch wat wilde rococoperiode de danser Jean-Georges Noverre werd geboren, die de danswereld in die tijd al op zijn kop zette.
De Internationale Dag van de Dans een jaarlijks terugkomend evenement. Er wordt die dag veel aan promotie voor dans en ballet gedaan. Het geheel wordt ondersteund door het CID, de Internationale Dansraad.
Is dans een vorm van kunst?
Bij Jetje's dag houden we van verschillende vormen van kunst. Een interessante vraag is dan, of je dans of ballet ook als een kunstvorm kunt zien, omdat dansen er gevoelsmatig wel bij lijkt te horen. Ook met dans wil men tenslotte op een creatieve manier een boodschap overbrengen en dat vinden we bij alle kunstvormen terug. En kennelijk staan we niet alleen met die vraag. Filosofen zijn er al sinds de oudheid mee bezig. En alleen die lange tijd geeft al aan, dat er kennelijk discussie over mogelijk is. Redenen om dans als een kunstvorm te zien zijn de volgende:
Dans is verbonden met muziek
Het is mogelijk om te dansen zonder muziek, maar meestal wordt toch wel het ritme van muziek gebruikt. In dat ritme worden allerlei bewegingen en danspassen gebruikt. Daar zit vaak een stylistische eis aan vast, maar er is ook een grote mate van creatieve inbreng mogelijk. Maar er zijn ook vele mogelijkheden om te dansen in een vrije, eigen of zelfs persoonlijke stijl. En dan komen de andere kunstrichtingen inderdaad wel heel dichtbij. Waar ligt de grens tussen een abstract schilderij en freestyle dansen? Daar kun je een behoorlijke discussie over voeren. En dat gebeurt dan ook wel. Zowel kunst als dans kunnen een grote eigen inbreng met zich meebrengen.
Een danser of dansgroep probeert emoties weer te geven
Het weergeven van emotie is iets dat in elke kunstvorm terugkomt. Van muziek tot beeldhouwen. En alles daar tussenin. En dan gaat het niet alleen om het weergeven van emoties, maar ook over het opwekken van gevoelens en emoties bij het publiek dat naar de danser kijkt. Zelf bij een dans met voorgeschreven bewegingen en passen zijn er mogelijkheden om een eigen emotie in de dans te brengen door uitdrukkingen, stappen en gebaren. Het kan ook om groepen dansers gaan, waarbij een goede choreograaf nog een extra dimensie toe kan voegen. Naast die individuele uitdrukkingen van emoties, zal dan ook de groep als geheel een emotie over willen brengen. Dans heeft het overbrengen van emoties duidelijk gemeen met andere kunstvormen.
Symboliek
Kunst, en vooral de klassieke vormen, zit vol met symbolen. De Nederlandse genreschilders in de Gouden Eeuw zijn er wereldberoemd mee geworden. Er zitten niet alleen allerlei attributen in de kunstwerken verwerkt, ook de gebaren die de hoofdrolspelers maken, spelen een grote rol. En met name die gebaren om symbolen weer te geven, kunnen we dus ook in de dansvormen terugvinden. Misschien dat niet elke toeschouwer uit de gebaren en symbolen de juiste conclusie zal trekken, maar het is de grote vraag of dat noodzakelijk is.
Weet bijvoorbeeld iedereen een schilderij van Willem de Kooning exact te analyseren? Hoogstwaarschijnlijk niet. Maar er wordt wel gezegd, dat je kunst niet behoeft te begrijpen, om er toch van te kunnen genieten. En ook dat is bij dans niet anders. Maar net als bij alle kunstvormen speelt symboliek bij dans een grote rol.
Ook dansen vraagt kennis en oefening
Zoals bij elke kunstvorming is het nodig om basisvaardigheden aan te leren. Die kunnen dan als fundament dienen, om zelf op verder te improviseren. Sommige mensen hebben er, net als bijvoorbeeld bij tekenen en schilderen een natuurlijke aanleg voor en zullen alles moeiteloos oppikken. Bij anderen komen er pas resultaten in zicht, na langdurig oefenen. Maar zelfs mensen met een sterke aanleg, zullen toch de kunstvorm moeten blijven beoefenen, willen ze niet voorbijgestreefd worden door degenen, die deze oefeningen wel doen. Dit heeft dansen dus met alle kunstvormen gemeen.
Ook dansen vertelt een verhaal
Een schilderij of een beeldhouwwerk vertelt een verhaal. Een foto gemaakt door een goede fotograaf vertelt een verhaal. Een film kan een verhaal vertellen. En een dans of een ballet vertelt ons een verhaal. Een verhaal dat je soms moet begrijpen, maar dat je ook gewoon op je af kunt laten komen. Kunst heeft een eigen taal, die verder gaat dan wat we normaal gesproken onder taal verstaan. Misschien komt de boodschap niet letterlijk over. Maar als de doelstelling zichtbaar is en er sprake is van het opwekken van gevoelens, dan is het overbrengen van die boodschap al heel aardig geslaagd. Ook als de boodschap niet tot op de letter nauwkeurig is overgekomen.
Conclusie
Als we de bovenstaande punten samenvatten, dan is er dus wel heel veel voor te zeggen, dat dans inderdaad een kunstvorm is. Met name de mogelijkheden om een eigen creativiteit toe te voegen, speelt daarbij een hele grote rol. Of met andere woorden, op een weblog als Jetje's dag, dat uiteindelijk toch naar een kunstblad wil gaan groeien, mag dans zeker een rol spelen.
Weergave van beweging
Nu maken we bij Jetje's dag vooral gebruik van fotografie. Maar dansen is een vorm van beweging. En dan kom je terecht op het weergeven van beweging. En dat is best een lastig iets. Er zijn verschillende technieken voor bekend, maar vaak zijn er allerlei hulpmiddelen voor nodig. In de foto's op deze blogpost hebben we geprobeerd om door een samenwerking tussen model en fotograaf, geholpen met een nauwkeurige stopwatch, tot resultaten te komen. En uiteindelijk durven we die toch wel als illustratie van een artikel over dans te gebruiken.
Update 1 mei
Kunstenaar Mari Kapteijns werd door dit artikel geïnspireerd tot een gedicht met een graai kleurrijk, bijbehorend schilderij. Leuk om ook eens een andere visie te horen, zodat die hier toegevoegd kan worden.
Dance of life, 80 x 60 cm |
Quote van de dag
Routines voor succesvolle mensen
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Schitterend weer heerlijk om je genieten smorgens bij bakkie koffie
BeantwoordenVerwijderenSchitterend weer heerlijk om je genieten smorgens bij bakkie koffie
BeantwoordenVerwijderen