Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

2 april 2024. Jetje is een beetje appelig

 

2 april 2024. Jetje is een beetje appelig *)

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op afterpasen

Zo, de Paasdagen zitten er weer op. De kippen kunnen weer gerust zijn, hun eieren worden niet meer bedreigd door mensen die vinden dat ze tijdens Pasen de gehele dag door eieren moeten eten. Ze kunnen weer rustig slapen. Of bij kippen: Ze kunnen weer rustig op stok. Verder was het vrijwel de gehele tijd vervelend grauw, grijs en zeurderig weer. Je zou er bijna niet vrolijk van worden. Dus tijd om weer wat gezonder te gaan leven en waar beginnen we dan? Met het eten van appels natuurlijk! Ik geef vandaag alvast het goede voorbeeld. 

Jullie Jetje 

*) met dank aan Stoffel de Schildpad


Samenvatting van vandaag


 1. Appels, appels en nog eens appels ;


 2. Direct starten of nog even wachten? ;

  3. De Beemster is meer dan kaas.


De appel, een symbool van gezondheid


"An apple a day keeps the doctor away!"

Men is het op de wereld over maar heel weinig dingen eens. Maar in keukens over de hele wereld is er één vrucht die een soort van universele favoriet is en dat is de appel. 


Een appel is lekker knapperig. De appel heeft een verfrissende smaak en er bestaan veel verschillende variëteiten waar ieders favoriete smaak wel bij zit. De appel is niet alleen een veelzijdige vrucht in culinaire hoogstandjes, maar wordt ook gezien als een symbool van gezondheid. Zie de spreuk boven dit artikel. Dus tijd om eens dieper in te gaan op de voedingswaarde en de culturele invloed die deze geliefde vrucht in de loop der jaren heeft gekregen. 


De verschillende appel-variëteiten


De wereld van appels is rijk aan verschillende soorten en rassen. Er zijn meer dan 7.500 bekende variëteiten over de hele wereld te vinden. Van de sappige en zoete Gala-appel tot de harde, knapperige en wat zuurdere Granny Smith. Er is eigenlijk wel een appel voor ieders smaak en voor elke gelegenheid. Sommige appels zijn het beste voor directe consumptie, terwijl andere beter geschikt zijn voor het koken van compote of appelmoes. Andere soorten lenen zich weer meer voor het maken van sap of het bakken van appeltaarten en ander gebak.


Elke appel heeft een eigen kenmerkende smaak, opbouw en kleur


Elke variëteit van de appel heeft een eigen kenmerkende smaak, opbouw en kleur. Hierdoor hebben de consumenten een groot aantal opties om uit te kiezen. Het seizoen waarin appels geoogst worden, speelt ook een rol bij de beschikbaarheid en smaak, waarbij bepaalde variëteiten het beste gedijen in de herfst, terwijl andere het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Maar die worden dan vaak wel ingevlogen uit andere hoeken van de wereld. De typisch Nederlandse appels zijn vanaf het einde van de zomer te oogsten tot ver in de herfst.


De voedingswaarde en gezondheidsvoordelen


Naast hun heerlijke smaak zijn appels ook een voedzaam onderdeel van een gezond dieet. Ze zijn een uitstekende bron van vezels, met één middelgrote appel die ongeveer 4 gram vezels bevat. En dat draagt bij aan een gezonde spijsvertering. En aan een verzadigd gevoel na het eten waardoor de neiging om iets anders te nemen weer kleiner is.

Rijk aan vitaminen en mineralen

Appels zijn ook rijk aan vitamine C. Dit is een krachtige antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en helpt bij het bestrijden van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Bovendien bevatten appels verschillende andere vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, vitamine K en kalium. Allemaal stoffen die bijdragen aan een optimale gezondheid.


Weinig calorieën en veel voedingswaarde

Door hun lage caloriegehalte en hoge voedingswaarde zijn appels een uitstekende keuze voor mensen die streven naar gewichtsverlies of gewoon een gezonde levensstijl willen behouden. Bovendien kan regelmatige consumptie van appels het risico op chronische ziekten zoals hartziekten, beroertes en bepaalde vormen van kanker helpen verminderen.


Culturele betekenis en tradities

Naast hun voedingswaarde hebben appels een diepe culturele betekenis en zijn ze verweven in verschillende tradities en gebruiken over de hele wereld. In veel culturen worden appels geassocieerd met vruchtbaarheid, geluk en welvaart. Ze zijn vaak een centraal element in festivals, feestdagen en rituelen.


Appels op Thanksgiving

Een bekend gebruik van appels is bij het Amerikaanse "Thanksgiving." Hier worden appels massaal gebruikt in gerechten zoals appeltaart en appelmoes. In sommige Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Ierland, worden appels gebruikt in traditionele spellen zoals appels happen. Dit soort spellen wordt dan weer gespeeld tijdens Halloween en andere vieringen.

Het begon al met Eva

Bovendien zijn appels een veel voorkomend motief in kunst, literatuur en folklore, waar ze symbool staan voor verschillende betekenissen, Verleiding is een bekende, die teruggaat tot het scheppingsverhaal met de verleiding van Eva in de Bijbel maar de appel staat ook voor kennis en wijsheid. 

Dus wil je nog slimmer worden? Eet veel appelen.

 
 
 



Starten met beginnen

Heb je plannen om iets van een bedrijfje te starten? Veel mensen hebben die neiging tegenwoordig als we de instanties mogen geloven. En een eigen business kan beslist een leuk, zinvol en met een beetje moeite en geluk, zelfs winstgevend initiatief zijn. 

Elke opzet van een dergelijk bedrijfje vraagt de nodige voorbereiding. En daarbij kom je dan al snel in een dilemma terecht. Je moet namelijk gaan kiezen uit twee vragen: 

1. Kan ik beter nog even wachten, zodat alle voorbereiding echt klaar is?  

2. Kan ik het beste maar gewoon starten en dan zie ik wel wat er op me af komt? 

Je zou verwachten dat de antwoorden op deze vragen volop op het internet te vinden zijn. Maar niets is minder waar. O ja, antwoorden zijn er genoeg. Maar beide vragen hebben hun eigen kamp dat er van overtuigd is dat er maar één juiste aanpak is en dat de andere absoluut niet deugt. Niet doen! Afblijven! Rode zwaailichten overal! Als je daar gevoelig voor bent, doe je nooit meer iets. Het is dus zaak om een eigen aanpak te kiezen. 

Wel zijn de meeste bedrijfsgoeroes het er over eens dat het goed en beslist kunnen nemen van actie een belangrijke eigenschap voor elke ondernemer is. Dus zelfs degene die nog even wacht om zich voor te bereiden zal toch een keertje tot actie over moeten gaan. Doorschuiven helpt niet. Ooit moet je er aan geloven. 

Uit de psychologische hoek leren we, dat de echte motivatie om een doel te halen vooral komt als we er eenmaal een begin mee gemaakt hebben. Als je gestart bent, vliegt de motivatie omhoog. Dat is ook een belangrijk aspect omdat motivatie een niet al te stabiel gegeven is. Dat wil nog wel eens per dag veranderen. En alles wat aan die motivatie bijdraagt is meegenomen. 

Een compromis kan mogelijk nog redding brengen uit deze impasse. Je kunt de voordelen van snel starten halen door alvast heel kleinschalig aan de gang te gaan om dingen uit te proberen. Schrijf je bedrijfje in bij de KvK, begin met alles goed te regelen en kijk intussen wat er voor een echt goede definitieve start allemaal komt kijken. Is dat in orde, dan ga je pas echt goed aan de gang. Let wel even op de fiscale kant dat je niet teveel door de belasting in een hokje wordt gestopt waar het daarna lastig meer uitkomen is. 

Maar dan is dit waarschijnlijk voor veel mensen met plannen nog niet zo'n slecht initiatief. 


Herinner je je deze nog?

Het is bekend dat ik af en toe ook nog wel eens iets in het modelwerk doe. Recentelijk zijn daar weer een paar adressen bijgekomen, maar dat moest ook wel, want er zijn heel veel adressen verdwenen. Overigens heb ik nog een lijst met poseeradressen [hier] staan, alhoewel er daar een aantal niet meer van bestaan. Maar ik ga ze niet allemaal nalopen, dat lijkt me logisch. En zoals wel bekend werk ik tegenwoordig ook thuis. Maar in elk geval is er nog een artikel aan het kunstmodelgewijd op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/10/jetje-als-kunstmodel.html





Beemster

In Noord-Holland, iets ten noordwesten van Purmerend, ligt een uniek stukje Nederland: De polder van de Beemster. 3,5 Meter onder zeeniveau vind je een polder met imposante stolpboerderijen en mooie dorpjes waar vroeger een binnenmeer lag. De Beemster behoort tot het werelderfgoed van de UNESCO en is een uniek voorbeeld van hoe we in de geschiedenis in Nederland grote stukken land hebben drooggelegd. De foto's zijn in het dorp Middenbeemster gemaakt. 

Beemster

Beemster 1

Beemster 2

Beemster 3

Beemster 4

Beemster 5



Morgen in Jetje's dag
Wat is er sfeervoller dan kaarsen? Geen idee. Ik zal er voor morgen eens over nadenken

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts