Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

11 januari 2024. Schrijf je naam in morse dag

 

11 januari 2024. Schrijf je naam in Morse code dag

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

Schrijven is voor de ene persoon makkelijker dan voor de andere. En dan hebben we tegenwoordig nog met ons meedenkende tekstverwerkers, kunstmatige intelligentie en dergelijke hulpmiddelen. Een bericht naar de andere kant van de wereld is er nu in een paar seconden. Dat was vroeger wel anders. Alles ging lekker rustig en lekker kalm per post. Niet dat de post tegenwoordig altijd even snel is zoals de onderstaande reis van een pakket laat zien.  

Maar goed, het is uiteindelijk aangekomen en daar gaat het om. De reden van de vertraging was, dat het pakje niet in "de automaat" kon. Omdat we hier helemaal geen automaat hebben, is dat wel een logische reden. En kennelijk probeerde de bezorger elke dag even of de automaat er inmiddels was. Maar goed, we dwalen af. Vandaag gaan we eens kijken naar een voorloper van deze post, de Morse code. Want het is vandaag "Schrijf je naam in Morse dag". 

Goed bestuderen maar, want het kan misschien nog wel eens handig zijn als de post er helemaal mee stopt. 

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje schrijft haar naam in Morse;


 2. Jetje gaat iets bijleren, maar gaat ook zelf workshops regelen;

  3. Jetje zoekt het hoger op.


Jetje schrijft haar naam in Morse code

Je naam schrijven is waarschijnlijk ongeveer het eerste dat je als klein kind leert. En de meeste kinderen zijn er dan ook apetrots op dat ze dat kunnen. Tegenwoordig sturen we die naam via brieven, e-mail, WhatsApp, Messenger, Threads, X, Tiktok en noem het allemaal maar op,  naar elkaar toe. We "chatten" heel wat af met al die social media. 


Maar ooit was dat een stuk lastiger. Je kon een brief schrijven en versturen,  die dan bij langere afstanden per postkoets of schip ter plaatse werd gebracht. Die reis duurde nogal een tijdje en of die post ooit aan zou komen was maar de vraag.  (Op dit punt is er trouwens niet zo heel veel verbeterd). En toen bedacht iemand de telegraaf. Nee, niet die krant. 


Een telegraaf was een kabel waarbij aan de ene kant een schakelaar zat en aan de andere kant een pieper. Dan drukte je bijvoorbeeld in Amsterdam op de knop en dan kwam er een piep uit in New York. Dat was een grote stap vooruit. Als je dan afspraken maakte welke letter bijvoorbeeld twee piepen voorstelde, dan kon je die letter uit Amsterdam naar New York versturen. De "H", de eerste letter van mijn naam, bestond bijvoorbeeld uit 4 piepen. Er waren twee soorten piepen. Een korte en een lange. Die korte werd opgeschreven als een punt en de lange piep als een streepje. Je was eventjes bezig, maar je kon zo wel hele stukken tekst over de hele wereld verzenden en het was er direct. Geen lange reizen met de trekschuit of de postkoets meer. Het vak van telegrafist was geboren. 


Er werd een compleet alfabet voor ontworpen waarmee de telegrafisten hun teksten konden verzenden. Dit was de Morse code ofwel het Morse alfabet. Je kon dat alfabet als elektrische signalen over een kabel versturen. Maar je kon ook met tikken en kloppen een boodschap overbrengen. Of door met lampen te knipperen naar elkaar. Je kon aardig met elkaar communiceren met dat Morse alfabet. Later kon je de signalen ook via de radio versturen, bijvoorbeeld ook naar schepen of vliegtuigen. Toen had je niet eens de kabel meer nodig.


Was dat een vooruitgang of niet? Ook toen vonden veel mensen moderne technologie maar niets. Albert Einstein was altijd al iemand die ingewikkelde zaken niet alleen begreep, maar ook graag uit wilde leggen aan mensen die het allemaal nog niet zo goed begrepen. Einstein schijnt er het volgende over gezegd te hebben:

Bijna klaar

"Ziet u, telegraafkabels zijn een soort hele lange kat. Als je in Amsterdam aan zijn staart trekt, miauwt hij in New York. Begrijpt u dat? Het gebruik van radio is bijna hetzelfde, alleen is er nu geen kat." 


"Het is me gelukt!"


Om de uitvinder van de Morse code te eren is er jaarlijks een Morse dag. Die dag is altijd op 27 april. Deze dag is bedoeld om Samuel Morse – de uitvinder van de Morse code – te eren die geboren werd op 27 april 1791. Maar om de code te promoten is er nog een speciale dag. En dat is vandaag. 11 januari. Op 11 januari 1838 was de eerste keer dat Samuel Morse en Alford Vail de elektrische telegraaf gedemonstreerd hebben om een bericht in Morse code te verzenden. En dus mag iedereen op 11 januari zijn naam in Morse teksten versturen. 

Vandaag is het "Schrijf je naam in Morse dag." En natuurlijk proberen we dat bij Jetje's dag even uit. 

 
 



Laten we eens iets bij gaan leren

Wil je iets nieuws leren? Dan is er in Nederland een enorm aanbod van cursussen en workshops. Zinvolle en niet zinvolle, maar meestal allemaal dik gesubsidieerd door de overheid. Door deze wildgroei in mogelijkheden is het buitengewoon lastig om te zien wat er voor kaf tussen het koren zit. Iedereen die dat maar wil mag een cursus organiseren. Dat gebeurt dan ook. 

We hebben natuurlijk de reguliere opleidingen, maar die zijn slecht toegankelijk en peperduur. Hier zijn subsidies alleen te krijgen als je ze zo hard nodig hebt dat je er waarschijnlijk niet eens aan denkt om te gaan leren. Dan kennen we de grote instituten, vooral bekend van de stroom aan advertenties die ze op de bevolking loslaten. De meeste opleidingen leiden wel op voor zogenaamd "erkende diploma's," maar het is wel aan te raden wie die erkenning verstrekt. Want lang niet elk diploma is door de overheid erkend. In dat geval is dat moeizaam verkregen diploma niet veel meer dan een bewijs van deelname aan de cursus. Ok, het geeft een indruk wat je gevolgd hebt, maar bijvoorbeeld een overheid kijkt nauwelijks of helemaal niet naar cursussen die niet Rijks erkend zijn.

Kortom, het is gemakkelijk om grote bedragen aan cursussen, workshops en dergelijke uit te geven, maar of het zich ooit terug zal verdienen is de vraag. Hooguit maakt het je eigen werk eenvoudiger, omdat je zelf meer kennis en vaardigheid opdoet. Maar die nuttige vorm van kennis is ook op een andere manier te verkrijgen.

In een Amerikaans boek kwam ik deze uitspraak tegen:

"When you need to learn quickly, learn from others.

When you need to learn deeply, learn from experience."

Ofwel als we snel over bepaalde kennis willen beschikken, dan is het goed om mensen in de buurt te hebben die je snel op weg kunnen helpen. Want die weten in middels wat je moet weten en wat niet, om op gang te komen. En het is vaak nog een hele toer om dat zelf uit boeken of uit een workshop te halen. Iemand die het je allemaal vertelt is dan ideaal.

Maar soms heb je ook dieper gravende kennis nodig. Dan is het ook handig om mensen te hebben, maar dan vooral mensen met veel ervaring. Want die hebben al doende geleerd hoe het zit. Niet alleen kunnen ze de waarde van opgedane kennis goed inschatten. Ze weten ook wat niet belangrijk is en waarop je je moet concentreren. 

En dan is het nog best te overwegen om het niet in workshops, cursussen en dergelijke te zoeken, maar meer in een soort trainee-schap. Denk aan vroeger, toen je als leerling het vak leerde bij een meester in het vak. 

Helemaal nog niet zo'n gekke constructie waarop allerlei varianten mogelijk zijn. 

Een kwestie van creatief denken dus. 

Trouwens, over cursussen gesproken, daar ga ik binnenkort gezellig aan mee doen. Ik draai al proef en dat is veelbelovend: 

proefdraaien met een workshop
Mijn lesruimte
de voorraad ezeltjes
Even een ezeltje er bij pakken


Het wordt lekker kleinschalig, persoonlijk met aandacht voor iedereen. Daar gaan jullie nog het nodige van horen.



Herinner je je deze nog?

Elk jaar is het op 31 Maart de "Wereld back-up dag." Dan worden we weer eens herinnerd aan het maken van goede back-ups. Nu is de beste manier om overtuigd te worden van het nut van back-ups om eens een keer een forse crash van je PC te ervaren. Dan weet je heel zeker dat het nodig is. 

Maar omdat er ook bij Jetje's dag wel eens iets kapot gaat, geven we graag even aandacht aan de back-up-dag, met een kleine demonstratie hoe je zelf je defecte computer kunt repareren. Hier zien we bijvoorbeeld het tijdelijk verwijderen van het hart van de computer, ofwel de CPU.

Een kleine kangohamer is heel handig om een vastgeplakte CPU te verwijderen. 

De complete handleiding "Repareer zelf je PC" is [hier] te vinden. 




In Gouda op het dak zitten

Wie graag oude, schilderachtige plaatsen bezoekt kan niet om Gouda heen. Een pareltje in het groene hart van Zuid Holland. Een korte tijd was er de mogelijkheid om het dak van de St. Janskerk te bezoeken, wat een geweldig uitzicht over een groot deel van de provincie Zuid Holland opleverde. En natuurlijk was Jetje's Dag van de partij. Het was echt leuk om te doen, alhoewel minder geschikt voor mensen met hoogtevrees. 

Gouda, lopen op het dak van de St Jan 1

Gouda, lopen op het dak van de St Jan 2

Gouda, lopen op het dak van de St Jan 3

Gouda, lopen op het dak van de St Jan 4

Gouda, lopen op het dak van de St Jan 5



Morgen in Jetje's dag
Het is mooi zonnig volgens het weerbericht. Misschien toch iets om eens lekker in de zon op mijn balkon te gaan zitten. Een beetje fris? Welnee. Op de Noordpool, daar is het pas fris.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts