Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

4 april 2024. Jetje gaat naar het strand

 

4 april 2024. Jetje gaat naar het strand

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal . Maak er iets van vandaag!

Ben je ook zo'n strandliefhebber die met de eerste zonnestraal richting het lokkende zand en de ruisende zee vertrekt? Dan is deze Jetje's dag misschien nog wel een beetje herkenbaar. En zo niet, dan kun je in elk geval lezen wat je allemaal misloopt op zo'n dag. Maar goed, voorlopig regent het hier inmiddels bijna een half jaar met af en toe een paar uur zon. Dus dat strand zit er voorlopig nog niet in, zo lijkt het. Al kan het weer hier in dit rare land ook wel weer snel veranderen. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje gaat lekker naar het strand;


 2. Maak iets van de dag van vandaag;

  3. Jetje bezoekt Edam.


Strandplezier



Als je vlak bij het strand bent opgegroeid en er maar enkele minuten vanaf woonde, dan krijg je een heel andere kijk op zand en water dan iemand die ergens midden in het land woont en als het warm weer is, een dagje naar zee gaat. 


Zo iemand stapt voor dag en dauw in een hete auto met een aantal kinderen aan boord. "Zijn we er al?" klinkt het al snel van de achterbank, even later gevolgd door het onvermijdelijke "Ik moet plassen...". Ach, mensen met kleine kinderen herkennen het direct. "Ik heb het zo warm" wordt er vaak ook nog wel aan toegevoegd. 


De eerste tekenen dat je de kust gaat naderen komt uit een rij rode remlichten bij de auto's voor je. Het massale afremmen kan maar één ding betekenen, namelijk de files die er altijd staan als het weer wat mooier is. 


Stapvoets beweeg je je naar de parkeerplaats waarbij het je opvalt dat er zoveel verkeer van de andere kant af komt. En ja hoor, de file eindigt voor een slagboom met een groot bord met "VOL" er naast en ook jij moet terug. Zien dat je ergens anders een plek vindt, zodat er nog een stevige wandeling wacht met alle bagage. Maar goed, zand en zee roepen in de verte en dan is niets te veel.


Ter plekke aangekomen moet je ergens een vierkante meter zoeken tussen de mede-strandliefhebbers. Die niet blij zijn als je op hun lip komt zitten met je kinderen, dus wordt het weer verder lopen op strand tot je een plekje hebt. Niet te dicht langs het water want de opkomende vloed kan het strand een stuk smaller maken. En dan is het inschikken geblazen. 

De kinderen willen een ijsje. Dus ga je naar een strandtent om tegen een dubbel tarief een ijsje te kopen. Met een beetje geluk laat de kleuter dat direct in het zand vallen en kun je nog een keer. 


Als je de zee op kijkt, dan lijkt het daar niet zo helder. En dat klopt. Dat is mist. Want als het erg warm is, stijgt de lucht boven land snel op. En dat wordt aangevuld met koudere lucht boven zee vandaan. Je ziet de mistbank dan ook al snel op je afkomen en plots voel je de temperatuur 15 graden dalen. De lol van het strand is er dan wel af. En je gaat weg. Met duizenden anderen die eerst weer drie kwartier naar hun auto moeten lopen om dan weer aan te sluiten in de files richting het binnenland.

Maar het was toch een lekker dagje naar het strand, nietwaar? Weet je wanneer je op het strand komt als je er vlak bij woont? In de herfst en de winter als het stormt. Lekker uitwaaien met de hond. Maar verder mogen de binnenlanders het de rest van het jaar hebben...

 
  


Een dag van een levensgenieter

Hoe was het opstaan vandaag na het geraas van de  wekker? Werd je opgewekt wakker na een nacht lang prettig geslapen te hebben? Of was het zo'n nacht vol woelen en piekeren die we allemaal wel eens een keertje hebben? 

Dus hoe sta je in deze nieuwe dag? Is het voor jou een dag vol hoop en verwachtingen? Een nieuwe dag, vol met nieuwe kansen? Zie je het als een dag om te grijpen? Of geloof je het eigenlijk allemaal wel?

Bedenk dan, dat het misschien nauwelijks voor te stellen is, maar dat deze specifieke dag er nog nooit eerder geweest is. Maar ook dat die dag nooit meer terug zal gaan komen. Het is vandaag. En vandaag is uniek. Doe je niets met vandaag? Dan is deze dag nooit meer over te doen of in te halen. Wat dat betreft is het eigenlijk best wel een stukje verantwoordelijkheid om elke dag goed te gebruiken en van het leven te genieten. 

Want de dag is er nu. Vandaag en hier. Dus als je er niets mee doet, dan is er geen tweede kans. Ja, misschien om iets af te maken dat je vandaag niet gedaan hebt. Maar er is geen tweede kans om deze dag over te doen. Die is vanavond om 24:00 uur definitief voorbij.

Natuurlijk, ieder mens heeft wel eens een dip en geen zin om iets bepaalds te doen. Wat nog vervelender is, is als je last hebt van uitstelgedrag. Procrastination zeggen de Amerikanen. Toch wel een actief volkje, dat kennelijk toch ook last heeft van dit soort zaken. Natuurlijk zijn er remedies tegen uitstelgedrag. Maar als je je het voorgaande realiseert, dan is dat toch ook een soort van waarschuwing tegen uitstelgedrag. 

"Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen" kon je vroeger nog wel eens op zo'n moralistisch tegeltje op iemands toilet lezen. Inderdaad, nu is de dag en hier is de plaats. Wat dat betreft had dat tegeltje ergens nog wel gelijk ook, hoe knullig en slapjes deze oproep ook klinkt.

Maar bedenk ook dat elke dag een belofte inhoudt. Het leven is kort. Het lijkt ook wel eens steeds sneller te gaan. Vraag het maar aan een willekeurig persoon van boven de zestig. En als je dat constateert, is het domweg jammer om tijd te verspillen in plaats van het plezierig te gebruiken.  

Dus kom op, zet die computer of die telefoon af en ga iets leuks doen. 



Herinner je je deze nog?

Gingen we gisteren terug naar Jetje's 63e verjaardag, vandaag gaan we nog even heel voorzichtig kijken hoe het er de dag erna aan toe ging. Het was duidelijk een heel geslaagd feestje geweest en op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/10/27-oktober-de-dag-na-jetjes.html is er het nodig en onnodige over te vinden. 






Edam

Waar denk je eigenlijk aan bij de naam Edam? Veel mensen denken dan aan die grappige kogelvormige kaasjes. Ze zien er uit alsof je ze zo in een ouderwets kanon kunt stoppen en af kunt schieten, maar daar zijn ze niet voor bedoeld. Behalve die kaas vind je er nog veel meer om te zien. 

Bijvoorbeeld de sluis die de verbinding met het IJsselmeer geeft en waar grote zeilschepen geschut moeten worden. En daarna is het mooi lopen langs het water, waar heel in de verte de toren naast de Houtribsluizen in Lelystad te zien is. Maar die lijkt dichterbij dan hij is. Kortom, wandelschoenen aan en eens van Edam naar Volendam gaan lopen. 









Morgen in Jetje's dag
Morgen ga ik iets doen met mijn verzameling plumeau's . 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts