Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

7 mei 2024. jetje bij de gehaktballenwerpers

 

7 mei 2024. Jetje bij de gehaktballenwerpers

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag

De mensen die mij een beetje volgen weten heel goed dat ik niet opzij ga voor wat experimenten, maar het is gewoon lastig om fotografen te vinden die mijn bizarre mening en voorkeuren voor fotoshoots delen. Maar er zijn uitzonderingen en zo'n fotograaf meldde zich uit het verre België. Nou ja, het was vijf kilometer over de grens, maar toch...

En dat leverde een uitgebreide shoot vol experimenten met licht, camera's, houdingen etc. op. De foto's die er uit gekomen zijn mag je echt wel anders dan anders noemen. Dus ik was niet voor niets richting het land van Manneke Pis vertrokken. Het was vrij dicht bij Valkenburg, de plek van de gehaktballenwerpers (???). Ook daar lees je hier onder alles over. 

Ik wens verder iedereen een fijne dinsdag toe.


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Wat is er mooier in de fotografie dan experimenteren?;


 2. Ook een goede beslissing kans soms toch niet goed voelen;

  3. Pas op in Valkenburg in Limburg.


Beweging is een leuk onderwerp voor fotografie


Beweging in de fotografie is een leuk en interessant onderwerp. Enige tijd geleden ben ik bij fotograaf Jeff Simmelink in Dilsen-Stokkem in België geweest die een model zocht dat niet terugschrok voor experimenten waarbij de uitkomst geenszins vast stond. Net iets voor mij dus en ook wel iets waar ik een stukje reizen voor over had. Ik ben gek op experimenteren, maar dat weten de vele lezers van dit weblog inmiddels wel.


De uitgebreide shoots in de  studio van Jeff hebben heel wat materiaal opgeleverd, dat ik de komende tijd hier op Jetje's dag ga laten zien. Vandaag de eerste serie, genaamd snelheid.


In de fotografie wordt snelheid bijna altijd gesuggereerd met vormen van onscherpte. Dat kan door de camera vast te zetten en het onderwerp te laten bewegen met een lange sluitertijd (zie deze Jetje's dag voor een voorbeeld). Maar het is ook mogelijk om de camera met het onderwerp mee te bewegen. Dat is een techniek die "meetrekken" wordt genoemd en die vergt heel, heel veel oefening om goede scherpe beelden te krijgen. 


En dan is er nog een techniek waarbij deze twee vormen gecombineerd worden, wat tot vrij onvoorspelbare resultaten leidt. Ook daar heb ik op Jetje's dag wel eens mee getest. Zie hier voor een voorbeeld.



In de foto's van Jeff is nog een extra component toegevoegd. En dan hebben we het over horizontale lijnen. Een techniek die bijvoorbeeld bij striptekenen veel wordt toegepast om snelheid te suggereren. Maar hoe krijg je horizontale lijnen? Jeff had daarvoor luxaflex-achtige zonwering opgehangen met vrij grote lamellen. Met flink wat licht daar achter kwamen de horizontale lijnen vanzelf.



Het resultaat is heel anders dan dat we gewend zijn bij het suggereren van snelheid. Zie de bijgevoegde foto's. 

 
 Alle foto's zijn van Jeff Simmelink in Dilsen-Stokkem, die daarmee ook de rechten heeft. 


Yeah hell, let's do it

"Een goede vriend wilde een stacaravan kopen, ergens in Overijssel. Ik ging even mee om een soort second opinion te geven. De best forse stacaravan zag er heel goed uit en was alleszins redelijk qua prijs. Het leek op zich geen slechte koop. Een gesprek met de beheerder van het park was ook door de verkopende makelaar geregeld. 

Ook die beheerder prees alles aan. Het was volgens hem een 100% goede koop. En toch, het gedrag en de lichaamshouding van de beheerder leek op een wat onbestemde manier niet te passen bij zijn verhaal. Waarom niet? Het was niet duidelijk. Je zou haast denken dat hij iets juist NIET vertelde.  Op de terugweg besloot de vriend binnen 10 km rijden al van de koop af te zien, waarbij hij toegaf niet echt een andere reden te weten dan "Het voelt niet goed." Dat was alles. 

De makelaar gaf aan verbijsterd te zijn dat mijn vriend van dit buitenkansje af zag. Drie maanden later stond er een artikel op internet dat de gemeente de complete camping met alle caravanplaatsen had opgekocht, de bewoners moesten vertrekken en het terrein kreeg een bestemming als opvang voor asielzoekers." 

Een belangrijke beslissing nemen is vaak nog niet zo eenvoudig. We hebben er op dit blog ook al vaker aandacht aan besteed. Soms is het rationeel een goede beslissing en is het gevoel toch niet goed. 

Een belangrijk aspect bij het maken van een echt goede beslissing is, dat je er met je hele wezen achter moet staan. Een beslissing die grotendeels goed is, bestaat niet. Een beslissing is 100% goed. Of niet goed. Een tussenweg is er eigenlijk niet.

Een onbekende sprak in dat kader de magische woorden die ten grondslag liggen aan een goed besluit: "Yeah hell, let's do it." Typisch een term die hoort bij een besluit, ook al is het moeilijk en heeft het veel consequenties, dat je met je hele lichaam neemt. Je ziet dat het goed is, je hoort als het ware dat het goed is. Je voelt het. Tot in je tenen. Het gevoel motiveert en je wilt het liefste direct aan de gang om de beslissing vorm te geven.

Maar soms ontbreekt er iets. Sommige dingen voelen misschien wel goed. Andere zaken voelen gewoon ergens in je tenen niet goed. Het is misschien niet echt ernstig en we hebben mogelijk zelf het gevoel dat we ons aan het aanstellen zijn. En toch, er blijft ergens iets van twijfel knagen. Als dat zo is, al is die twijfel nog zo klein, ga dan toch eerst op zoek naar de bron van de twijfel en neem die twijfel weg. Is dat gelukt, ga er dan opnieuw naar kijken.

Is je vreemde gevoel nu verdwenen? Kun je nu wél een besluit nemen dat in alle opzichten goed valt?




Herinner je je deze nog?

Vandaag gaan we in de herinnering terug naar de kerstspecial van 2021. Er valt inderdaad een gat met de andere herinneringen, maar dat komt omdat ik toen in december met samenvattingen van Jetje's dag in boekvorm werkte. En nee, die zijn er niet meer. Ten onder gegaan met een schijfcrash. Maar er was wel een kerstspecial. Die direct de meest gelezen Jetje's dag van dat jaar was. Op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/12/jetjes-kerstspecial-2021.html is  deze aflevering terug te vinden. 

Jetje is kerst aan het vieren



Valkenburg in Limburg

Sommige mensen hebben vreemde associaties met plaatsen. Zo had ik een oom, die op vakantie een wandeling door het mooie Limburgse Valkenburg maakte. Plotseling kwam er een gehaktbal door een openstaand raam naar buiten vliegen die oom vol op zijn oog raakte. De verbazing was groot. De schade viel reuze mee. Tante is er bijna in gebleven van de lach. Maar sindsdien is de plaats Valkenburg in de familie onlosmakelijk met vliegende gehaktballen verbonden. Maar Valkenburg heeft meer te bieden dan gehaktballenwerpers.

Echte kasteelruïnes hebben we in Nederland niet veel. En als we er al een hebben is er altijd wel een comité te vinden dat het liefst het hele kasteel weer herbouwen wil. Gelukkig heeft men zich in Valkenburg in Limburg altijd weten te bedwingen. Daar is de kasteelruïne nog redelijk ongeschonden, voor zover daar bij een ruïne sprake van is. Er staan een paar bankjes om even van het mooie uitzicht te genieten en dat is het dan verder wel. Voor iemand die van bergen grote keien houdt waar met de nodige fantasie nog van alles in te zien is, is dit kasteel niet te missen. Het is indrukwekkend en een bezoek zeker waard. En gehaktballen komen zo hoog bij het kasteel niet.













Morgen in Jetje's dag
Morgen ga ik mijn schoenen maar eens poetsen. Dat moet tenslotte ook regelmatig een keertje gebeuren.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts