1 April. Dag van de grap

1 April. Dag van de grap

 Humor is heel persoonlijk

Vandaag is het 1 april. En dat is de dag van de humor en de grappen. Een gevaarlijk terrein vol valkuilen, waar het onmogelijk is, om het iedereen naar de zin te maken. Want er is weinig zo persoonlijk als humor. Kijk bijvoorbeeld eens naar een cabaretier. Sommige mensen zijn helemaal wild enthousiast van het optreden van iemand, terwijl iemand anders er met verbijstering en plaatsvervangende schaamte naar zit te kijken. Humor is buitengewoon persoonlijk en het is dan ook heel moeilijk om er een discussie over aan te gaan. 

 

1 April. Dag van de grap
Oh, wat slecht 😁😁😁Humor is een soort kunst

Humor is een beetje te vergelijken met kunst. Daarvan kun je ook niet zeggen wat mooi is en wat niet. Daar zijn gelukkig geen regels voor. Iedereen heeft een persoonlijke smaak en vanuit die smaak komt men tot een soort beoordeling. Het ene kunstwerk vindt men mooi, het andere verschrikkelijk. Mogelijk zit er nog een meer genuanceerde mening tussen die twee uitersten. Maar het blijft een lastig verhaal. De uitspraak "Dit is een mooi kunstwerk" is echter niet te maken. Dan poneer je een algemeen geldende stelling, die je eigenlijk helemaal niet poneren kunt. Wat wel kan is "Ik vind dit een mooi kunstwerk". Dat is een mening die voorkomt uit jouw smaak. En dat mag.

En dat kunstverhaal gaat ook op voor humor. Ook dan kun je niet zeggen wat leuk is en wat niet. Ook daar kan iets jouw smaak zijn of niet, maar verder gaat het niet. Je kunt niet de ene grappenmaker tot leuk betitelen en een ander tot "verschrikkelijk".

Typisch Nederlands: oudejaarsconference

Populair in Nederland is de oudejaarsconference. Een typisch Nederlands verschijnsel, waarin meestal de politiek in het afgelopen jaar wordt behandeld. Het genre is beroemd geworden door Wim Kan in de 60'er en 70'er jaren van de vorige eeuw en na die tijd zijn er velen geweest die het op één of andere manier na hebben willen doen. Sommigen met naar mijn mening een redelijk succes, maar er zijn er ook bij waarbij je ongelofelijk blij bent dat het afgelopen is.

1 April. Dag van de grap


Humor over bevolkingsgroepen

Dan hebben we nog de humor over bepaalde bevolkingsgroepen. Zo zijn in Nederland de "Belgenmoppen" en in België de "Hollandermoppen" bekend. Vaak ongelofelijk flauwe humor waar men in beide landen weinig problemen mee heeft. Je zult niet snel een Belg of een Hollander vinden die zich door dit soort grappen gekwetst voelt. De meesten kunnen er wel om lachen. Dat geldt niet voor alle bevolkingsgroepen. Er zijn er ook waar elke vorm van humor taboe is en zelfs kan leiden tot geweld.

Jetje's dag gaat de wereld niet verbeteren

Afijn, we gaan ook op dit punt geen poging doen om de wereld te verbeteren en houden het bij enkele voorbeelden, waarbij iedereen zelf maar uit moet maken of dit nu leuk is of niet. Dat mag van mij allebei, zoals jullie wel uit het voorgaande begrepen zullen hebben.

Vreemd nieuws en oproepen

En verder is het traditie dat er op 1 april allerlei vreemde berichten en oproepen in de media komen, in de hoop dat mensen er op af zullen komen. Soms lukt dat verbazend goed. En sta je te kijken van de goedgelovigheid van veel mensen. Waar die traditie nu eigenlijk vandaan gekomen is, is niet echt duidelijk. 

1 April. Dag van de grap

 

Geen Nederlandse traditie

Nederlanders willen graag geloven dat de inname van de stad Den Briel door de Watergeuzen in de 80-jarige oorlog er iets mee te maken heeft. Maar er zijn veel aanwijzingen dat 1 april voor die tijd al een traditie was. En we komen het op veel meer plaatsen in de wereld tegen. 

Ook in de USA kent men de "april fool" en die hebben echt nog nooit van de Watergeuzen, Den Briel, Alva of Koppelstok gehoord.Quote van de dag

  

Terug in de tijd. Het Noordwijkse schildersfestival 

 

In mijn tijd als kunstmodel heb ik een aantal sessies gedaan, die je lang bij blijven. Bijvoorbeeld een keertje poseren voor het Noordwijkse schildersfestival. Dit festival wordt al jarenlang in de zomermaanden georganiseerd en was vroeger een compleet volksfeest, waar van alles rond de werkende kunstschilders werd georganiseerd. Deze professionele én amateurkunstenaars schilderden in en rond Noordwijk, vooral veel op het strand. En in de avonduren werd er dan bijvoorbeeld een modelschilderssessie georganiseerd. 
 
Noordwijkse schildersfestivalDe afgelopen jaren gooide ook hier corona roet in het eten, maar het festival was al lang niet meer wat het geweest was. Het festival had duidelijk meer elitaire pretenties gekregen, wat -zoals meestal- volledig ten koste was gegaan van de geweldige sfeer, die er vroeger hing. Maar goed, in de tijd van deze poseersessie, in 2006, was het nog heel leuk. Het trok heel veel belangstelling en volgens de kunstenaars werd er altijd volop verkocht. 
 
Noordwijkse schildersfestivalDe locatie van het Noordwijkse schildersfestival was toen altijd een grote tent op het Vuurtorenplein. Inmiddels is het enkele keren naar een andere locatie verhuisd. In deze tent was ook een permanente expositie en op zondagmiddag een kunstveiling ter afsluiting van het festival.
 
Noordwijkse schildersfestival
De organisatie was kennelijk wel op alles voorbereid.Nou, daar zit je dan, midden in een grote tent. Daar zijn mensen jou zo goed mogelijk aan het tekenen en schilderen. Er lopen bezoekers van de expositie rond. Er lopen mensen, die alleen maar even nieuwsgierig komen kijken. Maar er was ook een discussie gaande tussen kunstenaars en lokale politici. 
 
 
De krant was er ook, zo ontdekte ik later...


 
 
Er speelde af en toe een rockbandje. Er waren krijsende babies die hun maaltijd wensten te hebben en er vochten wat honden met elkaar. Kortom, lekker rustig poseren. Maar dikke pret om te doen. En ik lag niet zo heel snel ergens wakker van. Dat scheelt ook heel veel.
 
 
Noordwijkse schildersfestival


Het is jammer dat het Noordwijkse schildersfestival er in deze vorm niet meer is. Maar ja, dingen komen en gaan nu eenmaal.
 
Noordwijkse schildersfestivalBoek over fotoshoot


Eerder heb ik al geschreven over de zeer geslaagde fotoshoot die ik had bij Fred Bervoets in Swifterbant. Hier staat er al het één en ander over. Fred heeft van de fotoshoot ook nog een mooi boek laten maken. Dat is te vinden via [DEZE LINK].
 
Boek Fred BervoetsU komt via die link op een andere site, waar u het boek rustig door kunt bladeren. 
 
Ik vind het in elk geval een heel mooi boek geworden. Komend weekend is het Pasen. Vol hazen en eieren. Dus daar gaan we morgen even aandacht aan schenken om daarna Pasen te gaan vieren. En dus pas dinsdag weer terug te komen.  :-) :-)

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier 

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts

Zoeken in deze blog