Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

7 september 2022. Jetje in Medemblik

7 september 2022. Jetje in Medemblik

 


Jetje aan het woord


Al tijden trek ik Nederland door, op zoek naar leuke locaties voor fotoshoots. Met het grote aantal foto's dat ik voor Jetje's dag nodig heb, is dat geen luxe. Vaak stuit ik ook wel eens op een plek waarvan ik dan later denk, dat het eigenlijk heel geschikt is voor een fotoshoot. En dan ga ik terug met nog meer spullen en iemand met een camera uiteraard. Want hoewel sommigen denken dat ik alleen maar selfies plaats, is dat natuurlijk absoluut niet het geval. Ok, Medemblik dus vandaag.

De bootdienst naar Medemblik
Per boot is Medemblik vanuit Enkhuizen te bereiken

Medemblik heeft een heel leuk station. Niet voor de Nederlandse Spoorwegen, want die wagen zich daar niet. Maar wel voor de stoomtrein die heen en weer pendelt tussen Hoorn en Medemblik. Er vaart trouwens ook nog een scheepvaartverbinding met Medemblik. Daar moet ik ook nog eens naar kijken, want dat zag er ook wel interessant uit als foto locatie.

Kortom, ik ben altijd op zoek naar leuke locaties door het gehele land. Dus als je iets weet? Laat het me altijd even weten. Alvast bedankt daarvoor.

Jullie Jetje


Treinreis vanuit station Medemblik


  Treinreizen is over het algemeen best prettig, rustig en ontspannen. Als de treinen rijden tenminste;


  Medemblik is een leuk plaatsje, met een gezellig ouderwets station, dat onderdeel van de museumspoorlijn is;

    Medemblik is duidelijk een plaats die sterk op de watersport gericht is, maar dat geeft ook wel weer een bepaalde sfeer.


Typisch de trein. Altijd te laat. Alleen roepen ze het hier niet om

Ik heb wel iets met treinen

In de tijd dat ik werkte als kunstmodel reisde ik veel met de trein. Want als je in een binnenstad van bijvoorbeeld Amsterdam, Den Haag of Rotterdam moet zijn, zit je altijd met een groot probleem. Namelijk "waar laat ik mijn auto nu weer." En als er al een plek in een parkeergarage te vinden is, dan zijn de kosten bij het uitrijden vaak hoger dan de verdiensten als kunstmodel, dus dan verdien je die avond nog het meeste door gewoon helemaal niet te gaan. 

Eventjes een steuntje voor de broodtrommel, want die is best nog zwaar

Maar reizen met de trein is wel comfortabel. Je kunt gewoon wat lezen, appen, je correspondentie bijhouden en dergelijke. Allemaal dingen, die je als je ze achter het stuur van je auto doet, al snel een flinke boete kan gaan kosten. Wat ik trouwens wel terecht vindt. Dus dat doen we dan maar niet. Afgezien van het feit dat je ook graag heelhuids op je bestemming aan wilt komen. Nee, reizen met de trein is nog niet zo verkeerd.

Handig dat je zo over het spoor kunt lopen

En daarom stond een fotoshoot op een station ook hoog op mijn verlanglijstje met nog te maken shoots voor Jetje's dag. Maar ja, eigenlijk mag je niet fotograferen op stations. En als er een vervelende boa in de buurt is, kun je er veel gezeur mee krijgen. Maar er zijn ook nog andere stations dan die van de NS, namelijk van museumspoorbanen. En die vinden het prima als je daar fotografeert. Sterker nog, het is een heel goede reclame. Wat wil je als organisatie nog meer? 

Laat ik maar eens een zitplaats gaan zoeken

Ik heb me deze keer beperkt tot een fotoshoot op het perron. De meeste mensen op een station sjouwen met een koffer en laten hun rolkoffertje achter hen aan stuiteren. Maar waarom zou een mens niet gewoon een oude klassieke broodtrommel mee mogen nemen? 

 
Kijk, daar gaan we naar toe en weer terug

 
Tegenwoordig is het allemaal elektronica wat de klok slaat op stations, maar dat was hier duidelijk nog anders. Overigens was deze manier om de rijrichting aan te geven zo gek nog niet. Niet alleen kon je zien waar de trein heen zou gaan, er was ook nog keurig aangegeven dat hij ook nog terug ging. Dat moet je ook vaak maar afwachten.

Er kan nog heel wat in, in zo'n broodtrommel

Best handig zo'n broodtrommel. Daar kan nog eens wat in. En het zit ook nog eens prima beschermd. Zou die groene sjaal de reis nog een beetje doorstaan hebben? Trouwens, wat zijn dit voor gele dingen en wat moet ik daar nu weer mee? Nou, daar kom ik een andere keer nog op terug. 

De koude valt erg mee. Die sjaal zal ik vandaag niet nodig hebben

Zo te zien ziet het er allemaal prima uit. Nou, op naar Hoorn dan maar met de stoomtrein, maar dat wordt wel een volgende keer. Want ik moet natuurlijk ook nog even door het fraaie Medemblik gaan wandelen. Laten we er maar eens rond gaan kijken. Haiku van de dag

 
Een haiku over de stoomtrein tussen Hoorn en Medemblik


Medemblik, de eerste indruk

De afgelopen zomer heb ik nogal wat door Nederland gereisd. En zo kwam ik ook in Noord Holland terecht, in het oude havenstadje Medemblik. Ik was er nog nooit geweest en had er dus ook geen enkele voorstelling van. Het begon goed, met een parkeerplaats achter het station zonder hinderlijke slagbomen, kentekencontrole, defecte kaartjesautomaten, parkeerapps die je oplichten, onnavolgbare parkeerautomaten waar je voor gestudeerd moet hebben en ander ongerief voor de moderne automobilist. Gewoon, een paar asfaltweggetjes met parkeervakken. Gratis! Ja, echt! Wat wil je nog meer voor je heilige koe?

IJsselmeer bij Medembliks parkeerplaats en station
Het IJsselmeer bij de parkeerplaats achter het station

Muggen zijn er ook meer dan genoeg

Kortom, een prima eerste indruk van het nu nog onbekende Medemblik. Zodra je uit de auto stapt ontdek je nog iets, namelijk dat je in de buurt van het water bent en dat dit gevierd wordt door een paar miljoen muggen die direct luid zoemend komen kijken of er nog wat vers bloed te snacken valt. Al om je heen meppend volg je het voetpad en kom je bij het station.

Het station van Medemblik
Het station van Medemblik met een eenzame reizigster

Een station zonder trein. Dat zie je vaker

Er is geen trein, dus de eerste indruk is dat we hier met een NS station te maken hebben met een trein die te laat is of helemaal niet komt vanwege een staking. Alleen de waterpomp is een vreemd onderdeel. Die hebben de meeste NS stations niet. Die hebben een luidspreker om vertragingen aan te kondigen. Nou ja, je kunt gewoon over de sporen naar de overkant wandelen en de winkelstraat in gaan.

Medemblik heeft een gezellige winkelstraat

Die winkelstraat is wel een gezellig straatje trouwens. Veel terrasjes op de brede trottoirs. Een aardige verscheidenheid aan winkels en niet alleen maar de bekende ketens die overal in Nederland het straatbeeld tot een soort van eenheidsworst hebben gemaakt. We komen via een brug bij de haven waar een groot aantal pleziervaartuigen aangemeerd ligt. 

Medemblik is duidelijk van belang voor de pleziervaart
Eén van de jachthavens, die aan belangstelling geen gebrek hebben

En loop je daar langs, dan komen we bij een uitgang van de haven op het IJsselmeer bij een oud kasteel. Kasteel Radboud. Het is voor de liefhebber te bezichtigen.

De uitgang van de haven op het IJsselmeer
Uitgang van de haven richting het IJsselmeer

Kasteel bij Medemblik bij de uitgang van de haven
Kasteel Radboud


En er is een prima trein als achtergrond voor foto's

Kortom, dat Medemblik is nog helemaal zo gek nog niet. Het ademt een gemoedelijke sfeer, de mensen zijn er vriendelijk, je kunt er redelijk winkelen en er is nog Nederlands sprekende horeca. En dat wordt zeldzaam, zoals je wel weet. Terug bij het station blijkt inmiddels de stoomtrein naar Hoorn aangekomen te zijn. Sfeervolle oude groene wagonnetjes met een gezellig puffend, sissend en stomend locomotiefje er voor. Ideaal als achtergrond voor een serie fashion foto's dus. En die heb ik dan ook gemaakt, zoals hierboven te zien is.

De stoomtrein gaat op weg naar HoornHerinner je je deze nog?

Taart bakken mag ik graag doen. Vooral worteltaart. Het nadeel is dat het van die enorme joekels worden, omdat er gewoon heel veel in gaat. Ze worden vanzelf groot. Gelukkig kunnen ze goed in de vriezer en kan ik ze dus een tijd lang goedhouden. Hoe ik een worteltaart maak kun je zien op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/02/3-februari-carrot-cake-day.html

Kijk, hieronder staat een voorbeeld van één van mijn worteltaarten:
Morgen in Jetje's dag
Morgen weer eens iets anders. Want als je veel reist kom je ook in hotels. En die staan er weer om bekend dat je er leuk fotograferen kunt. Laten we er maar eens naar gaan kijken. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts