Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

17 maart. Verkiezingen en Boomfeestdag

17 maart. Verkiezingen en  Boomfeestdag

 

17 maart. Ons feest der democratie


En vandaag, 17 maart zijn natuurlijk ook de verkiezingen. Het feest van de democratie, zo zeggen velen. Maar ik denk dat niet iedereen dat gevoel heeft. Als ik zo mijn oor te luisteren leg, dan is dat feestelijke gevoel niet overal aanwezig. 



Het feest der democratie 1. Het werkt al wat
Het feest van de democratie. Ik word al helemaal vrolijk

De directe democratie van Zwitserland

In een democratie telt iedereen mee. Elke stem heeft invloed. En dat is eigenlijk alleen met een directe vorm van stemmen te realiseren, zoals men dat in Zwitserland kent. Belangrijke beslissingen worden daar met een referendum geregeld, waarbij iedereen evenveel te vertellen heeft. Referenda zijn in Nederland echter afgeschaft.


De heilige coalities van Nederland

Hier ligt dat anders. We kiezen vertegenwoordigers. In de praktijk kiezen we dan voor een politieke partij. Na de verkiezingen wordt er door een aantal partijen een coalitie met een regeerakkoord gevormd. Daarbij wordt in feite een nieuw programma vormgegeven, waar nauwelijks meer iets in terug te vinden is, van het partijprogramma waarop je gestemd hebt. Die coalitie is vervolgens 4 jaar heilig verklaard. Alle beslissingen die genomen worden, goed of niet, worden via zogenaamde fractiediscipline door die coalitie gedekt. Hoe groot de blunders ook zijn. Het feit dat er niets en niemand ergens verantwoordelijk meer voor lijkt te zijn, doet het vertrouwen van de burger in de overheid en de politiek geen goed.

Verkiezingen. Er valt iets te kiezen
Verkiezingen. Er valt iets te kiezen


Is coalitievorming schadelijk voor democratie?

Of dit alles nu nog een vorm van democratie is? Ja, in naam. Maar waar vind ik mijn invloed nu nog terug? Als ik op partij X stem, krijg ik de programmapunten van party Y er voor terug, waar ik niet op gestemd heb. Met mensen erbij, om ze vorm te geven waar ik eveneens niet op gestemd heb. Die vooral orders uitvoeren die ze vanuit "Europa" krijgen, waar je niet eens op kunt stemmen. Dat is niet goed voor de democratische gevoelens.

Is het beleid te willekeurig?

Dus Nederland is formeel een democratie. Maar of het nu voor iedereen zo aanvoelt? Zeker in de huidige tijd is er veel opstand. De achterliggende ideeën worden niet door iedereen gedeeld. Nou ja, dat mag. Iedereen mag tenslotte een mening hebben. Maar de manier waarop de overheid allerlei dingen vrij willekeurig en zonder enige samenhang lijkt te regelen, doet er weinig goed aan. Het gevoel dat er over het hoofd van de inwoners gewoon maar iets gedaan wordt, dat op dat moment goed voelt, blijft toch wel hangen. Er lijkt vanaf de buitenkant erg weinig lijn in het beleid te zitten. Dat geeft de burger geen goed gevoel.

Ha! Financiële ruimte!

Een ander punt zijn de verschillende bestuurslagen. De centrale overheid in Den Haag komt bijvoorbeeld jaarlijks met een verbetering van ons inkomen. Wat dan met gejuich begroet wordt door de gemeentes en waterschappen, die daar direct volop ruimte zien om hun toch al jaarlijks exploderende tarieven weer verder te verhogen. Het gevolg is, dat de totale belastingdruk jaar in jaar uit blijft stijgen, ondanks alle toezeggingen vanuit Den Haag dat het "koopkrachtplaatje" gaat verbeteren. Ook dit tast de geloofwaardigheid van de overheid behoorlijk aan.

Verkiezingen. En we kunnen er weer vier jaar tegen
Verkiezingen. En we kunnen er weer vier jaar tegen

Het kan altijd erger

Maar goed, er zijn veel landen in de wereld waar het slechter geregeld is, dus uit dat oogpunt mogen we in Nederland niet klagen. 

Maar om vandaag nu een feest van de democratie te noemen, dat gaat me toch wat te ver.


 17 maart. Boomfeestdag

Het is vandaag ook nog eens Boomfeestdag. Oorspronkelijk in het leven geroepen om scholen een boom te laten poten. Toen heette het dan ook nog Boomplantdag. 

Boomfeestdag. Ik ben vandaag zo vrolijk...
 Ik ben vandaag zo vrolijk...



Maar in de meeste gemeenten worden tegenwoordig niet zoveel bomen meer gepoot. Wel gekapt. Bijna elke gemeente zit in geldnood en het onderhoud van de groenvoorzieningen is altijd een sluitpost. Er is niet echt geld voor. En zowel aanplanten als onderhoud kosten geld.

Bossen zijn altijd zeer rustgevend
Rust, waar je ook kijkt


Omzagen van bomen is lekker goedkoop. Je bent direct van de boom af, die vraagt geen duur onderhoud meer en die wordt tegenwoordig ook nog eens verwerkt tot energie in een biomassacentrale. Wat wil je nog meer. Door het kappen van bomen win je echt aan alle kanten, zo is de mening van menige gemeenteraad.


Boomfeestdag...Zo vrolijk, zo vrolijk
Zo vrolijk, zo vrolijk


En dan dreigt een Boomfeest meer gericht te worden op het feestelijk kappen van bomen, dan op het aanplanten van nieuwe bomen.

Bij particulieren met voldoende grond ligt dat natuurlijk anders. Ten eerste is het daar bijna onmogelijk om een kapvergunning voor een boom te krijgen. Sommige gemeentes werken zelfs met luchtfoto's en drones om te kunnen controleren of er geen boom verdwenen is. Want het is bij particulieren niet ongebruikelijk om eerst de boom om te zagen en er daarna toestemming voor te vragen. Als ze daar al aan denken en het niet vergeten.

Boomfeestdag...Ik was wel vaker vrolijk
Ik was wel vaker vrolijk


Ik ben in een woning in het bos opgegroeid. Mijn vader had een hectare bos, waar het ouderlijk huis op stond en dat bos vroeg uiteraard het nodige aan onderhoud. Wat trouwens netjes werd uitgevoerd. Regelmatig werd laag blijvend materiaal wat uitgedund. En boompjes die spontaan opschoten uit de grond werden verplaatst, zodat ze een betere plek kregen. Maar alle grote bomen waren heilig voor de gemeente. En dat was wel eens lastig, want ze namen in het het huis veel licht weg. Maar kappen, Nee! De gemeente hield er streng toezicht op dat dit niet gebeurde. Hooguit een beetje uitdunnen van kleinere struikjes en boompjes.

 

Boomfeestdag. Maar zo vrolijk was ik nooit
Maar zo vrolijk was ik nooit



Enige tijd geleden kreeg ik een foto van het ouderlijk huis onder ogen. En tot mijn grote verbazing stond het nu in een groot grasveld. De nieuwe bewoner had het volledige bosperceel gekapt en er gras ingezaaid. Daaraan was duidelijk het verschil te zien hoe overheden vroeger en nu met groenvoorzieningen om gaan. Zelf bij particulieren wordt het allemaal niet meer zo nauw genomen als dat dit vroeger het geval was. Best jammer eigenlijk. 



Mijn boomfeestdag kan niet meer stuk
Mijn Boomfeestdag kan niet meer stuk



Quote van de dag





jetje kiest
 

Jetje kiest. Aflevering 5


Beslissen via één- of tweerichtingsverkeer    

Het concept van één- of tweerichtingsverkeer bij een keuze is simpel. Heb je ook zo'n goed inbraakvrij gemaakt huis? Mooi. Je gaat de voordeur uit, trekt de deur achter je in het slot en ontdekt dan na enige minuten dat je huissleutel nog in de zak van een andere jas zit. Ofwel, je kunt niet meer terug je huis in...Vervelend en vaak niet eenvoudig op te lossen. Dit zou je als een eenrichtingsverkeer beslissing kunnen zien. Als we die eenmaal genomen hebben, dan is het definitief.

Laten we dit voorbeeld eens uitbreiden naar een extreme situatie. Stel je hebt geen sleutel meer. Je kunt wel naar buiten, maar je kunt nooit meer terug naar binnen. Nooit. Dus je kunt eigenlijk geen beslissing nemen, tenzij je ook niet terug wilt. Hoe het er buiten je huis uitziet zult je dus nooit weten. Je kunt nooit ervaring op doen buiten je woning.

Nu is dit natuurlijk heel gemakkelijk op te lossen, door een sleutel mee te nemen. Dan kun je rustig buiten rond gaan kijken, te weten komen hoe het daar is en als je dat weer wilt gewoon naar binnen gaan. Eenvoudig, nietwaar? Door deze kleine maatregel hebben we een tweerichtingsverkeer situatie weten te regelen. Je kunt naar buiten en weer naar binnen. We kunnen dat tweerichtingsbeslissingen noemen. Zo'n beslissing kunnen we dan eenvoudig en volledig veilig nemen.

Bekende groot ondernemers als Richard Branson (Virgin group) en Jeff Bezos (Amazon), zijn belangrijke pleitbezorgers van het nemen van tweerichtingsbeslissingen. Het grote voordeel ervan is, dat je iets uit kunt proberen en zonder veel moeite en problemen er weer mee kunt stoppen. Je gaat nu in de praktijk kostbare ervaring opbouwen. Die heb je dan toch maar mooi opgedaan, ook al gaat het niet en moet je weer terug. Gaat het goed, dan ga je natuurlijk lekker door. Dan ga je uitbreiden naar een grotere schaal.

Gaat het niet goed, dan is er ook geen man overboord. Je gaat weer terug en bent weer waar je was. Klaar voor je volgende uitdaging, maar wel met wat meer kennis en ervaring. Wat willen we nog meer, nietwaar?

Het nemen van een dergelijke beslissing vraagt uiteraard wat meer voorbereiding en denkwerk. Maar dat is de moeite waard. Een beslissing kun je altijd nemen, zonder veel risico. Bevalt het niet? Dan trek je je weer terug. Dat is alles. Dus zorg vooraf dat terugtrekken altijd mogelijk is en dat het ook niet al te veel kost. 

Een manier om dat te doen, is iets nieuws met veel onzekere factoren zo klein mogelijk op te zetten. Dan kost het niet veel investering en als het toch niet blijkt te werken als verwacht, dan stappen we er weer uit, zonder grootschalige investeringen te hebben moeten doen. 

Wat dat betreft is het niet zo vreemd, dat deze manier van keuzes maken slimme ondernemers als Bezos en Branson zo aanspreekt.




Het wordt weer lente. En dus krijgen mensen en dieren last van lentekriebels. Laten we daar dan maar eens met Jetje'sdag naar gaan kijken. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts