Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

3 april 2024. Jetje maakt sfeer met kaarsen

  

3 april 2024. Jetje maakt sfeer met kaarsen

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal 

De Paasdagen zitten er weer op. We gaan weer op weg naar de volgende feestdagen. Dat doen we in een fiks tempo, zoals dat hoort tegenwoordig. Niets doen hoort niet, mag niet. Rust nemen is voor losers, nietwaar? En daarom zijn symbolen van rust zo belangrijk. Kaarsen vindt je overal waar rust belangrijk is. Let maar op. Bijvoorbeeld op tafel in de horeca. Op tafel bij een gezellig etentje.

Op de salontafel tussen licht en donker. Kaarsen spelen een rol bij ontspanning. Vandaar het artikel van vandaag. 

En vergeet niet om vanavond een kaars voor je raam te zetten. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1.  Kaarsen brengen sfeer;


 2.  Rustig aan of tempo maken? 2 Manieren om ergens mee te starten;

  3. Wandelen in Coevorden.



Waarom kaarsen de sfeer altijd verhogen


We leven in een wereld die steeds meer gedomineerd wordt door technologie. En daarmee ook met doods,  kunstmatig licht. En dan is en blijft de eenvoudige kaars een tijdloos symbool van warmte  en gezelligheid.  Of het nu gaat om een gezellig diner bij kaarslicht, een ontspannend bad na een lange dag of een rustige avond thuis, kaarsen hebben een unieke kracht om de sfeer bij die gebeurtenis verder te verhogen. Kaarsen zijn er goed in om voor een gevoel van rust te zorgen. Maar wat maakt juist kaarslicht nu zo betoverend voor heel veel mensen? Daar zijn wel een paar redenen voor.


1. De magie van bewegend licht en schaduwen


Kaarslicht heeft een unieke kwaliteit die elektrisch licht niet kan evenaren. En dat is de flakkerende lichtbron. De dansende vlammen van de kaarsen zorgen voor bewegende, speelse schaduwen die de ruimte automatisch vullen met beweging en leven. Dit verschijnsel voegt een gevoel van een soort mysterie en verlangen naar een ver verleden toe. En daarmee kun je de meest alledaagse omgevingen veranderen in een wereld van rust en ontspanning. In de literatuur staat kaarslicht min of meer synoniem met romantiek. Of minimaal met het oer-Nederlandse begrip gezelligheid. 


2. De kracht van de geur van kaarsen


Naast deze visuele aantrekkingskracht door licht en schaduw produceren brandende kaarsen ook een subtiel aroma. Een vage geur van de brandende pit en het hete kaarsvet die de zintuigen licht prikkelt. En die daarmee een gevoel van welbehagen bevordert, omdat het de kilheid die in een moderne woning hangt, wegneemt. Wil je een nog sterkere geur, dan is er de geurkaars. Of het nu gaat om de verfrissende geur van lavendel, de warme tonen van vanille of de meer aardse geur van sandelhout, de juiste geurkaars kan de sfeer van een omgeving veranderen. De geur kan een blijvende indruk achterlaten op degenen die deze ervaren.


3. De rust van een kaars helpt om een blik te werpen op je eigen houding en gedrag


In de drukte van het moderne leven bieden kaarsen een welkome gelegenheid om eens even tot rust te komen en te reflecteren. Het is niet voor niets dat velen mediteren en nadenken door een kaars te gaan branden in de kerk. Het gedempte licht en de kalmerende atmosfeer nodigen uit tot nadenken en vormen van mindfulness, waardoor mensen de kans krijgen om te ontsnappen aan de constante stroom van afleidingen en prikkels van buitenaf. En dat leidt tot een grote innerlijke rust.


4. De symboliek en traditie van kaarsen


Kaarsen hebben door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in verschillende culturen en tradities. Van religieuze ceremonies tot feestelijke vieringen, kaarsen symboliseren overal hoop, zuivering en vormen van spirituele verlichting. Door kaarsen in huis te halen, brengen mensen niet alleen een vleugje symboliek in hun leven, maar ook een gevoel van verbondenheid met eeuwenoude rituelen en gebruiken. Het is niet voor niets dat elke winkel met woondingetjes een wand met allerlei soorten kaarsen heeft. Er is vraag naar. Omdat ze werken. 



5. De kunst van verbinding


Tenslotte bevorderen kaarsen sociale interactie en verbondenheid. Of het nu gaat om een intiem diner met vrienden, een romantische avond met een geliefde of een ontspannen samenzijn met familie, kaarsen op tafel horen bij de maaltijd. In elk restaurant staan kaarsen op tafel. Kaarslicht schept een intieme en gezellige sfeer die mensen dichter bij elkaar brengt en bijdraagt aan de versterking van relaties. In een  huis waar geen kaarsen branden, ontzegt men zichzelf veel.

Juist in een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, bieden kaarsen een welkome uitnodiging om even stil te staan. Om te genieten van het moment. Om je te verbinden met je innerlijke rust. Met hun betoverende schoonheid en rustgevende ambiance blijven kaarsen een tijdloos symbool van warmte en gezelligheid. Voor velen zorgen ze voor een kleine, maar krachtige herinnering aan juist de eenvoudige geneugten van het leven die tegenwoordig door alle hectiek en haast worden weggedrukt.

 
 


 



Nog eens over starten. Rustig aan of tempo?

Stel dat je met een nieuw product komt. Dat wordt uiteraard met een bepaald tempo op de markt gezet. Maar moet je dat dan zo snel mogelijk doen en desnoods meerdere versies maken, of kun je beter op een rustige en meer doordachte manier te werk gaan? De meningen verschillen daar nogal over. Dat snelheid belangrijk is, is iets waar men het wel over eens is. Maar in welk opzicht is een heel ander verhaal. 

De snelle vogels

De snelle vogels gaan direct tot actie over. Ze maken snel iets en passen dat in verschillende slagen aan.

Het gevolg is dan, dat het product na enkele slagen steeds beter wordt. Omdat nog niet alle details gerealiseerd zijn, is het vaak eenvoudiger om verschillende versies te maken, aan je toekomstige klanten voor te leggen om het uit te proberen en er een mening over te geven. In een volgende slag passen we het dan aan, aan de opmerkingen en wensen van je klanten. We spreken hierbij ook wel van een iteratieve manier van werken. 

Uitstraling van een slechte eerste versie?

Sommigen zijn bang dat een slechte eerste versie vol onvolkomenheden in het geheugen van de mensen zal blijven hangen. Maar niemand herinnert zich later de eerste slechte versie nog. Iedereen kijkt naar het eindproduct en na enkele slagen zal dat best redelijk van kwaliteit geworden zijn.

Al met al is er iets te zeggen voor deze manier van werken. Maar niet iedereen is het daar mee eens. 

Volgens een andere groep is snelheid totaal niet belangrijk. Een zorgvuldig uitgekiende manier van werken, waarbij direct met een kwalitatief goed product gekomen kan worden, vindt deze groep van groot belang. "Liever dat het wat langer duurt, dan dat een slecht eerste product klanten af gaat schrikken," zo redeneert deze groep. Dat het langer duurt voordat het product klaar is, is niet zo erg. Na afloop weet bijna nooit meer iemand hoe lang iets nu eigenlijk wel geduurd heeft. Maar iedereen weet hoe goed het werk is, dat is geleverd. 

Wat ook van belang is

Andere punten die van belang zijn is de status bij concurrenten. Lopen die op je voor? Loop je het risico dat ze alvast een deel van je markt inpikken voordat jij zover bent? Dan kan snelheid een belangrijk punt zijn. 

Hoe kom je hier tot een balans?

Eigenlijk is het heel belangrijk dat de gekozen aanpak goed voelt en dat het bij je past. Hoewel beide aanpakken zwaar van elkaar verschillen kunnen ze beiden tot prima resultaten leiden. 



Herinner je je deze nog?

Vandaag gaan we in de herinnering terug naar mijn verjaardag van 2021. Op zich vier ik die nooit zo erg uitbundig, maar de foto wil ook wat en het resultaat is dan ook terug te vinden op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/10/26-oktober-2021-jetjes-verjaardag.html






Coevorden

Coevorden wordt ook wel de ganzenstad genoemd. Vandaar waarschijnlijk ook de fontein met ganzen die in de binnenstad terug te vinden is.  Het is al een oud stadje. De eerste vermeldingen zijn van 944. Een flink tijdje terug dus. Met name tijdens de 80-jarige oorlog kregen de vestingstad en het kasteel het nodige te verduren. Na die oorlog moest de stad opnieuw opgebouwd worden. In de tijd van de afgravingen van het veen was Coevorden nog een belangrijke handelsplaats, maar daarna liep het belang terug. De regiofunctie is grotendeels door het niet ver verwijderde Emmen overgenomen. 









Morgen in Jetje's dag
Morgen ben ik weer eens aan strand te vinden. Lekker in het zonnetje, wat ze hier volgens mij min of meer afgeschaft hebben.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts