Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

22 maart 2024. Zwart en groen. Wat kun je daar nu weer mee doen

 

22 maart 2024. Zwart en groen. Wat kun je daar nu weer mee doen

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze tweede lentedag 

Dit is de 300e Jetje;s dag!

De afgelopen dagen hebben we allemaal onderwerpen gehad waarbij de kleuren van het scherm af leken te spatten. Tijd dus voor een wat rustiger onderwerp. Gewoon een fotomodel in het zwart op een stoel voor een lichtgroene achtergrond. Kan het nog eenvoudiger? Vast wel. Maar dat gaan we een andere keer uitproberen, want je moet er ook nog iets bij schrijven. En dat lijkt op het eerste gezicht best lastig. Dus laten we daar ook eens wat licht op werpen. 

Verder wens ik iedereen alvast een heel fijn weekend. Maak er iets moois van met z'n allen. 

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Zwart en groen. Wat kun je daar nu weer mee doen?;


 2. Veranderen is leuk en spannend, maar is het altijd een verbetering?;

  3. Lekker wandelen als het zand fors om je oren stuift..Zwart en groen. Wat kun je daar nu weer mee doen

Als je zoals ik dagelijks een flink weblog volschrijft, stuit je ook op onderwerpen waar je op het eerste gezicht lastig over schrijven kunt. Nou ja, het is meer een zoektocht naar een suggestie. Als je die eenmaal hebt, dan volgt de tekst vanzelf wel. Als je op zoek gaat naar suggesties dan vindt je al snel een aantal hoofdgroepen waarover je bij een onderwerp als dit zou kunnen schrijven. Het onderwerp is hier wel heel simpel: Een fotomodel in zwart tegen een eenvoudige groene achtergrond. Wat voor invalshoeken kun je daar nu bij nemen? Zijn die er wel? 


1. Het werken met contrast en tegengestelde effecten

Je kunt schrijven over het stevige contrast tussen de zwarte lingerie van het ook al donkerharige model en de lichtgroene achtergrond. Je kunt dan kijken en benadrukken hoe deze twee kleuren elkaar aanvullen, juist door hun onderlinge contrast. Het resultaat is een vrij opvallend visueel effect dat beide kleuren (als je zwart tenminste een kleur mag noemen) individueel niet hebben, maar als combinatie wel.


2. Je kunt kijken naar de symboliek van kleuren

Ga eens op zoek naar de symboliek achter de kleuren zwart en groen. Het is dan mogelijk om eens te schrijven over hoe deze kleuren kunnen worden geïnterpreteerd. Zowel individueel als samen. In combinatie en in contrast. Beschrijf welke emotionele of psychologische impact de kleurencombinatie in theorie zou kunnen hebben op de kijker.


3. De invloed van mode en/of stijl

Je kunt gaan kijken naar de keuze voor een zwart kledingstuk op een groene achtergrond, maar dan meer vanuit een modeperspectief. Er zal altijd een effect zijn hoe deze combinatie de stijl en uitstraling van het model beïnvloedt. En het is mogelijk om te kijken hoe het geheel past binnen bepaalde actuele modetrends. Of er juist helemaal niet in past, want dat kan natuurlijk ook. 


4. Het gebruik van verschillende artistieke elementen

Een andere invalshoek kun je krijgen door te kijken naar de artistieke aspecten van de foto. Zoals belichting die toegepast is, of er een bepaalde compositie herkenbaar is en welke pose het model heeft gebruikt. Al deze elementen dragen bij aan de foto als geheel en bepalen ook hoe die foto bij de kijker overkomt.

5. Je kunt zelfs de richting van het milieubewustzijn op

Je kunt ook op de moderne toer gaan. Bijvoorbeeld door het groene element van de achtergrond te gebruiken als een aanknopingspunt om te praten over zaken als milieubewustzijn, klimaat en dergelijke. Populaire onderwerpen in deze tijd. Misschien zelfs wel te populair en kun je dat beter overlaten aan mensen die er meer verstand van hebben. Je zou het onderwerp kunnen koppelen aan zaken als duurzame modekeuzes of de ecologische verantwoordelijkheid in de mode-industrie. Maar dat speelt zich allemaal ver weg en buiten ons zicht af. Wat er waar is van het nieuws dat je er over hoort weet hier niemand. Is het zo erg? Of is het nog erger? Geen idee, dus dan kun je het onderwerp beter met rust laten.

6. Laat je creatieve interpretatie maar lekker los

Je kunt ook je verbeelding de vrije loop laten en een verhaal of gedicht gaan schrijven dat geïnspireerd is op de afbeelding. Daarvoor zorg je voor een fictief scenario of een denkbeeldig personage dat past bij de sfeer en wat er met de foto uitgedrukt moet gaan worden.

7. Het zijn foto's, dus beperk je tot de fotografische aspecten

Elke foto heeft een aantal technische dan wel fotografische aspecten die je bekijken kunt. Denk aan het gebruik van de belichting, scherptediepte en eventueel gebruik van nabewerkingstechnieken. Je kunt ook gaan bespreken hoe deze technieken de visuele impact van de afbeelding beïnvloeden.

8. Combineer de invalshoeken

Deze mogelijke suggesties bieden dus al een hele serie verschillende invalshoeken om uit te werken bij het schrijven over foto's van een fotomodel in zwart tegen een groene achtergrond. Je kunt er ook nog eens voor kiezen om meerdere van deze onderwerpen te combineren. Al met al kan dan het simpelste onderwerp nog de nodige aanknopingspunten bieden om er een begeleidende tekst bij te schrijven. Dat lijkt prima iets voor een volgende keer. 
 


Niet elke verandering is een verbetering


Soms wordt je als ondernemer en dus ook als ondernemende kunstenaar die bedrijfsmatig bezig is, voor een keuze gezet of je mee moet gaan met bepaalde ontwikkelingen. Omdat je schoorsteen moet blijven roken kun je niet al te ver op je collega-kunstenaars achter gaan lopen met je zakelijke aanpak. Dat mag duidelijk zijn. Maar je keuze kan ook gevolgen hebben voor je naaste omgeving en zelfs voor je eigen mogelijkheden en ontwikkelingen.

Daarom moet je bij het beoordelen van nieuwe mogelijkheden eigenlijk twee (of eventueel drie) vragen stellen:


1. Als ik dat doe, helpt het mijn bedrijf/atelier aantoonbaar verder?

2. Als ik dat doe, helpt het mijn privé omgeving en vooral mijn directe familie? Heb je die niet, dan mag deze vraag vervallen. 

3. Als ik dat doe, helpt het mijzelf als persoon om verder te komen?


Alleen als het antwoord op één van deze vragen een duidelijk "Ja" is moet je het doen. Daarnaast moet je dat "Ja" dan ook heel goed kunnen onderbouwen. Lukt dat onderbouwen je onvoldoende, dan moet je het niet doen. 

Niet elke verandering is namelijk een verbetering. De zekerheid van verbetering heb je beslist niet altijd. Dus de vooruitzichten moeten heel goed zijn met een grote mate van waarschijnlijkheid. Wat wel zeker is bij een zakelijke verandering is dat het de nodige ruis veroorzaakt in je bedrijf en dat je productiviteit, efficiency en effectiviteit minimaal een bepaalde tijd terug zullen lopen. Veranderingsprocessen gaan nooit ongemerkt aan je bedrijf voorbij.

Dus die onzekerheid moet weggenomen worden waar het de voordelen voor je bedrijf, je omgeving (indien aanwezig) en jezelf betreft. Eén van de drie genoemde partijen moet er duidelijk van profiteren en dat profijt moet behoorlijk hard te maken zijn. Is het voordeel twijfelachtig of flink onzeker? 

Probeer dan een vorm van waarschijnlijkheidsberekening te doen en leg de lat voldoende hoog door bijvoorbeeld een waarschijnlijkheid van minimaal 80% te eisen. Dus de kans dat één van de genoemde partijen profijt van de verandering heeft is minimaal 80%. Is het minder, dan is het de grote vraag of de verbetering opweegt tegen de onvermijdelijke directe en vooral ook indirecte kosten van de verandering. Herinner je je deze nog?

Vandaag gaan we in onze herinnering terug naar 7 Oktober. Ofwel Jetje's dag bezoekt "de groene kathedraal." Want ten oosten van Almere vinden we één van de landart objecten die de Flevopolder rijk is. Namelijk de groene kathedraal. Dit is een landart object geheel opgebouwd uit bomen. Die overigens in een nabij gelegen bos weer uitgespaard zijn. Het aardige van dit object is dat het niet eens zo zichtbaar is als je er in loopt. Het is beter vanuit de lucht, bijvoorbeeld met Google maps, te zien. Maar wel leuk om eens rond te lopen voor een fotoshoot. Zie 

https://jetjesdag.blogspot.com/2021/10/7-oktober-jetjes-dag-bezoekt-de-groene.html


Jetje bij de groene kathedraal in Almere
Jetje bij de groene kathedraal in AlmereDomburg bij het strand

We hebben het altijd in deze rubriek over plaatsen en landschappen. Maar waarom niet eens een zeegezicht? Voor veel mensen is het strand de beste plek om heen te gaan in de zomer waar ze graag een lange file met jengelende kinderen in de auto voor over hebben. Anderen wachten even af tot de storm op begint te steken en de golven van de zee wat wilder worden. Tot het stuifzand je gezicht probeert te zandstralen. En bij dat soort weer zijn deze foto's gemaakt in het Zeeuwse Domburg, dat onder die omstandigheden een grauwe en grijze indruk maakt. Typisch Nederlands zou je bijna zeggen.


Morgen in Jetje's dag
Ik weet het nog niet. Maar maandag weet ik het beslist wel. Mogelijk mijn blauwe leren rok? Wie weet. In elk geval allemaal een heel prettig weekend. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts