Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

3 november 2022. Loven en bieden

3 november 2022. Loven en bieden

 


Jetje aan het woord


Een hele goedemorgen allemaal maar weer,

afgelopen zomer heb ik heel wat markten en dergelijke bezocht, waaronder de kunstmarkt in Hillegom in de wijk Elsbroek. Uiteraard in één van mijn paradijsvogelpakken. Ik mag altijd graag even rondkijken bij dergelijke markten.

Iets wat natuurlijk helemaal bij markten hoort is het onderhandelen over de prijzen. Vooral in het buitenland kom je dat nog wel eens tegen. Nederlanders lijken in het algemeen niet zulke onderhandelaars te zijn. Maar als je toch veel naar markten gaat, dan is het misschien niet verkeerd om dit artikel over onderhandelen even door te nemen.

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


  Jetje was op bezoek bij de Hillegomse kunstmarkt;


  Loven en bieden hoort er op een markt natuurlijk helemaal bij. Maar zijn Nederlanders wel onderhandelaars?;

    Vandaag bezoeken we een omstreden gebied, namelijk de Oostvaardersplassen.


De kunstmarkt van Hillegom


Dat ik nog wel eens als paradijsvogel uitgedost op markten te vinden ben, blijkt inmiddels wel uit meerdere posts op Jetje's dag. Ik mag daar altijd graag even rondsnuffelen of er nog iets te vinden is, waar ik dan weer wat mee kan. Een bijzondere variant daarop is natuurlijk de kunstmarkt.


Ik mag op zijn tijd nog wel eens iets kopen ook op een dergelijke markt. Maar ook bij exposities loop ik vaak nog wel eens even binnen. En dan heb ik een hele vreemde manier van selecteren. Ik kijk de zaal rond en dan is het heel belangrijk wat direct mijn aandacht trekt. En dat geldt natuurlijk ook op zo'n markt, al moet je daar natuurlijk eerst eens overheen lopen om een indruk van het aanbod te krijgen.


Heeft er eenmaal iets mijn aandacht gekregen en ik heb neiging om iets aan te kopen, dan is de kans groot dat ik daarmee mijn keuze toch al gemaakt heb. Afijn. We waren vandaag dus op de kunstmarkt. En wel op de kunstmarkt van Hillegom in het Elsbroek park, middenin de wijk met dezelfde naam.


Dus heb ik iets passends aangetrokken in het kader van mijn paradijsvogel project en ben richting Hillegom gegaan. De markt was opgezet in het park langs een aantal paden. Het was er gezellig druk en er was een gevarieerd aanbod. En inderdaad viel het oog vandaag op een aantal glazen sieraden, die aan een halsketting of spang te dragen zijn. In de kunstsfeer kon ik niet veel vinden.


Een nadeel van kunstmarkten is soms wel dat ze té groot zijn. Je ziet dan door de bomen het bos niet meer. Zo was ik een keer op een markt ergens in de kop van Noord Holland waar je echt uren kwijt was voor je alles gezien had. Dat kan natuurlijk ook niet echt de bedoeling zijn. En zeker als je mijn manier van selecteren hebt, is het resultaat dat je uiteindelijk niets koopt. Dan is het vaak beter om eens even binnen te lopen bij een meer kleinschalige expositie.


Maar goed, we gaan het winterseizoen in en van openluchtmarkten als deze zal voorlopig wel niet veel meer komen.

 
 Haiku van de dag

 Onderhandelen, loven en bieden

Een simpel uitgangspunt bij onderhandelingen

Onderhandelen is een vak, zo wordt wel eens gezegd. Dat geeft ook aan dat je het leren moeten. En in alles wat je moet leren zit, dat je er goed in kunt zijn of juist niet. De meeste mensen hebben nooit geleerd om te onderhandelen en gaan er dus maar van uit. dat ze het toch wel niet zullen kunnen. Ze proberen het niet eens.

Onderhandelen, bijvoorbeeld afdingen bij een aankoop, zit Nederlanders ook niet in het bloed. In zuidelijker landen wordt echt over alles onderhandeld en loven en bieden bij elke aankoop hoort er gewoon bij. Sterker nog, je ziet bij de tegenpartij vaak gewoon een soort van teleurstelling als je direct met hun vraagprijs akkoord gaat. Dat was kennelijk ook weer niet de bedoeling.

Daarnaast hebben we bij het woord onderhandelen vooral de politiek en de ambtelijke wereld voor ogen, waar het onderhandelen een soort ritueel is geworden, dat zo lang als maar enigszins mogelijk is, gerekt moet worden. Jarenlang praten instanties over zaken, waar voor velen een paar minuten al meer dan genoeg lijkt te zijn. Kortom, veel mensen zijn niet gek op het voeren van onderhandelingen, al is het maar uit een vaag soort gebrek aan zelfvertrouwen. Men is op voorhand bang het onderspit te delven.

Dat moeten we voorkomen en dat kan op een relatief eenvoudige manier. Bereid je goed voor. Zorg dat je weet wat je wilt. Bijvoorbeeld het bedrag dat je bereid bent te betalen. Of wat je wilt vangen voor bepaalde werkzaamheden. Let wel, dit is niet je openingsbod. Dat maak je een stuk gunstiger voor jezelf. Wil je maximaal 300 betalen? Begin dan te bieden op 150.

Het principe dat we nu verder gaan hanteren komt in alle vormen van onderhandeling terug. En wat dat principe dan wel is? 

Belangrijk bij onderhandeling is om direct te zeggen wat je wilt. Of wat je gaat doen. Zeg bijvoorbeeld: "Ik vraag 10.000 euro voor deze klus." Of "ik bied 8.000 euro voor deze auto." Helder en duidelijk. Daarmee leg je de verdere actie bij de tegenpartij, die een dergelijke directe manier van onderhandelen waarschijnlijk helemaal niet gewend is.

Het gevolg is dat de tegenpartij gaat praten. En door blijft gaan met praten en argumenteren. Jij houdt inmiddels voet bij stuk. De kans dat ze zichzelf in een steeds slechtere positie brengen is heel groot. Mogelijk komen ze al pratend zelf uit bij het bedrag dat jij al in je hoofd had na je voorbereiding. Dan kun je altijd nog "ok" zeggen en met de deal akkoord gaan. Maar dat is dan wel op jouw voorwaarden.

Veel succes met je eerstvolgende onderhandeling.


Herinner je je deze nog?

In de herinnering vandaag de Boomfeestdag, die kennelijk samenviel met de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Waarna een gigantisch lange formatie begon, waarvan de resultaten tot nu toe ook niet echt over naar huis te schrijven zijn.

 


Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen zijn een natuurgebied dat vorm heeft gekregen bij het droogleggen van de Flevopolders. Het was bedoeld als gebied waar de natuur zijn gang mocht gaan, maar dat geeft nog al eens problemen. Bij gebrek aan natuurlijke vijanden vermenigvuldigden veel diersoorten zich razendsnel. Wat in de winter tot voedseltekorten ging leiden. Volgens sommige goeroes was bijvoeren streng verboden, omdat dit voor het verstoren van de natuurlijke selectie zou zorgen, anderen konden de hongerige dieren niet aanzien en gingen illegaal bijvoeren. Het heeft heel wat conflicten opgeleverd met allerlei partijen. 

Het is een groot en uitgestrekt gebied, waarin het gemakkelijk verdwalen is. Daarnaast loopt er veel wild, wat zeker als er jongen in het spel zijn, niet altijd even vriendelijk voor bezoekers is en waar je dus maar beter bij uit de buurt kunt blijven.

 
 Morgen in Jetje's dag
Voor morgen heb ik een heel klassiek stukje kleding uitgezocht.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts