Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

26 oktober 2021. Jetje's verjaardag

 

26 oktober 2021. Jetje's verjaardag

 



    Jetje is jarig en wordt 63;

    Altijd een combinatie van dankbaar hoever je gekomen bent en bedenkingen dat het allemaal zo snel gaat;

    Nederlandse verjaardagsfeesten zijn beroemd over de gehele wereld.




26 oktober 2021. Jetje's verjaardag


Hiep hiep hoera voor mezelf

Een verjaardag is vaak een dag die gemengde gevoelens bij veel mensen opwekt. Aan de ene kant is het natuurlijk geweldig, dat je al een bepaalde leeftijd hebt bereikt die veel anderen misschien nooit bereikt hebben. Dat is best een positieve constatering. 


26 oktober 2021. Jetje's verjaardag


Je wordt steeds ouder...

Maar aan de andere kant drukt het je ook met je neus op het feit, dat het leven in hoog tempo verder gaat en elke verjaardag je onvermijdelijk ouder maakt. Maar goed, het is niet iets dat je zelf in de hand hebt, of waar je iets aan kunt veranderen, dus het heeft niet veel zin om er bij stil te staan. Maar als je nog veel wilt, tegen een lange "bucketlist" aankijkt en al wat ouder wordt, kan het ook knap benauwend werken.

26 oktober 2021. Jetje's verjaardag


Je wordt ouder

Ach, de Nederlandse zanger Peter Koelewijn zong het al in zijn lied: "Je wordt ouder Papa" en dat zal voor moeders die ouder worden niet anders zijn:


Je wordt ouder pappa, geef ´t maar toe
Je wilt er alles aan doen, maar je weet niet hoe
Je wordt ouder pappa, je wordt ouder pappa
Je wordt ouder pappa, geef ´t maar toe
Je bent nog snel maar ook eerder moe
Je wordt ouder pappa, je wordt ouder pappa


En dat sloeg dan nog maar op een dertigjarige die zichzelf al oud vond. Ach, die leeftijd is al weer 33 jaar geleden...Minder dan de helft van mijn huidige leeftijd.

Weet je wat, laat het feest maar beginnen. Zet de stoelen maar even in een kring.

26 oktober 2021. Jetje's verjaardag


Nederlandse verjaardagen zijn wereldwijd bekend

Verjaardagen in Nederland schijnen uniek te zijn en ze zijn dan ook beroemd over de gehele wereld. Zelf zijn we er aan gewend en ervaren het niet meer als vreemd, maar buitenlanders denken daar wel heel anders over. 



26 oktober 2021. Jetje's verjaardag

Het unieke kringgesprek

Zo is er om te beginnen het zitten in een grote kring. Soms zelfs twee kringen. Dan is er een "vrouwenkring", waar typische vrouwenzaken als familie roddels worden besproken en daarnaast een "mannenkring", waar de echte mannendingen als voetbal en de laatste race van Max Verstappen worden doorgenomen. Onder de maatschappelijke druk van meer genderneutraliteit zal dit verschijnsel wel wat minder worden, maar hier en daar, vooral bij de wat oudere generatie, vind je het nog wel.

De feliciterende binnenkomer

Dan is er het verschijnsel van de binnenkomer. De binnenkomer geeft alle aanwezigen een hand en een felicitatie, waarbij het voldoende is dat deze aanwezige er is. Of er een band met de jarige is, is vaak niet eens duidelijk, maar verder ook niet belangrijk. Iemand zal zeggen "Maak de kring even wat wijder" en dan wordt er een stoel voor de nieuwkomer tussengevoegd. 


26 oktober 2021. Jetje's verjaardag



Jeugdsentiment rond verjaardagen

Vanuit vroeger kan ik mij deze verjaardagen nog levendig herinneren. Bij mijn ouders thuis ging het precies zoals hierboven geschetst, met nog een aanvullend verschijnsel. In de familie was het namelijk "not done" om zomaar als je bij een ander was, het woord te nemen. Dat had tot gevolg dat iedereen zijn of haar mond hield, wat tot een soort van dreigend stilzwijgen kan leiden. Eigenlijk had het niet veel te betekenen, maar op nieuwkomers kwam het vreemd over.


Wie durft er hier iets op te antwoorden?

Mijn vader was van nature al iemand die vond dat elk woord dat een mens uitsprak er één te veel was, dus die bracht op verjaardagen de levendigheid ook niet aan. Die taak lag volledig bij mijn moeder. En die zei dan iets algemeens. Bijvoorbeeld iets in de sfeer van "Was het erg druk op de weg?"  Dan keek iedereen in de rondte wie het lef zou hebben om nu iets te zeggen. En ja hoor, er was altijd wel ergens iemand die dan zo iets sprak als "Het viel wel mee." En de stilte werd weer verder voortgezet. Totdat mijn moeder een volgende vraag had bedacht. 


26 oktober 2021. Jetje's verjaardag

Een vrij universeel bruikbaar concept

Het was, als ik er zo op terugkijk, best een opmerkelijke manier van feestvieren. Het concept was even bruikbaar voor een verjaardag als voor een trouwerij of een uitvaart. Ach, het zijn de tijden en de zeden die daar bij horen en je kunt er nu eigenlijk alleen maar met een glimlach op terugkijken. 

Ik ga een borreltje voor mezelf inschenken en dan ga ik feestvieren. Zoals op de foto's te zien is, ben ik alvast maar een beetje begonnen, al is het nog vroeg.



Morgen in Jetje's dag

Morgen is de dag na Jetje's verjaardag. Willen we echt zien hoe dat er uit ziet? Ja, natuurlijk willen we dat.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts