Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

1 november 2022. Jetje kleurt even wat minder

1 november 2022. Jetje kleurt even wat minder

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal!

Mijn verschijning als bontgekleurde kaketoe of liever gezegd als paradijsvogel, wordt steeds zichtbaarder. Maar je weet hoe het werkt, als je iets goed uit wilt laten komen, dan moet je er altijd de tegenpool aan toevoegen. En dat heb ik hier dan ook gedaan. Geen felle kleuren vandaag, maar eens een stukje stijlvol zwart. Dat is weer eens iets anders en het maakt veel jeugdsentiment bij mij los. Maar dat is iets voor een andere aflevering.

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


  Tegenstellingen kunnen elkaar heel goed versterken;


  Standaard te laat komen hoort in veel bedrijven tot de bedrijfscultuur;

    In de dierenrubriek van Mari Kapteijns kijken we vandaag naar de kip.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie |Jetje in het zwart|
Zwart is geen kleur

Volgens de kleurenleer zijn zwart en wit geen kleuren. Maar staat zwart voor een oppervlak dat alle andere kleuren kan absorberen. Er is dan geen sprake van terugkaatsing van kleuren meer en we zien geen kleur. We zien -inderdaad- zwart. Zwart is dan ook superneutraal als we het over kleur hebben. Misschien dat het daarom zoveel wordt toegepast, zodra het allemaal wat officiëler wordt. 

Maar goed, vandaag heb ik mij ook maar weer eens in het zwart gehuld. Al is het maar om de bonte kledij van de paradijsvogels te compenseren. 


www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie |Jetje in het zwart|

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie |Jetje in het zwart|

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie |Jetje in het zwart|

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie |Jetje in het zwart|

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie |Jetje in het zwart|


 
 


Haiku van de dag

 
OudewaterTe laat komen met Koos...Een irritant verschijnsel dat in veel bedrijven voorkomt is het stelselmatig te laat komen. Volgens sommigen is het een teken of een soort van demonstratie dat je het erg druk hebt. En drukke mensen zijn belangrijke mensen, nietwaar? Volgens anderen is het pure aanstellerij of aandachttrekkerij en nog weer anderen vinden het gewoon onbeschoft.

Er is zelfs een naam voor: "Het academisch kwartiertje," dat er kennelijk op slaat dat vooral academici te laat komen. Maar de ervaring van Koos was wel anders. "In feite kwam iedereen te laat. Er was al geopperd om besprekingen een kwartiertje later te laten beginnen, maar dat zou toch ook niet gaan helpen. Dan zou alles een kwartier terug schuiven. En verder zou er niets veranderen," zo bedacht Koos, op weg naar zijn volgende bespreking, ergens in Eindhoven.

Koos zette zijn auto op de parkeerplaats en ging naar de afgesproken vergaderzaal. Hij was maar net op tijd zag hij op de klok boven de zaal. Maar die was verder nog donker, dus waarschijnlijk was er nog niemand. Inderdaad. Het was uitgestorven. Na 5 minuten was er nog niemand. En de tijd tikte door. En tikte zelfs 20 minuten weg. En toen liep er iemand voorbij de deur, die Koos open had laten staan. De persoon liep eerst voorbij en toen weer terug. Hij keek naar Koos en vroeg verbaasd: "Zijt ge er al?" Koos vroeg of de afspraak soms verzet was, maar dat was niet het geval. Het bleek gewoon gebruikelijk te zijn, dat iedereen een half uurtje later kwam. En inderdaad, na een paar minuten begon de zaal vol te stromen.

Op de terugweg zat Koos er nog eens over na te denken. Wat was dit nu? Het waren intelligente en aardige mensen. Ze waren niet ongeorganiseerd of slecht gemanierd. Integendeel. Maar dat te laat komen was duidelijk een gewoonte geworden, waar helemaal niemand meer van opkeek. Geen mens had er iets van gezegd dat er een half uur te laat begonnen was. Wat was het dan? Hij besloot er eens naar te zoeken. En inderdaad, het was een bekend verschijnsel.

Een bekende oorzaak bleek te zijn dat mensen hun eigen werk even af wilden maken, maar een verkeerde inschatting maakten hoe lang dat nog zou duren.

Anderen kunnen bijvoorbeeld geen reistijden inschatten en komen daarom altijd te laat. Of men gaat er van uit, dat anderen ook wel te laat zullen zijn en dat het dus niet loont om er zelf wel op tijd te zijn. Dan wordt het een soort bedrijfscultuur, die na verloop van tijd nauwelijks meer te doorbreken is.

Koos dacht aan de oprecht verbaasde man in het deurgat. Die leek inderdaad echt verbaasd geweest te zijn, dat hij er al gearriveerd was. Nou ja, het was echt een stukje bedrijfscultuur waar hij verder niets aan veranderen kon. Over veertien dagen had hij een vervolgafspraak. Koos nam zich voor om gewoon een half uurtje later te gaan. Probleem opgelost.
Kippen

 


21 kippen in een donkere schuur op één vierkante meter dromen van een leven dat ze niet kennen. 

Hoewel 21 kippen per vierkante meter volstrekt legaal is dromen de kippen zelf wel van buitenlucht, scharrelen in het zand, denk ik wel eens. 

Maar we zijn dit democratisch overeengekomen.

Dromen van de frisse buitenlucht staat vrij en kakelen mogen ze ook.

Ze worden ook elk jaar, als ze al eens sporadisch buiten mogen, weer in hun hok opgesloten, vanwege overvliegende ganzen die vogelgriep veroorzaken bij de kwetsbare doorgefokte kippen.

Het kost ook honderdduizenden kippen het leven, die worden ‘geruimd’. 

Hoe komen we anders aan die goedkope eitjes elke morgen?

Eerst waren eieren slecht vanwege cholesterol, toen waren ze opeens niet meer slecht, maar de nieuwste inzichten zijn dat maximaal 3 eitjes per week aan te bevelen is.

Kippen kunnen overigens elkaars veren uitplukken vanwege de stress, maar verwonden kunnen ze elkaar niet gemakkeli9jk omdat de punten van de snavels zijn afgebrand.
Prima oplossing, Toch?

In 2003 werden duizenden speciale kippen van hobby houders afgemaakt omdat de regering meende dat die een gevaar betekenden voor de commerciële kippenhouders i.v.m. de vogelpest. Later is gebleken dat dit een enorme blunder was en de uitvoering desastreus. Vele soorten, vaak zeldzame, ras kippen vonden de dood omdat men die kippen langs de weg moest zetten om opgehaald en afgemaakt te worden. Achteraf bleek dit beleid totaal onkundig en zinloos.

De huidige vogelgriepepidemie, die in Nederland in oktober 2021 voor het eerst werd geconstateerd, is de ergste ooit in Europa, volgens cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Van Spitsbergen tot Oekraïne zijn vogels besmet. Bijna 2.500 bedrijven zijn geraakt, ruim 48 miljoen dieren afgemaakt.. 

Ook in Nederland waart het virus rond. Op vele tientallen bedrijven is vogelgriep geconstateerd, en nog tientallen andere bedrijven zijn de kippen preventief afgemaakt. Bijna dagelijks worden pluimveebedrijven positief gemeld, bovendien is het vogelgriepvirus in de zomermaanden blijven circuleren in wilde vogels. 

Daarnaast zijn er serieuze zorgen over de verdere ontwikkeling van het virus, want in het buitenland zijn drie gevallen geconstateerd waarbij mensen geïnfecteerd raakten. Ze hadden geen tot heel lichte griepverschijnselen. Op dit moment lijkt het virus nog (…) niet over te slaan van mens op mens. Het wachten is op….


En buiten lekker scharrelen is er eigenlijk niet meer bij… Die kippen dan? Uuuh….

Mari Kapteijns

Men behoeft niet veel historisch besef te hebben om in te zien dat het de mensheid eigen is tot wreedheid in staat te zijn en daarbij alle normen uit het oog te verliezen zodra men meent door autoriteit gedekt te zijn. Tegelijkertijd raken de kritische vermogens verdoofd en verminderen de intellectuele vermogens.
Arthur Koestler


Herinner je je deze nog?

Als er iets is wat wij Nederlanders goed kunnen, dan is het wel consumeren. Nou ja, in veel andere landen kunnen ze er ook wel iets van. Misschien dat het met alle hoge prijzen van dit moment wat minder wordt, maar laat ik eerlijk zijn, hier in de winkels merk je er helemaal niets van. Het is overal drukker dan ooit, zo lijkt het wel. Vandaag in de herinnering een post die we eerder aan de dag van de consument hebben opgedragen. Misschien werkt dat wel inspirerend. Of misschien wel juist niet. Je weet het nooit met consumenten.


 Zierikzee

We zijn als eens eerder met Jetje's dag in Zierikzee geweest. Maar het is een mooi stadje, dus is het volledig verantwoord om er weer eens een paar foto's van te plaatsen. 
Morgen in Jetje's dag
Na dat zwart van vandaag is het morgen weer eens tijd voor wat meer kleur.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts