Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

29 april. Dag van de dans

29 april. Dag van de dans

 

Oorsprong dag van de dans

Sinds 1982 wordt ieder jaar op 29 april de Internationale Dag van de Dans gevierd. De dag van de Dans is ingevoerd door het Internationale Dans Comité van het Internationaal Theater Instituut. De datum is gekozen, omdat vele jaren geleden, in de toch wat wilde rococoperiode de danser Jean-Georges Noverre werd geboren, die de danswereld in die tijd al op zijn kop zette.

De Internationale Dag van de Dans een jaarlijks terugkomend evenement. Er wordt die dag veel aan promotie voor dans en ballet gedaan. Het geheel wordt ondersteund door het CID, de Internationale Dansraad.

29 april. Dag van de dans


Is dans een vorm van kunst?

Bij Jetje's dag houden we van verschillende vormen van kunst. Een interessante vraag is dan, of je dans of ballet ook als een kunstvorm kunt zien, omdat dansen er gevoelsmatig wel bij lijkt te horen. Ook met dans wil men tenslotte op een creatieve manier een boodschap overbrengen en dat vinden we bij alle kunstvormen terug. En kennelijk staan we niet alleen met die vraag. Filosofen zijn er al sinds de oudheid mee bezig. En alleen die lange tijd geeft al aan, dat er kennelijk discussie over mogelijk is. Redenen om dans als een kunstvorm te zien zijn de volgende:


29 april. Dag van de dans


Dans is verbonden met muziek

Het is mogelijk om te dansen zonder muziek, maar meestal wordt toch wel het ritme van muziek gebruikt. In dat ritme worden allerlei bewegingen en danspassen gebruikt. Daar zit vaak een stylistische eis aan vast, maar er is ook een grote mate van creatieve inbreng mogelijk. Maar er zijn ook vele mogelijkheden om te dansen in een vrije, eigen of zelfs persoonlijke stijl. En dan komen de andere kunstrichtingen inderdaad wel heel dichtbij. Waar ligt de grens tussen een abstract schilderij en freestyle dansen? Daar kun je een behoorlijke discussie over voeren. En dat gebeurt dan ook wel. Zowel kunst als dans kunnen een grote eigen inbreng met zich meebrengen.
 

29 april. Dag van de dans


Een danser of dansgroep probeert emoties weer te geven

Het weergeven van emotie is iets dat in elke kunstvorm terugkomt. Van muziek tot beeldhouwen. En alles daar tussenin. En dan gaat het niet alleen om het weergeven van emoties, maar ook over het opwekken van gevoelens en emoties bij het publiek dat naar de danser kijkt. Zelf bij een dans met voorgeschreven bewegingen en passen zijn er mogelijkheden om een eigen emotie in de dans te brengen door uitdrukkingen, stappen en gebaren. Het kan ook om groepen dansers gaan, waarbij een goede choreograaf nog een extra dimensie toe kan voegen. Naast die individuele uitdrukkingen van emoties, zal dan ook de groep als geheel een emotie over willen brengen. Dans heeft het overbrengen van emoties duidelijk gemeen met andere kunstvormen. 


29 april. Dag van de dans


Symboliek

Kunst, en vooral de klassieke vormen, zit vol met symbolen. De Nederlandse genreschilders in de Gouden Eeuw zijn er wereldberoemd mee geworden. Er zitten niet alleen allerlei attributen in de kunstwerken verwerkt, ook de gebaren die de hoofdrolspelers maken, spelen een grote rol. En met name die gebaren om symbolen weer te geven, kunnen we dus ook in de dansvormen terugvinden. Misschien dat niet elke toeschouwer uit de gebaren en symbolen de juiste conclusie zal trekken, maar het is de grote vraag of dat noodzakelijk is. 

Weet bijvoorbeeld iedereen een schilderij van Willem de Kooning exact te analyseren? Hoogstwaarschijnlijk niet. Maar er wordt wel gezegd, dat je kunst niet behoeft te begrijpen, om er toch van te kunnen genieten. En ook dat is bij dans niet anders. Maar net als bij alle kunstvormen speelt symboliek bij dans een grote rol.  

29 april. Dag van de dans


Ook dansen vraagt kennis en oefening

Zoals bij elke kunstvorming is het nodig om basisvaardigheden aan te leren. Die kunnen dan als fundament dienen, om zelf op verder te improviseren. Sommige mensen hebben er, net als bijvoorbeeld bij tekenen en schilderen een natuurlijke aanleg voor en zullen alles moeiteloos oppikken. Bij anderen komen er pas resultaten in zicht, na langdurig oefenen. Maar zelfs mensen met een sterke aanleg, zullen toch de kunstvorm moeten blijven beoefenen, willen ze niet voorbijgestreefd worden door degenen, die deze oefeningen wel doen. Dit heeft dansen dus met alle kunstvormen gemeen.

Ook dansen vertelt een verhaal

Een schilderij of een beeldhouwwerk vertelt een verhaal. Een foto gemaakt door een goede fotograaf vertelt een verhaal. Een film kan een verhaal vertellen. En een dans of een ballet vertelt ons een verhaal. Een verhaal dat je soms moet begrijpen, maar dat je ook gewoon op je af kunt laten komen. Kunst heeft een eigen taal, die verder gaat dan wat we normaal gesproken onder taal verstaan. Misschien komt de boodschap niet letterlijk over. Maar als de doelstelling zichtbaar is en er sprake is van het opwekken van gevoelens, dan is het overbrengen van die boodschap al heel aardig geslaagd. Ook als de boodschap niet tot op de letter nauwkeurig is overgekomen.

Conclusie

Als we de bovenstaande punten samenvatten, dan is er dus wel heel veel voor te zeggen, dat dans inderdaad een kunstvorm is. Met name de mogelijkheden om een eigen creativiteit toe te voegen, speelt daarbij een hele grote rol. Of met andere woorden, op een weblog als Jetje's dag, dat uiteindelijk toch naar een kunstblad wil gaan groeien, mag dans zeker een rol spelen.

Weergave van beweging

Nu maken we bij Jetje's dag vooral gebruik van fotografie. Maar dansen is een vorm van beweging. En dan kom je terecht op het weergeven van beweging. En dat is best een lastig iets. Er zijn verschillende technieken voor bekend, maar vaak zijn er allerlei hulpmiddelen voor nodig. In de foto's op deze blogpost hebben we geprobeerd om door een samenwerking tussen model en fotograaf, geholpen met een nauwkeurige stopwatch, tot resultaten te komen. En uiteindelijk durven we die toch wel als illustratie van een artikel over dans te gebruiken. 

 

Update 1 mei

Kunstenaar Mari Kapteijns werd door dit artikel geïnspireerd tot een gedicht met een graai kleurrijk, bijbehorend schilderij. Leuk om ook eens een andere visie te horen, zodat die hier toegevoegd kan worden. 

Dance of life, 80 x 60 cmQuote van de dag


quote van de dag


 
 

Routines voor succesvolle mensen


Vooral mensen die veel tegenslagen hebben meegemaakt en daardoor flink in een "dip" zitten, vinden het vaak moeilijk om dagelijkse ​​routines te vinden en er ook nog eens een keer aan vast te houden. Depressie kan heel moeilijk zijn om te bestrijden. Dat is een bekend en erkend feit. Maar als je een routine in je leven weet op te bouwen, waar je naar uit kunt kijken, kan zelfs iets hardnekkigs als een depressie tot op zekere hoogte beheersbaar worden.

De truc is om een ​​routine op te zetten, die je zal helpen om uit je inzinking te komen. En die je weer een houding terug kan geven, die je nodig hebt, om je weer helemaal op je toekomst te concentreren. Om daarna  aan de positieve veranderingen te beginnen, die je nodig hebt  om weer succesvol in je leven te worden. Op welk gebied dan ook. 

Hoewel het misschien onmogelijk lijkt, is routine een van de beste eerste stappen. En het is ook nog een stap die iedereen kan nemen. Alle succesvolle mensen hebben de neiging om te zweren bij hun routine. Kunstenaars vinden het misschien niet zo leuk om plannen te maken, maar zelfs zij hebben specifieke manieren waarop ze dingen doen. En ze hebben een routine of dagritme, dat hen helpt om op de best mogelijke manier creatief aan de gang te gaan. Leer jezelf bijvoorbeeld aan, elke dag een schets te maken. Of een klein schilderijtje. Hoe gestructureerder dat aangepakt wordt, hoe beter of het is.

We zijn allemaal individuen, dus het is erg belangrijk om jezelf te helpen door een routine te creëren, die vooral voor jou goed werkt. Mensen zitten erg vast in hun vaste gewoonten. En onze mentale en fysieke gezondheid gedijt beter, als we ons kunnen concentreren op de structuur en discipline, die routines van nature met zich mee brengen.

Om te beginnen moet je beginnen met het plannen van je maaltijden. Door je maaltijden in te plannen, krijgt je lichaam iets dat voorspelbaar is. Dat zal je helpen om de hele dag door gefocust en energiek te blijven. Velen van ons kunnen min of meer in hun werk verstrikt raken. Ze kunnen er zo door beheerst worden, dat ze niet echt meer voor zichzelf zorgen. Een eetroutine hebben is een geweldige manier om ervoor te zorgen, dat je je lichaam voldoende voedt. Maar het nuttigen van een maaltijd rond een vaste tijd geeft ook structuur. 

Het volgende belangrijke punt om routines richting nieuw succes te krijgen, is het hebben van voldoende slaap. Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid slaap nodig. Sommige mensen functioneren echter beter bij bepaalde hoeveelheden slaap dan anderen. Zoek uit welke hoeveelheid slaap het beste werkt voor jouw lichaam. En zorg ervoor dat je die hoeveelheid slaap dan ook kunt krijgen. Niet meer en niet minder. Bij een verkeerde hoeveelheid slaap, kun je je de volgende dag wazig en chagrijnig gaan voelen. Of je kunt er moeite mee hebben, om je te concentreren. Een vaste bedtijd en altijd dezelfde wektijd kunnen in dit opzicht erg nuttig zijn.

Ten slotte is het cruciaal om een ​​structuur op te zetten, waarin je gedurende je dag kunt werken. Weet elke dag wat je gaat doen, al is het nog maar vaag. Zorg dat je dit weet, voordat je dag zelfs maar begint. Het is een goede manier om jezelf voor te bereiden op deze taken. En goede voorbereiding zorgt er weer voor, dat je je routines gemakkelijk en met weinig hindernissen kunt volbrengen. Maak elke dag tijd vrij om even over de situatie na te denken. En zorg dat je elke dag iets doet, dat je dichter bij je doel kan gaan brengen.  Zorg er ook voor dat je voldoende rust en ontspanning inplant. En dat geldt helemaal als je de neiging hebt om jezelf te overwerken. Want daar ben je zeker niet de enige in. 

Routinematig werken is een van de meest genoemde bronnen van succes, door succesvolle mensen. Ze zullen ongetwijfeld weten, waar ze het over hebben, nietwaar? Dus doe je best om vandaag de routines uit te werken, die je nodig hebt. Zodat je jezelf aan die routines kunt optrekken en aan de slag kunt met de dingen die voor jou het belangrijkst zijn. Je zult uiteindelijk heel blij zijn met het feit, dat je het gedaan hebt! Over het opbouwen van routines is nog heel veel te zeggen en dat zullen we hier bij Jetje's dag dan ook zeker nog gaan doen.Morgen komt er veel nieuws. Over het bedrijf, over de voortgang, over de toekomst op heel korte termijn en de toekomst op langere termijn. Mis het niet, zeker niet als je iets met de beeldende kunst te maken hebt.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier 

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje2 opmerkingen:

  1. Schitterend weer heerlijk om je genieten smorgens bij bakkie koffie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schitterend weer heerlijk om je genieten smorgens bij bakkie koffie

    BeantwoordenVerwijderen

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts