Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

30 mei 2024. Jetje sloopt het decor

 

30 mei 2024. Jetje sloopt het decor

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag

Ik heb tegenwoordig iets met afvalmateriaal. Alles wordt bekeken of het met een shoot te combineren valt en vaak is er wel iets mee te doen. Bijvoorbeeld met een paar IKEA dozen waar grote stoelen in geleverd zijn. IKEA denkt in karton en is niet kinderachtig met de hoeveelheden die ze meeleveren. Wat zoeken op internet wil nog wel eens wat vage suggesties opleveren die mijn eigen creatieve denkproces lekker op gang kunnen brengen. 

En zo heb ik vandaag ook weer een wat bizarre kartonnen constructie in elkaar gezet om een shoot te kunnen doen. Daarna heb ik het bouwwerk lekker gesloopt en is het geheel alsnog in kleine stukjes in de papierbak terecht gekomen om opnieuw gebruikt te kunnen worden. Dat is uiteindelijk toch wel het mooie van karton. Het is vrij duurzaam materiaal omdat het steeds opnieuw als grondstof voor nieuw karton gebruikt kan worden. En verder wens ik iedereen een fijne donderdag. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje poseert en sloopt dan het decor;


 2. Ben je eigenlijk wel een beetje flexibel?;

  3. Nog weer eens wat onbekender Utrecht.


Wat je eigenlijk allemaal met een doos kunt doen


Ik had nog een paar dozen over, waar een paar fauteuils in geleverd waren. En dan is bij mij altijd het eerste dat naar boven komt, of ik die dozen in een shoot voor Jetje's dag kan gebruiken. Dat is inmiddels een soort tik geworden. Bij alles wat stuk gaat of ergens van over blijft is de eerste gedachte wat je er nog mee zou kunnen doen, voordat het weggegooid wordt. Nou ja, het is een vrij onschuldige obsessie, zullen we maar denken.

Facebook is boos


De eerste poging om iets met een kartonnen doos te doen, vrijdag vorige week, eindigde in de toorn van Facebook, die deze doos minimaal als staatsgevaarlijk en desastreus voor de goede zeden beschouwde. En die doos dus zondermeer verwijderde. Inclusief alle aardige commentaren van mijn volgers die het wél een mooie doos vonden. Gek genoeg heeft Facebook ze op een paar pagina's weer wel laten staan. Maar goed, dan moet het iets anders worden, waar Facebook geen aanstoot aan neemt. Laten we eens kijken of er volgens het internet nog andere mogelijkheden zijn om iets met een doos te doen bij een fotoshoot met een model:  

Gebruik de doos als prop of rekwisiet


Gebruik kartonnen dozen als een vorm van rekwisieten of een manier om een soort achtergrond of decor te bouwen, waarin het model kan poseren, zitten, of leunen. Zo kan die doos helpen om speelse of verrassende elementen aan de foto's toe te voegen. En waarom zou je die dozen heel moeten houden. Zet er maar een stanleymes in een maak er iets van. In de serie van vandaag is eigenlijk deze optie verwerkt. 

Doos of delen van de doos als een soort kledingstuk



Maak een unieke outfit of accessoires van kartonnen dozen. Dit kan variëren van hoeden en sieraden tot volledige jurken en kostuums. Je zou je voor kunnen stellen om een oude jurk helemaal te beplakken met stukjes karton. Misschien een leuk idee als ik het eens wat minder druk heb.


Architecturale achtergrond


Bouw een decoratieve achtergrond of een doolhof van kartonnen dozen. Dit kan een industrieel of een soort urban gevoel aan de fotoshoot toevoegen. Dan moet je wel flink wat dozen hebben. Ik ben wel eens bezig geweest op Jetje's dag met een grote stapel verhuisdozen. Op https://jetjesdag.blogspot.com/2022/04/oplossing.html is dat nog wel terug te vinden.

Bouw patronen van een verzameling dozen


Gebruik de textuur en patronen van kartonnen dozen als achtergrond. Stapel dozen op verschillende manieren om interessante texturen en dieptes te creëren. Probleem bij dit idee is ook weer dat je flink wat van die dozen moet hebben om een leuk effect te krijgen. Maar goed, soms heb je die gelegenheid en dan is het goed om dit in het achterhoofd te houden.

Voorzie de dozen van verfspatten en graffiti


Beschilder de kartonnen dozen met levendige kleuren of graffiti-achtige ontwerpen voor een kunstzinnige achtergrond. Alles wat je nog wel eens met een spuitbus op de muur zou willen spuiten, spuit je nu op het karton. Dat kan straks toch de papiercontainer in. Dus leef je maar lekker uit. 

Maak gebruik van uit de dozen gesneden vensters


Snijd verschillende vormen uit de dozen, zodat het model door deze uitsnijdingen heen kan kijken of poseren. Dit voegt een speelse en interactieve dimensie toe. Het vraagt om grotere dozen of kleinere die je open kunt snijden. 

Bouw een thematische set van (delen van) dozen

Bedenk en bouw een thematische setting, zoals een kantooromgeving, een fantasiewereld, of een vintage stijl met behulp van kartonnen dozen als geïmproviseerde meubels of rekwisieten.

Gebruik een grote doos als verpakking

Laat het model in of uit een grote doos stappen, alsof hij of zij net is bezorgd. Dit kan een speelse en verrassende fotoserie opleveren. Het vraagt een flinke doos, maar dan kan het effect wel heel grappig zijn. 

Maak een diorama in een doos 

Bouw een klein diorama of miniatuurwereld binnen een grote kartonnen doos en fotografeer het model interactief met deze miniatuursetting. Er zal wel wat knippen en plakken in de nabewerking aan te pas moeten komen, maar daar gaan veel fotografen ook niet voor opzij. Die zien daar wel een uitdaging in.

3d effecten

Gebruik kartonnen dozen om driedimensionale effecten te creëren. Stapel ze op en zet ze zodanig neer dat het model tussen de lagen kan poseren, wat diepte en perspectief toevoegt aan de foto's. Hang er desnoods een paar aan het plafond met vislijn. Die zie je op foto's niet terug en het geeft het effect van zwevende dozen. 

Nou, er is dus nog wel iets met lege dozen te doen. Lukt het echt niet, dan geef je de doos maar aan de kat, dan gaat die er wel in zitten. Katten en dozen gaan heel goed samen. 

 
 


Het extreme belang van flexibiliteit


Dat leren en blijven leren van belang is, wordt zelfs door de overheid erkend die met allerlei "levenslang leren" programma's komt. Met wel de beperking dat dat leven dan maximaal tot je 55e mag duren,  want dan ben je kennelijk uitgeleerd. Dan gelden die mooie subsidies en tegemoetkomingen niet meer. Nou ja, dat is niet anders. Zelf valt er voor weinig geld via internet heel veel te regelen en te leren. 

Maar is veel leren nu interessant of niet?

De filosoof Eric Hoffer heeft er in elk geval wel vraagtekens bij, gezien de uitspraak: "In times of change, learners inherit the earth, while the learned find themselves beautifully equipped to deal with a world that no longer exists." Volgens Eric Hoffer is veel kennis van zaken vooral van belang in tijden van stabiliteit en heel weinig verandering. Dan kunnen we daar maximaal gebruik van maken. Maar zodra er iets gaat veranderen krijgen we te maken met een heel andere situatie.

In tijden van verandering is het vooral van belang om je gemakkelijk aan te kunnen passen aan de verandering. Maak je die aanpassing namelijk niet, dan zul je merken dat je plotseling heel veel weet over een wereld en een situatie die niet meer bestaat en die vervangen is door een ander soort wereld. Een wereld waar je ondanks al je kennis weinig van weet.

Het enige dat volgens Hoffer echt belangrijk is, is om vaardigheden te leren om je gemakkelijk aan de omstandigheden aan te passen. Of wel het leren van flexibiliteit. Maar dat is geen studie die zomaar overal te volgen is 

Het is nog belangrijker dat je open staat voor nieuwe dingen dan kennis te hebben van bestaande. Bij een verandering of een ontwikkeling moet je niet direct negatief reageren en alles met betrekking tot die ontwikkeling afwijzen, maar probeer er in positieve termen over te denken. Zie de nieuwe ontwikkeling eerder als een interessante en spannende uitdaging. 

Flexibiliteit vinden we overal terug

Of het nu gaat om veranderingen op je werk, in persoonlijke relaties, of om veranderingen in de maatschappij als geheel. Jouw vermogen om je aan te passen aan nieuwe situaties en altijd zo veerkrachtig mogelijk te blijven is essentieel voor je succes en je welzijn. Gelukkig is flexibiliteit geen aangeboren eigenschap, maar eerder een vaardigheid die kan worden ontwikkeld en verfijnd. Hier zijn enkele strategieën om flexibiliteit te cultiveren en te behouden in een voortdurend veranderende omgeving:

Begrijp dat acceptatie je krachtiger maakt bij veranderingen

Flexibiliteit begint met erkenning en het daarna accepteren van veranderingen. Gewoon zoals ze komen, zonder ze direct aan te willen passen. Ga nooit proberen om te vechten tegen verandering. Probeer niet terug te gaan verlangen naar een terugkeer van hoe de dingen ooit waren. Het is veel belangrijker om te leren om de nieuwe realiteit te omarmen.  Nog mooier is het om de uitdagingen als kansen te zien.

Nieuwe kansen voor nieuwe groei en ontwikkeling

Blijf onder alle omstandigheden open-minded. Het hebben van een open geest is van heel groot belang als je flexibiliteit op wilt gaan bouwen. Sta open voor nieuwe ideeën. Probeer te kijken via nieuwe perspectieven. Bekijk de mogelijkheden van andere benaderingen. Wees bereid om je oude en soms heel vertrouwde overtuigingen en gewoonten los te laten, zodra die geen nut meer hebben na alle veranderingen in je situatie. Het loslaten van het oude stelt je in staat om creatieve oplossingen te vinden voor mogelijke nieuwe problemen.

Ontwikkel je veerkracht

Dat is de capaciteit om snel weer te herstellen van tegenslagen en plotselinge moeilijkheden die op je pad komen. Werk aan die veerkracht door je het vermogen aan te leren om je stress te beheersen. Stress is je grote vijand, want die vertroebelt je denken. Werk aan het vinden van positieve betekenis in minder positieve  situaties. Weet van het bestaan van je eigen kracht. Heb vertrouwen in je vermogen om moeilijkheden te overwinnen en oplossingen te vinden.

Leer van mislukkingen die nu eenmaal iedereen maakt in zijn of haar leven. Fouten maken is onvermijdelijk. Maar fouten leveren wel waardevolle lessen. Mits we natuurlijk bereid zijn om er van te leren. Neem na een mislukking dus de tijd om te reflecteren op wat er gebeurd is. Analyseer wat er misging. Kijk wat je ervan kunt leren, zodat je in de toekomst beter voorbereid bent.

Flexibiliteit vereist van jou het vermogen om je snel aan te passen aan nieuwe omstandigheden en veranderingen. Oefen daarom dat vermogen om snel te schakelen tussen verschillende taken of benaderingen. En wees altijd bereid om je plannen aan te passen als de situatie daarom vraagt. Kijk bijvoorbeeld uit voor het "Sunken cost syndrome," ofwel de neiging om vast te houden aan zaken waar je al veel geld, moeite of energie in hebt gestoken, maar die feitelijk onhoudbaar zijn geworden. 

Blijf in een tijd van veranderingen sterk gefocust op het heden 

Je hebt daar je handen al vol aan. In een wereld die constant verandert, kan het verleidelijk zijn om je te veel te richten op de toekomst. Of het omgekeerde: Om veel te veel te blijven hangen in het verleden. Concentreer je volledig op het nu. Kijk wat je kunt doen om op dit moment zo effectief mogelijk te zijn. Door je energie te richten op het hier en nu, kun je beter omgaan met veranderingen, terwijl ze zich voordoen. Want ook die veranderingen zijn hier en nu. Niet in het verleden en niet in de toekomst.

Flexibiliteit ontwikkelen is niet iets dat je bij voorkeur alleen doet. Zoek daarom steun bij vrienden. Zoek steun bij familie of collega's. Ze kunnen je helpen bij het omgaan met veranderingen. Ze kunnen je aanmoedigen om veerkrachtig te blijven. En dat kan je flink helpen in moeilijke tijden.

Oefen in zorgen voor jezelf, want ook dat is essentieel voor het behouden van je flexibiliteit. Zorg goed voor jezelf door voldoende rust te nemen. Door gezond te eten. Door regelmatig te bewegen. En heel belangrijk: Door tijd te maken voor ontspanning en plezier. Een gezond en evenwichtig leven helpt je om beter om te gaan met stress en veranderingen.

Door deze strategieën toe te passen en bewust te werken aan het ontwikkelen van flexibiliteit, kun je jezelf wapenen met de nodige vaardigheden om veerkrachtig te blijven in een voortdurend veranderende wereld. Flexibiliteit is een waardevolle vaardigheid, die je gemakkelijker laat leven en die je ook de nodige aanpassingen in je leven kan laten maken. Meer dan je bestaande kennis en ervaring zal flexibiliteit je helpen om optimaal te presteren te midden van onzekerheid en uitdagingen.

Veel mensen zijn bang voor het onbekende en risico's van de toekomst die ze niet kennen. Nee, wij kennen ze ook niet, maar door te leren om maximaal flexibel te leven kun je je prima voorbereiden op die onzekere toekomst.


Herinner je je deze nog?

We gaan terug naar 21 januari 2022 ofwel "Fetisj vrijdag." Een onderwerp dat de één als doodnormaal beschouwt en de ander als iets waar je vraagtekens bij mag zetten. Van mij mag iedereen de mening hebben die hij of zij maar wil. Voor mij zijn het in de fotografie vooral rollen. En dan levert het vaak best opmerkelijke foto's op, want volgens velen heb ik wel de uitstraling die bij deze rollen past. Hierbij een passende foto van fotograaf Marcel van der Looij uit Eindhoven. 

Voor meer zie https://jetjesdag.blogspot.com/2022/01/21-januari-fetisj-vrijdag.html





Utrecht

Een paar weken geleden heb ik al eens een paar foto's van Utrecht laten zien waarbij het er eigenlijk helemaal niet als Utrecht uitzag. En dat is het leuke van deze stad. De binnenstad is heel veranderlijk. Je vindt er echt allerlei uiteenlopende wijken en wijkjes met allemaal een heel eigen karakter. Op onderstaande fotoserie is daar nog wel het één en ander van terug te vinden. 










Morgen in Jetje's dag
De laatste Jetje's dag voorlopig. Dus dat wordt voor een tijdje afscheid nemen. Zet de doos met tissues alvast maar klaar.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts