Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

28 mei 2024. Is Jetje een aapje in een pakje?

 

28 mei. 2024. Is Jetje een aapje in een pakje?


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal 

Ik noem het werk van een fotomodel wel eens het werk van een aapje dat even een ander pakje aantrekt, op de foto gaat en weer een ander pakje aantrekt. Dan heb ik meestal een wat slechter humeur. Dat komt niet veel voor, maar helemaal nul is het ook niet. Net als bij ieder normaal mens. 

En omdat nare gevoel, dat ik een soort aapje ben de kop in te drukken, mag ik heel graag experimenteren en shoots doen die wat anders dan anders zijn. En inderdaad, een groot deel van de fotografen en modellen kan dat niet waarderen. En dat vergroot mijn gevoel dan weer dat ik op de juiste weg ben met mijn foto-experimenten. Een paar fotografen gaan hier gezellig in mee, omdat ze zien dat iedereen die hier bij betrokken is, er alleen maar voordeel uit haalt. 

Want noch ik, noch de fotograaf ligt er ook maar een seconde wakker van als er eens iets grandioos mislukt. Dat gebeurt. Gelukkig wel. Want het is uitermate leerzaam als er eens iets mis gaat. 

En daarnaast wens ik iedereen een hele fijne dinsdag vol pret en jolijt. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje experimenteert graag met de modelfotografie;


 2. Wat kan de groei in je ontwikkeling verder nog in de weg staan?;

  3. Hoorn.



Experimenteren in de modelfotografie moet gewoon



Experimenteren in de modelfotografie is eigenlijk wel noodzakelijk. Experimenteren biedt aan zowel de fotograaf als het model de kans om te leren van wat goed gaat en nog veel meer van wat niet goed gaat. Dingen die fout gaan zijn namelijk uitermate leerzaam. Experimenteren helpt fotografen om hun creativiteit te verder ontketenen, hun vaardigheden nog optimaler te verbeteren en voor unieke foto's te zorgen waar de emoties van het model volledig tot hun recht komen. 

De onderschatte voordelen van het trial-and-error proces


Dit trial-and-error proces, zoals het in Engelstalige landen wordt genoemd, biedt daarmee talloze voordelen. Het kan de kwaliteit van de portfolio's van zowel model als fotograaf aanzienlijk vergroten. We komen zo dadelijk nog wel op een paar redenen. Maar intussen blijft dan de grote vraag, als er zoveel voordelen aan zijn, waarom zoveel modellen en fotografen zich absoluut niet aan een experiment durven wagen? Dat is dan toch gek? Of is iedereen volleerd? Is de angst voor een mislukking, hoewel bijzonder leerzaam, dan zo groot? 


Er zijn ook fotografen die graag experimenteren

Ik mag zelf heel graag experimenteren en werk met een paar fotografen die dat ook heel graag mogen doen. Het grootste deel van de foto's haalt de publiciteit echt niet en komt niet verder dan een tijdelijk bestaan op de harde schijf van de fotograaf. Maar goed, als mensen niet willen, moet je ze niet dwingen, zo ben ik altijd van mening.  Maar hier zijn toch enkele redenen waarom dat experimenteren in de modelfotografie zo waardevol is. Misschien trekt het wel iemand over de streep, net als fotograaf Jeff Simmelink in Dilsen-Stokkem in België, die wel speciaal een model zocht om te experimenteren en die de foto's bij dit artikel heeft gemaakt.  


1. Verdere creatieve ontwikkeling van fotograaf én model

Experimenteren stelt fotografen in staat om buiten hun comfortzone te treden. Zo kunnen ze nieuwe creatieve concepten bekijken. Door te spelen met verschillende belichtingen, composities, poses, locaties en achtergronden kunnen fotografen nieuwe stijlen en technieken ontdekken, die hun werk onderscheidend maken van dat van anderen. Dit helpt niet alleen bij het ontwikkelen van een unieke stijl, maar maakt ook hun portfolio aantrekkelijker voor potentiële klanten en modellen. Een portfolio dat echt opvalt zal veel eerder uitgekozen worden dan een portfolio dat op zich mooi is, maar verder toch vooral "een van de velen" is. Hetzelfde geldt voor modellen. Ook daar zullen opvallende foto's eerder geselecteerd worden. 


2. Met experimenteren kun je technische vaardigheden verder verbeteren

Modelfotografie omvat veel technische aspecten. Denk aan het gebruik van verschillende lenzen, belichtingstechnieken en camera-instellingen. Door veel te experimenteren, kunnen fotografen deze vaardigheden aanscherpen en een dieper begrip krijgen van hoe de verschillende elementen samenkomen om een foto te maken. Dit zogenaamde hands-on leren is vaak veel effectiever dan welke theoretische studie dan ook. En vaardigheid met het bijbehorende zelfvertrouwen helpt fotografen om sneller en effectiever te reageren op de verschillende situaties die nu eenmaal tijdens een fotoshoot kunnen ontstaan.


3. Probleemoplossend vermogen verbeteren

Niet elke fotoshoot verloopt zoals gepland. Weersomstandigheden, apparatuur-storingen of onverwachte gedragingen van modellen (ja, ook dat komt voor) kunnen allemaal voor plotselinge uitdagingen zorgen. Door te experimenteren kunnen fotograaf en model leren om flexibel en vindingrijk te zijn. Ze ontwikkelen zo het vermogen om snel creatieve oplossingen te vinden en zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. En dat is weer iets wat van onschatbare waarde is in het veld.


4. Experimenteren zal zorgen voor echt unieke beelden

In een overvolle markt is het van groot belang om beelden te produceren die opvallen. Experimenteren met minder gebruikelijke  technieken, zoals dubbele belichting, gebruik van rookmachines, of ongebruikelijke locaties, kan resulteren in unieke en gedenkwaardige foto's. Deze opvallende beelden trekken niet alleen meer aandacht van kijkers, maar kunnen ook virale aandacht krijgen op sociale media. En dat leidt zeker tot meer exposure en potentiële zakelijke kansen.


5. Samenwerking en interactie worden met experimenteren verder verbeterd

Experimenteren moedigt ook een hogere mate van samenwerking aan tussen de fotograaf en het model. Door nieuwe ideeën en concepten te bekijken en samen te onderzoeken, ontstaat er vaak een dynamische en lekker interactieve omgeving, waarin zowel de fotograaf als het model voor input vanuit hun specialiteit kunnen zorgen. En daarmee is het weer mogelijk om samen creatieve beslissingen te nemen. Dat kan dan weer resulteren in een sterkere chemie en nog betere eindresultaten.


6. Experimenteren leidt tot nog meer inspiratie en uiteindelijk ook innovatie

Modelfotografie kan soms zichzelf gaan herhalen als dezelfde technieken steeds opnieuw worden gebruikt. Experimenteren houdt de kunst fris en boeiend door continu nieuwe inspiratie en innovatie te introduceren. Dit kan fotografen nog meer motiveren. Het zal hun passie voor het vak levendig houden. En passie voor je vak is essentieel voor langdurig succes. En voor verdere groei in je carrière.

Conclusie

Het nut van experimenteren in de modelfotografie kan niet worden overschat. Het bevordert creatieve groei, scherpt technische vaardigheden aan, verbetert probleemoplossend vermogen, leidt tot unieke beelden, stimuleert samenwerking en houdt de kunstvorm inspirerend en innovatief. Door regelmatig te experimenteren, kunnen fotografen hun grenzen verleggen, meer uiteenlopend werk produceren en een blijvende invloed maken in de wereld van modelfotografie. Modellen kunnen zich er meer onderscheidend van maken ten opzichte van de grote concurrentie in de modellenwereld.

Experimenteren? 
Gewoon lekker doen
 en hopen dat het mis gaat 
 



Dingen die je groei als persoon in de weg staan:


Groeien als persoon. Wie wil dat nu niet? Dat is immers iets dat we allemaal wel willen. Maar lukt dat altijd? Of zijn er van die hobbels in je ontwikkeling waar je bijna niet overheen kunt komen? Laten we eens twee van die hobbels nemen, die daar inderdaad een rol bij kunnen spelen.


1. Teveel op je ego letten

Het ego, ofwel de manier waarop we naar onszelf kijken en onszelf beoordelen, is iets dat kan helpen bij de groei, maar dat ook die groei lelijk tegen kan werken. 

Ons ego speelt vooral een rol bij het erkennen van fouten die we gemaakt hebben. En ook het toegeven dat je iets verkeerd gezien hebt ofwel dat je het met je mening bij het verkeerde eind had. Dat kan voor veel mensen heel lastig zijn, tegen het onoverkomelijke aan. 

We zien onze eigen mening nu eenmaal heel gemakkelijk als de beste en enige juiste. Vaak zonder dat er enige grond voor is. Want is onze mening eigenlijk wel eens ergens aan getoetst? Vaak zal dat niet zo zijn. 

En zonder toetsing blijft die mening toch altijd onzeker. Klopt het eigenlijk wel wat we beweren? We vragen het ons regelmatig in stilte af. Maar dan stelt iemand die vraag: "Klopt dat wel wat je daar zegt? Waar baseer je dat dan op?" De reactie is dan vaak een vorm van boosheid en defensief gedrag. En dat gedrag is voor bijna alles en iedereen schadelijk. Leer je ego daarom dat terugkoppeling en kritiek die je  ontvangt als waardevol gezien moet worden in plaats van dat er voor een aanval gekozen wordt. Leer dat dingen in het leven mis gaan. Dat dit er bij hoort en leerzaam is. Zie wat dat betreft ook het artikel hierboven. 


2 Je niet realiseren dat je zaken negeert

Let jij op alle belangrijke zaken? Of negeer je wel eens iets? Of, wat misschien nog wel vreemder is: Weet je het niet? Dat zou best heel goed kunnen. Veel mensen hebben namelijk helemaal niet door dat ze belangrijke zaken negeren. 

Het over het hoofd zien van zaken komt veel voor bij mensen die denken alles te beheersen en te weten. Ze zullen alles wel eventjes regelen. Maar geen  mens kan alles. Niemand overziet echt alles. En sommige mensen zijn beter in de details en anderen functioneren nu eenmaal beter bij het werken met het grote plaatje. 

En dan kunnen zelfs foutieve meningen bijdragen aan een beter resultaat, omdat zaken juist door vreemde meningen uit veel meer verschillende hoeken gezien worden.  Probeer daarom elk willekeurig probleem of besluit uit zoveel mogelijk hoeken te bekijken. Het verkleint namelijk enorm de kans dat er iets belangrijks over het hoofd wordt gezien.



Herinner je je deze nog?

In de herinnering gaan we terug naar 19 januari 2022 naar het artikel "Jetje en de kapotte koffiepot." Een naam waar niet veel aan toe te voegen valt. Want inderdaad was er een stuk uit de zijkant van de koffiepot gebroken. Vroeger kocht je dan een nieuwe pot, maar dat heeft niet veel zin meer. Allereerst is er nauwelijks aan te komen en als je er dan eentje vindt heb je voor een handvol Euro meer, een heel nieuw apparaat. Dus dat schiet ook niet op. Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2022/01/19-januari-jetje-en-de-kapotte-koffiepot.html





Hoorn

Ook Hoorn in Noord-Holland is zo'n stadje waar de geschiedenis je tegemoet komt. Het staat vol oude panden die voor een deel nog verwijzen naar de oude grandeur. Het rijke leven dat te wijten was aan de VOC-mentaliteit, zoals oud-premier Balkenende het graag liefdevol noemde. Daarbij die mentaliteit wat eenzijdig bekijkend, maar daar was hij toen hij zijn bekende uitspraken hierover deed, nu eenmaal een politicus voor. Die hebben nooit de neiging om een situatie uit meerdere perspectieven te zien. Goed, terug naar Hoorn. Het is een leuke stad om te wandelen en vooral voor vrouwen van belang, eens lekker te winkelen. Is het geld op, dan valt er genoeg moois te zien. Ook Hoorn moet ik nodig weer eens bezoeken. Ik krijg het nog druk.  










Morgen in Jetje's dag
Waarschijnlijk ga ik in het bos met mijn bretels lopen schieten. Maar het kan ook iets anders worden.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts