Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

Zoetermeer. Een dorpje dat zo graag een stad wil zijn


7 okt 2021.  Jetje in Zoetermeer

Een dorpje, dat zo graag een stad wil zijn

 

    Hoe een landelijk dorpje naar een stad toe groeide;

    Zoetermeer wil graag maar heeft wat moeite om echt iets te zijn;

    Zoetermeer is een fotogenieke stad. Er is altijd een goede achtergrond te vinden.


www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Zoetermeer

Van klein dorpje tot een middelgrote stad

In de jaren '60 had je in de polder een paar dorpjes langs een langgerekte rechte weg. Met een vaart er langs. Twee grote kerken domineerden het voornaamste kruispunt. En er stond een grote, witgeschilderde windmolen. En als we dan langs die molen liepen richting de snelweg Den Haag - Utrecht, de A12, vonden we daar de Nutricia fabriek. Er waren nog een paar wegen naar omringende dorpen en dat was Zoetermeer wel zo'n beetje.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Zoetermeer


Toen verschenen de eerste flats. En nog meer flats. En eengezinswoningen. Zoetermeer werd de voornaamste groeikern als uitloop van Den Haag. De A12 verbond beide plaatsen. Toen nog via een grote rotonde op de plaats waar nu het Clausplein de A12 met de A4 laat kruisen. Zelfs de spoorwegen zagen een toekomstig perspectief en Zoetermeer werd via een curieus spoorbaantje dat "de krakeling" werd genoemd met Den Haag verbonden. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Zoetermeer



Verder zag je daar vooral grasland en koeien. Veel koeien. En als je even buiten Zoetermeer kwam na de A12 overgestoken te zijn, waren er ook heel veel broeikassen om de koeien heen.

We zijn inmiddels tientallen jaren verder. De koeien zijn verdwenen naar de MacDonald's. Hooguit staat er hier of daar nog eentje van plastic als een soort van uithangbord om de "Hollandse zuivel" te promoten. De flats van toen zijn voor een deel al weer in de betonvermaler verdwenen en vervangen door aan de tijdgeest aangepaste appartementengebouwen. Op de krakeling rijdt nu de RandstadRail zijn rondjes en gaat verder door naar de binnenlanden van Den Haag. De broeikassen zijn vervangen door gigantische opslaghallen en kantoorpanden. Het meeste lijkt leeg te staan. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Zoetermeer



Het centrum van toen is nog wel terug te vinden en heeft nu volgens de wegwijzers de naam "Het oude dorp". Er is meer naar het noorden een nieuw winkelcentrum ontstaan. Hoewel het een modern winkelcentrum als alle andere Nederlandse winkelcentra is, dat vooral uit winkels van landelijke ketens bestaat, heeft het iets verlatens. Iets desolaats. Het winkelcentrum voelt zich wat treurig. Alsof het graag bij de rest van Nederland wil horen, maar er toch op een bepaalde manier net naast staat. 


www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Zoetermeer



Het nieuwe centrum heeft het voor je gevoel nét niet. Waar dat vreemde gevoel dan door komt? Het is moeilijk te zeggen. Het is de sfeer. Ongrijpbaar, maar toch bepalend voor hoe je je er voelt. Het winkelcentrum van Zoetermeer is geen plaats waar je een tijdje lekker rond gaat wandelen en rustig rond gaat kijken. Waar je een tijdje op een bankje gaat zitten om naar de mensen te kijken. Het is meer een kwestie van snel je boodschappen bijeen graaien en weer snel naar een betere plek verkassen. Het woord "snel" lijkt erg bij Zoetermeer te passen.  

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Zoetermeer



Opmerkelijk genoeg is Zoetermeer weer wel fotogeniek. Is Zoetermeer meer een plaats voor fotografen dan om te winkelen? Je zou het bijna denken. Ik heb er de laatste tijd een aantal series foto's gemaakt met verschillende fotografen. En daarvoor leent de stad zich prima. Het is een uitstekende achtergrond die bijna automatisch tot creatieve ingevingen leidt. De foto's bij dit artikel geven dat naar mijn gevoel ook wel aan. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Zoetermeer



Ach, het zal wel een kwestie van wennen zijn. Alle kans dat Zoetermeer een hele leuke stad is om te wonen en om in te leven. Als iemand die er alleen maar komt om te fotograferen kun je natuurlijk niet echt een oordeel geven. Je blijft al snel steken op een indruk en een mening. En meningen hebben we uiteindelijk allemaal, nietwaar?

Ik kom vast wel weer een keertje terug in Zoetermeer om te fotograferen.

Tot ziens, Zoetermeer!


Quote van de dag

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Quote Zoetermeer


 

 
We zijn al een paar keer in Leiden langs de Hooglandskerkgracht wezen kijken naar de Leidse beeldententoonstelling. En ook vandaag hebben we er weer eentje gevonden die de moeite waard is om er eventjes bij stil te staan. 
 
www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Expositie beelden in Leiden

 
www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Expositie beelden in Leiden


Het is een mooi werk dat zich ook heel fraai naar de omgeving voegt, maar met een duidelijke handicap. Het is vlak. Het ligt horizontaal. Het ligt onder de bomen en als het winderig en regenachtig is, zoals op het moment toen ik er was, liggen er grote ladingen natte bladeren op het kunstwerk dat daardoor voor een deel aan het zicht onttrokken wordt. 

 
www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Expositie beelden in Leiden


www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie |




Muziek luisteren met Jetje's dag

Tina Turner, "Private dancer"


Marc Knoffler schrijft de meeste nummers van zijn solo-albums en vroegere albums van zijn band de Dire Straits zelf. Maar niet elk nummer spreekt altijd iedereen aan en toen hij een nieuw nummer had geschreven en gecomponeerd waren de andere bandleden niet overtuigd. Het was een mooi nummer, dat wel. Maar paste het in het repertoire? Knoffler besloot het nummer verder op de plank te laten liggen.

Normaal gesproken zou het daarmee klaar zijn geweest, maar enkele dagen later werd er contact gezocht door zangeres Tina Turner. Zij had via via gehoord dat er een nummer op de plank lag dat wel eens iets voor haar eigen optredens zou kunnen zijn.

Marc Knoffler ging akkoord en het nummer "Private dancer" was een feit. Het nummer is te vinden via een klik op

https://www.youtube.com/watch?v=d4QnalIHlVc

De songtekst van dit nummer is te vinden op https://songteksten.net/lyric/267/12456/tina-turner/private-dancer.html

Het is niet verrassend dat het nummer het leven van een nachtclubdanseres beschrijft en aangeeft hoe die tegen de wereld en vooral tegen het mannelijke deel van die wereld aankijkt. Alle mannen zijn volgens haar hetzelfde. Hun gezichten ziet ze niet. Ze ziet deze mannen nauwelijks als menselijk.  Laat staan dat ze namen wil weten. Die mannen zijn gewoon niet interessant. Ze bestaan, maar ook weer niet. Ze bestaan om de danseres te betalen. Verder niet.

En tegen betaling danst ze op alle manieren die de mannen maar willen. Ze hoopt op die manier voldoende te verdienen om een normaal leven te gaan leiden. En tot dat moment wil ze betaald worden in alle valuta, met elke creditcard.

Kortom, een prima sfeertekening van het leven van de nachtclubdanseres door haar ogen gezien. Een mooi nummer maar ook wel een beetje somber. Want laten we eerlijk zijn, erg goed komen de mannen er bij Tina Turner in dit nummer E EE niet van af.

Het is wel een heel mooi, rustig nummer geworden. Wat dat betreft is het typische geluid van Marc Knoffler er nog wel duidelijk in terug te horen.

 

Morgen in Jetje's dag

Ik heb nogal wat plannen zoals ik al vaker heb verteld. Misschien ben ik maandag al zover dat de eerste veranderingen daardoor gaan komen. En misschien ook niet. Het hangt ook voor mij nog even in de lucht. Het leven zit tenslotte vol verrassingen, nietwaar? En zo blijft het spannend.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts