Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

3 mei 2024. Jetje glimt en glittert

 

3 mei 2024. Jetje glimt en glittert

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze glimmende dag

Fotoshoots in studio's hebben altijd nog het feit dat je ook wat fantasie en afwisseling in de achtergrond moet brengen. Nu kan dat een zeer eenvoudige hoeveelheid glim en glitter van de feestartikelen afdeling van de Hema zijn. Zoals hier in de foto's is gebruikt. Dat zorg direct al voor een heel ander effect waar bij de fotoserie van vandaag dankbaar gebruik is gemaakt. Een blauwe glimmende en glinsterende achtergrond met rode glitterende kledij. Is dat nou geen fraaie combinatie? 

In elk geval wens ik iedereen een prettig weekend en mooi weer. 

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1 Jet je glimt en glittert er vrolijk op los;


 2. Dat jij dat doet op jouw leeftijd;

  3. Natuurgebied Spaarnwoude is het hele jaar rond een bezoek waard.


Glitter maakt van een fotoshoot iets bijzonders


Glitter, zowel in de kleding als in de achtergrond, hoort bij die magische elementen die een gewone fotoshoot het gevoel kunnen geven van iets buitengewoons. Die glitter is als het puntje op de i zetten. (Of de kers op de appelmoes, zoals vroeger altijd bij van der Valk.)  Het is de glans die een beeld doet stralen, Het is datgene dat de aandacht van de kijker trekt. Glitter is dus belangrijk bij een fotoshoot. 


Glitter en glans voegen iets van glamour aan een foto toe

Want ten eerste voegt glitter een vorm van glamour toe aan de foto. Een vorm van iets extra's, iets buitenissigs. Glitter komen we in het dagelijks leven niet veel tegen. Glans en glitter horen eerder bij de wereld van de fotografie. De schittering geeft een aparte sprankeling als die het licht vangt. De weerkaatsing van lampen of flitsers zorgt er voor dat het beeld tot leven komt. Glitter kan zowel dienen voor een subtiele accentuering van bepaalde details of juist als een opvallend kenmerk, dat de aandacht van de kijker naar een specifiek onderdeel van de foto zal leiden. Je kunt glitter bijvoorbeeld ook in make-up gebruiken. Het zal  de ogen van het model benadrukken, waardoor die ogen gaan schitteren als sterren in de nacht.


Rond glitter hangt een sfeer van magie en fantasie

Daarnaast heeft glitter het vermogen om een gevoel van magie en fantasie op te roepen. Het roept associaties op met niet-bestaande werelden van feeën, eenhoorns en andere sprookjesachtige wezens. Door glitter toe te voegen aan een fotoshoot, creëer je een betoverende sfeer, die de verbeelding van de kijker prikkelt. Het kan een gevoel van verwondering en opwinding opwekken, waardoor de kijker wordt meegenomen naar een dergelijke wereld vol met dromen en fantasieën.


Glitter en glans benadrukken de persoon op de foto

Bovendien kan de nodige glitter en glans helpen om de persoonlijkheid van het model te benadrukken. Het kan de emotie van het moment versterken. Glitter en glans kunnen dienen als een expressief element dat de stemming van de foto beïnvloedt. Een sprankelende glimlach wordt nog stralender met een vleugje glitter op de lippen, terwijl een verdrietige blik intenser kan lijken met een zweem van glans rond de ogen. Glitter kan de emotie versterken en de diepte van het beeld vergroten.


De lichtpuntjes houden de aandacht vast

Een ander belangrijk aspect van glitter bij een fotoshoot is dat de vele lichtpuntjes helpen om de aandacht van de kijker vast te houden. In een wereld waarin we constant worden overspoeld met visuele informatie, is het belangrijk om iets te hebben dat opvalt, dat als een soort rustpunt van de ogen fungeert en dat toch ook de aandacht trekt. Glitter doet nu precies dat. Glitter vangt het licht op een manier die de kijker dwingt om te blijven kijken, om te blijven verkennen en te blijven genieten van de schoonheid van het beeld.


Meer dan een beetje extra glans

Kortom, glitter is veel meer dan alleen maar een beetje extra glans. Het is een krachtig instrument dat de magie, de glamour en de emotie van een fotoshoot kan versterken. Glitter voegt een element van verwondering toe, houdt de aandacht vast en maakt van gewone foto's iets buitengewoons.  
 
 



Ben je daar niet wat te oud voor?

"Daar ben je toch veel te oud voor?" Iedere actieve persoon die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft gehaald en toch nog activiteiten ontplooit kent die opmerking wel. Je hoort hem in dat geval namelijk regelmatig. Maar wat is nu eigenlijk oud?

Nederland hanteert een vrij arbitraire grens wanneer iemand "oud" is. Iemand van 55 mag van de gemeentelijk overheid met de plaatselijke senioren bus mee, deelnemen aan de seniorenprogramma's, zoals de speciale seniorenmaaltijd en krijgt van de woningbouw bericht dat hij of zij in aanmerking komt voor een gratis verhoogd toilet. O ja, of je dan ook nog wel even tot je 67e door wilt werken, want dat is de grens die weer een andere afdeling binnen de rijksoverheid hanteert.

Andere landen hanteren meestal weer andere leeftijden. In het supergeregelde Europa is juist dit punt zeer willekeurig geregeld en hanteert elk land weer eigen regels. Waarbij er altijd strijd is wat nu eerlijk is, waarom bepaalde groepen geen voorrangsregelingen krijgen en dergelijke. Vooral het begrip "zwaar beroep" zorgt door de sterke subjectiviteit die daar onvermijdelijk in schuil gaat, voor onoplosbare discussies.

Nog weer andere landen hebben helemaal geen regelingen voor ouderen. Zo komen we in een zeer ontwikkeld land als de Verenigde Staten ouderen tegen in allerlei beroepen. Domweg omdat ze toch wat geld nodig hebben om te leven. Dat is weer een ander uiterste.

Nederland kent een grote vraag naar personeel. Je zou dus verwachten dat oudere knarren verwelkomd zouden worden, maar ook dat is beslist niet het geval. Iedereen boven die beruchte 55 jaar grens die wel eens gesolliciteerd heeft kent het wel: Je wordt niet eens uitgenodigd voor een gesprek. Sterker nog, je krijgt meestal niet eens een reactie. Veel bedrijven zijn echt doodsbang van elke "oudere" die naar werk informeert.

En dus werken veel ouderen gewoon door als ZZP'er, eigen baas en vergelijkbaar. Vaak doen ze dat ook nog in die banen waar ze als "te oud" voor worden gezien. En intussen bekritiseerd, dat je dat "op jouw leeftijd toch niet meer doet?". 

Soms heeft de wereld nu eenmaal vele onduidelijke kanten waar je alleen maar met verbazing naar kunt kijken.



Herinner je je deze nog?

Als je ergens wat kennis en ervaring in opgebouwd hebt, is het ook wel leuk om dat over te dragen aan anderen. Dat doe ik deels alleen met mijn eigen workshops op het gebied van poseren en soms werk ik ook mee bij anderen, zoals op de foto hier onder die gemaakt is bij een workshop modelfotografie bij studio Haaglanden in Katwijk. Het is mijn bedoeling om deze tak van sport in de komende jaren nog verder uit te gaan bouwen. Dus in de herinnering van vandaag "23 november 2021. Jetje geeft les", te zien op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/11/23-november-2021-jetje-geeft-les.html





Natuurgebied Spaarnwoude

We zijn er al eens meer geweest, in het natuurgebied van Spaarnwoude dat we direct ten oosten van Haarlem kunnen vinden. Het is vrij ruig gebied dat niet erg kunstmatig aangelegd aandoet. Het geeft het idee hier en daar nog rustig in ontwikkeling te zijn, waarbij de natuur wel de eigen gang mag gaan. In elk geval is het een gebied waar het het gehele jaar door goed lopen is. Zoals op de foto's te zien is, die midden in de winter zijn gemaakt.











Morgen in Jetje's dag
Ik denk dat ik maandag voor een shoot in het mooie oude "Buren" in de Betuwe ben.  Intussen wens ik iedereen een heel fijn weekend toe. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts