Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

3 februari. Carrot cake day

 

3 februari. Carrot cake day

De geschiedenis van Carrot Cake Day

Het maken van feestelijk gebak, is iets waar men zich al vele eeuwen mee bezighoudt. Op schilderijen van de schilders uit de “Gouden eeuw”, zijn al de nodige smakelijk uitziende creaties te vinden. Maar men had één groot probleem in die tijd en dat was het zoet krijgen van het gebak. Suiker kende men op veel plaatsen in de wereld nog niet of nauwelijks, of er was niet aan te komen.

En dus ging men teruggrijpen op zoete groenten of fruit. Wortelen hebben van huis uit een zoete smaak en waren daarmee heel geschikt om taarten en ander gebak zoeter te laten smaken. Ook sommige noten werken daar aan mee. Vandaar dat twee belangrijke bestanddelen van de carrotcake, ofwel de worteltaart, zoals we hem in Nederland noemen, uit wortelen en gehakte walnoten bestaan.




Maar het gebruik van deze zoetstoffen vinden we ook recenter dan de middeleeuwen terug. Bijvoorbeeld in de tweede wereldoorlog, waar regeringen zoals in Engeland het gebruik aanmoedigden, omdat er weinig suiker te krijgen was en dat via een bonnensysteem verspreid moest worden.

Een bijkomend voordeel is dat deze natuurlijke zoetstoffen gezonder zijn, dan geraffineerde suiker zoals we meestal gebruiken. Overigens wordt aan de worteltaart aardig wat suiker toegevoegd, dus dat argument is daar niet al te geldig. Maar het klinkt natuurlijk wel als een geweldig excuus, om nog zonder schuldgevoel naar de eigen lijn, nog een stukje te nemen.

In de Verenigde Staten is de worteltaart populair als dessert. Ook daar vinden we deze gebaksoort veelvuldig terug. In Nederland lijkt het gebak minder populair. Een rondvraag bij een aantal banketbakkers leerde, dat men het gebak niet standaard leverde maar dat men er wel voor zorgen kon.

Nou, misschien helpt dit artikel om het gebak wat populairder te krijgen. Want lekker is het zeker. Daar kan de onbekendheid niet aan liggen.

 

de worteltaart onder de hyacinthen
de worteltaart onder de hyacinthen

 

Een manier om carrot cake day te vieren is natuurlijk om naar de lokale banketbakker te gaan en gewoon een stuk te halen. Dan kan altijd. Maar het is op zich veel leuker om er zelf eentje te maken.

Echt moeilijk is het niet. We vinden bijvoorbeeld via de onderstaande link een recept met inkooplijstje, waar ik een bijzonder smakelijke taart mee heb weten te bereiden.

https://www.leukerecepten.nl/recepten/carrot-cake/

Op de diashow ziet u mij er mee bezig om de taart te maken. Het is heel goed te doen en het resultaat smaakt bijzonder goed. Ik kan het dus van harte aanraden als u op 3 februari ook mee wilt gaan doen aan het vieren van worteltaartdag, ofwel carrot cake day.

Veel plezier en eet er lekker van.



Een nieuwe rubriek voor Jetje's dag


Het aantal rubrieken van Jetje's dag zal geleidelijk aan uit gaan breiden. Vandaag starten we met een nieuwe, onder het overbekende motto: "Verbeter de wereld, begin bij jezelf". Want heeft niet iedereen wel een aantal dingen, die hij of zij aan zichzelf zou willen verbeteren? Vast wel! En daarom deze rubriek die natuurlijk voornamelijk bedoeld is om eens over na te denken. 

Het is geen therapeutische sessie en daar is het ook helemaal niet voor bedoeld. Als u na het lezen het idee heeft van: "Hé, daar zit wel iets in. Daar ga ik eens verder over nadenken," dan is het doel van deze rubriek al helemaal bereikt. 
 
Hieronder  is de eerste aflevering "Mooi, er is iets misgegaan" te vinden: 




Jetje's dag Verbeter de wereld en begin bij jezelf

Mooi, er is iets mis gegaan!


Iedereen heeft wel eens een tegenslag. Bijvoorbeeld dat de worteltaart mislukt is. En een stevige tegenslag kan ook nog eens behoorlijk deprimerend zijn. Maar een tegenvaller betekent nog helemaal niet, dat er iets mis zou zijn met jezelf. Helaas pakken veel mensen het wel op die manier op en hebben de neiging om helemaal in de put te kruipen. Vaak met lekker generaliserende uitspraken als "Bij mij lukt nu eenmaal nooit iets".

Maar je kunt er ook heel anders tegenaan kijken. Eens goed falen met iets, kan zelfs een geweldige kans zijn, om je eigen beperkingen en je grenzen eens van een andere kant te leren kennen. Mislukken met iets kan je soms zelfs een unieke kans geven, om buiten je eigen kaders te leren denken. Dan praten we dus niet over een tegenslag maar juist over een kans. En dat is een heel andere insteek dan de meeste mensen kiezen.

Helaas wordt ons vaak voorgehouden, dat we mislukkingen maar moeten accepteren. "Dat is nu eenmaal het leven," zo houdt men ons dan voor. Het is kennelijk menselijk, om regelmatig te mislukken en daar moeten we het dan maar mee doen. Mensen hebben iets van een mislukking in zich, zo lijkt men berustend te zeggen. Als iets mislukt, dan komt deze kant van ons naar boven en dat is dan niet anders. 



Hier wordt nagedacht

We moeten volgens deze lieden maar accepteren, dat we zelf mislukkingen zijn. En veel mensen staan open voor deze negatieve benadering. Die komt voort uit het feit, dat we overweldigd worden door de forse emoties, die door een fikse mislukking los komen. En zeker als die ook nog eens gepaard gaan met het idee, dat we waardeloos zijn, als we ergens een keer niet in slagen. Kortom, zo overwin je geen tegenslagen, maar je kruipt steeds dieper in je eigen moeras. 

Een belangrijk feit hierbij is, dat succes iets is, dat voor ieder mens persoonlijk moet worden bepaald. Succes is namelijk bij uitstek iets persoonlijks. Je moet het ook zelf zo zien. Het is een deel van jouw persoonlijkheid. Zie je succes niet als iets dat je zelf bepaalt, dan zul je al snel merken dat je veel meer geremd gaat worden door de verwachtingen en interpretaties van succes, die andere mensen op je schouders gaan leggen. Want als jij je eigen succes niet weet te benoemen, dan gaat een ander dat wel voor je doen. Met zijn of haar interpretatie van wat succes is. En dat hoeft helemaal jouw benadering van succes niet te zijn.

Geen mens verdient het, om zijn gevoel van eigenwaarde door iemand anders te laten bepalen. Het bezit van een gevoel van eigenwaarde en het bijbehorende zelfvertrouwen is een zeer persoonlijk iets. En alleen daarom al is het heel belangrijk, om er echt eens voor te gaan zitten. En eens goed na te denken over wat je nu voor jezelf als echt succesvol zou omschrijven. 

Goed, er is kennelijk iets mislukt. Allereerst is dan een belangrijke sleutel naar vooruitgang, dat we volledig open staan voor acceptatie van wat er gebeurd is. Acceptatie is de eerste stap naar iets nieuws. En je zult het er mee eens moeten zijn, dat die mislukking gebeurd is en dat het iets in je leven is, waar je mee om zult moeten gaan.  Vooral alles blijven ontkennen, kan dan een heel groot probleem zijn. Zeker als het om je eigen rol in het geheel gaat. Als je blijft ontkennen, hoe je je voelt als je een mislukking hebt moeten ervaren, dan zal het veel moeilijker worden, om dat obstakel in je leven te overwinnen. 


Het is oké als je boos bent, dat er iets niet goed is gegaan. Maak jezelf daar niet te lang verwijten over. Dingen gebeuren. Fouten worden gemaakt. Accepteer gewoon, dat je je er nu even ongelukkig over voelt. Denk goed na over die gevoelens. Dat is een belangrijke eerste stap, om ze straks goed te kunnen verwerken. 


Het volgende dat je moet onthouden, is om jezelf nooit als een mislukking te beschouwen. Het kan voor jou een buitengewoon moeilijke manier van leven zijn, als je op deze manier negatieve labels op jezelf blijft plakken. Je bent geen mislukking, alleen omdat er iets mis is gegaan. Niemand is ooit een mislukking. We lopen echter vaak vast met dingen, die we even niet goed verwerken kunnen. En dan zien we even geen kansen meer, om verder te komen. We zien geen mogelijkheden, die er op zich nog volop zijn, om dingen weer goed te maken. Om daarna een nieuwe en nog betere richting in te slaan.

Daarom is het zo nuttig, om een situatie vanuit alle hoeken te bekijken. Er is namelijk ook ongetwijfeld een manier te vinden waarop je zelfs kunt profiteren van de ontstane situatie. Ook al is deze situatie niet degene waar je eigenlijk in had willen zitten. Een nieuwe kans ligt onder die omstandigheden vaak op de loer. 

Bedenk vooral ook wat je kunt leren van je mislukking. En hoe je er als persoon door kunt groeien. Bedenk welke constructieve dingen uit je mislukking voort kunnen komen. En sta jezelf toe om alle mogelijkheden te overwegen, in plaats van het gevoel te hebben, dat er helemaal geen andere alternatieven meer zijn. Er is altijd een alternatief. Of we dat alternatief kunnen accepteren of niet, is en blijft natuurlijk onder alle omstandigheden een persoonlijke keuze.

Het belangrijkste is echter te begrijpen en dan te accepteren, dat falen een veelvoorkomend onderdeel van het leven is. Het is af en toe gewoon onvermijdelijk.  Niets dat de moeite waard is in het leven, gebeurt gemakkelijk en vanzelf. Er zal altijd wel ergens iets in de weg zitten en zolang je bereid bent onder ogen te zien wat er echt gebeurd is, zul je nooit een mislukking zijn.
 
Integendeel, je mislukkingen zullen je sterker maken. Het vergroot de mogelijkheden voor je toekomstige succes. En dat succes maakt het mogelijk om dan sterker en beter dan ooit terug te komen. 




Morgen 

Morgen gaan we terug in de tijd. Naar de zestiger jaren van de vorige eeuw. Een roerige tijd, waar velen nu nog met enige weemoed aan terugdenken. 

Om in de stemming te komen alvast wat toepasselijke muziek: 

 







 Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts