Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

26 november 2021. Jetje poseert voor dynamisch modeltekenen

26 november 2021. Jetje poseert voor dynamisch modeltekenen

 

    Dynamisch modeltekenen is niet bedoeld voor elke tekenclub. Enige ambitie en wat doorzettingsvermogen is wel nodig;

    Dynamisch modeltekenen is uniek als trainingstechniek, zowel voor tekenaars als voor modellen;

    Apen zijn en blijven fascinerende dieren. Vooral de chimpansee en de bonobo.




Wat maakt jou uniek als kunstmodel?

Het is een algemeen feit dat je voor elk beroep iets moet hebben, waarmee je los komt te staan van de rest. Noem het maar een specialiteit die een ander niet heeft. De marketingspecialist noemt het jouw "Unique Selling Point" of USP. Ook voor kunstmodellen die graag een hele volle portefeuille willen hebben is het bezit van een dergelijke specialisatie wel handig. En dus ben ik destijds op zoek gegaan naar een techniek die bij me paste. En die ik leuk vond om te doen. Want dat is ook belangrijk.



Een dynamische modeltekenaar aan het werk
Een dynamische modeltekenaar aan het werk

Positieve reacties over standen voor het intekenen

Een aantal jaren geleden viel het me op dat ik veel positieve opmerkingen kreeg over mijn korte en ultrakorte standen. Veel clubs gebruiken dat soort standen om aan het begin van een sessie weer eventjes in vorm te komen, om daarna wat gedetailleerde werken te gaan maken.


Veel oefenen is nodig als je aan poseren voor dynamisch modeltekenen wilt beginnen.


Poseerwerk voor animaties is een aparte tak 

In dezelfde tijd werd ik gevraagd voor poseerwerk voor animaties. Denk aan video's, games en dergelijke waar veel geanimeerde figuren in voorkomen. Deze geanimeerde figuren zitten vaak als het ware over een bestaande persoon heen. Dus zijn er tekeningen of filmpjes van bestaande personen nodig die heel snel van positie kunnen wisselen en die zelfde positie meermalen vanuit verschillende richtingen aan kunnen nemen.

De boeken die bij de masterclass horen

Overdrijven van een pose geeft de nodige duidelijkheid

Ook moet een positie die aangenomen wordt heel duidelijk zijn. Enig overdrijven van de pose is gewoon nodig om dat te bereiken. Maar dat had ook bij het "normale" modeltekenen een effect, namelijk dat je hele uitgesproken en expressieve standen krijgt. Natuurlijk, deze poses zijn misschien wat over de top, maar wie zegt dat een pose voor modeltekenen niet wat over de top mag zijn? Samen met een tekenopleiding die gespecialiseerd was in het opleiden van tekenaars voor animaties is het concept steeds verder uitgewerkt en geperfectioneerd. Uiteindelijk is de techniek "Dynamisch modeltekenen" genoemd en dat sloeg fors in.

Dynamisch modeltekenen brak door

Veel tekenclubs en academies waar ik kwam begonnen met een uurtje dynamisch modeltekenen. Eventjes stevig er tegen aan en alle spieren van de tekenaars én van het model waren weer los en opgewarmd. Omdat het in het algemeen heel positief werd ontvangen deed de mond-tot-mond reclame de rest wel. Dynamisch modeltekenen werd een regelrechte hit.




Een masterclass was een logische volgende stap

Die hit werd dusdanig groot dat er ook vragen kwamen van andere modellen om een opleiding. Omdat het alleen geschikt is voor modellen met enige ervaring is die opleiding de "Masterclass dynamisch modeltekenen" genoemd en deze is inmiddels door een flink aantal modellen gevolgd. Wat de bekendheid voor de techniek van het dynamisch modeltekenen alleen maar heeft vergroot. Maar dat is natuurlijk logisch.

Dynamisch modeltekenen is niet voor iedere tekenaar geschikt

Dynamisch modeltekenen is eigenlijk alleen geschikt voor ambitieuze modeltekenaars, modeltekenclubs en modellen. Het is gewoon keihard werken en dus niet voor mensen die al snel staan te miepen. Het is voor mensen die graag uitgedaagd worden.


Het tekenen van details kun je vergeten

Poses lopen van ultrasnel, 20 seconden, tot maximaal een minuut. Daar kun je helemaal niets in detailleren, dus is alleen de essentie van een stand neer te zetten. En laat dat nu juist iets zijn waar je altijd klachten over hoort: "Het is zo lastig om de essentie van een stand te vinden." Nou, met dynamisch modeltekenen leer je wel om die essentie te vinden. En snel ook, anders is de stand al weer weg en vervangen door de volgende. Het is kijken en doen. Tijd voor beschouwen en diepzinnig nadenken is er niet. De schetsen, want tekeningen mag je het nauwelijks noemen, blijven er heel spontaan door en je kunt er leuke collages van maken.

Het is buitengewoon effectief als training

Tekenaars werken vaak op grote vellen papier, waarbij de tekeningen gewoon door elkaar heen lopen. Tijd om uitgebreid papier te wisselen en vast te gaan zetten is er niet. Ook grote schetsboeken die op schoot gehouden worden en waarbij je gewoon de bladzijde om kunt slaan zijn populair. Je kunt ook een stapeltje papier onder een klem zetten, zodat je een vol blad zo weg kunt trekken. 

Als al gezegd, snel en keihard werken dus, waar je je ook qua materiaal wel even op moet voorbereiden. Maar dynamisch modeltekenen is buitengewoon effectief als training.




300 standen per dag

Af en toe doe ik het nog wel eens. Zeker in die animatie-opleidingen. En in Amsterdam zat vóór de coronatoestanden een club, die deed regelmatig twee volle dagen achter elkaar 1 minuutstanden. 5 uur achter elkaar. 60 standen per uur. Inderdaad, dat zijn 300 verschillende standen op een dag. En dan twee dagen achter elkaar. Daar kwamen ook nog attributen als een stok, ballen en dergelijk aan te pas om nog meer afwisseling te krijgen. 

Ik ben benieuwd of deze club ooit weer terugkomt als de corona voorbij gaat, want de leden waren altijd laaiend enthousiast. En nog een voordeel voor mij: Ik hoefde een paar weken niet naar de sportschool.

Meer informatie


Informatie over deze boeiende tak van modeltekenen is te vinden op  https://dynamisch-modeltekenen.blogspot.com/

Meer info over het volgen van de  masterklas is te vinden op https://masterclass-dynamisch-poseren.blogspot.com/



 

De chimpansees en bonobo's van Mari Kapteijns

Het vervolg van de eerder gestarte serie

Een chimpansee is kleiner dan de gemiddelde mens maar vele malen sterker dan wij.

Groepsleven
De grootte van een groep chimpansees varieert van ca. 25 tot 80 dieren, waarbij elke groep door een mannetje wordt geleid. Ieder mannetje en vrouwtje heeft een eigen plek in de rangorde.

De verhoudingen binnen een groep worden regelmatig getest aan de hand van imponeergedrag of een vechtpartij. Bij terugkomst na langere afwezigheid laten ze merken dat ze elkaar hebben gemist.

Gedrag
De communicatie via gezichtsuitdrukkingen lijkt veel op die van de mens. Soms is dat anders, want een chimpansee grijnst bijvoorbeeld vaak uit angst, niet uit vreugde. We weten nu inmiddels ook dat chimpansees met bepaalde bewegingen communiceren.

Voortplanting
Een vrouwtje paart, wanneer zij vruchtbaar is, met meerdere mannetjes. De zwangerschap duurt zo’n acht maanden en doorgaans wordt er één baby geboren. Bij uitzondering een tweeling.



Morgen in Jetje's dagEerst maar eens weekend vieren en dan eens kijken wat ik de laatste maand nog voor jullie in petto heb. Tenslotte is december de cadeaumaand.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts