Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

29 mei 2024. Jetje gaat bretelschieten

 

29 mei 2024.  Jetje gaat bretelschieten

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen vrienden   

We tellen af. Nog maar een paar dagen Jetje's dag en dan zijn jullie een tijdje van me af. Noem het maar rustig een stilte voor de storm, want als ik alle ideeën die er liggen vorm kan gaan geven, dan gaan we zeker in de wereld van de kunst en de fotografie nog wel wat meemaken. Hopelijk komen er nu geen virussen, op hol geslagen munteenheden of oorlogszuchtige dictators meer roet in het eten gooien. Ik wil nu wel eens aan de gang. Intussen wens ik iedereen een fijne woensdag en nog even doorbijten. Vrijdag is voorlopig de laatste Jetje's dag.

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje schiet met haar gele bretels;


 2. Zijn er eigenlijk wel regels voor bretelschieten?;

  3. Wel eens in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen geweest?


Jetje schiet met haar bretelsHeb je dat ook wel eens? Dat je de behoefte voelt om met je bretels te schieten? Of heb je geen bretels? Dan moet je proberen om je voor de geest te halen dat je wel bretels bezit en dat je daarmee schieten wilt. Dan ontdek je al snel dat mensen het gek vinden als je je bretels niet alleen gebruikt om je broek op te houden, maar ook om je ermee af te reageren. Duimen er achter en schieten maar. 

Wie schiet er nog meer in het bos?


Om die confrontatie met onwetenden uit de weg te gaan heb ik er voor gekozen om maar in het bos te gaan schieten. Dat doet de koning tenslotte ook bij kroondomein Het Loo. Een paar maanden per jaar loopt daar elke onschuldige viervoeter het risico een Koninklijke kogel in het lijf te krijgen. Maar ja, daar is hij ook Koning voor. Die mogen zulke dingen. En iedereen vindt het goed en wappert nog eens extra met een oranje vlaggetje. Ook de regering vindt dit primitieve gedrag geweldig en dat is toch uiteindelijk zijn werkgever. Zouden zijn dochters al een AK47 hebben gehad om eekhoorntjes te schieten? 

Even opletten waar je tegenaan schiet


Maar goed, we dwalen af. Ik schiet op helemaal niets en niemand. Er loopt geen enkel levend wezen ook maar het geringste risico. Ik schiet alleen met mijn knalgele bretels. Dat geeft wat geluid en als vrouw moet je uitkijken waar ze precies tegenaan schieten want op sommige plekken, die ik hier van Facebook niet mag noemen, kan dat best pijnlijk zijn.

Een nieuwe poging om met een tweede versie te komen


En verder tel ik af. Nog 2 nummers van Jetje's dag en dan is vrijdag voorlopig even de laatste, zoals ik al eerder had verteld. Vanaf september zoek ik toch naar een wat andere opzet. Meer op de kunst gericht. Twee jaar geleden heb ik het ook al eens geprobeerd, maar toen kwam Rutte met zijn corona er tussen en na die tijd waren er teveel andere beslommeringen. Zeker toen ik weer met poseren begon en dat in no-time uit ging groeien naar een volle agenda. 

Veel gevraagd worden heeft ook een keerzijde


Dat is natuurlijk heel vlijend dat iedereen je hebben wil. Maar je komt daardoor te weinig aan andere dingen toe. En dat is dan de keerzijde. Je kunt als mens maar één kant tegelijk op. Nu valt het poseren in de zomer grotendeels weg. Dan heeft iedereen kennelijk andere zaken aan het hoofd. Dus met een stop van Jetje's dag kan ik mij even op andere zaken concentreren. En vanaf komend weekend ga ik dat dan ook doen. 
 
 


Waar zouden we zijn zonder regels? 

Regels zijn regels. En waar zouden we zijn zonder regels. Dat zijn typische uitspraken uit de ambtelijke hoek die nu eenmaal vooral bestaat bij het uitvoeren van door anderen bedachte regels. Tenslotte heb je tegenwoordig te maken met Europese regels (de kromming van bananen bijvoorbeeld), Nederlandse regels, provinciale regels, regels van het waterschap, gemeentelijke regels en als je in een huurwoning woont, de regels van de woningbouw. Kortom, er is aan veel dingen wel een gebrek te noemen in Nederland, maar je hoort maar zelden iemand klagen over een gebrek aan regelgeving. Maar ja, wat wil je. Het aantal ambtenaren is met 30% in 5 jaar gegroeid, zo stond er dit weekend in de krant. En die voeren allemaal de hele dag maar regels uit. Die maken regels, praten (veel) over regels, passen regels aan, denken in regels en gaan volgens bepaalde regels naar het toilet. 's Nachts hebben ze fijne dromen over regels. 

En als je dat allemaal goed doet als ambtenaar mag je na verloop van tijd zelf ook nieuwe regels gaan bedenken. Regels die anderen dan weer uit moeten gaan voeren. Dus voor ambtenaren is het duidelijk: Zonder regels zouden we nergens zijn. En dus wordt er ook een heel controleapparaat opgebouwd om alle regels te handhaven. Want wat heb je aan regels waar bij het overtreden van de regels gedoogd wordt? Wat zeg je? Dat is bij de meeste regels het geval? Ja, dat klopt. Politie en controleurs hebben nu eenmaal altijd andere prioriteiten. 

Anderen zien dit regelfetisjisme niet zo zitten en kiezen voor een heel andere aanpak. Die mensen bekijken het probleem eens vanuit een ander perspectief en gaan geen regels voorschrijven en controleren of je ze wel opvolgt. Die mensen zijn daar gewoon niet in geïnteresseerd. Die gaan er van uit dat normale mensen uitstekend in staat zijn om te doen wat in hun vermogen ligt en om daarbij ook nog eens het juiste te doen. Daar zijn helemaal geen regels en zeker geen overheidscontrole voor nodig.

Uiteindelijk ken je tenslotte zelf het beste je omstandigheden. Je weet het beter dan welke controleur dat ooit zal kunnen. Dus als je al iets nodig hebt, dan zijn dat in elk geval géén mensen die nog meer regels voor je maken. Waar behoefte aan is, is aan mensen die je bemoedigen. Een klap op de schouder geven. Mensen die jou voorzien van goede ideeën en de mogelijkheden om die ideeën vorm te geven en ze uiteindelijk te realiseren. Je moet in de gelegenheid worden gesteld om je eigen keuzes te maken. Als anderen al iets voor je regelen, dan is dat hooguit een hamer, zodat je zelf in staat bent om jouw spijkers ergens in te slaan.Herinner je je deze nog?

Schrijf jij eigenlijk een beetje netjes? De meeste mensen lijken allemaal wel voor dokter doorgeleerd te hebben en schrijven zo goed als onleesbaar. De tijd dat we leerden schrijven met dik omhoog en dun omlaag (of was het omgekeerd?) ligt al weer heel ver achter ons. En deed je het goed, dan mocht je met groen schrijven. Of met rood. Tegenwoordig slingeren de kinderen de tablet of laptop aan en tikken alles in. Schrijven? Met een pen? Wat is dat? Dat is zoiets als een boek. Ook al iets uit de tijd van Napoleon. Voor zover iemand nog weet wie dat nu weer was. Afijn, we hebben er ooit al eens een artikel aan gewijd. Op 23 januari 2022. "De dag van het handschrift." Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2022/01/20-januari-de-23e-is-de-dag-van-het.html
Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Een museum dat altijd wel weer eens leuk is om rond te kijken is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Dat is deels een openluchtmuseum waar een klein dorpje is nagebouwd, zoals die vroeger rond het IJsselmeer te vinden waren. Ze zijn er nog wel, maar gaan nu meestal ten onder ergens tussen de nieuwbouwwijken. Maar hier is nog het nodige bewaard gebleven. Heel leuk om tussen te lopen en herinneringen aan vroeger opnieuw te beleven. Als je er nog nooit bent geweest,  dan moet je dat toch beslist eens een keertje doen. Ook is er een binnen deel met oude schepen en allerlei zaken uit vroeger tijd uit de plaatsen rond het IJsselmeer. Het is een paar honderd meter van het buitenmuseum. 


Morgen in Jetje's dag
Ik heb nog een paar dozen. Eens kijken of Facebook hier ook weer van in een kramp schiet. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts