Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

20 januari. De 23e is de dag van het handschrift

 


23 januari. De dag van het handschrift

     Schrijven met de pen op papier heeft volgens veel schrijvers de nodige voordelen;

    Het werken met een analoog bureau en een daarvan gescheiden digitaal bureau wordt ook nog wel eens aanbevolen;

    De luchtfietser blijft zich verbazen over het clubhuis van de politiek.

 

 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De dag van het handschrift |

Achtergrond

Op 23 januari is het de Internationale Dag van het Handschrift. Op deze Internationale Dag van het Handschrift moeten we even stil staan bij het belang van het schrijven met de hand. Natuurlijk, die delete en backspace toetsen op ons toetsenbord zijn heel handig, maar ze hebben een groot nadeel. We gaan door dit soort hulpmiddelen steeds minder nadenken over wat we gaan schrijven. We denken steeds minder na omdat alles heel gemakkelijk weer te corrigeren is. Met de hand leren schrijven is ook belangrijk voor de ontwikkeling van onze motoriek. Deze dag is gekoppeld aan de geboortedatum van John Hancock. Hier niet zo bekend, maar wel hebben we het hier over de eerste persoon die de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring ondertekende. Inderdaad dus iemand die met pen en inkt om kon gaan.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De dag van het handschrift |

Een computer mept de creativiteit dood

Natuurlijk, een computer met een tekstverwerker, zoals Microsoft Word is een heel handig apparaat. Maar veel schrijvers zijn van mening, dat een computer de creativiteit te veel dood slaat. Dat komt omdat je achter je toetsenbord veel meer de neiging hebt, om alles direct netjes te doen. Je wilt fouten ogenblikkelijk verwijderen etc. Dat leidt allemaal af van het creatieve proces. Daarnaast worden alleen de ogen en de vingers gestimuleerd, wat ook weer beperkend werkt.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De dag van het handschrift |

Werk met een digitaal en een analoog bureau!

Sommige schrijvers hebben daarom een "digitaal bureau" en een "analoog bureau". Op het analoge bureau is alles wat ook maar in de verste verte zweemt naar techniek, verboden. Pennen, potloden en heel veel papier. Daar moeten we het mee doen. Een puntenslijper voor de potloden is het voornaamste randapparaat. En een prullenbak. Ook dat is bij creatief werken een heel belangrijk attribuut dat niet mag ontbreken.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De dag van het handschrift |

Veel schrijvers kunnen daar boeiend over schrijven. Bijvoorbeeld Austin Kleon, die in de New York Times bestseller "Steal like an artist" deze scheiding sterk aanbeveelt voor elke vorm van creatief werk.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De dag van het handschrift |

Begin analoog en rond digitaal af

Pas als op het analoge bureau een concept gemaakt is waar de schrijver gelukkig mee is, wordt de overstap naar het digitale bureau gemaakt, om het concept verder vorm te geven en uiteindelijk geschikt te maken voor verzending en lezing door anderen. Want het is wel een nadeel van handschriften dat anderen ze vaak een stuk lastiger om te lezen vinden, dan de schrijver zelf. Dan wint de strakke tekst van de computer het weer!

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De dag van het handschrift |

Zelf gebruik ik zowel pen en papier als de tekstverwerker, net wat op dat moment het handigste is. In elk geval zou ik zeker niet zonder pen en papier kunnen.Quote van de dag

 Wie krijg je zo gek om de politiek in te willen?

 
Rustig fietsend door de frisse winterlucht heeft uw luchtfietser alle tijd om lekker na te denken. Er is maar weinig dat zo goed werkt om de geest fris te houden dan een koude bries om de oren. Van beneden klonk een kakofonie van geluiden. Het waren overduidelijk de geluiden van een "discussie" in de Tweede Kamer, het clubhuis van onze onvolprezen volksvertegenwoordiging, waar de fractieleidsters op de tafels dansen.

Langzaam maar zeker weet uw luchtfietser niet meer of hij nu schaterlachen of luidkeels huilen moet. Als je deze "discussies" ziet, meestal niet gebaseerd op enig bewijsbaar feit, maar op een uitspraak "dat men iemand ontmoet heeft die een bepaalde uitspraak heeft gedaan". Op basis van die onbekende uitspraak van die onbekende persoon moet dan stante pede het beleid worden omgegooid ten gunste van degene die het punt heeft aangeroerd. En diens partij natuurlijk.

Al met al wekt het geheel op de toeschouwer de indruk van het schoolplein van de lokale kleuterschool, waar men besluit wie er wel en niet mee mogen spelen en waar de spelregels ter plekke om de paar minuten door de verliezende partij worden aangepast. Ook in de politiek is men namelijk niet vies van dit soort spelletjes. Je vraag je dan ook echt af wat voor mensen hier nu zitten. Is dit qua intelligentie nu echt de top van Nederland? Want laten we wel zijn, voor bestuurders die het land internationaal op koers moeten houden, zoek je toch echt de crème de la crème, nietwaar? Is er dan echt niets beters te vinden?

Het antwoord op die vraag is natuurlijk duidelijk. Er lopen duizenden mensen rond met betere kwaliteiten, die helemaal geen zin hebben in dit gekakel en gekwaak. Met als enige doel om straks een "15 minutes of fame" te krijgen in een talkshow op televisie. Tegenwoordig de grootste eer die iemand ten deel kan vallen. Deze groep weet ook, dat men als bekwame eenling direct tot op de schoenveters afgefikt zal worden door de huidige elite in de kamer, als men daar als buitenstaander weet binnen te dringen. En heb je dat gehad, dan weet je dat je door iedere aanhanger van een "andere partij" op social media met modder en erger overgoten wordt. Want Nederland roert zich en zal je wel laten weten dat men het niet pikt dat jij een andere benadering hebt.

Kortom, iemand met kennis van zaken gaat de politiek niet in. Tenzij zo iemand lijdt aan masochistische trekken. Uiteindelijk blijven alle discussies toch steken op besluitvorming in de marge. We gaan steggelen over koopkrachtplaatjes van een half procent ofwel twee kwartjes per honderd euro. Men gaat zoals dat heet "aan de knoppen draaien om de puntenwolk te verschuiven" en meer van dat soort bullshit bingo taal. En al dit geneuzel kost zoveel tijd dat men aan serieuze zaken niet meer toe komt. Maar men heeft wel het gevoel dat men "er iets aan doet". En belangrijke dingen beslist. En vooral, dat je dus zelf ook belangrijk bent.  

De luchtfietser slaakt een diepe zucht in de koele ijle lucht. Pragmatisch en praktisch ingesteld als hij is, kan hij slechts met opperste verbazing naar deze circusact kijken. 


Morgen in Jetje's dagMorgen is het fetisjdag. Ook iets waar nog wel wat over te schrijven is.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 1 opmerking:

  1. Beste luchtfietser,
    Of er ook verstandige mensen in de tweede kamer willen zitten? Ben daar wel positiever over dan u, maar ik vind, net als u, dat het kleuter- en leutergehalte erg hoog is in die bankjes. Maar het is wel een afspiegeling van onze democratie en die ziet er steeds minder goed uit, vind ik. En met 19 partijen krijg je heel wat gepraat in het luchtledige. Daar hoef ik u niets over te vertellen, want die kom je daar best vaker tegen lijkt me. En of Rutte nu zijn tot nu toe gebruikelijke manier van werken heeft veranderd? Ik heb het niet gemerkt in de debatten. Ook Wilders was weer goed op dreef met zijn, dat vind ik dan, ongenuanceerd en grof gesticuleren. De voorzitter houdt haar mond, ook niet erg sterk. Dan hoor ik Rutte als reactie op Wilders zeggen: ‘Wilders door ondergrens van gevoel voor stijl en beschaving’. Zitten ze dus samen onder die grens, denk ik dan. Niet zo vreemd misschien omdat Wilders oorspronkelijk uit de VVD regionen komt? Daar heb ik een actieve herinnering aan. Liegen is ook niet zo stijlvol en beschaafd. De pot verwijt de ketel weet ik. Rutte blijft Rutte een ‘machtsdenker’. Had ik niet anders verwacht? Nee, eigenlijk niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts