Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

30 januari 2024. Een paradijsvogel in Den Haag

 

30 januari 2024. Een paradijsvogel in Den Haag

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal 

Vandaag een serie foto's die vorig jaar zomer al zijn gemaakt. Leuk als paradijsvogel uitgedost richting Den Haag. Altijd wel een leuke stad om te fotograferen. Er zijn veel geschikte achtergronden, maar ook het moderne winkelcentrum biedt juist heel veel mogelijkheden. 

Ik wens iedereen in elk geval een fijne dinsdag.

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje in Den Haag;


 2. Soms is minder en vaker beter én aan te raden;

  3. Nu we toch in de Den Haag zijn, nog wat foto's.


Den Haag, Passage
Den Haag, Passage

Gezellig rondwandelen in Den Haag

Vroeger kwam ik veel in Den Haag om te poseren. Tegenwoordig bijna niet meer. De stad is in de spits slecht bereikbaar, parkeerkosten rijzen zoals overal de pan uit en de poseertarieven liggen er gemiddeld lager dan elders, gek genoeg. Met nog best de nodige vraag naar goede modellen is het voor mij als model gewoon niet zo'n beste keuze meer. En ergens is dat jammer, want Den Haag is beslist een bijzondere stad. En dus ga ik er dan maar zomaar heen. Om wat te winkelen. Of om er gewoon een maffe serie foto's te maken.

Passage in Den Haag
Passage in Den Haag

Het leuke van dit soort grote steden om te fotograferen is dat het er vaak onwijs druk is. Je hebt altijd wel publiek als je bezig bent dat zich al dan niet met dingen bemoeit. En ongevraagde adviezen geeft. Nu heb ik in de loop van de tijd uitstekend geleerd om deze figuren van repliek te dienen, dus daar zit ik helemaal niet mee.

Den Haag Nieuwe passage
Den Haag Nieuwe passage

Deze serie is gemaakt op een drukke zaterdagmiddag, in het hart van het winkelcentrum, de Passage en de Grote Marktstraat. Het leuke van daar werken is dat alles ook nog eens flink spiegelt in de grote ramen. Dat levert verrassende combinaties van directe en gespiegelde beelden op.

Den Haag Nieuwe passage 2
Den Haag Nieuwe passage

Voor deze fotoserie is dus voor het winkelcentrum gekozen. Het historische centrum rond het Binnenhof is nu eenmaal een bouwput op het moment. Dat geeft ook wel een aparte sfeer, maar meestal mag je er toch niet bij om te fotograferen. Dus dat heb ik maar niet eens geprobeerd. Maar het historische centrum straalt als politieke hoofdstad van Nederland en de zetel van de regering toch een statige grandeur uit. Het is moeilijk te beschrijven. Het is meer een soort van gevoel als je er loopt.

Den Haag Nieuwe passage 3
Den Haag nieuwe Passage

Ik ben eerder aan het fotograferen geweest op De Lange Voorhout. Dat is meer een statige laan omzoomd door majestueuze bomen. En die brede straat biedt een schilderachtige route door de binnenstad. Ook daar was het goed werken. 

Hoek Grote Marktstraat en Nieuwe Passage
Hoek Grote Marktstraat en nieuwe Passage 

De oude Passage is inmiddels een stuk verlengd. Die kwam eerst uit op de Spuistraat, maar is inmiddels in een moderne bouwstijl doorgetrokken richting de Grote Marktstraat. Op zich wel logisch. Zowel de Grote Marktstraat als de Passage zijn belangrijke winkelstraten en het was eigenlijk vreemd dat er vroeger geen directe verbinding was. 

Hoek Grote Marktstraat en Nieuwe Passage  2
Hoek Grote Marktstraat en nieuwe Passage 

Dus al met al zal ik mij nog wel eens in Den Haag laten zien. Al dan niet uitgedost als paradijsvogel, zoals op deze foto's. Ze zijn daar nog niet van mij af. 

 
Grote Marktstraat
Grote Marktstraat

Grote Marktstraat 3
Grote Marktstraat

Grote Marktstraat 5
Grote Marktstraat





De kunst van vaak en weinig

Er zijn van die bezigheden waarvan iedereen weet dat het goed voor je is, maar die er in het algemeen niet van komen. Denk aan zaken als meditatie en of sporten. Iedereen kent de voordelen, maar de neiging om het uiteindelijk niet te doen is ook groot. Wat doen we daar aan om onszelf toch die noodzakelijke ontspanning en beweging te geven? 

Een grote fout die veel mensen maken is om te starten op een veel te hoog ambitieniveau. Men gaat direct uit van een langdurige oefening. Een half uur per dag is wel het minste, maar langer wordt beslist niet uitgesloten. Misschien lukt het zelfs de eerste keer wel. Maar dan slaat de praktijk toe. En we beginnen met het overslaan van sessies. Eerst eentje die we nog wel een keertje in gaan halen, maar dan worden het er geleidelijk aan meer. Maar ook dat bevalt niet. Dat was tenslotte niet de bedoeling. We willen bewegen en ontspannen en geen extra stress of zelfverwijt, omdat we bepaalde afspraken met onszelf niet gehaald hebben.

Minder, maar vaker

Vage doelen leiden vaak tot uitstelgedrag. Zeker als ze ook nog eens heel veel tijd moeten gaan kosten. En omdat we het te weinig doen, zien we ook nog een gebrek aan resultaten. Het eerste dat we daarom moeten doen is het opzetten van een zeer regelmatig schema. Ook al zijn het maar een paar minuten, het is eigenlijk wel voldoende. De regelmaat moet er in terugkomen. Het zal niet meevallen om géén vijf minuten per dag te vinden om aan de gang te gaan. Het kan, het is haalbaar voor iedereen. En je bent bezig en begonnen. Heel belangrijk als je motivatie op wilt bouwen om door te blijven gaan. De hoeveelheid tijd die je er in steekt doet er eigenlijk nog nauwelijks toe. En bedenk altijd, als is het maar een paar minuten, het is altijd beter dan niets. 

Opbouwen van routine

Zo wordt het een onderdeel van je dagelijkse leven. Het wordt een routine. Het wordt een integraal onderdeel van je routine. En naarmate je motivatie groeit, wordt ook de neiging groter om er meer tijd in te gaan steken. Je meditatie of je bewegingsoefeningen gaan een eigen leven leiden. Ze worden een tweede natuur. En alle kans dat je er zelfs nog iets van gaat merken ook. En dan is die stap van 5 naar iets meer minuten niet groot meer. Geleidelijk aan krijg je groei. En groei leidt tot resultaat. En resultaat tot motivatie en het verwerpen van het uitstelgedrag. En dan is het uiteindelijke doel toch nog bereikt. Al is het dan via een andere benadering. 



Herinner je je deze nog?

Op 19 april 2021 was het knoflookdag. Een gewas waar een luchtje aan kan zitten als je er te veel te vaak van eet. Maar in Nederland is dat vaak niet het geval. In Zuidelijke landen staat de knoflookknol vaker op het programma. Meer, zoals we hier vaker met uien werken in gerechten. In elk geval was het voor Jetje's dag toen een mooie gelegenheid om eens aandacht aan dit gewas te besteden. Voor wie het terugkijken wil: Op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/04/19-april-knoflookdag.html is alles te vinden.

Jetje met de knoflookpot



Den Haag

Den Haag is ook een stad van kunst en cultuur. Bijvoorbeeld het Kunstmuseum, dat vroeger het Haags Gemeentemuseum heette. Direct daarnaast vinden we het Fotomuseum en ook het Museon maakt deel uit van het complex. Daarnaast zijn er in de binnenstad een aantal musea te vinden. Met het Mauritshuis als één van de meest opvallende. Ook gezien de ligging aan het water van de Hofvijver. Maar het is in het algemeen ook een stad waar de onderwerpen om te fotograferen op elke straathoek te vinden zijn. 

Fotomuseum
Fotomuseum

Bezuidenhoutseweg met Babylon op de achtergrond
Bezuidenhoutseweg met Babylon op de achtergrond

Binnenhof vóór de verbouwing
Binnenhof vóór de verbouwing

Grote Markt straat
Grote Markt straat

Mauritshuis
Mauritshuis

Gemeentemuseum (Nu kunstmuseum)
Gemeentemuseum (Nu Kunstmuseum)





Morgen in Jetje's dag
Ik weet het nog niet. Maar morgen weet ik het beslist wel.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts