Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

6 mei 2024. Wandelfotografen

 

6 mei 2024. Wandelfotografen

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen waarde vrienden

We hebben het weekend weer achter de rug. Een druk weekend ook nog eens, met het een en ander aan poseerwerk. Maar goed, daar kies ik zelf voor, dus daar mag ik niet over miepen. Daarnaast wordt er druk gewerkt aan een reorganisatie van mijn weblog- en websiteverzameling. Dat is gezien de in 20 jaar gegroeide omvang een heidens karwei, maar wel iets dat zo af en toe eens gedaan moet worden. Je merkt het ook direct aan het aantal bezoekers. Kennelijk vinden de zoekmachines zoals Google het ook wel leuk als je de techniek weer eens opschudt en afstoft. Kortom, we starten vrolijk met een nieuwe week Jetje's dag en gaan eens wat wandelen in Buren en in onbekende wijken van de stad Utrecht. 

In elk geval wens ik iedereen een heel fijne week. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Wandelen en fotograferen in Buren in de Betuwe ;


 2. Foutje gemaakt? Dan ben je gewoon een loser. Punt;

  3. Een mij onbekende buurt in de stad Utrecht.


In Buren heeft de tijd stil gestaan


Er zijn van die plaatsen in Nederland waar de tijd een beetje stilgestaan heeft en waar je dan ook als fotograaf en model lekker rustig rond kunt dwalen en kijken wat de omgeving fotografisch te bieden heeft. En dat valt in de praktijk vaak enorm mee. Zoals hier in Buren waarbij een ochtendje wandelen genoeg materiaal opleverde voor meerdere series op dit blog. 


De plaats waar je met de fotograaf heen gaat hoeft echt niet altijd een druk toeristisch oord te zijn, hoewel dat natuurlijk ook wel een bepaalde charme heeft. Maar drukke oorden waar je over de mensen heen kunt lopen, gebruik ik liever voor mijn paradijsvogelproject dat al een aardige vogelpoot aan de grond krijgt. 


Een goede modelfotograaf zet een model neer zoals het model is. Die kijkt verder dan het uiterlijk en probeert vooral het wezen van het model te vangen. Dat geeft bij sommige van mijn foto's, zoals dat paradijsvogelproject, een opmerkelijke reactie. Ik krijg met een vrolijke en mindere alledaagse aanpak dan te horen dat dit "geen modelfoto's" zijn. Bij een "echte modelfoto" moet het bedekt naakte model tegen een donkere achtergrond gedrapeerd zijn in een liefst wat verleidelijke houding.


Want inderdaad, daar voldoen mijn foto's uit Jetje's dag en de paradijsvogel inderdaad totaal niet aan. Dat geef ik direct toe. En dat moet ook niet, want ik voldoe ook niet aan dat "perfecte model" voor de "perfecte modelfoto." Dus daar streef ik ook helemaal niet naar.  Veel fotografen weigeren dan ook pertinent om aan zo'n ander soort "modelfoto" shoot mee te werken en dat is hun goed recht. Ik ben er een groot voorstander van om iedereen zijn leven in te laten richten zoals hij of zij dat zelf wil.


De komende maanden ga ik weer driftig aan de gang om een nieuwe voorraad fotomateriaal te schieten voor het najaar. Buiten werken is toch altijd nog het leukste. Natuurlijk, het weer in Nederland leent zich niet altijd voor buitenshoots. En we moeten dan ook inderdaad wel eens terugvallen op studiowerk. Maar dat kan de hele winter nog, nietwaar?

In elk geval staat Buren er als achtergrond weer op. Alle kans dat ik er nog wel eens ga dwalen, want het plaatsje heeft fotografisch beslist veel te bieden.



Foutje gemaakt? Dan ben je gewoon een loser!


Kun je iets niet? Of heb je ergens een grote fout mee gemaakt? Is er iets daverend mislukt? Dan ben je allereerst zelf een mislukking! Loser! Want zo werkt dat tegenwoordig. Dat er een verschil gemaakt moet worden tussen de persoon en hetgeen er misgegaan is, is iets dat niet tot heel veel mensen doordringt. Vanaf school zijn we geconditioneerd dat alles goed MOET gaan. En dat het heel belangrijk is wie we aan kunnen spreken op de fout. Zeker in veel bedrijven is dat belangrijker dan het oplossen van het ontstane probleem. 

Fouten maken mag dan algemeen bekend staan als iets dat uitermate leerzaam is, dat is voor de meeste mensen nog geen reden om die fouten inderdaad te durven maken. Alles waar ze aan beginnen moet gegarandeerd goed gaan. We moeten immers altijd winnen, winnen en nog eens winnen en wel tot elke prijs. En daar passen geen fouten of zelfs mislukkingen bij. Dus we gaan pas starten als we 100% zeker weten dat alles goed moet gaan. En dat kan nog wel eens even duren. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat heel veel mensen niet eens starten. Gewoon uit angst. Angst voor het feit dat er ook wel eens iets mis kan gaan. 

Er is maar één manier om wat dan ook echt goed onder de knie te krijgen. En dat is het te doen. Gewoon proberen, dat leert verreweg het snelste. En gaat er iets mis? Dan probeer je het opnieuw nadat je uitgezocht hebt wat er misgegaan is. En gaat het weer mis? Dan blijf je proberen, net zo lang tot het goed gaat. Het is de beste leerschool die er bestaat. 

Besef dat iedereen die dingen doet ook wel eens de mist in gaat. "Iemand die nooit fouten maakt doet waarschijnlijk ook niets." Was het niet Winston Churchill die deze uitspraak deed? Dus eigenlijk bestaat de hele wereld uit losers die wel eens een fout hebben gemaakt. Is dat eigenlijk geen uitermate geruststellende constatering? 

Dus begin lekker. En maak fouten. Leer ervan en probeer gewoon net zo lang tot je wel succes hebt? En dat er mensen zijn die daar commentaar op hebben? Die zijn dan waarschijnljk nog nooit ergens zelf aan begonnen. Anders zouden ze wel anders praten. 


Herinner je je deze nog?

Vandaag gaan we in de herinnering naar een artikel van 26 november 2021. Jetje poseert voor dynamisch modeltekenen. Hier ging het over de technieken van het dynamische modeltekenen die samen met één van de bekende tekenacademies is ontwikkeld en sindsdien wordt toegepast. Op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/11/26-november-2021-jetje-poseert-voor.html staat meer over de aanpak die voor zowel model als kunstenaar best zwaar is, maar dan heb je na afloop wel iets gedaan wat je niet vaak op een modeltekensessie zult doen.

En wie meer over dynamisch modeltekenen wil weten klikt [hier] 



Een ander hoekje van de stad Utrecht

Gisteren moest ik poseren in een hoek van de stad Utrecht waar ik nog nooit was geweest. En dat was ook nog eens gewoon in de binnenstad. In het centrum binnen de grachten. Ik kwam terecht bij een buurthuis dat in een wijkje lag, dat ik zelf ergens in het buitenland geplaatst zou hebben als ik niet zeker wist, dat het gewoon een zijstraat van de "Oude gracht" was. Te leuk om er niet een paar foto's van te schieten. Het is weer eens iets anders dan die eeuwige Utrechtse domtoren. 









Morgen in Jetje's dag
Ik ben bij een fotograaf geweest die lekker experimenteel bezig was en morgen zien we daar de eerste opmerkelijke resultaten van. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts