Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

25 maart 2024. Lady blue sky

 

25 maart 2024. Lady blue sky

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal 

Het was weer een ongezellig nat weekend, althans hier aan de kust. Typisch het weerbeeld van de afgelopen winter. Hadden we vroeger winters met vorst en sneeuw, nu is het meer motregen, normale regen, slagregen en plensregen. Met af en toe een klap onweer. Een mens zou er depri van worden als dat in je aard zit. Het wachten is op de doorbraak van de blauwe lucht. Van de lente die een voorbode van een lekkere zomer moet gaan worden. Maar ja, veel meer dan afwachten kunnen we niet.  Misschien ook maar gelukkig, anders kreeg men daar ook wel weer ruzie over...

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Het ontstaan van een beroemde song;


 2. Over expertise en grote flauwekul;

  3. Matjes kloppen in Zoetermeer in de herinnering.


Lady blue sky


www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Lady blue sky 1

In 1978 hadden we kennelijk hetzelfde grijze, grauwe, ongezellige weer van nu. En dat was toen niet alleen boven de Bollenstreek (de rest van Nederland kan ik niet zien,) maar in heel Europa, ook in Zwitserland waar muzikant en tekstschrijver Jeff Lynne het Electric Light Orchestra ofwel ELO aan het werk was aan een nieuwe dubbelelpee. 

Het project had toen ook al heel symbolisch de werknaam Concerto for a rainy day. En het project vorderde niet. Tot plotseling de zon doorbrak. Misschien gaat dat hier ook ooit wel weer eens gebeuren? Het werk van Lynne kreeg plotseling vleugels en het nummer Mr. Blue Sky was geboren. Het kreeg een plaats op de dubbelelpee (die had je toen nog) met de titel "Out of the blue." Voor wie het overbekende nummer niet kent. Het nummer staat hieronder. 
 

Voor veel luisteraars zat er een raadsel in het nummer. De laatste gezongen regel luidt "Please turn me over" en breekt dan af...Wat moest men daarmee? In een tijd dat er overal gezocht werd naar verborgen boodschappen in muzieknummers? Dat was voeding voor een complot. Wat moest er omgedraaid worden? Voor de zang maakte  the Electric Light Orchestra veel gebruik van een zogenaamde vocoder. Dat is een instrument dat lijkt op een synthesizer dat door zang wordt aangestuurd. Maar dat maakt de verstaanbaarheid er niet veel beter op. Het mysterie rond deze slotzin van het nummer werd daar alleen maar groter door. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Lady blue sky  2

Uiteindelijk, toen het grote geheim door de schrijver terloops onthuld werd,  was de verklaring heel eenvoudig. Het nummer Mr. Blue Sky was het laatste nummer op kant drie van de dubbelelpee. De plaat moest even omgedraaid worden om kant vier te kunnen horen. Dat was alles en Lynne had het grootse plezier gehad met het lezen en aanhoren van alle verklaringen die zijn fans aan zijn schrijfwerk hadden geplakt. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Lady blue sky  3

En als ik dat allemaal zo lees is het misschien nog niet zo gek om ook maar eens een blauwe compositie aan te trekken. Wie weet heb ik ook wel een positieve invloed op het weer. Je weet het nooit tenslotte...

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Lady blue sky  4

Misschien gaat hier ook de lente weer eens doorbreken en slaan we na deze winter de weg naar een betere zomer in.

 
 


Expertise en flauwekul

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Lady blue sky  5

Expertise zorgt er voor dat ingewikkelde dingen eenvoudiger en gemakkelijker te doorgronden zijn. Maar door het verkondigen van flauwekul kunnen eenvoudige dingen er veel ingewikkelder uit gaan zien en steeds lastiger te doorgronden worden. Puur omdat er teveel zaken bijgehaald worden, die er totaal niet toe doen. In de moderne tijd wordt er nog wel eens van "nepnieuws" gesproken, maar dit is een gevaarlijke term. Want dat betekent dat er een afbakening tussen echt en niet echt nodig is. En een echte expert zal altijd de deur open houden voor dingen die hij (nog) niet weet. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Lady blue sky  6

Expertise kan er voor zorgen dat mensen met minder kennis van het onderwerp er meer van af gaan weten en het beter gaan doorgronden. Maar het verkondigen van flauwekul zorgt er voor dat er bestaande kennis bij mensen ter discussie wordt gesteld en dat er dus eerder afname van bruikbare kennis wordt gezorgd. Er ontstaat twijfel bij deze personen. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Lady blue sky  7

Iemand die over aantoonbare expertise op een bepaald gebied beschikt zal er alles aan doen om die expertise te vergroten en te verdiepen. Die persoon zal zeker open staan voor alles wat er maar aan die expertise raakt. Ook wilde en tegenovergestelde ideeën. Maar wil die persoon zo'n idee oppakken en aan de eigen kennis toevoegen, dan dient dat idee wel aan hoge eisen te voldoen. Een duidelijk bewijs of een zeer grote mate van waarschijnlijkheid is zeer wenselijk. En dan kan elk bewezen idee de expertise alleen maar verder vergroten. Ook al is een idee van een tegenstander afkomstig.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Lady blue sky  8

Iemand die het minder nauw neemt met de bewijsbaarheid zal elk idee waar hij op stuit vrij klakkeloos overnemen waarbij bewijsbaarheid niet echt een eis is. De hoeveelheid flauwekul die door deze aanpak verspreid wordt, zal alleen maar verder toenemen. Het gevolg van deze twee benaderingen is uiteraard dat degene met de expertise en degene die de flauwekul verkondigt alleen maar steeds verder uit elkaar zullen groeien. 

Iets wat we in de huidige maatschappij dagelijks kunnen zien gebeuren. Polarisatie neemt alleen maar verder toe. Begrip voor anderen is er niet meer. Luisteren naar andere meningen is al helemaal verkeerd. Mijn mening is de beste. Punt. Dat is het mantra van de moderne maatschappij geworden, zo lijkt het wel.


Herinner je je deze nog?

Zoetermeer, een dorpje, dat zo graag een stad wil zijn. Dat schreef ik op 7 okt 2021, naar aanleiding van een fotoshoot in die plaats. Gewapend met de mattenklopper ben ik begonnen het dorp, want meer is het niet, wat bij te werken, maar het was meer werk dan je zou denken.

 Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2021/10/zoetermeer-een-dorpje-dat-zo-graag-een.html

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | zoetermeer matten kloppen
De mattenklopper er over (vrij naar het Symplistisch Verbond)
Zoetermeer

Ik ken Zoetermeer nog van vroeger. Een agrarisch dorp, gelegen langs een watertje met een paar straten. De Dorpsstraat was de voornaamste. Maar toen werd het dorpje aangewezen als groeikern voor Den Haag. De galerijflats vlogen als paddenstoelen de grond uit. Inmiddels is een groot deel van de bouwdrift uit de jaren zestig en zeventig al weer gesloopt en vervangen door meer bijdetijdse flats. Het gevolg is een vreemde mengeling van oudere bouw en allerlei modern werk. Ergens ook wel fascinerend. Maar het gevoel hangt er nog steeds: Het is het net niet. 


Morgen in Jetje's dag
Meestal werk ik hier met serie foto's. Morgen niet. En dan ga ik uitleggen waarom dat is. En gaan we de geesten rijp maken van de fascinerende wereld van de conceptuele kunst. Een geweldig controversieel onderwerp en dus echt iets voor mij. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts