Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

15 september 2021. Een bezoek aan Polderland Garden of Love and Fire

 

  

15 september 2021. Een bezoek aan Polderland Garden of Love and Fire

 

In de uitgestrekte vlaktes van de Flevopolder, waar de vele windturbines als een soort van reuze spelden uit een speldenkussen de lucht in steken, vinden we een aantal speciale objecten. Dit is zogenaamde "landart". We hebben het dan over speciale kunstwerken, die onderdeel uit zijn gaan maken van het landschap.

Eerder heb ik het hier op dit blog al eens gehad over het Morris observatorium dat te vinden is tussen Lelystad en Swifterband. Zie de aflevering van 23 maart, Meteorologiedag

Polderland Garden of Love and FireVaak zijn deze landart kunstwerken nogal verstopt. En dat geldt ook voor deze. Vanaf de rondweg om Almere moeten we eerst via Almere Muziekwijk bij het tuincentrum de Pampushavenweg zien te bereiken, die naar de dijk van Flevoland voert. We gaan weer onder de rondweg door en komen op een smalle weg, met veel landbouwvoertuigen en zware grondtransporten. Aan uitwijken voor tegenliggers tot in de klei-achtige wegberm is af en toe niet te ontkomen. Maar op een gegeven moment wordt ons oog getrokken door een rij glanzende rechthoekige objecten. 

We hebben het kunstwerk Polderland Garden of Love and Fire dat hier in 1997 is aangelegd gevonden. 

Polderland Garden of Love and Fire

Polderland Garden of Love and Fire is een ontwerp van architect Daniel Libeskind. Het labyrint van glanzende aluminium objecten trekt de meeste aandacht, maar het blijkt dat de kaarsrechte paden en slootjes ook onderdeel van het landart kunstwerk zijn. Deze paden en sloten kruisen we direct als we vanaf de parkeerplaats in de richting van het kunstwerk lopen.  

Polderland Garden of Love and Fire


Het eigenlijke labyrint bestaat uit een lange rij plaatachtige objecten van glanzend gepolijst aluminium. Dit gepolijste aluminium zorgt voor allerlei weerspiegelingen van degenen die zich er in "wagen". Wat overigens niet zo bar gevaarlijk is.

 

Polderland Garden of Love and Fire

Verdwalen zul je niet in dit labyrint, dat elke paar meter ook wel weer een uitgang kent. Het is wat dat betreft behoorlijk anders dan andere labyrinten waarbij het vinden van de juiste route een flinke klus kan zijn. Dat speelt hier helemaal niet. Het is meer een kwestie van naamgeving. Maar goed, het gaat hier om kunst en dus meer om het idee.

Polderland Garden of Love and Fire


Dit "Polderland Garden of Love and Fire" past wonderwel in het cultuurlandschap van Flevoland. Het is fascinerend in zijn eenvoud. Een bezoek is het zeker waard, net als bij de andere landart objecten die we wel in de Flevopolder tegenkomen. 

 

Polderland Garden of Love and FireEr is er nog eentje in de buurt van Almere, namelijk de "bomen kathedraal" en daar ga ik het binnenkort wel eens over hebben. De foto's zijn er in elk geval al van.

Polderland Garden of Love and Fire


Quote van de dag

quote labyrint dan wel doolhof
Muziek luisteren met Jetje's dag

 

Hé, een nieuwe rubriek in Jetje's dag

Kijk nu eens. Een rubriek over muziek. En wel over nummers die om wat voor vreemde reden dan ook mijn aandacht hebben getrokken. Vaak wat oudere muziek, maar dat is de leeftijd, niet waar?
 
Muziek is iets waar ik het nodige van meegekregen heb. Dan kon zowel actief zijn (lees bijvoorbeeld dit artikel waar je mij het hoogste lied ziet zingen), als passief, dus het luisteren naar muziek. Muziek is bepalend voor een tijdsbeeld, naar mijn idee. Maar dat niet alleen, muziek is ook iets dat de stemming van een mens enorm kan bepalen. En het kan uitstekend herinneringen activeren. Soms denk je terug aan een gebeurtenis en weet je nog precies welke muziek daarbij aan stond op de achtergrond. Rare details om te onthouden, maar ik denk dat bijna iedereen het verschijnsel wel kent.

Zoals bij veel mensen van mijn generatie stopt mijn muziekkeuze ergens in de jaren '80 / '90 van de vorige eeuw. Wat daarna komt, is niet meer zo aan mij besteed. Maar alles van mijn jonge jaren tot dat moment kan ik niet genoeg horen. Dus de radio gaat aan als ik uit bed kom en gaat uit als ik weer naar bed toe ga. En er zijn weinig momenten dat hij niet aan staat.

Het leek mij wel leuk om ook hier in Jetje's dag regelmatig een plaat uit die tijd te gaan behandelen. Om dan eens te gaan kijken hoe ik vroeger tegen die plaat aan keek, wat hij bij mij losmaakte. Ik zou het heel leuk vinden om ook jullie mening over die plaat te horen of te lezen wat je favoriete plaat is, zodat ik die ook eens onder een vergrootglas kan leggen.

Laten we eens beginnen met een vrij pompeus nummer. In mijn jonge jaren, toen ik nog niet veel chocolade kon maken van de songtekst, leek het mij nogal een dramatisch lied. Een beschrijving van een fataal afgelopen liefde of zoiets. Apocalyptische rampen die de mensheid troffen. De zwaar aangezette productie met vele tempowisselingen met groot orkest deed daar een duidelijke bijdrage aan. 
 
We hebben het dan over

Macarthur Park van Richard Harris


Laten we eens beginnen met een link naar het oorspronkelijke nummer voor degenen, die het nog niet kennen. Misschien zegt de naam jullie niet alles, maar de muziek zullen de meesten van mijn generatie wel kennen. 
 


Wie naar de zanger "Richard Harris" gaat zoeken op internet gaat niet zo heel veel veel vinden. Richard was namelijk in de eerste plaats acteur, waarbij hij een hele mooie carrière heeft gemaakt. zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Richard_Harris_%28acteur%29
 
Macarthur Park is eigenlijk zijn enige grote internationale hit.

De songtekst van Macarthur Park is onder meer te vinden op https://www.songteksten.nl/songteksten/411438/richard-harris/macarthur-park.htm

Richard begint met aan te geven dat hij zich soms voelde als een gestreepte broek onder een gloeiend heet strijkijzer. Kijk, dat verklaart al heel veel. Dat klinkt inderdaad niet als een prettig gevoel, zeker als je je ook nog eens een gestreepte broek voelt. Maar voor hem komt het gevoel voort uit een gevoel van liefde, zo laat hij ons weten en dat kan natuurlijk veel verklaren. Verliefde mensen doen vreemde dingen en hebben vreemde gevoelens, nietwaar?

"were pressed
In love's hot, fevered iron
Like a striped pair of pants"


Maar dan komt de eerste aap uit de mouw. Het park waar de zanger zich kennelijk bevond voor een soort picknick of zoiets, werd kennelijk getroffen door een zware regenbui. En dat was nog niet het ergste: De zanger had een taart gebakken volgens een nieuw recept en die buiten laten staan. Oei. Hij weet niet zeker of hij dit wel kan handelen: "I don't think that I can take it" zingt Richard bewogen en de reden wordt er direct bij gegeven. Het had namelijk heel veel tijd gekost om de taart te bakken en het recept was ook nog eens zoekgeraakt. "Oh no!" roept de zanger dan ook vertwijfeld uit.

'Cause it took so long to bake it
And I'll never have that recipe again
Oh no!


Dan krijgen we een beschrijving van de gele jurk van een vriendin? Helemaal duidelijk wordt dat niet. En er zitten mensen te schaken. En weer het refrein over de natte taart.

En daarmee hebben we de basis van dit nummer wel zo ongeveer gehad. We krijgen nog wat vage beschouwingen over het leven en de goede voornemens van de zanger, afgesloten met een enkele malen herhaald "oh no". Het zit diep, deze verspilling van een goed stuk gebak door een regenbui.

Ach, eigenlijk is het best wel een leuk stuk muziek dat lekker in het gehoor ligt als je niet gevoelig bent voor wat overproductie. Later is Macarthur Park nogmaals een hit geworden in een wat minder pompeuze uitvoering van Donna Summer. Van Richard Harris hebben we op muziekgebied in Nederland nooit veel meer vernomen.  Morgen in Jetje's dag

Morgen is het de dag van de digitale communicatie. Kijk, daar hebben we iets aan in deze moderne tijden. Communiceren maar. Maar ja, er moet toch wel meer met al die telefoons, tablets en noem maar op te doen zijn. Morgen dus maar eens kijken wat er voor onverwachte mogelijkheden zijn.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts